FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Breezing through Dutch Art
Quiz about Breezing through Dutch Art

Breezing through Dutch Art Trivia Quiz


The artistic winds blow quite freely in the Netherlands. Can you match these masterpieces with the Dutch artists who created them? Note: While some answers may seem to fit more than one clue, there is only one complete solution.

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art by Region

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,188
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
389
Awards
Top 35% Quiz
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. "Girl with a Pearl Earring" (c. 1665)  
  Judith Leyster
2. "The Garden of Earthly Delights" (c. 1495-1505)  
  Frans Hals
3. "The Feast of Saint Nicholas" (c. 1665-1668)  
  Jan Steen
4. "The Merry Drinker" (c. 1628-1630)  
  Jan Toorop
5. "Winter Landscape with Skaters" (1608)  
  Rembrandt
6. "The Night Watch" (c. 1640 - 1642)  
  Hieronymus Bosch
7. "Tower of Babel" (1928)  
  Johannes Vermeer
8. "Sunflowers" (1887-1888)  
  M C Escher
9. "The Serenade" (1629)  
  Hendrick Avercamp
10. "Broek in Waterland" (1889)  
  Vincent van Gogh





Select each answer

1. "Girl with a Pearl Earring" (c. 1665)
2. "The Garden of Earthly Delights" (c. 1495-1505)
3. "The Feast of Saint Nicholas" (c. 1665-1668)
4. "The Merry Drinker" (c. 1628-1630)
5. "Winter Landscape with Skaters" (1608)
6. "The Night Watch" (c. 1640 - 1642)
7. "Tower of Babel" (1928)
8. "Sunflowers" (1887-1888)
9. "The Serenade" (1629)
10. "Broek in Waterland" (1889)

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Girl with a Pearl Earring" (c. 1665)

Answer: Johannes Vermeer

Johannes Vermeer is famous for his paintings of regular provincial life. Recognized as one of the Dutch Masters, Vermeer's work gained acclaim only in the 19th century. "Girl with a Pearl Earring" depicts the side profile of a young girl. She is wearing a head scarf and a pearl earring in the one ear that is visible to the viewer.

It can now be seen in the Mauritshuis art museum in The Hague, Netherlands.
2. "The Garden of Earthly Delights" (c. 1495-1505)

Answer: Hieronymus Bosch

Hieronymus Bosch is known for his illustrations depicting religious concepts. "The Garden of Earthly Delights", a triptych altarpiece, is one of his best known works. This piece is an oil painting on oak and consists of three panels, with scholars unsure of the intent - a warning, admonition or evocation of life's temptations and sexual indulgence.
3. "The Feast of Saint Nicholas" (c. 1665-1668)

Answer: Jan Steen

Jan Havickszoon Steen was born in Lieden and is known for his paintings that are full of colour and life. His lively form of art gave rise to a Dutch proverb where a Jan Steen household meant a messy, chaotic household. "The Feast of Saint Nicholas" shows a household celebrating this feast. The painting can be found in the Rijksmuseum in Amsterdam.
4. "The Merry Drinker" (c. 1628-1630)

Answer: Frans Hals

Frans Hals was born in Antwerp when it was part of the Spanish Netherlands. However, he lived and worked in Haarlem for most of his life. He is best known for his portraits. "The Merry Drinker" comes across as a portrait of a man caught in the middle of a conversation. It is so named because he holds a drink in one hand. This painting can be viewed in the Rijksmuseum in Amsterdam.
5. "Winter Landscape with Skaters" (1608)

Answer: Hendrick Avercamp

Hendrick Avercamp was born in 1585 in Amsterdam. He is best known for his winter landscape paintings. His choice of landscape can be explained by the fact that he was active during one of the coldest periods called the Little Ice Age. "Winter Landscape with Skaters" shows a multitude of people skating on a frozen river.
6. "The Night Watch" (c. 1640 - 1642)

Answer: Rembrandt

Rembrandt Harmenszoon van Rijn is considered one of the greatest visual artists and the more important in Dutch history. His works covers many themes and a wide range of styles. "The Night Watch" was originally titles "The Militia Company of Captain Frans Banning Cocq" and shows musketeers stepping into bright sunlight from a gloomy courtyard.
7. "Tower of Babel" (1928)

Answer: M C Escher

M C Escher worked using mathematics and nature as a basis for his art. The "Tower of Babel" is a woodcut depicting the attempt of Babylonians to build a tower to reach God. The piece is based on the biblical story related in Genesis whereby work on the tower stopped due to the workers becoming unable to understand each other.
8. "Sunflowers" (1887-1888)

Answer: Vincent van Gogh

The Post-impressionist painter Vincent van Gogh created over 2000 artworks in around a decade. The use of bold colours and an expressive style of painting helped to build the foundations of modern art. "Sunflowers" is the name of two series of paintings by van Gogh, not just a single painting.
9. "The Serenade" (1629)

Answer: Judith Leyster

Judith Leyster is now classified as one of the Dutch Golden Age painters. Her work includes portraits and still life paintings. All of her work was initially attributed to fellow Dutch painter, Frans Hals or to her husband, Jan Miense Molenaer. It was only in 1893 that she was first recognized as a painter in her own right; over the years many of her works that had been attributed to others were re-classified as being done by her.

"The Serenade" is one of the first seven paintings that were correctly identified as having been created by Leyster. This was done by Hofstede de Groot, a Dutch art historian in 1893. "The Serenade" shows a musician playing the lute with his face illuminated by the light of a candle. While it was first part of a private collection, it can now be viewed in the Rijksmuseum in Amsterdam.
10. "Broek in Waterland" (1889)

Answer: Jan Toorop

Jan Toorop was a Dutch-Indonesian painter who worked in many styles, with his early works influenced by the Impressionist artists of the era. Toorop was born and schooled in Indonesia before moving to the Netherlands at a young age. "Broek in Waterland" is an image depicting the Dutch village at twilight and was acquired by the Indianapolis Museum of Art in 2002.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The Four Winds - Amazing Race 4:

Quizzes written by the Four Winds (lones78, JanIQ, shuehorn and zorba_scank) for the Amazing Trivia Race 4.

  1. Where Did the Gold Blow Off To? Average
  2. "Faces" by Earth, Wind and Fire Average
  3. "Blowing in the (wood)wind" Average
  4. Catch the Wind Easier
  5. A Windy Look at Entertainment Easier
  6. The Winds of Faith Average
  7. The Winds of Creation Easier
  8. Breezing through Dutch Art Easier
  9. The Winds Wave at the Will-o'-the-Wisp Easier
  10. Why is Wendy out in the wind? Easier
  11. Windy & Winding Toys Easier
  12. When the Wind Weeps Easier

7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us