FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Alphabetical Capital Cities Quizzes, Trivia and Puzzles
Alphabetical Capital Cities Quizzes, Trivia

Alphabetical Capital Cities Trivia

Alphabetical Capital Cities Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. World Capitals

Fun Trivia
13 quizzes and 155 trivia questions.
1.
  "M" Cities - Spot the Capitals!   top quiz  
Collection Quiz
 15 Qns
The names of many major world cities begin with the letter "M". Can you pick out the capitals among this group?
Easier, 15 Qns, LadyNym, Jan 14 24
Easier
LadyNym gold member
Jan 14 24
494 plays
2.
  Alphabetical Capitals    
Multiple Choice
 25 Qns
In this quiz about world capital cities, the questions are ordered alphabetically based on the starting letter of the capital cities or the countries the questions are based on. (there are no countries or capital cities starting with X).
Difficult, 25 Qns, mcglee, Mar 10 19
Difficult
mcglee
Mar 10 19
16778 plays
3.
National capitals, all starting with "M", three clues at a time: location; physical feature, landmark. Match 'em up for a perfect score.
Easier, 10 Qns, 1nn1, Mar 01 21
Easier
1nn1 gold member
Mar 01 21
1146 plays
4.
  O To Finish The Amazing Race!   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
See if you can match the descriptions with the capital cities that end with the letter "o".
Easier, 10 Qns, ponycargirl, Sep 23 18
Easier
ponycargirl editor
Sep 23 18
616 plays
5.
  "They're A-OK!" - Capital Cities   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
This quiz isn't passing judgement on the quality of life in any of these capital cities, it's just that they all start with either an 'A', an 'O' or a 'K'. Can you match them with the correct description?
Easier, 10 Qns, Fifiona81, Mar 30 17
Easier
Fifiona81 editor
1032 plays
6.
  A Tea Time Quiz - Ten Capital 'T's   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
If you searched hard enough you could probably locate a nice cup of tea in any of these world capital cities that begin with 'T'. For this quiz though, you only have to worry about correctly matching them up with their description.
Average, 10 Qns, Fifiona81, Sep 02 16
Average
Fifiona81 editor
962 plays
7.
  "The End is 'I'" - Capital Cities   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All of these cities are the capitals of their countries and all of them end with the letter 'i'. Can you match them up to the correct description?
Average, 10 Qns, Fifiona81, Mar 20 18
Average
Fifiona81 editor
Mar 20 18
599 plays
8.
  "Triple AAA" - Capital Cities   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
All of these capital cities have got three letter 'A's in their name - in fact these are the only vowels in their name. Can you match them to the correct description?
Average, 10 Qns, Fifiona81, Aug 11 18
Average
Fifiona81 editor
Aug 11 18
463 plays
9.
  Where Can I "B"?    
Match Quiz
 10 Qns
Match the capital city beginning with the letter B to the description of the country,
Easier, 10 Qns, clevercatz, Sep 26 18
Easier
clevercatz gold member
Sep 26 18
788 plays
10.
  R We There Yet?   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The Rockettes are going to bring you a quiz based on the letter R. We'll have five capitals beginning with R and five ending with R - for Race and Rockettes.
Average, 10 Qns, rossian, Sep 24 18
Average
rossian editor
Sep 24 18
468 plays
11.
  Capital Cities of the World: K-Z    
Match Quiz
 15 Qns
Can you identify the capital city from the clue about the country in this random selection of capital cities from K-Z.
Average, 15 Qns, zambesi, Dec 06 16
Average
zambesi
756 plays
12.
  Windy, with a Capital W   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Four Winds have found a bunch of capital cities known for being affected by high winds. How many can you figure out? Note that not all are country capitals.
Average, 10 Qns, zorba_scank, Sep 26 18
Average
zorba_scank gold member
Sep 26 18
499 plays
13.
  Capital Cities of the World: A-J    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the description of the country to this random selection of capital cities from A-J?
Average, 10 Qns, zambesi, Nov 17 16
Average
zambesi
768 plays
Related Topics
  Alphabetical Australia [General] (14 quizzes)

