FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Alphabetical Australia Quizzes, Trivia and Puzzles
Alphabetical Australia Quizzes, Trivia

Alphabetical Australia Trivia

Alphabetical Australia Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Australia

Fun Trivia
14 Alphabetical Australia quizzes and 275 Alphabetical Australia trivia questions.
1.
  Aussie Alphabeticals   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
As an Aussie I got a bit tired of doing quizzes where many of the answers were Americo-centric (and resulted in bad scores for me!). So here is the Aussie revenge. Good luck!
Average, 25 Qns, jim_in_oz, Sep 11 20
Recommended for grades: 7,8
Average
jim_in_oz gold member
Sep 11 20
10499 plays
2.
  Australian Alphabetics - again   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Inspired by an excellent Australian Alphabetics quiz already on the site, I would like to compliment that quiz with another one. I hope you find it enjoyable and informative.
Average, 25 Qns, FussBudget, Sep 11 20
Recommended for grades: 11,12
Average
FussBudget gold member
Sep 11 20
8196 plays
3.
  Aussie A-Z   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
How well do you know Australia? I have chosen a mix of Australian people, animals, plants and myths to test your knowledge of my homeland.
Easier, 25 Qns, Tan72, Sep 08 23
Recommended for grades: 8,9,10,11,12
Easier
Tan72
Sep 08 23
834 plays
4.
  'D' is For Drung Drung   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Questions about something that is D related in Australia's past or present. (Drung Drung is a town in Victoria. I just liked the sound of it - imagine saying that if pulled over!)
Average, 20 Qns, Auszev, Jun 17 14
Average
Auszev
3680 plays
5.
  A Random A-Z of Australia   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Try to identify these places, people, events, sayings, flora and fauna of our vast continent.
Average, 25 Qns, zambesi, Aug 05 16
Average
zambesi
531 plays
6.
  E-Australia!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
E is for Australia? Not exactly, but the questions that follow all have to do with the letter E.
Average, 10 Qns, sallyo, May 23 06
Average
sallyo
3266 plays
7.
  'J' is for Sir Joh - Spellbinding Orator    
Multiple Choice
 20 Qns
Sir Joh (ex-Qld premier) was one of the last of the colourful greats in politics - remember when walking three abreast was considered a protest march (which he made illegal), boundary shifting, and his interviews...."Now don't you worry about that".
Tough, 20 Qns, Auszev, Feb 25 22
Tough
Auszev
Feb 25 22
1661 plays
8.
  'Z' Is For Zed Not Zee    
Multiple Choice
 15 Qns
People, places and objects that are associated with the letter Z in the past or present Australia.
Average, 15 Qns, Auszev, Jan 17 23
Average
Auszev
Jan 17 23
3541 plays
9.
  H is for Holden Cars    
Multiple Choice
 20 Qns
People, places and objects that are associated with the letter 'H'. The Holden car's roots lays with James Holden in 1856 when he started a sadlery and leather business which led to Holden's Motor Body Builders.
Tough, 20 Qns, Auszev, Mar 20 22
Tough
Auszev
Mar 20 22
2213 plays
10.
  M is for "Magic Pudding"    
Multiple Choice
 20 Qns
More Australiana - but this time it has to do with people, places and objects that are related somehow to the letter M. "Magic Pudding" is a novel written for children by Norman Lindsay that is now regarded as a classic.
Tough, 20 Qns, Auszev, Apr 07 21
Tough
Auszev
Apr 07 21
2007 plays
trivia question Quick Question
I is for Islands. Australia has a bunch of them. Which of the following islands is policed by State Police rather than Federal Police?

From Quiz "Australian Alphabetics - again"




11.
  "W" is for Wonglepong    
Multiple Choice
 20 Qns
Things that are connected to the letter W and related somehow to Australia. Wonglepong is a town in Queensland.
Tough, 20 Qns, Auszev, Dec 02 17
Tough
Auszev
Dec 02 17
1501 plays
12.
  "B" is for Birdsville Track    
Multiple Choice
 20 Qns
Objects, places, people, etc., of Australia that is connected somehow to the letter B. The Birdsville Track was originally a 500km stock route between Maree (SA) and Birdsville (Qld).
Average, 20 Qns, Auszev, Jan 20 21
Average
Auszev
Jan 20 21
2012 plays
13.
  T Is For "The Truth"    
Multiple Choice
 20 Qns
A quiz on things that are related to the letter "T". "The Truth" was a newspaper that now is not printed. It consisted of "raunchy" photos (for its time) but people only bought it for its racing and football coverage - so they said.
Tough, 20 Qns, Auszev, May 22 22
Tough
Auszev
May 22 22
1804 plays
14.
  X is for 'Not A Lot'    
Multiple Choice
 10 Qns
X related things in Australia. There is not a lot of things I could choose from and I stretched the criteria in one question - but there are a few.
Tough, 10 Qns, Auszev, Jul 18 23
Tough
Auszev
Jul 18 23
1589 plays
Related Topics
  Alphabetical Capital Cities [Geography] (13 quizzes)

