FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about EyeCatching Art Questions
Quiz about EyeCatching Art Questions

Eye-Catching Art Questions Trivia Quiz


Shift yourself into the aesthetic mode as we take a tour through my virtual art gallery. Here are 10 randomly selected questions about art and artists, see if you can't recall some of the answers...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
13,597
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2654
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which photographer's photo set a record in 1993 for the most expensive single print sold at an auction? Hint


Question 2 of 10
2. What painting did Yves Chaudron forge, creating at least 6 replicas? Hint


Question 3 of 10
3. In what country could you find the world's tallest Buddha statue at the start of the 21st century? Hint


Question 4 of 10
4. What was odd about the Matisse painting 'Le Bateau' that was hanging in the New York MOMA in 1961? Hint


Question 5 of 10
5. What art movement was created by Seurat and Signac? Hint


Question 6 of 10
6. In which city can the Kunsthistorisches Museum be found? Hint


Question 7 of 10
7. Who painted 'Where Do We Come From? What Are We? Where Do We Go?' in the 1890s? Hint


Question 8 of 10
8. Which sculptor created machines that would self-destruct during their first exhibition? Hint


Question 9 of 10
9. What one word can best be used to describe much of Isamu Noguchi's work? Hint


Question 10 of 10
10. Which Russian created the 'Model for a Monument to the Third International'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which photographer's photo set a record in 1993 for the most expensive single print sold at an auction?

Answer: Stieglitz

It was his 'Georgia O'Keeffe: A Portrait - Hands with Thimble' (1930) that was sold in 1993 at auction by Christie's New York for 398,500 dollars! O'Keeffe was, of course, his wife.

This record was later overtaken. In 2007, Sotheby's London sold Andreas Gursky's "99 Cent II Diptychon" for a cool 3.3 million dollars!
2. What painting did Yves Chaudron forge, creating at least 6 replicas?

Answer: Mona Lisa

He sold the replicas for 300,000 dollars each around 1910. If you're going to forge a painting, by golly, go for the big ones!
3. In what country could you find the world's tallest Buddha statue at the start of the 21st century?

Answer: Japan

It can be found in Japan...it measures 394 ft (120 m) high. Perhaps not exactly 'fine' art, it has a certain charm to it...

In 2002 a 128-m tall Buddha was opened in Henan, China. Plans are underway for a Buddha statue with a height of 152 m in Uttar Pradesh, India.
4. What was odd about the Matisse painting 'Le Bateau' that was hanging in the New York MOMA in 1961?

Answer: Hung upside down

It hung upside-down for about 2 months before someone finally noticed. Over a hundred thousand visitors didn't seem to mind...
5. What art movement was created by Seurat and Signac?

Answer: Pointillism

Pointillism is another name for 'dot painting'. Seurat preferred the term Divisionism for his movement, with the idea that each touch of paint should stand alone, divided from the other multi-colored dabs.
6. In which city can the Kunsthistorisches Museum be found?

Answer: Vienna

This is certainly an underrated museum, containing works particularly from the Venetian masters, Veronese, Titian, Tintoretto and Giorgione. It was first opened in 1781, and its name translates into English as 'The Museum of Art History' (kunst = art).
7. Who painted 'Where Do We Come From? What Are We? Where Do We Go?' in the 1890s?

Answer: Gauguin

This was one of many paintings executed in the South Pacific by the French master Paul Gauguin. I think the questions in the title are provocative!
8. Which sculptor created machines that would self-destruct during their first exhibition?

Answer: Tinguely

Of course, the destructed machines are still on display in museums, they are simply no longer kinetic. There's a certain charm in the philosophy behind Tinguely's work, which could be equated to performance art...with a machine doing the performing!
9. What one word can best be used to describe much of Isamu Noguchi's work?

Answer: Zen

Noguchi was influenced by Japanese Zen Buddhism. His works are rather minimalist, but quite beautiful. He also worked as a furniture designer with some success, you've probably seen facsimiles of the table which is on display at the NY MOMA.
10. Which Russian created the 'Model for a Monument to the Third International'?

Answer: Tatlin

The 'Third International' is another name for the Comintern, a meeting of the international Communist community held in 1921, during the very early period of the movement. Unfortunately, it remained a model, the actual monument was never built. It would have been larger than the Statue of Liberty! I hope you were able to enjoy this quiz, despite its random nature. Thank you for your patronization...please try my many other art quizzes if you enjoyed this one!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us