FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Alphabetical Places T  Z Quizzes, Trivia and Puzzles
Alphabetical Places T  Z Quizzes, Trivia

Alphabetical Places T - Z Trivia

Alphabetical Places T - Z Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Alphabetical Places

Fun Trivia
16 quizzes and 150 trivia questions.
1.
  'X'isting Places   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
'X' isn't the most common letter used to start the names of places, but that doesn't mean that they don't exist!
Easier, 10 Qns, Fifiona81, Dec 17 22
Easier
Fifiona81 editor
Dec 17 22
395 plays
2.
  Y in the World?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many places in the world whose name starts with the letter Y. Y not visit a few of them?
Easier, 10 Qns, LadyNym, Mar 04 23
Easier
LadyNym gold member
Mar 04 23
468 plays
3.
Is Geography Your Cup of T
  Is Geography Your Cup of T?   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
What do you know about geographical locations beginning with the letter "T"?
Average, 10 Qns, alaspooryoric, Sep 05 14
Average
alaspooryoric gold member
2883 plays
4.
  X Marks the Spot   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Not many places around the world have names that start with X. Here's a few of them for you to learn about.
Easier, 10 Qns, LadyNym, May 30 22
Recommended for grades: 12
Easier
LadyNym gold member
May 30 22
520 plays
5.
  A World Search for U   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Around the world I've searched for U! All the questions are about places the world over, from a building, to a rock, to whole countries that start with U. Hope U have fun!
Average, 10 Qns, minch, Dec 29 22
Average
minch gold member
Dec 29 22
11752 plays
6.
  Several 'V' Destinations   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
While the letter 'V' may be considered a bit of a vexing choice, let's say that you've made a quick decision, jumped on a plane, and booked a destination solely on the requirement that it starts with 'V'. Your motives: puzzling, but I'm just a writer.
Easier, 10 Qns, kyleisalive, Jan 22 19
Easier
kyleisalive editor
Jan 22 19
1108 plays
7.
  From Z to Shining Z    
Multiple Choice
 10 Qns
Join me on a zany trip to find a few of the 'Z' places out there in the world.
Average, 10 Qns, reedy, Jun 01 23
Average
reedy gold member
Jun 01 23
1736 plays
8.
  World Wise aka World Ys   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
World wise? World ys. All the fill the blank questions start with a capital Y. The other questions have to do with things and places that start with y. Have fun on your round the world search for y.
Average, 10 Qns, minch, Jun 07 23
Average
minch gold member
Jun 07 23
8961 plays
9.
  'X' Helps Indicate the Spot!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Oh no! My top secret X-ray travel machine has developed a specificity problem. It will only take me to places with an 'x' in the name. Come with me on my excellent, exciting, exploration extravaganza!
Average, 10 Qns, MikeMaster99, May 13 21
Average
MikeMaster99 gold member
May 13 21
1720 plays
10.
  Where in the World is W?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Well, what do you know about these W places?
Average, 10 Qns, minch, Jul 02 20
Average
minch gold member
Jul 02 20
6211 plays
trivia question Quick Question
What country was once led by Idi Amin?

From Quiz "A World Search for U"




11.
  V Where Is It?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A chance to test your knowledge of V places all over the world.
Average, 10 Qns, minch, Jul 03 14
Average
minch gold member
5822 plays
12.
  W International Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
W places are varied and interesting, spread around the world. See how may you know?
Average, 10 Qns, janshannon, Oct 28 20
Average
janshannon
Oct 28 20
3826 plays
13.
  Z end of the World    
Multiple Choice
 5 Qns
Not too many geographical names start with Z, so Z what you can do!
Average, 5 Qns, minch, Dec 21 14
Average
minch gold member
6755 plays
14.
  U International Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
U know there is a scarcity of U places on earth. But there are enough for a nice quiz.
Average, 10 Qns, janshannon, Apr 14 19
Average
janshannon
Apr 14 19
3884 plays
15.
  This is "Z" Place    
Multiple Choice
 10 Qns
There are only a handful of towns in the United States that start with the letter Z. Here are some fun facts about Z Places.
Tough, 10 Qns, parrotman2006, Apr 20 19
Tough
parrotman2006 gold member
Apr 20 19
302 plays
16.
  X International Quiz    
Multiple Choice
 5 Qns
X is impossible. There are so few X places, but here are a few.
Average, 5 Qns, janshannon, Oct 04 03
Average
janshannon
3534 plays
Related Topics
  Alphabetical Australia [General] (14 quizzes)