  Alphabetical European Cities [Geography] (26 quizzes)

  Alphabetical Places [Geography] (108 quizzes)

  Alphabetical Places A - G [Geography] (46 quizzes)

  Alphabetical Places H - M [Geography] (25 quizzes)

  Alphabetical Places N - S [Geography] (9 quizzes)

  Alphabetical Places T - Z [Geography] (16 quizzes)

  Alphabetical US Cities [Geography] (28 quizzes)

  Australian Alphabetics [Geography] (27 quizzes)

  Europe - Alphabetical [Geography] (19 quizzes)


Alphabetical Australia Trivia Questions

1. What is the "A" day that is celebrated annually on 25th April commemorating an event which happened in 1915?

From Quiz
A Random A-Z of Australia

Answer: ANZAC Day

Anzac Day was originally to honour and remember the servicemen that fought for the first time under the banner ANZAC (Australian and New Zealand Army Corp) against the Ottoman Empire at Gallipoli (Turkey) in WWI. It was the first time the two nations had fought in a conflict after both had recently gained independence from the United Kingdom. It is now a national day of remembrance in both Australia and New Zealand to commemorate those of both countries that have given their lives in all wars and conflicts. Armistice Day occurs on November 11 annually to commemorate the signing of the treaty that ended WWI in 1918. Australia Day is celebrated on January 26 each year which marks the arrival in 1788 of the First Fleet of British ships at Port Jackson(NSW). The NAIDOC (National Aboriginal and Islander Observance Committee) celebrate a week long celebration to observe Aboriginal and Islander history, culture and achievements, beginning the first Sunday in July.

2. Commemorated on April 25 is which significant and poignant day in Australian(and New Zealand) history?

From Quiz Aussie A-Z

Answer: ANZAC Day

ANZAC stands for the Australian and New Zealand Army Corps who fought in the disastrous Gallipoli campaign in 1915 during WWI. As well as the ANZAC casualties, soldiers from Britain, France, Canada and Turkey were also killed and wounded. The Turkish Government renamed the cove ANZAC Cove in tribute in 1985. Australia Day falls on January 26, while Waitangi Day is observed in New Zealand on February 6.

3. For which unusual sporting event is the Tasmanian village of Evandale famed?

From Quiz E-Australia!

Answer: Penny Farthing race

Evandale is near the airport that services Launceston. It is well worth a visit.

4. Who was the first male centrefold in the magazine called "Cleo"?

From Quiz T Is For "The Truth"

Answer: Jack Thompson

Jack Thompson was born in 1940 in Sydney and his birth name was John Payne. He started acting in the 1960's. Two of his movies are "Man From Snowy River" (1982) and "Sunday Too Far Away" (1975). Many females (of all ages) never missed an episode of "Spyforce" (1970-1971) just to watch him sweating and flexing through the jungle. The first edition of "Cleo" was in November 1972.

5. A is for Adelaide, the Capital of South Australia. It is known throughout Australia as the "City Of _______"?

From Quiz Australian Alphabetics - again

Answer: Churches

Adelaide is mainly flat and is the fifth largest city in Australia. It sometimes suffers from very dry and hot conditions due to winds blowing off the Nullabor Plain in Western Australia. Just to the east of Adelaide is the world-respected wine growing region of the Barossa Valley. Adelaide is also renowned for its annual Festival of Arts.

6. What cigarette brand did Stuart Wagstaff use to advertise?

From Quiz "W" is for Wonglepong

Answer: Benson and Hedges

Stuart Wagstaff came to Australia from Britain in 1958 when he was playing Professor Higgins in the play "My Fair Lady". Though "When Only the Best Will Do" is credited to him as his catch phrase, he never said it. It was a voice over by another person at the end of the commercial.

7. Mystery shrouds this Prime Minister, who died whilst in office. On 17th December 1967, he disappeared off Mornington Peninsula, presumed drowned, but there are some people who believe otherwise. Who was he?

From Quiz H is for Holden Cars

Answer: Harold Holt &Holt

Mr Harold Holt was Australia's 22nd prime minister. He is reported to have disappeared from Cheviot Beach, Mornington Peninsula, Victoria. There was an extensive search made, but his body was never been found, therefore many theories about his death arose.

