FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cancer Facts II
Quiz about Cancer Facts II

Cancer Facts II Trivia Quiz


Knowledge is power. Cancer can be diminished by education and applying what you know.

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Author
jstagamtome
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
137,786
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1206
- -
Question 1 of 10
1. For which of the following cancers is there not a blood test which may diagnose the tumor? Hint


Question 2 of 10
2. The highest and lowest rates of melanoma skin cancer are found in which countries? Hint


Question 3 of 10
3. The first cancer ever related to an occupational exposure was which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not related to excessive alcohol intake? Hint


Question 5 of 10
5. A medical oncologist recommends neoadjuvant chemotherapy to a woman diagnosed with breast cancer, meaning chemotherapy before surgery. In all likelihood, why is this recommended? Hint


Question 6 of 10
6. You have been diagnosed with Hodgkin's lymphoma at the most advanced stage (IV). What would your curability with initial therapy be? Hint


Question 7 of 10
7. What is the basis for attempting a bone marrow or peripheral blood stem cell transplant? Hint


Question 8 of 10
8. In the USA which of the following is not a recommended cancer screening test for the general population? Hint


Question 9 of 10
9. It is hard to do human studies on the effect of diet on the development of cancer for which of the following reasons? Hint


Question 10 of 10
10. Obesity is a risk factor for many cancers.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : stephedm: 1/10
Apr 15 2024 : Guest 184: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For which of the following cancers is there not a blood test which may diagnose the tumor?

Answer: Uterine

Although the only specific marker recommended for screening is the PSA for prostate cancer in males, many tumors have markers with varying sensitivity and specificity.
2. The highest and lowest rates of melanoma skin cancer are found in which countries?

Answer: Australia and Japan

The rate in Australia is 31, and in Japan 0.2. The rate is per 100,000/yr. The rate of melanoma is thus 155 times higher in Australia.
3. The first cancer ever related to an occupational exposure was which of the following?

Answer: Scrotal cancer in chimney sweeps

It was also found that chimney sweeps who stopped working at that profession many years before still developed these cancers late, introducing the concept of latency.
4. Which of the following is not related to excessive alcohol intake?

Answer: Kidney cancer

Although kidney cancer is frequently associated with environmental agents, alcohol does not appear to confer particular risk. Over a dozen major studies show an increased breast cancer incidence with moderate to excessive alcohol intake.
5. A medical oncologist recommends neoadjuvant chemotherapy to a woman diagnosed with breast cancer, meaning chemotherapy before surgery. In all likelihood, why is this recommended?

Answer: The tumor is too large to remove surgically.

Some tumors cannot be removed without shrinking them first. If tumor remains after surgery, the incision will not heal, and the patient cannot be cured.
6. You have been diagnosed with Hodgkin's lymphoma at the most advanced stage (IV). What would your curability with initial therapy be?

Answer: 66%

Hodgkin's disease most commonly affects lymph nodes, spleen, and bone marrow, and is a highly curable illness.
7. What is the basis for attempting a bone marrow or peripheral blood stem cell transplant?

Answer: To give higher doses of chemotherapy while preserving bone marrow stem cells.

The limiting factor for giving large doses of chemotherapy in many diseases is the risk of destroying the marrow, which is fatal. By collecting and storing bone marrow stem cells, more chemotherapy can be given, and the subsequent reinfusion of the stored cells restores the marrow.
8. In the USA which of the following is not a recommended cancer screening test for the general population?

Answer: Annual chest x-ray after age 50.

Other recommended tests are a PSA blood test for men after age 50 and flexible proctosigmoidoscopy every 3-5 years after age 50.
9. It is hard to do human studies on the effect of diet on the development of cancer for which of the following reasons?

Answer: All of these.

There is much debate about the effects of preservatives, vitamins, supplements, and different foods on the risk of cancer.There is no shortage of claims in advertising, however.
10. Obesity is a risk factor for many cancers.

Answer: True

Studies on breast cancer, colon cancer, and a number of other cancers have implicated obesity as a clinically significant risk factor.
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us