FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Art Quizzes, Trivia and Puzzles
Art Quizzes, Trivia

Art Trivia

Art Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »

Fun Trivia
Come and explore the enigmatic world of art within the quizzes below. Among these quizzes can be found questions regarding art from the many civilizations, from ancient to modern. Whether you love the Renaissance, the French Impressionists, or the very modern, the art category will have something for you...break out your easel and palette and enjoy!
418 Art quizzes and 5,852 Art trivia questions.
1.
 Im Ready for My CloseUp 5
  I'm Ready for My Close-Up! (5)    
Photo Match
 12 Qns
Close-Ups of Famous Paintings
Zoom on in to these twelve famous works of art, and see if you can identify what painter is responsible for each of these painting close-ups.
Average, 12 Qns, trident, Feb 07 24
Average
trident editor
Feb 07 24
187 plays
2.
All Over the Place
  All Over the Place editor best quiz   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Our itinerary for a world tour looked like a mad person's knitting pattern... all over the place. However, it took us to sites that were the inspiration to, and/or provided the stories behind, some incredible artworks. Please enjoy this journey.
Easier, 10 Qns, pollucci19, Sep 27 23
Easier
pollucci19 gold member
Sep 27 23
271 plays
3.
Im Ready for My CloseUp 4
  I'm Ready for My Close-Up! (4)   best quiz  
Photo Match
 12 Qns
Close-Ups of Famous Paintings
Zoom on in to these ten famous works of art, and see if you can identify what painter is responsible for each of these painting close-ups.
Average, 12 Qns, trident, Sep 17 23
Average
trident editor
Sep 17 23
300 plays
4.
Im Ready for My CloseUp
  I'm Ready for My Close-Up!   best quiz  
Photo Match
 10 Qns
Close-Ups of Famous Paintings
Zoom on in to these ten famous works of art, and see if you can identify what painter is responsible for each of these painting close-ups.
Very Easy, 10 Qns, trident, Apr 30 23
Very Easy
trident editor
Apr 30 23
731 plays
5.
Im Ready for My CloseUp 3
  I'm Ready for My Close-Up! (3)   best quiz  
Photo Match
 12 Qns
Close-Ups of Famous Paintings
Zoom on in to these ten famous works of art, and see if you can identify what painter is responsible for each of these painting close-ups.
Average, 12 Qns, trident, Aug 10 23
Average
trident editor
Aug 10 23
319 plays
6.
Im Ready for My CloseUp 2
  I'm Ready for My Close-Up! (2)   best quiz  
Photo Match
 12 Qns
Close-Ups of Famous Paintings
Zoom on in to these ten famous works of art, and see if you can identify what painter is responsible for each of these painting close-ups.
Average, 12 Qns, trident, Jul 16 23
Average
trident editor
Jul 16 23
329 plays
7.
Masterpiece
  Masterpiece   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
A simple quiz on a variety of artists and their artwork. There will be questions on different types of art from different periods of time.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Jun 16 14
Average
dcpddc478
3066 plays
8.
How They Saw Themselves
  How They Saw Themselves   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This is a quiz about artists and their self-portraits. How we see ourselves and how others see us is usually quite different. How these artists saw themselves can sometimes be seen in their self-portraits.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Nov 28 15
Easier
dcpddc478
1146 plays
9.
Take a Bow
  Take a Bow   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Here is a broad selection of art-related questions covering the past couple of centuries, with a couple much older. There are a range of questions, including who should "Take a Bow" for some of these.
Average, 10 Qns, suomy, Oct 01 15
Average
suomy
1520 plays
10.
  Best Art Kisses Coming to You in TEN, Nine, Eight   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Love, passion, and intimacy between two people have often been represented through a kiss, by painters, sculptors, photographers, and others. In this quiz, we will review 10 famous kisses.
Easier, 10 Qns, masfon, Oct 28 23
Easier
masfon gold member
Oct 28 23
471 plays
trivia question Quick Question
What is the baby Jesus holding in Jan van Eyck's "The Madonna with Canon van der Paele",(ca.1436), housed in Bruges?

