FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Thematic Roses Quizzes, Trivia and Puzzles
Thematic Roses Quizzes, Trivia

Thematic Roses Trivia

Thematic Roses Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Plants

Fun Trivia
8 Thematic Roses quizzes and 80 Thematic Roses trivia questions.
1.
  Red Is The Rose    
Multiple Choice
 10 Qns
Roses, especially red ones, have always been an important part of literature, music, film, and many other areas. Can you name a few of them? Good luck!
Easier, 10 Qns, Lpez, Jan 10 21
Easier
Lpez
Jan 10 21
657 plays
2.
  That Which We Call a Rose   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
More than any other flower, the rose has iconic importance in history, serving both as a beautiful flower and a powerful symbol throughout history. How many of these roses can you identify?
Average, 10 Qns, shvdotr, Jan 10 21
Average
shvdotr gold member
Jan 10 21
376 plays
3.
  Gifts of the Earth: Roses    
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the first Children of Terra Team Quiz! We are a group of players who enjoy nature's many beauties and mysteries, life's various adventures and experiences, and the enjoyment of sharing those wonders with others. Our first gift: the rose.
Average, 10 Qns, babsr, Jan 10 21
Average
babsr gold member
Jan 10 21
411 plays
4.
  ...By Any Other Name    
Multiple Choice
 10 Qns
"By any other name" is part of a quotation from the play "Romeo and Juliet". The following questions all feature the theme of roses in a variety of contexts. Hopefully there is a little something here for everyone.
Average, 10 Qns, rubytops, Oct 07 21
Average
rubytops gold member
Oct 07 21
819 plays
5.
  A Bunch of Roses    
Multiple Choice
 10 Qns
The correct answers in this quiz are also names of roses. A general mix of questions with the majority being of a UK-related theme.
Tough, 10 Qns, sunfloweruk23, Jan 10 21
Tough
sunfloweruk23
Jan 10 21
438 plays
6.
  A Rose By Any Other Name...    
Multiple Choice
 10 Qns
My daughter's middle name is Rose, so I decided to do a rose-themed quiz. I hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, Velvet_Rain, Jan 10 21
Average
Velvet_Rain
Jan 10 21
689 plays
7.
  The Symbolic Black Rose    
Multiple Choice
 10 Qns
The mystical Black Rose has been used as a symbol for centuries. Can you unravel its mysteries?
Average, 10 Qns, jbogacik, Jan 10 21
Average
jbogacik
Jan 10 21
297 plays
8.
  Roses Roses    
Multiple Choice
 10 Qns
Roses, Roses, how well do you know these?
Tough, 10 Qns, Sallyo, Jan 10 21
Tough
Sallyo
Jan 10 21
343 plays
trivia question Quick Question
The ancestral seat of the Dukes of Bedford is?

From Quiz "A Bunch of Roses"





Thematic Roses Trivia Questions

1. Which English dynastic house was represented in the Wars of the Roses by a white rose?

From Quiz
That Which We Call a Rose

Answer: York

Edward III was the second-to-last English monarch of the House of Plantagenet, and the two royal houses which followed his were both made up of descendants of his sons. The Lancaster kings were Henry IV, Henry V, and Henry VI. Henry IV was the son of Edward's third son, John of Gaunt. The three York kings were Edward IV, Edward V, and Richard III. Edward IV was the Third Duke of York and great grandson of Edward III.

2. Which aristocratic Frenchwoman is credited with popularising the rose?

From Quiz Gifts of the Earth: Roses

Answer: Josephine Bonaparte

Josephine Bonaparte purchased the Chateau de Malmaison in 1799, while Napoleon was fighting the Egyptian campaign. Amongst the many exotic specimens she incorporated was a rose garden, with varieties from all over the world. Such was its prestige that her rose orders from England were actually allowed free passage by the English with whom the French were at war. Malmaison eventually fell into disrepair after her death and was sold. It later became the property of the French government. (chears58)

3. The rose is an extremely popular and beloved flower. In which country would you find the oldest living rose bush?

From Quiz A Rose By Any Other Name...

