FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Windy with a Capital W
Quiz about Windy with a Capital W

Windy, with a Capital W Trivia Quiz


The Four Winds have found a bunch of capital cities known for being affected by high winds. How many can you figure out? Note that not all are country capitals.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. World Capitals
  8. »
  9. Alphabetical Capital Cities

Author
zorba_scank
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,602
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
505
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Bourman (8/10), oscarson57 (6/10), Guest 45 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The capital city of New Zealand is considered the windiest city in the world. Which city is this? Hint


Question 2 of 10
2. Perth, the capital city of Western Australia, is known for its summer wind, the "Fremantle Doctor". Which general direction does it blow from? Hint


Question 3 of 10
3. The "Cape Doctor" is a south-easterly wind blowing over the wider area of the Western Cape Province. Which South African capital city bears the brunt of this cleansing wind? Hint


Question 4 of 10
4. The capital city of the Faroe Islands is cloudy and windy all year round - it's just the intensity that varies. What is this capital city? Hint


Question 5 of 10
5. Which Canadian provincial capital holds the distinction of being the snowiest, foggiest, wettest, cloudiest and windiest? No bones about it, this capital city has amongst the wildest winters in Canada! Hint


Question 6 of 10
6. Punta Arenas is the largest city south of the 46th parallel south, and capital of the Magallanes and Antarctica Chilena region in which country? Hint


Question 7 of 10
7. The largest city in the world located below sea level, situated on the western coast of the Caspian Sea: which city, the capital of Azerbaijan, suffers strong winds all year round? Hint


Question 8 of 10
8. Reykjavik is situated in an area made up of peninsulas, coves, straits and islands, making it prone to windy conditions and strong gales in winter. It is located in the southwest of which country? Hint


Question 9 of 10
9. One of the windiest cities on earth, Rio Gallegos is the capital of the Santa Cruz province in which South American country? Hint


Question 10 of 10
10. What is the capital of the windiest country in the United Kingdom? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : Bourman: 8/10
Apr 14 2024 : oscarson57: 6/10
Apr 13 2024 : Guest 45: 7/10
Mar 29 2024 : Xanadont: 9/10
Mar 09 2024 : jonnowales: 10/10
Mar 04 2024 : Guest 124: 3/10
Feb 28 2024 : LizzyAllen3420: 7/10
Feb 21 2024 : NETTLES1960: 7/10
Feb 20 2024 : Guest 86: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The capital city of New Zealand is considered the windiest city in the world. Which city is this?

Answer: Wellington

Wellington is so windy due to the mountains of both the south and north islands creating a wind tunnel as it funnels the wind across Cook Straight. One benefit of the windiness of this city is the lack of air pollution - it's far too windy for smog and other pollutants to be hanging around!

Wellington has been the national capital of New Zealand since 1865.
2. Perth, the capital city of Western Australia, is known for its summer wind, the "Fremantle Doctor". Which general direction does it blow from?

Answer: Southwest

The "Fremantle Doctor" (also know as "The Doctor" or the "Freo Doctor") blows from the south-west, although it swings to the west-south-west and south-south-west. The wind blows in the summer months, cooling Perth and the southern region in the afternoons. For those living in the foothills of Perth, there is also a dry easterly wind that blows down over the hills in the evening, counteracting the Doctor and giving a fair indication of hot temperatures the next day.

Perth was founded in 1829 and named after the city of the same name in Scotland.
3. The "Cape Doctor" is a south-easterly wind blowing over the wider area of the Western Cape Province. Which South African capital city bears the brunt of this cleansing wind?

Answer: Cape Town

Not to be confused with the "Fremantle Doctor" that blows through Perth, Australia each summer afternoon, the "Cape Doctor" blows from the south east clearing the city of Cape Town of pollution and "pestilence" between spring and summer each year. The wind is strong, dry and sometimes brings heavy rains. The winter winds are stronger in this region, but these are not as endearing to the locals as the north-westerly winds bring rain for days or weeks on-end.