From Quiz "What's In A Painting?"




11.
  YOUR Night At the Museum   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As you begin your first night shift guarding some of the world's most valuable works of art, you are shocked to see that they have come to life! Using your knowledge of famous art, get everything back the way it was by morning and keep your job!
Average, 10 Qns, doublemm, Sep 24 09
Average
doublemm gold member
2872 plays
12.
  Arty Allsorts (A Bit Easy)   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"I so dunno nuttin' about art, so I had a lot of fun compiling this quiz. Hope you have as much fun doing it! Check out the interesting information as well."
Average, 10 Qns, anselm, Mar 03 20
Average
anselm
Mar 03 20
3713 plays
13.
  Art Smarts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Earn your intelligence in the art field by answering these ten questions from all across the canvas.
Average, 10 Qns, George95, May 09 23
Average
George95 gold member
May 09 23
2565 plays
14.
  Art, Artists, and Inspiration   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Enjoy a stroll through the virtual museum of Team Kaffeeklatsch to visit some of our favorite paintings with stories to tell. The collection was compiled for the Amazing Trivia Race 2.
Average, 10 Qns, shorthumbz, Jun 16 14
Average
shorthumbz gold member
2502 plays
15.
 Where in the Art World
  Where in the Art World?    
Photo Quiz
 10 Qns
This is my first foto quiz, and it was quite a challenge for me, being the techno-dodo that I am. However, it was very enjoyable as well, so I plan to make more of these. Please enjoy!
Tough, 10 Qns, alexis722, Jul 04 14
Tough
alexis722
657 plays
16.
Code of Art
  Code of Art editor best quiz    
Photo Quiz
 10 Qns
Classical art isn't always straightforward. This quiz is about some of the secret codes and messages that some people believe are hidden in great works of art.
Tough, 10 Qns, suzidunc, Jul 27 18
Tough
suzidunc
Jul 27 18
469 plays
17.
  Famous Artists and Works of Art    
Multiple Choice
 15 Qns
Do you like fine art? I do. Here's a few basic questions.
Average, 15 Qns, tim10001, Oct 21 13
Average
tim10001
13717 plays
18.
  Eliminate a Choice - Art   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will list four names/terms, you simply must decide which doesn't belong based on your knowledge of art. In most cases I will try not to be tricky, but I certainly won't be giving these away! Good luck...
Difficult, 10 Qns, thejazzkickazz, Jul 09 19
Difficult
thejazzkickazz gold member
Jul 09 19
3509 plays
19.
  What's In A Painting?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
No dates, biography or style/genre questions, just what's in some of my favourite paintings: timescale 15th to 18th century.
Tough, 15 Qns, thula2, Nov 18 14
Tough
thula2
1237 plays
20.
  Great Women Artists   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There have been throughout history many talented and relatively successful women artists. This quiz deals with those who worked within the medium of oil paintings. How many of these can you identify?
Average, 10 Qns, elmo7, Jul 31 22
Average
elmo7
Jul 31 22
477 plays
21.
  Just Picture This   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quick trip into the world of art and artists with some colourful questions.
Average, 10 Qns, Eagle9a, Aug 24 17
Average
Eagle9a
Aug 24 17
1804 plays
22.
  Arty Allsorts (A Bit Hard)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A grab-bag from the year dot to now, including architecture. Check out the interesting info - some of it's actually interesting!
Tough, 10 Qns, Anselm, Mar 03 09
Tough
Anselm
1031 plays
23.
  Art Mix    
Multiple Choice
 10 Qns
A little bit of everything about art. Hope you enjoy it.
Tough, 10 Qns, vikan, Aug 14 23
Tough
vikan
Aug 14 23
3512 plays
24.
  Growing a Painting   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some paintings grow on you, some have things growing in them, some are organic entities in their own right. Here are some questions organically linked to paintings for you to solve.
Average, 10 Qns, Christinap, Oct 21 13
Average
Christinap
920 plays
25.
  Anecdotes And Trivia About Great Painters   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about anecdotes, little facts from the lives - turbulent or not- of some of the more famous painters in European and American history.
