FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mesmerizing Art Questions
Quiz about Mesmerizing Art Questions

Mesmerizing Art Questions Trivia Quiz


These 10 questions should be a challenge to any art lover. I have selected these questions at random, based on my varying knowledge of the world of art...I hope you find the questions educating and entertaining...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
13,752
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1968
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Kitagawa Utamaro was a member of the ukiyo-e school of art. What does ukiyo-e translate as in English? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following artists created what is said to be the first work of pop art...called "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" in 1956? Hint


Question 3 of 10
3. German artist Kurt Schwitters was best known for what type of work? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following people was known for his 'action paintings'? Hint


Question 5 of 10
5. German painter Hans Hoffman spent some time in the early 1930s teaching at what American university? Hint


Question 6 of 10
6. In Claes Oldenburg's "Colossal Monument to Park Avenue", what object did he visualize towering over the ritzy New York street? Hint


Question 7 of 10
7. Which artist created a sculpture of Michael Jackson and his pet monkey Bubbles? Hint


Question 8 of 10
8. With what revolutionary leader did Mexican artist Frida Kahlo have a brief affair? Hint


Question 9 of 10
9. Of the following 20th century artists, which doesn't belong in terms of their works? Hint


Question 10 of 10
10. Who sculpted the goat that can be found in the sculpture garden at the New York MOMA? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Kitagawa Utamaro was a member of the ukiyo-e school of art. What does ukiyo-e translate as in English?

Answer: Floating world

Some of the other famed Japanese woodblock print artists, such as Hokusai and Hiroshige, were also associated with the ukiyo-e tradition.
2. Which of the following artists created what is said to be the first work of pop art...called "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" in 1956?

Answer: Richard Hamilton

This painting is a hilarious collage, including a body-building man holding a Tootsie Pop; well, you get the picture. Worth taking a look at...
3. German artist Kurt Schwitters was best known for what type of work?

Answer: Collage

Schwitters was an important early member of the Dada movement. It's important to note that Schwitters was not necessarily the inventor of the collage, however. Picasso had done collage-like works at an earlier date than Schwitters, as did Duchamp.
4. Which of the following people was known for his 'action paintings'?

Answer: Jackson Pollock

Jackson Pollock became interested in escaping the tyranny of the brush, so he used various dripping techniques that required quick, physical movements with his arm. That's why they called him 'Jack the Dripper'!
5. German painter Hans Hoffman spent some time in the early 1930s teaching at what American university?

Answer: Berkeley

Hoffman spent a couple summers at Cal-Berkeley, and donated a large portion of his works and a half a million dollars later in his life to help start the art museum there. He's most famous for his abstract expressionist works, including geometric shapes, swirls, etc. He was a big influence on the New York School artists.
6. In Claes Oldenburg's "Colossal Monument to Park Avenue", what object did he visualize towering over the ritzy New York street?

Answer: Good Humor Bar

Although his art could be considered kitsch, there is something delightfully lovable about it.
7. Which artist created a sculpture of Michael Jackson and his pet monkey Bubbles?

Answer: Jeff Koons

There is no getting around this, Jeff Koons throws kitsch right in your face! I'm not a huge fan of his work...
8. With what revolutionary leader did Mexican artist Frida Kahlo have a brief affair?

Answer: Leon Trotsky

Recall that Trotsky was in Mexico, exiled from his home country, the Soviet Union.
9. Of the following 20th century artists, which doesn't belong in terms of their works?

Answer: Braque

Braque was most well known for his paintings, the other three were more well known for their sculpture.
10. Who sculpted the goat that can be found in the sculpture garden at the New York MOMA?

Answer: Picasso

I have a special fondness for this goat, having been a frequent surveyor of the wonderful art pieces in the NY MOMA as a youngster. I recall eating near the goat, how charming! I hope you have enjoyed this quiz...thank you for playing.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Famous Artists and Works of Art Average
2. I Love Art Average
3. Art Average
4. Arty Allsorts (A Bit Easy) Average
5. Art Mix Tough
6. Eliminate a Choice - Art Difficult
7. Masterpiece Average
8. YOUR Night At the Museum Average
9. Eye-Catching Art Questions Tough
10. Art Smarts Average
11. Art, Artists, and Inspiration Average
12. Art For Goodness Sake! Difficult

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us