FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cancers in Children
Quiz about Cancers in Children

Cancers in Children Trivia Quiz


My brother-in-law is a police officer who just recently had his head shaved in the 'Cops for Cancer' fundraising effort. RCMP from many detachments volunteer to shave their heads in order to raise money for cancer kids.

A multiple-choice quiz by ballykissangel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,308
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1590
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Leukemia is a cancer of the white blood cells and it originates in the bone marrow. It is the most common childhood cancer. There are four main types of leukemia: acute lymphocytic(ALL), acute myeloid (AML), chronic lymphocytic (CLL), and chronic myeloid (CML). Which type is the most common in children? Hint


Question 2 of 10
2. Which body organ does hepatoma strike? Hint


Question 3 of 10
3. Retinoblastoma is cancer of the eye and it originates in the retina. Which of the following is false? Hint


Question 4 of 10
4. Osteosarcoma is cancer that starts in the bone. It is most common in the upper arms and in the bones on either side of the knee. Which of the following statements is false? Hint


Question 5 of 10
5. Ewing's Sarcoma is another form of bone cancer. It differs from osteosarcoma in that it affects the bone shaft---the connective and supportive tissue around the bones. Which of the following is false? Hint


Question 6 of 10
6. Neuroblastomas begin in nerve tissue. They usually originate in the tissue of which gland? Hint


Question 7 of 10
7. Brain tumors are the second most common form of childhood cancer. Which of the following is false about childhood tumors? Hint


Question 8 of 10
8. Rhabdomyosarcoma is a soft tissue cancer in children. Which of the following is false? Hint


Question 9 of 10
9. Lymphoma is a cancer affecting the lymphatic system (lymph nodes, tonsils, spleen, bone marrow and thymus). There are two types: Hodgkins and non-Hodgkins Lymphoma. Which type is more common in children?

Answer: (Hodgkins or non-Hodgkins?)
Question 10 of 10
10. Where do Wilm's tumors originate? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Leukemia is a cancer of the white blood cells and it originates in the bone marrow. It is the most common childhood cancer. There are four main types of leukemia: acute lymphocytic(ALL), acute myeloid (AML), chronic lymphocytic (CLL), and chronic myeloid (CML). Which type is the most common in children?

Answer: acute lymphocytic

Acute Lymphocytic (ALL) is the most common type of leukemia and is found most often in children between the ages of 3-5. With proper treatment, about 80 percent of children will go into remission.
2. Which body organ does hepatoma strike?

Answer: liver

There are two types of liver cancer in children: hepatoblastoma, which usually strikes children under the age of {5;} and hepatocellular carcinoma, which usually affects older children.
3. Retinoblastoma is cancer of the eye and it originates in the retina. Which of the following is false?

Answer: It is not hereditary

Retinoblastoma can be either hereditary or non-hereditary. The average age of diagnosed cases is 18 months and in 75 percent of cases only one eye is affected.
4. Osteosarcoma is cancer that starts in the bone. It is most common in the upper arms and in the bones on either side of the knee. Which of the following statements is false?

Answer: It is more common in girls

Boys are twice as likely to get osteosarcoma than girls.
5. Ewing's Sarcoma is another form of bone cancer. It differs from osteosarcoma in that it affects the bone shaft---the connective and supportive tissue around the bones. Which of the following is false?

Answer: It is most commonly seen in non-whites

Ewing's Sarcoma is rarely diagnosed in non-whites. It is most common in the hips, thighs, shoulders and upper arms.
6. Neuroblastomas begin in nerve tissue. They usually originate in the tissue of which gland?

Answer: adrenal gland

The average age of diagnosis is 2 years old. It is more common in boys. Infants usually respond better to treatment than older children.
7. Brain tumors are the second most common form of childhood cancer. Which of the following is false about childhood tumors?

Answer: Brain tumors are always malignant

Some symptoms of a brain tumor could include a headache in the morning usually accompanied by nausea and vomiting. Possible dizziness, slurred speech, poor coordination and seizures.
8. Rhabdomyosarcoma is a soft tissue cancer in children. Which of the following is false?

Answer: It is very slow growing

Rhabdomyosarcoma is extremely malignant and fast growing. There are 60 identified subtypes.
9. Lymphoma is a cancer affecting the lymphatic system (lymph nodes, tonsils, spleen, bone marrow and thymus). There are two types: Hodgkins and non-Hodgkins Lymphoma. Which type is more common in children?

Answer: non-Hodgkins

Lymphomas are the third most common cancers affecting children. Incidence is slightly higher in boys than girls.
10. Where do Wilm's tumors originate?

Answer: kidney

Also called nephroblastomas, they are a solid tumor that originate in the kidney. They are the most common form of abdominal tumors in children.
Source: Author ballykissangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us