Tough, 10 Qns, flem-ish, Oct 21 13
Tough
flem-ish
1589 plays
26.
  Eye-Catching Art Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Shift yourself into the aesthetic mode as we take a tour through my virtual art gallery. Here are 10 randomly selected questions about art and artists, see if you can't recall some of the answers...good luck!
Tough, 10 Qns, thejazzkickazz, Dec 18 13
Tough
thejazzkickazz gold member
2655 plays
27.
  Simply, Still Life    
Multiple Choice
 10 Qns
This author enjoyed reviewing so many works of Still Life Art. My research included not only text material but I was privileged to view so many beautiful works of art. I learned so much. I hope you enjoy this quiz.
Average, 10 Qns, Irishrosy, Oct 28 14
Average
Irishrosy
380 plays
28.
  I Love Art    
Multiple Choice
 10 Qns
Just an easy quiz about art. I'm not the best at spelling so if you find any mistakes let me know!
Average, 10 Qns, stg, Mar 20 15
Average
stg
4335 plays
29.
  My Velvet Elvis Collection   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Not only do I believe that Elvis is still alive, I believe that Elvis transcends time. As proof, I am offering this quiz based on my collection of Velvet Elvis paintings.
Average, 10 Qns, JellyTrollMorton, Dec 19 09
Average
JellyTrollMorton
887 plays
30.
  Mesmerizing Art Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
These 10 questions should be a challenge to any art lover. I have selected these questions at random, based on my varying knowledge of the world of art...I hope you find the questions educating and entertaining...good luck!
Difficult, 10 Qns, thejazzkickazz, Jul 08 18
Difficult
thejazzkickazz gold member
Jul 08 18
1968 plays
31.
  Elephant Artists: Painting for Peanuts    
Multiple Choice
 10 Qns
The creative community can be a real jungle! How much do you know about the works of art created by elephants all over the world?
Average, 10 Qns, LilahDeDah, Nov 26 04
Average
LilahDeDah
596 plays
32.
  When Bad Things Happen to Good Art    
Multiple Choice
 10 Qns
Fire, flood, fraud, filching...it's frightening to be a fabulous work of art!
Difficult, 10 Qns, LilahDeDah, Aug 15 04
Difficult
LilahDeDah
1488 plays
33.
  Saintly and Secular    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has been created by ldubose and mnbates out of discussions we have had on art and architecture created for religious or commercial reasons. There are five questions from each of us.
Tough, 10 Qns, mnbates, Aug 23 06
Tough
mnbates
805 plays
34.
  Painting Details    
Multiple Choice
 10 Qns
Almost unobserved details can add special meaning to a painting. Test your observational skills by playing this quiz.
Tough, 10 Qns, malvasia, Aug 14 23
Tough
malvasia
Aug 14 23
1000 plays
35.
  Nice and Easelly    
Multiple Choice
 10 Qns
A general quiz to see if you know your arts from your elbow. These are mostly about painters and paintings but I hope you can do more than just look at them.
Difficult, 10 Qns, Gmackematix, Jun 11 18
Difficult
Gmackematix
Jun 11 18
1361 plays
36.
  Art    
Multiple Choice
 10 Qns
This Quiz is for the Artist and the Art Historian.
Average, 10 Qns, kelmyk, Oct 21 22
Average
kelmyk
Oct 21 22
3852 plays
37.
  Art and Food    
Multiple Choice
 10 Qns
Food has always played an important role in art, often giving additional meaning to an artwork. Join this quiz to test your observation skills...
Difficult, 10 Qns, malvasia, Dec 13 07
Difficult
malvasia
938 plays
38.
  Art For Goodness Sake!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz for people who really want to be challenged. The questions are very tough but I have faith in you brainiacs! I tried to make it as tough as I could without being ridiculous.
Difficult, 10 Qns, BBQ, Oct 21 13
Difficult
BBQ
2030 plays
39.
  Mosaic Madness I    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you a true mosaic addict? Let's test your knowledge on this very specialised subject!
Average, 10 Qns, kiwi0810, Dec 18 19
Average
kiwi0810
Dec 18 19
477 plays
Related Topics
  Art World Figures [People] (39 quizzes)

  Name the Musical Artist [Music] (227 quizzes)


Art Trivia Questions

1. One of the most famous kisses in the history of art can be seen in the painting "Pygmalion and Galatea" (ca.1890). Who is the author of this famous work?

