FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Catch the Wind
Quiz about Catch the Wind

Catch the Wind Trivia Quiz


Add a word to 'Wind' to form a new word. Definitions/synonyms for both words are given. Eg. Super + ? = Overseer. Ans. Helmet. Super + Visor = Supervisor

A matching quiz by zorba_scank. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Words in Common
  8. »
  9. Zorbas Word Puzzles

Author
zorba_scank
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,118
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
576
Last 3 plays: Johnmcmanners (8/10), Guest 204 (3/10), TurkishLizzy (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. ? + Wind = Tornado  
  Mopped
2. Wind + ? = Jackpot  
  Drop
3. ? + Wind = Air current moving in the direction opposite to travel.  
  Factory
4. Wind + ? = Device for moving heavy objects  
  Protect
5. Wind + ? = Trachea  
  Timber
6. Wind + ? = Pompous boaster  
  Young girl
7. ? + Wind = Class of musical instruments  
  Twirl
8. Wind + ? = Traditionally associated with the Netherlands.  
  Tube
9. Wind + ? = Desolate  
  Sack
10. Wind + ? = Front window of an automobile  
  Chief





Select each answer

1. ? + Wind = Tornado
2. Wind + ? = Jackpot
3. ? + Wind = Air current moving in the direction opposite to travel.
4. Wind + ? = Device for moving heavy objects
5. Wind + ? = Trachea
6. Wind + ? = Pompous boaster
7. ? + Wind = Class of musical instruments
8. Wind + ? = Traditionally associated with the Netherlands.
9. Wind + ? = Desolate
10. Wind + ? = Front window of an automobile

Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Johnmcmanners: 8/10
May 24 2024 : Guest 204: 3/10
May 19 2024 : TurkishLizzy: 10/10
Apr 26 2024 : PurpleComet: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. ? + Wind = Tornado

Answer: Twirl

Whirl + Wind

A very short and passionate courtship is often called a whirlwind romance.
2. Wind + ? = Jackpot

Answer: Drop

Wind + Fall

A windfall gain is an unexpected source of money. It is sometimes referred to by the idiom "pennies from heaven".
3. ? + Wind = Air current moving in the direction opposite to travel.

Answer: Chief

Head + Wind

A headwind moves in the direction opposite to travel and therefore impedes progress. On the other hand, a tailwind moves in the direction of travel and gives a lift or boost.
4. Wind + ? = Device for moving heavy objects

Answer: Young girl

Wind + Lass

A windlass is a mechanical device which uses a cylinder and rope system to move heavy objects. It is commonly used on ships to move cargo.
5. Wind + ? = Trachea

Answer: Tube

Wind + Pipe

The trachea is sometimes called the windpipe as it is part of the respiratory system, helping the air to reach the lungs.
6. Wind + ? = Pompous boaster

Answer: Sack

Wind + Bag

Windbag is a term used to derogatorily refer to someone who talks too much, often in a pompous or boastful manner.
7. ? + Wind = Class of musical instruments

Answer: Timber

Wood + Wind

The woodwind family of musical instruments has two broad subcategories - flutes and reeds. The instruments are called woodwinds as the blowing of air is used to produce sound.
8. Wind + ? = Traditionally associated with the Netherlands.

Answer: Factory

Wind + Mill

Windmills are used to generate electricity using wind power. The Dutch have traditionally used windmills for pumping water to prevent flooding in their low lying country. These have now become a symbol of the Netherlands. The Kinderdijk, a World Heritage site in the Netherlands, has 19 mills that were built in the mid-18th century as a water management system.
9. Wind + ? = Desolate

Answer: Mopped

Wind + Swept

Windswept is often used to describe a landscape that is bare and desolate.
10. Wind + ? = Front window of an automobile

Answer: Protect

Wind + Shield

In earlier times, a shield was part of the soldier's body armour. It was worn on the arm and used to deflect blows. The word shield is also used as a verb meaning to protect.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The Four Winds - Amazing Race 4:

Quizzes written by the Four Winds (lones78, JanIQ, shuehorn and zorba_scank) for the Amazing Trivia Race 4.

  1. Where Did the Gold Blow Off To? Average
  2. "Faces" by Earth, Wind and Fire Average
  3. "Blowing in the (wood)wind" Average
  4. Catch the Wind Easier
  5. A Windy Look at Entertainment Easier
  6. The Winds of Faith Average
  7. The Winds of Creation Easier
  8. Breezing through Dutch Art Easier
  9. The Winds Wave at the Will-o'-the-Wisp Easier
  10. Why is Wendy out in the wind? Easier
  11. Windy & Winding Toys Easier
  12. When the Wind Weeps Easier

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us