8. What is the name of the stories/legends that are told by Aborigines about the fauna, flora, and how the earth was formed?

From Quiz 'D' is For Drung Drung

Answer: Dreamtime Stories

Dreamtime is the name given to the oral stories that the Aboriginals use to describe how spirits made the land, animals and plants. These stories are told so as to teach the younger people how to find food, to perform ceremonies, dance, sing, paint and keep the laws. The stories usually start in an ancient, far off past in a time called the Dreamtime or Dreaming - before the world had been finished.

9. What was the nickname of the bushranger William Westwood?

From Quiz 'J' is for Sir Joh - Spellbinding Orator

Answer: Jackey-Jackey

William Westwood was born in 1820 in England and transported in 1837. He escaped in 1840 and teamed up with Paddy Curran, a bushranger. When he was captured, he was sentenced to life but he kept escaping from many of the prisons. On Norfolk Island he organised a prisoner revolt protesting against the prevailing conditions. At this riot several officials were killed and consequently he was hanged on 13th October 1846, aged 26. Just before his death, he wrote a letter to the chaplain at Port Arthur regarding the conditions at Norfolk Island that helped to close down this penal colony.

10. Where can a person ride on a Z class tram?

From Quiz 'Z' Is For Zed Not Zee

Answer: Melbourne

The Z class tram was introduced in 1980 to supersede the W class tram that began operation in the 1920s. Though these are modern and closed in, many people still prefer the W class as they were open in the middle.

11. What 'A' is the capital city of the state of South Australia?

From Quiz Aussie Alphabeticals

Answer: Adelaide

The only capital city in Australia named after a British monarch. Albury is a city in New South Wales, Albany is in Western Australia and Auckland is in New Zealand which isn't even part of Australia!

12. Born in 1908, name the "B" person who is considered internationally to be the greatest batsman to have played the game of cricket?

From Quiz A Random A-Z of Australia

Answer: Don Bradman

Don Bradman (1908-2001), affectionately known as "The Don", is widely recognised as the greatest batsman of all time. His incredible achievements put smiles on the people of a nation that was going through the troubled times of the Depression in the 1930s. He made a total of 117 First Class centuries in a career that lasted 20 years. Statistically, it meant that every third time he went into bat, he made a century. He was the Babe Ruth of cricket. Arthur "Artie" Beetson (1945-2011) is remembered as one of Australian Rugby League's best post-war forwards and was the first Indigenous Australian to captain his country at any sport. Ron Barassi is a well known former champion player and successful coach in Aussie Rules (VFL/AFL) football. Alan Border is a former successful Australian cricketer, who captained the national team and was the first Australian to score 10,000 runs in Test cricket.

13. Which creature is said to inhabit swamps, creeks and waterholes?

From Quiz Aussie A-Z

Answer: Bunyip

The Bunyip is a water spirit who is said to lurk in waterholes waiting to catch unwary animals or people. The descriptions of the bunyip vary widely between different regions of Australia. \ The brolga and bilby both exist. The brolga is a large bird which inhabits northern parts of Australia, while the bilby is a small marsupial. The boomerang is a famous hunting stick used by many Australian Indigenous people.

14. Actor Penny Cook starred in "A Country Practice". In which other soap did she also star?

From Quiz E-Australia!

Answer: E Street

Penny Cook played vet Vicky Dean in the popular country-based soap.

15. Billy tea should be brewed in a certain way, so the "bushies" say. Traditionally, what should a person do before they pour it?

From Quiz "B" is for Birdsville Track

Answer: Whilst it is still boiling swing it around in huge round arm arcs

Apart from swinging the can around, a gum leaf should be added to enhance the flavour.

16. What is the surname of the Australian main male actor that acts in the "Mad Max" trilogy?

From Quiz M is for "Magic Pudding"

Answer: Gibson & Mel Gibson

George Miller wrote and directed these movies. The first movie was titled "Mad Max" (1979), the second was "Mad Max 2" (1981) and the third movie's full title was "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985) which also stars Tina Turner. "Mad Max 2" was released in America under the title "Road Warrior". Originally, its US distributor rejected "Mad Max", even after it was dubbed with American voices, but due to the success of the second movie, it was released. "Mad Max 2" was renamed in America "The Road Warrior".

17. In what town was the television show "A Country Practice" set?

From Quiz "W" is for Wonglepong

Answer: Wandin Valley

"A Country Practice" (1981-1993) was actually filmed in Emerald, Victoria and is a soap opera that depicted life in a rural town in New South Wales. It focuses on the local hospital, medical staff, a veterinary practice and a few town people. Some of the main cast members were Shane Porteous, Penny Cook, Lorrae Desmond and Brian Wenzell.