  Alphabetical Capital Cities [Geography] (13 quizzes)

  Alphabetical European Cities [Geography] (26 quizzes)

  Alphabetical Places [Geography] (108 quizzes)

  Alphabetical Places A - G [Geography] (46 quizzes)

  Alphabetical Places H - M [Geography] (25 quizzes)

  Alphabetical Places N - S [Geography] (9 quizzes)

  Alphabetical US Cities [Geography] (28 quizzes)

  Australian Alphabetics [Geography] (27 quizzes)

  Europe - Alphabetical [Geography] (19 quizzes)


Alphabetical Places T - Z Trivia Questions

1. Zephyrhills, Florida is probably best known for its bottled water. What large corporation markets Zephyrhills water?

From Quiz
This is "Z" Place

Answer: Nestle

Zephyrhills is owned by Nestlé Waters North America. It is one of several regional waters that is marketed by Nestlé in the United States, including Poland Springs. Coca Cola markets under Dasani, and Pepsico's major brand is Aquafina. Donald Trump did market bottled water, first at his properties and then in the Greater New York area. Trump Water was not successful and he eventually stopped marketing it.

2. Beginning in my home in the center of Canada, I head nearly directly south for 3,015 kilometers to a city in the center of Mexico. What city have I arrived at that begins with Z and shares it name with the state it is the capital of?

From Quiz From Z to Shining Z

Answer: Zacatecas

Zabiateno can be found in the Estado de Chihuahua, Zalcualpan in the Estado de Guerrero, while Zayulilla is in the Estado de Nayarit. Zacatecas (in the Estado de Zacatecas) is nearly straight south of my home in Brandon, Manitoba. Brandon lies at 99 degrees 57 minutes West, while the city of Zacatecas is just a couple of hundred kilometers further west at 102 degrees 34 minutes West. The name 'Zacatecas' comes from the Zacateco people and it translates as 'people of the grasslands'. When the Spanish came to the region in the 1500s, they established a mining camp there, and it became an important city in New Spain. In 1914 during the Mexican Revolution the city was the last stronghold of President Huerta's forces. Francisco (Pancho) Villa captured Zacatecas, attacking from four directions, in the space of seven hours. The anniversary of the Battle of Zacatecas is still commemorated annually on June 23rd.

3. When Europe and the United States are shivering in the snow, this W capital city of New Zealand is enjoying summer.

From Quiz W International Quiz

Answer: Wellington & Wellington, New Zealand

Wellington, though a large city, is just two kilometers in diameter, allowing tourists to walk the length of its downtown in about half an hour.

4. What great poet wrote about Xanadu, the palace of Kublai Khan visited by Marco Polo?

From Quiz X International Quiz

Answer: Coleridge

SAMUEL TAYLOR COLERIDGE wrote: "In Xanadu did Kublai Khan a stately pleasure-dome decree."

5. Formerly a city in its own right, Xochimilco is now a suburb of which national capital?

From Quiz 'X'isting Places

Answer: Mexico City

Xochimilco became a borough of Mexico City in 1928, having been initially founded as a city of the Xochimilca people in the 10th century. It is famous for being built around an intricate canal system, which was originally part of a much wider system of lakes and waterways that once covered much of the area now occupied by Mexico City. Xochimilco's canals were declared a World Heritage Site in 1987. While historically they were built to aid trade and transportation, they now form a popular leisure area and tourist attraction and can be explored on colourful boats known as trajineras.

6. What was the previous name of Zimbabwe?

From Quiz Z end of the World

Answer: Southern Rhodesia

7. Where is Wellington, the capital of New Zealand, located?

From Quiz Where in the World is W?

Answer: Southern North Island

8. On what body of water is the Russian port of Vladivostok?

From Quiz V Where Is It?

Answer: Sea of Japan

9. Xizang is the name given by the Chinese to what famously elevated region of Asia?

From Quiz X Marks the Spot

Answer: Tibet

The name "Tibet" by which the Chinese autonomous region of Tibet is known in the West is of Turkic origin, and means "the heights" - a fitting handle for a region covering most of the Tibetan Plateau, whose average elevation is 4,500 m (14,800 ft), and surrounded by some of the world's highest mountains. The Chinese name "Xizang", coined in the early 19th century, means "western Tsang" (Tsang being one of the three traditional provinces of Tibet); the people of Tibet, however, call their land "Bod". Tibet's capital, Lhasa, is one of the highest cities in the world, with an elevation of about 3,650 m (12,001 ft) above sea level. The Tibetan Plateau has been inhabited for over 20,000 years. In the 8th century AD it was the seat of an empire that encompassed large parts of Central Asia, and stretched south to the Bay of Bengal. Tibet was annexed by the People's Republic of China in 1950, and since then the region has been in an almost constant state of unrest. Tibet's last head of state before the annexation, the 14th Dalai Lama (Tenzin Gyatso), was awarded the Nobel Peace Prize in 1989.