  Alphabetical European Cities [Geography] (26 quizzes)

  Alphabetical Places [Geography] (108 quizzes)

  Alphabetical Places A - G [Geography] (46 quizzes)

  Alphabetical Places H - M [Geography] (25 quizzes)

  Alphabetical Places N - S [Geography] (9 quizzes)

  Alphabetical Places T - Z [Geography] (16 quizzes)

  Alphabetical US Cities [Geography] (28 quizzes)

  Australian Alphabetics [Geography] (27 quizzes)

  Europe - Alphabetical [Geography] (19 quizzes)


Alphabetical Capital Cities Trivia Questions

1. The capital city of New Zealand is considered the windiest city in the world. Which city is this?

From Quiz
Windy, with a Capital W

Answer: Wellington

Wellington is so windy due to the mountains of both the south and north islands creating a wind tunnel as it funnels the wind across Cook Straight. One benefit of the windiness of this city is the lack of air pollution - it's far too windy for smog and other pollutants to be hanging around! Wellington has been the national capital of New Zealand since 1865.

2. Perth, the capital city of Western Australia, is known for its summer wind, the "Fremantle Doctor". Which general direction does it blow from?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Southwest

The "Fremantle Doctor" (also know as "The Doctor" or the "Freo Doctor") blows from the south-west, although it swings to the west-south-west and south-south-west. The wind blows in the summer months, cooling Perth and the southern region in the afternoons. For those living in the foothills of Perth, there is also a dry easterly wind that blows down over the hills in the evening, counteracting the Doctor and giving a fair indication of hot temperatures the next day. Perth was founded in 1829 and named after the city of the same name in Scotland.

3. The "Cape Doctor" is a south-easterly wind blowing over the wider area of the Western Cape Province. Which South African capital city bears the brunt of this cleansing wind?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Cape Town

Not to be confused with the "Fremantle Doctor" that blows through Perth, Australia each summer afternoon, the "Cape Doctor" blows from the south east clearing the city of Cape Town of pollution and "pestilence" between spring and summer each year. The wind is strong, dry and sometimes brings heavy rains. The winter winds are stronger in this region, but these are not as endearing to the locals as the north-westerly winds bring rain for days or weeks on-end. South Africa has three capital cities. Cape Town is the legislative capital while Bloemfontein and Pretoria are the judicial and executive capitals respectively.

4. The capital city of the Faroe Islands is cloudy and windy all year round - it's just the intensity that varies. What is this capital city?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Torshavn

Torshavn lies in the south of Streymoy, the largest of the Faroe Islands and to the east of two mountains separated by a river. This city is amongst the cloudiest places on earth with only 2.4 hours of significant sunshine per day. Along with the wind, the excessive cloud cover makes for very mild temperatures, with little variation, throughout the year.

5. Which Canadian provincial capital holds the distinction of being the snowiest, foggiest, wettest, cloudiest and windiest? No bones about it, this capital city has amongst the wildest winters in Canada!

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: St John's

St John's' climate is humid continental, meaning that there are large seasonal temperature differences. Summer is warm-hot, and winters are generally cold. St John's is prone to cyclones due to its proximity to the Atlantic Ocean where tropical storms travel from the United States. St. John's is the capital and largest city of the Canadian province of Newfoundland and Labrador.

6. There is only one European capital city starting with E. What is it?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Edinburgh

In sporting terms, it competes independently in many sports such as rugby, cricket, football (soccer) and in the Commonwealth games. It does have a parliament but yes, as has been pointed out, it is still part of the UK.

7. Punta Arenas is the largest city south of the 46th parallel south, and capital of the Magallanes and Antarctica Chilena region in which country?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Chile

Punta Arenas was established in 1848 by the Chilean government as a penal colony. The city lies on the north of the Straight of Magellan, making it important in the logistical nightmare of accessing the Antarctic Peninsula. There is little temperature variation in this region, however summer winds reach up to 130km/h (80mph).