Answer: Germany

The 1,000 year old rose bush can be found at St. Mary's Cathedral, Hildesheim in Germany. The town of Hildesheim has a legend that says the town will never decline as long as the rose bush keeps blooming. This was reinforced in 1945 when, despite heavy bombing during World War II, the rose bush survived.

4. The following quotation taken from the Shakespeare play, "Romeo and Juliet", can be attributed as being said by which character in that play? "What's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet".

From Quiz ...By Any Other Name

Answer: Juliet

The first documented performance of the play "Romeo and Juliet" was in 1662. It was staged by William Davenant who himself was a poet and playwright. Davenant also believed himself to be the the son of William Shakespeare, but this was never proven. Although there had been films made of the play since the early 1900's, the first major production was that released by the MGM studio in 1936. The two leading roles in this production were taken by Leslie Howard and Norma Shearer.

5. Complete the title of this famous Irish lovesong. "The Rose of ___"

From Quiz Roses Roses

Answer: Tralee

The song, written by William Mulchinock, celebrates Mary O'Connor, the "Rose of Tralee".

6. The ancestral seat of the Dukes of Bedford is?

From Quiz A Bunch of Roses

Answer: Woburn Abbey

Woburn Abbey in Bedfordshire, now famous for its safari park, was founded in 1145 by Hugh de Bolebec as a Cistercian monastery. Edward VI granted the Abbey to Sir John Russell, the first Earl of Bedford, in 1547. William Russell was the fifth Earl and first Duke. The 14th Duke of Bedford died in June 2003, being succeeded by his son Andrew. 'Woburn Abbey' is a fragrant rose having copper-orange to yellow flowers.

7. "Red Rose" is a song featured in an Alphaville 1986 album. Which term, originally coined by Sir Thomas More to portray an ideal society, completes the name of the album in which the single was featured "Afternoons in ___"?

From Quiz Red Is The Rose

Answer: Utopia

Alphaville is a German band which produced successful hits like "Forever Young" and "Big in Japan". Their second album, "Afternoons in Utopia", was released in 1986 and contained thirteen tracks, including "Red Rose". The place referenced in the title is a term coined by English philosopher Sir Thomas More, which means "ideal society", and is discussed in his book "Utopia".

8. Which English dynastic house combined the red and white roses of the Wars of the Roses into a symbol which included both red and white?

From Quiz That Which We Call a Rose

Answer: Tudor

Henry VII, founder of the Tudor Dynasty, was from Wales. He combined the red and white roses after taking the crown from Richard III in 1485. Up until then, the use of a red rose for the House of Lancaster was rarely practiced, but Henry, whose mother, Margaret Beaufort, was a Lancastrian, latched onto the symbol to solidify his claims to the throne and combined it with the York white rose when he married Elizabeth of York in 1486.

9. What country was once called the "Black Rose" by its people as a way to secretly reference itself as a sovereignty independent from England?

From Quiz The Symbolic Black Rose

Answer: Ireland

The "Black Rose" was a code word used by the Irish in rebellion against the English. The "Róisín Dubh", meaning "Little Black Rose", was a political poem and song used by the Irish during their conflict with England in the 1600s.

10. "The Rose" (1979) was a musical drama about a 1960s musician who struggled with fame and the constant pressure from her cold-hearted manager. Loosely based on the life of singer Janis Joplin, who played the role of Mary Rose Foster?

From Quiz A Rose By Any Other Name...

Answer: Bette Midler

Bette Midler was born in Hawaii, USA in 1945. She is a singer, comedienne, actress and author. She was nominated for an Oscar for her role in "The Rose" (1979). Some of her other movies include "Beaches" (1988), "For the Boys" (1991) and "The First Wives Club" (1996).

11. Which state in the U.S. is associated with a song about a yellow rose?

From Quiz ...By Any Other Name

Answer: Texas

The song "The Yellow Rose of Texas" was made popular by Mitch Mitchell in his recording of 1955. The song, however, goes back much further than this, with the earliest published version being dated September 2, 1858. The original author of the song is unknown although various identities have been suggested over the years.