10. Where would you be likely to find people living in a yurt?

From Quiz World Wise aka World Ys

Answer: Mongolia

A yurt is a large circular tent made of a framework of poles covered by skins. It is used by the nomads of east and central Asia, chiefly Mongolia.

11. What is the capital of Uruguay?

From Quiz A World Search for U

Answer: Montevideo

The capital of Paraguay is Asunción, the administrative capital of Bolivia is La Paz, and capital of Chile is Santiago.

12. Zion, Illinois is located on the border with which of Illinois' neighbors?

From Quiz This is "Z" Place

Answer: Wisconsin

Zion is directly south of Kenosha, Wisconsin. It was founded in 1901 by Scottish minister John Alexander Downie. It is named after Mount Zion in Jerusalem. Downie completely planned the city before it was built. It is located on Lake Michigan, and contains Illinois Beach State Park.

13. After leaving China, my X-Ray Traveler now takes me to a very large city in Egypt. Again I'm on the coast, looking north to the blue waters of the Mediterranean Sea. Where am I?

From Quiz 'X' Helps Indicate the Spot!

Answer: Alexandria

Alexandria was named after Alexander the Great, and was capital of Egypt for close to 1000 years. It was the site of Pharos, the lighthouse that was considered of the seven wonders of the ancient world. It is still a vibrant city, and is the second largest city in Egypt.

14. The confluence of the White Nile and the Blue Nile create the world's longest river. In what country do these tributaries meet?

From Quiz W International Quiz

Answer: Sudan

The confluence of the two river is at Khartoum, Sudan's capital and largest city.

15. Upper Volta is no longer what it used to be. What is it called today?

From Quiz U International Quiz

Answer: Burkina Faso

Upper Volta gained its independence from France in 1960 and changed its name to Burkina Faso in 1984.

16. The Xizang Autonomous Region, an administrative area formally established by China in 1965, is also commonly known by what short-form name?

From Quiz 'X'isting Places

Answer: Tibet

The Xizang Autonomous Region is also known as the Tibet Autonomous Region, or simply Tibet, and is largely inhabited by ethnic Tibetans. The area originally came under the control of the People's Republic of China following the signing of the Seventeen Point Agreement in 1951, but was formalised as an autonomous region (with its own local government with some legislative powers) in 1965. The region's boundaries cover a large portion of the historic area known as Tibet that had previously been led by the Dalai Lama since the mid-17th century.

17. Whitehall is a London street that runs from the Houses of Parliament to this place?

From Quiz Where in the World is W?

Answer: Trafalgar Square

Whitehall is where government offices are located. Nelson's column stands in Trafalgar Square.

18. The official name of the Autonomous Region of Xinjiang, in Northwest China, refers to its largest ethnic population. What is the name of this ethnic group of Turkic origin, in recent times subjected to human rights abuses?

From Quiz X Marks the Spot

Answer: Uyghurs

Located directly north of Tibet, Xinjiang (formerly known as Sinkiang or Chinese Turkestan, and officially as Xinjiang Uygur Autonomous Region) is China's largest province-level division. In ancient times, this vast territory of mountains and deserts was crossed by the Silk Road, whose legacy is still present to this day. The Tian Shan mountain range divides the region in two halves, the Dzungarian Basin in the north, and the Tarim Basin (largely occupied by the Taklamakan Desert) in the south. Xinjiang's capital, Ürümqi, was a major hub on the Silk Road in the Early Middle Ages, and is now home to about 4 million people. In 1954, the Uyghurs were officially recognized by the government of China as one of the nation's ethnic and regional minorities. Most Uyghurs are Muslim, and speak a Turkic language related to Uzbek. The Uyghur population in Xinjiang amounts to about 12 million; about 80% of them are concentrated in the Tarim Basin, where they have lived for centuries. Sadly, this people of ancient origin have been subjected to restrictions and police surveillance by the Chinese government since 2014 (apparently under suspicion of religious extremism), and large numbers of Uyghurs are detained in "re-education" camps, where they endure various forms of abuse. There is also growing concern about alleged attempts at eradicating the people altogether through forced sterilization, contraception, and abortion - allegations that the Chinese government has always denied. The Manchus and Tatars are also among the 56 officially recognized ethnic minorities in China, while the Sherpas of Tibet are still unrecognized.