South Africa has three capital cities. Cape Town is the legislative capital while Bloemfontein and Pretoria are the judicial and executive capitals respectively.
4. The capital city of the Faroe Islands is cloudy and windy all year round - it's just the intensity that varies. What is this capital city?

Answer: Torshavn

Torshavn lies in the south of Streymoy, the largest of the Faroe Islands and to the east of two mountains separated by a river. This city is amongst the cloudiest places on earth with only 2.4 hours of significant sunshine per day. Along with the wind, the excessive cloud cover makes for very mild temperatures, with little variation, throughout the year.
5. Which Canadian provincial capital holds the distinction of being the snowiest, foggiest, wettest, cloudiest and windiest? No bones about it, this capital city has amongst the wildest winters in Canada!

Answer: St John's

St John's' climate is humid continental, meaning that there are large seasonal temperature differences. Summer is warm-hot, and winters are generally cold. St John's is prone to cyclones due to its proximity to the Atlantic Ocean where tropical storms travel from the United States.

St. John's is the capital and largest city of the Canadian province of Newfoundland and Labrador.
6. Punta Arenas is the largest city south of the 46th parallel south, and capital of the Magallanes and Antarctica Chilena region in which country?

Answer: Chile

Punta Arenas was established in 1848 by the Chilean government as a penal colony. The city lies on the north of the Straight of Magellan, making it important in the logistical nightmare of accessing the Antarctic Peninsula. There is little temperature variation in this region, however summer winds reach up to 130km/h (80mph).
7. The largest city in the world located below sea level, situated on the western coast of the Caspian Sea: which city, the capital of Azerbaijan, suffers strong winds all year round?

Answer: Baku

Baku's climate is considered temperate semi-arid, meaning it has hot, humid summers and cool winters with occasional rain. Temperatures are not extreme, however the area in which Baku is located us very dry and windy. Despite the strong winds, Baku is one of the most polluted cities in the world, thanks to its past as a Soviet industrial centre.
8. Reykjavik is situated in an area made up of peninsulas, coves, straits and islands, making it prone to windy conditions and strong gales in winter. It is located in the southwest of which country?

Answer: Iceland

The coastal location of Reykjavik makes it susceptible to year-round wind, with strong gales in winter months. Reykjavik is also one of the coldest capitals of any nation in the world. The first permanent settlement at the site that is now Reykjavik is believed to have been established as far back as AD 874!
9. One of the windiest cities on earth, Rio Gallegos is the capital of the Santa Cruz province in which South American country?

Answer: Argentina

The climate of Rio Gallegos is dry, windy, cold and occasionally snowy. Winds above 50 km/h (31mph) are normal, and winds over 100km/h (62mph) not unusual. Average temperatures don't vary a lot during the year, and the constant winds keep temperatures down in summer. This also means that the area is quite dry and there is little rainfall.
10. What is the capital of the windiest country in the United Kingdom?

Answer: Edinburgh

Scotland is the windiest country in the United Kingdom, and some sources also attest that it's the windiest country in Europe. The windiest parts of Scotland are in the north and west, with many island areas subjected to gale force winds for more than 30 days per year. Edinburgh is known as "the windy city", being hit with strong south west winds due to its location between the coast and hills.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The Four Winds - Amazing Race 4:

Quizzes written by the Four Winds (lones78, JanIQ, shuehorn and zorba_scank) for the Amazing Trivia Race 4.

  1. Where Did the Gold Blow Off To? Average
  2. "Faces" by Earth, Wind and Fire Average
  3. "Blowing in the (wood)wind" Average
  4. Catch the Wind Easier
  5. A Windy Look at Entertainment Easier
  6. The Winds of Faith Average
  7. The Winds of Creation Average
  8. Breezing through Dutch Art Easier
  9. The Winds Wave at the Will-o'-the-Wisp Easier
  10. Why is Wendy out in the wind? Easier
  11. Windy & Winding Toys Easier
  12. When the Wind Weeps Easier

4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us