From Quiz
Best Art Kisses Coming to You in TEN, Nine, Eight

Answer: Jean-Léon Gérôme

"Pygmalion and Galatea" (ca. 1890) is an oil on canvas (88.9 x 68.6 cm) by the French painter and sculptor Jean-Léon Gérôme. It was based on "Metamorphoses" from Ovid and shows the king and sculptor Pygmalion kissing the statue of Galatea (which he carved), at the moment that the goddess Aphrodite brings her to life. Between 1890 and 1892, Gérôme painted and sculpted several versions of the theme. In each version of the painting, the sculpture appears at a different angle. Since 1927, the most famous version has been in the collection of the Metropolitan Museum of Art, New York. The painter and sculptor Jean-Léon Gérôme (1824-1904) was born in France. His works have varied themes: historical paintings, Greek mythology, oriental themes, portraits, and other objects. He was one of the greatest representatives of the Academic period.

2. What could be one definition of a "Still Life" work of art?

From Quiz Simply, Still Life

Answer: A painting of inanimate objects

A "Still Life" painting is a collection of one or more every day objects, and according to the Tate Museum Glossary, the subject of a Still Life painting can be "anything that does not move or is dead". Edouard Manet's painting titled, "Painting of a Dead Fish" certainly would qualify as a Still Life of an inanimate object. Many other Still Life paintings are of lovelier inanimate objects such as flowers and fruit. Uh-Oh! I forgot, there may be some who find more beauty and meaning in a painting of a dead fish. Actually Manet's painting is quite interesting. Its color, composition, and depth contribute to its beauty (in this quiz maker's eye).

3. This legendary artist painted "Les Demoiselles d'Avignon", "Guernica", and "The Weeping Woman". But what you might not know was that his birth name was 23 words long. Who is he?

From Quiz Art Smarts

Answer: Pablo Picasso

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso was the Picasso's full name at birth in 1881. Picasso co-founded the Cubist movement, along with developing the collage. During the Second World War, Picasso remained in Nazi-controlled Paris and limited by his art and supplies, turned to writing. He wrote two plays "Desire Caught by the Tail" and "The Four Little Girls".

4. What can be seen on the roof of a house on the left of "Netherlandish Proverbs" (ca.1559) by Pieter Bruegel the Elder?

From Quiz What's In A Painting?

Answer: Tarts

The painting offers a plethora of proverbs, some that are also used in English, such as "to bang one's head against a wall", whilst others are not. The proverb in question is "to have the roof tiled with tarts", meaning to be very wealthy, which falls into the latter group. American band The Fleet Foxes used the painting on the cover of their debut album. The original is in Berlin, but actually Vienna is the place to go if you want to see a lot of Bruegel.

5. Which flowers are closely associated with the painter, Claude Monet?

From Quiz Growing a Painting

Answer: Water lilies

The magic of water lilies is well known to us from Monet's paintings. They come in shades of white, pink, red, apricot and yellow and add beauty and colour to any body of water from a lake to a small water feature. They range from petite, miniature varieties, through to those with large flowers. Most do well in water about 30 to 60 centimetres deep. Miniature varieties can thrive even in more shallow conditions. (Question by Calpurnia09)

6. In Tiziano's "Venere di Urbino" the main focus is of course on the beautiful woman in the foreground. But there are two other women in the background. You can't see the face of the one on the left; why?

From Quiz Painting Details

Answer: Because she is busy searching for something in a chest

She is probably a maid searching for her lady's undergarments. The other maid is already holding a gown.

7. Ellen Blakeley is considered a pioneer in the mosaic world in the use of which material?

From Quiz Mosaic Madness I

Answer: Tempered glass

Ellen Blakeley is a mosaic glass artist from the USA who has developed a process of using clear glass with coloured material underneath, such as leaves, paper or foil. She often tints her grout to complement this.

