FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Take A Walk Take Anything You Want
Quiz about Take A Walk Take Anything You Want

Take A Walk! Take Anything You Want! Quiz

MLB 40 HR Club

Plenty of men have suited up in the MLB and mashed 40 homers in a season. The way they all did it, though, differentiates. See what you know about the behind-the-scenes of these 40 homer hitters since 1900
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author Nightmare

A multiple-choice quiz by cavalier87. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Records
  8. »
  9. Batting Records

Author
cavalier87
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
46,638
Updated
Aug 04 26
# Qns
10
Difficulty
New Game
Avg Score
6 / 10
Plays
12
Last 3 plays: oslo1999 (6/10), Guest 71 (4/10), chessart (7/10).
Author's Note: "40 homer club" refers to players who hit at least 40 homers in at least one single season. Questions asked will pertain specifically to seasons in which 40 homers were hit. "In his career" = "in his career considering 40 homer seasons"
Question 1 of 10
1. Babe Ruth had the most walks in a season with over 40 homers, until his record was broken by _____ . Hint


Question 2 of 10
2. Babe Ruth set the standard, not just for smashing balls out of the park, but for doing his part as a 'team player' in between homers. In his career, Babe Ruth hit 84 Sacrifice Hits. Which member of the 40 homer club hit more Sacrifice Hits? Hint


Question 3 of 10
3. Of the 40 homer club, Babe Ruth hit the most Extra Base Hits (Double, Triple, Homer) by far. Which of these members of the 40 homer club was, when he retired, second behind Babe Ruth with the second most amount of XBHs? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these four members of the 40 homer club surpassed 1,000 career strikeouts? Hint


Question 5 of 10
5. Discipline is a virtue. While some reached the 40 homer club swinging at everything reasonable, some got to that point by being very difficult to actually retire. Of these four members of the 40 homer club, which one had the least strikeouts? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first Dodger to hit more than 40 home runs in a season and be intentionally walked more than 25 times? Hint


Question 7 of 10
7. Barry Bonds is well known for drawing walks, sometimes in the most ridiculous ways, as teams desperately avoided pitching to him. Of the 40 homer club, he unsurprisingly leads them by a country mile in intentional walks. Who is in second place? Hint


Question 8 of 10
8. Good, hard contact often comes with the territory when discussing 40 homer hitters. Babe Ruth led them all in batting average at .363, but what member of the 40 homer club batted a .362 average for their career (a mere .001 behind Babe Ruth)? Hint


Question 9 of 10
9. When Roger Maris and Alex Rodriguez first became members of the 40 Home Run Club, how many total times were they walked intentionally combined? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these members of the 40 homer club never, ever hit a triple amidst their rampage? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : oslo1999: 6/10
Today : Guest 71: 4/10
Today : chessart: 7/10
Today : NASAGreg: 2/10
Today : bernie73: 5/10
Today : egads53: 7/10
Today : harley74: 2/10
Today : samak: 2/10
Today : izzy50: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Babe Ruth had the most walks in a season with over 40 homers, until his record was broken by _____ .

Answer: Barry Bonds

Babe Ruth hit 54 homers with 170 walks in 1920. Barry Bonds destroyed this record multiple times, beating both simultaneously in 2001 with his famous 73 homer season, where he walked 177 times. Bonds out-walked Babe Ruth in 2002 and 2004 while eclipsing 40 homers as well, with Bonds smashing 46 and 45 homers respectively in tandem with 198 and 232 walks.
2. Babe Ruth set the standard, not just for smashing balls out of the park, but for doing his part as a 'team player' in between homers. In his career, Babe Ruth hit 84 Sacrifice Hits. Which member of the 40 homer club hit more Sacrifice Hits?

Answer: Nobody

It's not even close. Lou Gehrig hit 44, Duke Snider hit 19, and nobody else in the 40 homer club reached double digits. The way the game was played was simply very, very different back in Babe Ruth's time. To offer some perspective, while only three 40 homer members hit double digit SHs, twenty one members of that club have hit double digit Sacrifice Flies.
3. Of the 40 homer club, Babe Ruth hit the most Extra Base Hits (Double, Triple, Homer) by far. Which of these members of the 40 homer club was, when he retired, second behind Babe Ruth with the second most amount of XBHs?

Answer: Alex Rodriguez

A-Rod hit 645, barely edging out the 641 from Barry Bonds. Yet, neither of them came close to reaching Babe Ruth's total of 982.
4. Which of these four members of the 40 homer club surpassed 1,000 career strikeouts?

Answer: Adam Dunn

A-Rod came close, but 989 strikeouts is considerably short of Adam Dunn's 1,108. Dunn was truly an 'all or nothing' type batter, as his career average of .242 is, compared to other members of the 40 homer club, quite poor. Any time his bat actually connected with the ball, it was going places.
5. Discipline is a virtue. While some reached the 40 homer club swinging at everything reasonable, some got to that point by being very difficult to actually retire. Of these four members of the 40 homer club, which one had the least strikeouts?

Answer: Lou Gehrig

Gehrig struck out 280 times over his five 40 homer seasons, an average of 56 strikeouts a season. To have a home run total of roughly 71% your strikeout total is extremely impressive!
6. Who was the first Dodger to hit more than 40 home runs in a season and be intentionally walked more than 25 times?

Answer: Duke Snider

In 1956, Duke was passed 26 times while hitting 43 home runs.
7. Barry Bonds is well known for drawing walks, sometimes in the most ridiculous ways, as teams desperately avoided pitching to him. Of the 40 homer club, he unsurprisingly leads them by a country mile in intentional walks. Who is in second place?

Answer: Albert Pujols

Teams really, really did not want to pitch to Barry Bonds. As a point of reference, he leads the 40 homer club with 413 intentional walks. Pujols, in second place, has less than half of that at 171 and nobody else has reached 1/3rd of Bonds' total!
8. Good, hard contact often comes with the territory when discussing 40 homer hitters. Babe Ruth led them all in batting average at .363, but what member of the 40 homer club batted a .362 average for their career (a mere .001 behind Babe Ruth)?

Answer: Lou Gehrig

Gehrig slashed .362. Compared closely to Babe Ruth, and during his 40 homer seasons, Gehrig had far better patience at the plate, making pitchers throw significantly more pitches per plate appearance to him, and striking out far, far less than Babe Ruth did. Everything else is either basically dead even or slightly in Babe Ruth's favor, which is well represented by the one point differential in their batting averages.
9. When Roger Maris and Alex Rodriguez first became members of the 40 Home Run Club, how many total times were they walked intentionally combined?

Answer: 0

Maris in 1961 and Alex Rodriguez in 1998 when they entered the 'club' were never walked intentionally.
10. Which of these members of the 40 homer club never, ever hit a triple amidst their rampage?

Answer: Frank Thomas

Funnily enough, Thomas hit well above average in doubles, being just outside the top ten at 168, yet he never stretched it just 90 feet further during this time. He wasn't especially slow on the base pathes nor undisciplined at the plate, it just simply never happened. That's baseball for ya.
Source: Author cavalier87

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
8/5/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us