19. What country was once led by Idi Amin?

From Quiz A World Search for U

Answer: Uganda

Dictator Idi Amin seized power in 1971 and was deposed in 1979.

20. Zionsville, Indiana is a wealthy suburb of what major city?

From Quiz This is "Z" Place

Answer: Indianapolis

Zionsville is about 15 miles northwest of Indianapolis. The town saw remarkable growth after 1990, tripling in size from around 9000 to over 26,000 by 2017. According to a 2010 study, Zionsville had one of the highest per capita incomes in Indiana, with a median family income over $100,000. Metta World Peace (aka Ron Artest) lived there when he played for the Indiana Pacers; he could certainly afford to.

21. Which American 'V' city, built just for luxury resorts and skiing, is placed squarely in the Mountain Time Zone?

From Quiz Several 'V' Destinations

Answer: Vail

Vallejo, Venice Beach, and Van Nuys are all locations found in the Pacific state of California and as such they're all part of the Pacific Time Zone, one hour behind Colorado in the Rocky Mountains. Vail, one of Colorado's many resort towns, is known for being built up as a skiing haven in the 1960s and the cottages there were actually built to accommodate the tourism industry after the hills were established. Vail has since been home to the largest ski hill in the state despite other nearby destinations (like Aspen and Nevada's Lake Tahoe) also taking a fair share of winter sports enthusiasts.

22. Japan's Wakasa Wan Quasi-National Park is considered one of the most beautiful areas in the country. It is located on which island?

From Quiz W International Quiz

Answer: Honshu

Wakasa Bay in off the Sea of Japan north of Kyoto.

23. Xizang is the name China gave to the area that we still know as...

From Quiz X International Quiz

Answer: Tibet

The Dalai Lama and his followers still hold out hope of returning to their mountain country.

24. The town of Xantippe is the only town in Australia (with a postcode) beginning with the letter X. Which state is it in?

From Quiz 'X'isting Places

Answer: Western Australia

Xantippe is a tiny community located approximately 220 kilometres (140 miles) north of Perth in the state of Western Australia. Aside from a small number of farms and residential dwellings, the most prominent building is apparently a 1920s concrete water tower. Anyone wanting to send post to one of the 14 people recorded as living there at the time of the 2021 Census would need the postcode 6609, and could have easily found it in Australia Post's list of locations - as it was the only place on the list that began with the letter 'X'. This fact is probably responsible for why Xantippe was chosen to represent the letter 'X' in an alphabetical set of special edition $1 coins released in 2019 for Australia Post's "Great Aussie Coin Hunt". People were likely to be much more familiar with the images included on the other coins, since examples such as B for Boomerang, K for Kangaroo and V for Vegemite are all more synonymous with Australia than X for Xantippe!

25. Where is the Zambezi River?

From Quiz Z end of the World

Answer: Africa

It rises in Zambia and flows into the Mozambique Channel.

26. Wrangell Mountain is an active volcano. Where is it located?

From Quiz Where in the World is W?

Answer: Alaska

27. Where is the Republic of Vanuatu?

From Quiz V Where Is It?

Answer: Pacific Ocean

It is a group of islands, including those of the New Hebrides.

28. What is the currency of Yemen?

From Quiz World Wise aka World Ys

Answer: rial

The rial is also the currency of Saudi Arabia (spelt riyal). baht - Thailand. taka - Bangladesh, rupia - Indonesia

29. The Uffizi, a former palace, is now an art gallery in which city?

From Quiz A World Search for U

Answer: Florence

The Uffizi is home to many famous works of art. It has many works by Michelangelo although his famous statue, David, is in the Gallery dell 'Accademia, which is also in Florence.

30. Zachary, Louisiana holds what political distinction as a result of a 1966 election?

From Quiz This is "Z" Place

Answer: first Louisiana city to elect a Republican mayor since Reconstruction

Jack Breaux was the first Republican to be elected mayor in Louisiana in almost a century. He was elected in 1966 and served until his death in 1980. Ernest Morial was the first African-American mayor of New Orleans, elected in 1978, and serving until 1986.

This is category 24698
Last Updated Mar 03 2024 1:15 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.