12. Who was known as the Rose of Raby?

From Quiz Roses Roses

Answer: Cicely Neville

Cicely was the twelfth and youngest daughter of Ralph Neville, Earl of Westmoreland, and his second wife, Joan Beaufort. (Neville had a total of 21 children.) She became the mother of Edward 4th.

13. What name connects Dodie Smith's '101 Dalmatians' with Shakespeare's 'The Winters Tale'?

From Quiz A Bunch of Roses

Answer: Perdita

In Shakespeare, Leontes is the husband of Hermione, whom he suspect of having an affair with his friend, Polixenes. Hermione gives birth to a daughter, Perdita, who Leontes disowns. An intriguing tale, well worth reading. In '101 Dalmatians', Perdita and Pongo are the parents of the original 15 puppies. The 'Perdita' rose is white with a tinge of apricot.

14. Isabel Flores de Oliva was a creole person who was born in 1586 and would become the first New World-born person to be canonized by the Catholic Church. What is the name of this saint?

From Quiz That Which We Call a Rose

Answer: Rose of Lima

Saint Rose of Lima is the primary patroness of Peru and of the indigenous peoples of all of Latin America. Born in Peru, she is pictured on that nation's largest denomination banknote. She is also a co-patroness of the Philippines. She was canonized in 1671 by Clement X, making her the first Catholic in the Americas to attain sainthood.

15. Who founded the Order of the Rose in Brazil?

From Quiz Gifts of the Earth: Roses

Answer: Emperor Pedro I of Brazil

The Order was created on October 17, 1829, honoring his marriage to Amelie of Leichtenberg. Its full designation is the Imperial Order of the Rose Cross, and its medallion is a six pointed cross in a circlet of open roses. An order is an organization based on historical societies of knights chivalrous. The Order is usually under the patronage of a royal house, with a medallion as its outward sign. It is said that the Order was created because the emperor exclaimed that Amelie was as "beautiful as a rose". More likely it was because Amelie liked roses, and upon her arrival in Brazil, he surprised her with a diamond studded Grand Cross badge. The Order was cancelled as a National Order on March 21, 1890, following the deposition of Emperor Pedro II. It is still a House Order awarded by the heads of the House of Orleans-Braganza. The Motto for the Order is "Love and Fidelity". (darkgnome101)

16. People began giving meanings to flower colors in the 19th century. If a person were to give you a black rose, what kind of meaning could be implied?

From Quiz The Symbolic Black Rose

Answer: Either a meaning with a positive connotation or a negative connotation

The black rose is mysterious and intriguing because its meaning can be either positive or negative, and its meaning is dependent on the context of the situation. Giving someone a black rose has numerous meanings. For instance, it could be mean an end to a relationship or a new beginning!

17. The Mary Rose was a favourite warship in the navy of King Henry VIII of England. It sank in 1545 during a battle and in 1982 a team excavated and salvaged The Mary Rose. In which English City can you find the Mary Rose museum?

From Quiz A Rose By Any Other Name...

Answer: Portsmouth

Portsmouth is located on the south coast of England. It has been a naval port for many centuries and as well as having the Mary Rose museum it is also home to famous ships HMS Victory and HMS Warrior.

18. Bette Midler played the leading role in the 1979 film "The Rose" which is about the decline and demise of a female rock star in the 1960s. The film was loosely based on the life of which actual female singer?

From Quiz ...By Any Other Name

Answer: Janis Joplin

The film was originally to be called "The Pearl" and recount the life story of the rock performer Janis Joplin. However, the Joplin family refused permission for the rights of her story to be used as a basis for the film. In light of this the film title was changed to "The Rose" and the storyline fictionalised. Pearl was Janis Joplin's nickname and the title of her final posthumously released album.

19. Complete the title of the song. "Sweet Rosie ___"

From Quiz Roses Roses

Answer: O'Grady

"Sweet Rosie O'Grady" was written by Maude Nugent in 1896. It was a popular music hall song.