18. Where did cricketers used to put zinc cream before it somewhat came outmoded?

From Quiz 'Z' Is For Zed Not Zee

Answer: Face

This was the major protection against sunburn used before knowledge and appreciation of skin damage caused by weather elements. Before awareness came about, only the face (especially the nose) had any cream protection applied to it. Veterinarians were another profession that used this cream a lot.

19. What 'B' is the body of water between mainland Australia and Tasmania?

From Quiz Aussie Alphabeticals

Answer: Bass Strait

'Discovered' by George Bass and Matthew Flinders - the first people to circumnavigate Australia.

20. There are 21 species which belong to the family Cacatuidae, however they are more commonly known as...

From Quiz Aussie A-Z

Answer: Cockatoos

Cockatoo is the name given to the parrots which make up the family Cacatuidae. They are normally large with showy plumage. They include the yellow and white sulphur crested cockatoos, the pink and grey galahs, and the pink and white Major Mitchell's cockatoo. Cockatoo is derived from the Indonesian name for these birds kaka(k)tua.

21. What is the echidna's only living relative?

From Quiz E-Australia!

Answer: Platypus

The echidna and the platypus are both monotremes, a primitive form of marsupial. They lay eggs and suckle their babies without the use of teats and are the only types of animals in the world to do this.

22. When did the first commercial x-rays become available in Australia?

From Quiz X is for 'Not A Lot'

Answer: 1896

These were the first in the southern hemisphere. Mr William Bragg produced them and F H Faulding and Co were involved. Before this, in 1885, Mr Bragg used x-rays to diagnose a break in the arm of his son.

23. Name the musical TV show that was produced from 1958 to 1972, that was hosted by Brian Henderson.

From Quiz "B" is for Birdsville Track

Answer: Bandstand

Australian singers such as the Delltones, Col Joye and the Joy Boys, and the Bee Gees appeared on this show, especially popular amongst the teenagers of that era.

24. Approximately how long is the Todd River in Northern Territory?

From Quiz T Is For "The Truth"

Answer: 315 km

This river is in the southern part of Northern Territory and it flows through to Alice Springs and then onwards to it reaches the Hale River (which drives up in the Simpson Desert). It was named after Sir Charles Heavitree Todd who was the engineer in charge of the Overland Telegraph construction.

25. What is a mia-mia?

From Quiz M is for "Magic Pudding"

Answer: Shelter

Mia-Mia is an Aboriginal shelter that is made of branches or bark. Its general purpose is that of a windbreak.

26. C is for Canberra, our nation's capital. The city's layout was designed by a fellow by the name of Walter Burley Griffin. What nationality was Walter?

From Quiz Australian Alphabetics - again

Answer: American

Yes, Walter was indeed an American. Why did Australia decide to put its capital in the middle of what was described as a "large sheep paddock" in the middle of rural New South Wales? Because Sydney and Melbourne couldn't stop bickering amongst themselves as to who was better and should therefore have been the capital. The lake in the middle of Canberra was named after Burley Griffin. Presumably he was also paid for his efforts!

27. What is the name of the tallest waterfall in Queensland?

From Quiz "W" is for Wonglepong

Answer: Wallaman

This waterfall is located west of Ingham. It is 305m in height of a total descent of 350m. It is situated on the Stony Creek, which is a tributary of Herbert River. Wallaman Falls is also known as Stony Creek Falls.

28. What is the name given to the official transcripts of parliament debates?

From Quiz H is for Holden Cars

Answer: Hansard

These are verbatim reports of what was said in Parliament. The reports were given the name Hansard in 1946. Hansard is derived from Luke Hansard (1752-1828) who was the original printer of parliamentary debates in Britain, which did not become public until 1908.

29. What is Malcolm Fraser's, ex-Prime Minister, first name?

From Quiz 'J' is for Sir Joh - Spellbinding Orator

Answer: John

Malcolm Fraser was Prime Minister from 1975 to 1983. Mr Fraser was born in 1930 in Victoria but grew up in New South Wales and in 1943 he relocated with his family to Victoria. He graduated from university in 1949 in philosophy, politics and economics. After his political defeat, he retired but became active in human rights and international politics.

30. In which city is the Taronga Park Zoo located?

From Quiz 'Z' Is For Zed Not Zee

Answer: Sydney

The Taronga Park Zoo was the first public zoo in New South Wales. It was officially opened in 1884 but was located at what is known today as Billy Goat Swamp in Moore Park. A new site had to be sought due to lack of room for the animals and the government gave 43 acres north of the harbour in 1912 and another 9 acres in 1916 to the zoo committee.

This is category 24426
Last Updated Feb 25 2024 9:13 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.