8. "The Assumption of the Virgin," the great altarpiece of the Frari Church in Venice, was painted by whom?

From Quiz Saintly and Secular

Answer: Titian Vecelli

Giovanni Bellini (c.1430-1516) was Titian's (c.1488-1576) teacher and painted many portraits of the Virgin Mary. Tintoretto (1518-1594) was very briefly the student of Titian and is known for his paintings in St. Mark's in Venice. Veronese's (c.1528-1588) "Feast in the House of Levi" was originally a painting of the Last Supper; it was so scandalous that the Inquisition charged him with heresy (1573), he got away with it by changing the title to 'Feast in the House of Levi'.

9. This is the main reason that most non-zoo elephants become artists.

From Quiz Elephant Artists: Painting for Peanuts

Answer: Their former jobs in the logging industry have disappeared

Some of the answer choices for this question may be silly, but the problem of deforestation and the loss of jobs for elephants is real. For centuries, Asian elephants have been bred and trained to work in the forests of southeast Asia. Since these jobs have disappeared, not only elephants but also their mahouts (trainers) have become unemployed. Revenue from selling elephant paintings, books and videos helps to defray the (often considerable) cost of supporting such large and wonderful animals.

10. What did Renaissance architects and sculptors primarily draw their inspiration from?

From Quiz Arty Allsorts (A Bit Easy)

Answer: Ancient Greece and Rome

Italian Renaissance writers did indeed despise their IMMEDIATE forebears: they coined the term "Gothic" for what they called this "barbarous" and "uncouth" art, which never really took off in Italy anyway. They wanted to get back to what they saw as the classical simplicity and purity of ancient Greece and Rome. Architects returned to solid walls, rounded arches and classical columns in place of the windows and pointed arches of the last few centuries. As far as sculpture goes, Michelangelo's "Bacchus" and "Pieta" were considered by his contemporaries to surpass any contemporary and to rival the ancient Greeks on whom their works were modelled, and his "David" to surpass even them.

11. Giotto di Bondone (1267-1337) was the greatest artist of his day. What did he send to Pope Benedict to demonstrate his prowess?

From Quiz Arty Allsorts (A Bit Hard)

Answer: A perfect circle

So what, I hear you snigger? I could do that with my child's compass. Aha - Giotto didn't use a compass. Or a piece of string. Or anything else except a red pen. According to Vasari, the Renaissance biographer, Giotto fixed his arm firmly to his side to make a compass of it. Now are you impressed?

12. Whose middle names were Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisma Trinidad Ruiz?

From Quiz Nice and Easelly

Answer: Picasso

At his birth in October 1881, Picasso was originally left on a table as stillborn. Happily an uncle and qualified doctor called Don Salvador spotted that the infant was alive and saved him from asphyxiation. Young Picasso went on to become one of the world's most prolific painters and sculptors, dying 92 years later in 1973.

13. Who played Jackson Pollock in the 2001 film 'Pollock'?

From Quiz I Love Art

Answer: Ed Harris

He was nominated for a best actor Oscar for this role.

14. The ancient Greeks used two styles of painting on their pottery. Which was the oldest, black figure or red figure?

From Quiz Art Mix

Answer: black figure & black

The black-figure pottery had black silhouette-like black figures (women had white faces) on a reddish clay background, and lines were incised into the surface of the pots to define and decorate. Somewhere around 500 B.C. the red-figure replaced the black-figure style. The artist set red figures against a black background and painted the faces, bodies, and draperies with a brush to create more complex images.

15. What was Georgia O'Keefe's husband's profession?

From Quiz Art

Answer: Photographer

Alfred Stieglitz was one of the most influential photographers and art dealers in 20th century America.

16. Kitagawa Utamaro was a member of the ukiyo-e school of art. What does ukiyo-e translate as in English?

From Quiz Mesmerizing Art Questions

Answer: Floating world

Some of the other famed Japanese woodblock print artists, such as Hokusai and Hiroshige, were also associated with the ukiyo-e tradition.