8. What is the capital city of Sierra Leone?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Freetown

Interestingly, fellow African country Gabon's capital Libreville translates as 'Free Town'. (Libre - free; ville - town)

9. The largest city in the world located below sea level, situated on the western coast of the Caspian Sea: which city, the capital of Azerbaijan, suffers strong winds all year round?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Baku

Baku's climate is considered temperate semi-arid, meaning it has hot, humid summers and cool winters with occasional rain. Temperatures are not extreme, however the area in which Baku is located us very dry and windy. Despite the strong winds, Baku is one of the most polluted cities in the world, thanks to its past as a Soviet industrial centre.

10. Reykjavik is situated in an area made up of peninsulas, coves, straits and islands, making it prone to windy conditions and strong gales in winter. It is located in the southwest of which country?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Iceland

The coastal location of Reykjavik makes it susceptible to year-round wind, with strong gales in winter months. Reykjavik is also one of the coldest capitals of any nation in the world. The first permanent settlement at the site that is now Reykjavik is believed to have been established as far back as AD 874!

11. One of the windiest cities on earth, Rio Gallegos is the capital of the Santa Cruz province in which South American country?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Argentina

The climate of Rio Gallegos is dry, windy, cold and occasionally snowy. Winds above 50 km/h (31mph) are normal, and winds over 100km/h (62mph) not unusual. Average temperatures don't vary a lot during the year, and the constant winds keep temperatures down in summer. This also means that the area is quite dry and there is little rainfall.

12. There is only one national capital city starting with I. Name it.

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Islamabad

Islamabad is the capital city of Pakistan. Istanbul also starts with I. However, it is not a capital city.

13. What is the capital of the windiest country in the United Kingdom?

From Quiz Windy, with a Capital W

Answer: Edinburgh

Scotland is the windiest country in the United Kingdom, and some sources also attest that it's the windiest country in Europe. The windiest parts of Scotland are in the north and west, with many island areas subjected to gale force winds for more than 30 days per year. Edinburgh is known as "the windy city", being hit with strong south west winds due to its location between the coast and hills.

14. Two world capital cities starting with J are in countries starting with I. Name the countries. (One of the capitals is a disputed capital by some authorities but most encyclopedias still refer to this J as the capital city of its country.)

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Indonesia and Israel & Israel and Indonesia

Jakarta is the capital city of Indonesia, Jerusalem the capital of Israel.

15. Which continent has the most capital cities starting with K?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Both Asia and Africa

Asia has four cities - Kabul, Kuwait City, Kuala Lumpur and Kathmandu as does Africa - Kigali, Kinshasa, Kampala and Khartoum

16. Which continent has the most capital cities starting with L?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Africa

Africa wins again - Libreville, Lilongwe, Lome, Luanda and Lusaka making five (it was once six with Lagos the former capital of Nigeria). Europe has four with Lisbon, London, Luxembourg and Ljubljana.

17. How many African capital cities start with the letter N?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: 4

Yes I love Africa - Great names to pronounce! Niamey, Nairobi, my personal favourite Nouakchott and Ndjamena make up the foursome.

18. What is the name of the only capital city starting with Q?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Quito

Quito is the capital city of Ecuador in South America.

19. This Asian city is the only capital city starting with U.

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Ulan Bator & Ulaanbaatar

Mongolia's capital is Ulan Bator, also known as Ulaanbaatar.

20. What is the capital city of Namibia?

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Windhoek

I thought everyone would know Wellington, Warsaw and Washington so the answer had to be from my favourite continent of great names, Africa.

21. This European capital city is the only one starting with Z. Name it.

From Quiz Alphabetical Capitals

Answer: Zagreb

Zagreb is the capital city of Croatia.

This is category 24972
Last Updated Mar 03 2024 1:15 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.