17. Which photographer's photo set a record in 1993 for the most expensive single print sold at an auction?

From Quiz Eye-Catching Art Questions

Answer: Stieglitz

It was his 'Georgia O'Keeffe: A Portrait - Hands with Thimble' (1930) that was sold in 1993 at auction by Christie's New York for 398,500 dollars! O'Keeffe was, of course, his wife. This record was later overtaken. In 2007, Sotheby's London sold Andreas Gursky's "99 Cent II Diptychon" for a cool 3.3 million dollars!

18. The painting 'Saint George and the Dragon' was painted by which artist?

From Quiz Art For Goodness Sake!

Answer: Crivelli

A legendary incident concerning a real Saint of the Christian Church. Saint George seems to have been a soldier in the army of the Roman Empire in the year 300.

19. Who painted 'View of Toledo'?

From Quiz Famous Artists and Works of Art

Answer: El Greco

20. In 1892, the French painter Toulouse-Lautrec released the polemic painting named "In _________ , The Kiss". What word completes the name of this work?

From Quiz Best Art Kisses Coming to You in TEN, Nine, Eight

Answer: Bed

Henri Toulouse-Lautrec (1864-1901) was born in France and was an influential painter of the Post-Impressionist period. He became known for his works depicting scenes of Parisian life, not always very demure, at the end of the 19th century. In addition to his lively and vibrant depictions of the famous Parisian cabaret Moulin Rouge, to which he was a frequent visitor, Toulouse-Lautrec portrayed not-so-glamorous aspects of bars, cabarets, and brothels. Toulouse-Lautrec made four paintings depicting two people in bed, often interpreted as lesbian couples. In the work "In Bed, The Kiss" ("Au lit, le Baiser"), 1892, one of these four paintings, Lautrec portrays two prostitutes kissing in bed. The work was executed in oil on cardboard, 70 x 54cm. In 2015, it was sold at a Sotheby's auction in London for £10,789,000.

21. Which organization in Holland helped to popularize "Still Life Art"?

From Quiz Simply, Still Life

Answer: The Dutch Reformed Church

The Dutch Reformed Church in Holland aided the emerging popularity of "Still Life Art". In the mid-seventeenth century many of the reformed churches rejected the large and ornate religous paintings of the past; thus, in order to make a living, many artists changed their genre to "Still Life" painting. A rising middle class was also instrumental in establishing this art form. Many affluent citizens of Holland considered owning a Still Life painting prestigious. The Dutch artist Jan Van Huysum's (1682-1749) celebrated painting, "Still Life: a Vase of Flowers", is one example of their early works.

22. While you may have seen images of Da Vinci's "Mona Lisa", do you know on what type of substance the painting was created?

From Quiz Art, Artists, and Inspiration

Answer: poplar wood

Possibly the most famous painting in the world, the "Mona Lisa" or "La Gioconda" is believed to be the portrait of Lisa Gherardini, the wife of a wealthy silk merchant. It is an oil painting done on a poplar wood panel. Da Vinci so loved this painting that it was never actually given to the client who commissioned it, and the artist worked refining it for over a dozen years.

23. What is sitting on the drunken woman's shoulder in Frans Hals's "Malle Babbe" (ca.1635)?

From Quiz What's In A Painting?

Answer: An owl

It's much disputed whether this portrait is a workhouse inmate, a drunken lady in a pub scene, a witch, or an amalgamation of all three. There is evidence to support all theories. Apparently there are records of a Malle Babbe being in an asylum where one of Hals' offspring ended up. In Dutch "Malle" means loony. However, she is having a pint, and Hals often painted pub scenes. Then there is the owl. Although the owl has long meant "wisdom" in sophisticated Western society, it's also had long associations with witchcraft in folklore, where it's very much like the witch's black cat. The painting is alternatively known as "The Witch Of Haarlem". Bosch also often painted owls, often sitting aloft a scene where morality has gone astray.

24. One of the earliest bases for oil paints, and still the most common, is linseed oil. Linseed oil is derived from:

From Quiz Growing a Painting

Answer: The seed of the flax plant

The origin of using oil based paints is not entirely understood, however by the early Renaissance period oil painting was very popular. The colour is produced by mixing various pigments or chemicals with the oil. Unfortunately, in the early days, the pigments used were often toxic such as arsenic compounds, lead and cadmium. (Question by Dutty4eva)

25. No need to shout: even with one ear, he can probably still hear you, and he will tell you that he painted the famous "Sunflowers". Who is he?

From Quiz Just Picture This

Answer: Van Gogh

Vincent van Gogh painted the series "The Sunflowers" in 1887/88. Van Gogh was born in 1853 and committed suicide in 1890. In December 1888, frustrated and suffering from depression, he cut off the lower part of his left ear.

26. In Courbet's "The Young Ladies on the Bank of the Seine" two young ladies, possibly two "night ladies", are relaxing on the river bank during a hot summer day. What can you see half hidden behind the tree on the right?

From Quiz Painting Details

Answer: A straw hat

The red lace on the first girl's dress, the black glove with the red pearls bracelet on the second girl's hand, they all show Courbet's care for details and composition. The straw hat with its red ribbon half emerging from behind the trees is used to add depth to the painting.

27. Caravaggio's "Basket of Fruit" is famous for being the first "still life" in art history. What is also peculiar with this still life?

From Quiz Art and Food

Answer: Most of the fruit shows signs of decaying.

Although some art historians suggest that Caravaggio simply painted what he had available, the usual explanation for the less than perfect state of the fruit is that it is a metaphor for the decaying in life. The painting is not a tempera but an oil.

28. The practice of using shards from waste tiles to clad buildings is known as...

From Quiz Mosaic Madness I

Answer: trencadis

Trencadis is a Catalan word that describes many of the mosaics designed by Gaudi. Pique assiette uses broken crockery as the tesserae. Zillij is the famous Islamic Art of tile making. The double indirect method is a mosaic technique.

29. The Escorial in Spain is dedicated to which saint?

From Quiz Saintly and Secular

Answer: Saint Lawrence

Architects Juan Bautista de Toledo and Juan de Herrera designed the Escorial in the shape of a grid, St. Lawrence's method of martyrdom. Philip II commissioned the building in thanks for his victory in the battle of San Quentin (1557), in which his troops destroyed a small hermitage dedicated to St. Lawrence. St. Lawrence was martyred under Valerian in 258 and may have been the keeper of the holy grail; St. James (the Greater) is one of the patron saints of Spain and was martyred under Herod Agrippa in 44; St. Ignatius (Loyolla) was the founder of the Society of Jesus (Jesuits) and died in 1556; St. Turibius (of Mongrevejo) died in 1606 and was a Spanish judge at the court of the Inquisition, he also championed AmerIndian rights.

30. Respectively, what are Frank Lloyd Wright, Henry Moore and Jackson Pollock best known as?

From Quiz Arty Allsorts (A Bit Easy)

Answer: Architect, sculptor and painter

According to writer Robert Campbell: "America's other great artists -- our painters, sculptors, composers - don't really rank with the tops of all time. They're not Rembrandt or Michelangelo or Beethoven. Wright alone has that standing." If you have a living room, a carport or an open plan house, you own an architectural invention by Wright (1867-1959). He virtually created a distinctively American architecture characterised by wide spaces. Some consider him the greatest architect who ever lived. Arguably his best creation is the house called Fallingwater (http://www.wam.umd.edu/~stwright/frank-lloyd-wright/fallingwater.html) Moore (1898-1968) is generally recognised as the greatest British twentieth century sculptor. His females echo the shapes of landscape features such as mountains, and his influence thus extends even beyond sculpture, to landscape painting. Pollock (1912-1956) is usually accepted as one of the leading abstract expressionist painters. He is especially famous for pouring and otherwise applying the paint directly onto huge canvasses, which he did in the early 1950s; "Blue Poles" and "Lavender Mist" are well-known examples.

This is category 169
Last Updated Feb 25 2024 9:06 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.