20. Which British publication is printed on pink paper?

From Quiz A Bunch of Roses

Answer: Financial Times

The Financial Times (no connection to The Times broadsheet newspaper), was launched in London in 1888. Pink paper has been used continuously since 1893, and the FT is now printed in 18 cities worldwide. The 'Financial Times Centenary' is a large-flowered dark pink rose.

21. "A Red, Red Rose" is possibly one of the most famous poems related to this flower. Which Scottish poet, also known for works such as "A Man's a Man for A' That" and "Auld Lang Syne", is the author of this romantic poem?

From Quiz Red Is The Rose

Answer: Robert Burns

Robert Burns is perhaps the most famous Scottish poet to ever have existed, and that is because he was very influential in his time, and still is since his poems are regarded as masterpieces today! Interestingly, in addition to being a poet, he was a farmer! One of his most recognized poems is "A Red, Red Rose", which is about his love for a woman, regarded as his "bonnie lass" and is, in short, a romantic declaration of love.

22. Siblings Sophie and Hans Scholl were core members of an organization in German history known as the White Rose. For what was this organization known?

From Quiz That Which We Call a Rose

Answer: Resistance to the Nazi Regime

The White Rose ran a leaflet and graffiti campaign in 1942 and 1943 against the Nazi regime. The six most recognized leaders of the group, all students at the University of Munich, were arrested by the Gestapo in 1943 and beheaded. The Scholls and Christoph Probst were the first members of the movement to be put on trial, and became victims of the guillotine on February 22, 1943.

23. In Greek mythology, how was Aphrodite (Goddess of Love) supposed to have created the rose?

From Quiz Gifts of the Earth: Roses

Answer: From her tears and the blood of her lover Adonis

In both Greek and Roman pantheons, the rose symbolizes hope and beauty. The Romans also had Venus (their version of Aphrodite) with the rose as her symbol. It was believed in Roman mythology that Venus's son Cupid bent to smell a rose, and a bee flew out and stung him. Angry, he shot his arrows at the rose, causing it to grow thorns. Mythology also tells of Venus wounding herself on the thorns and bleeding on a rose, causing it to become red. (darkgnome101)

24. The two English Royal Houses which fought against each other in "The Wars of the Roses" during the fifteenth century, were York and Lancaster. The Rose of Lancaster is red, what is the colour of the Yorkshire rose?

From Quiz ...By Any Other Name

Answer: White

The Wars of the Roses began in 1455 and ended with the Battle of Bosworth Field in 1485. This battle saw the death of the Richard III, of the House of York. Henry Tudor, of the House of Lancaster, was then crowned King of England. Both houses had a rose as their emblem, white for York and red for Lancaster. In 1486 Henry VII married Elizabeth of York thereby uniting the two rival houses. The emblem of the House of Tudor was the combining of the white and red rose emblems and is known as the Tudor Rose.

25. "A rose by any other name" is a quote from which of Shakespeare's plays?

From Quiz Roses Roses

Answer: Romeo and Juliet

"Romeo and Juliet" was first performed in 1594 or 1595. It has remained popular, and has been filmed, turned into a ballet and 'updated' as "West Side Story".

26. Which Egyptian queen was mother-in-law to Tutankhamun?

From Quiz A Bunch of Roses

Answer: Nefertiti

Nefertiti and Amenhotep were the parents of Ankhesenamun who married Tutankhamun. The 'Queen Nefertiti' rose has yellow petals tinged with pink.

27. In 1962, "Ramblin' Rose" rose to number two on the Billboard Chart and to number one on the Easy Listening Chart. Who made the recording?

From Quiz That Which We Call a Rose

Answer: Nat King Cole

Prior to "Ramblin' Rose," Nat King Cole also had big hits with "Route 66", "Mona Lisa," "Too Young," and "Unforgettable." Bette Midler had a big hit in 1979 with "The Rose," both a song and film. As the star of the movie, she received accolades, winning two Golden Globe Awards and being nominated for an Oscar. Willie Nelson recorded "Honeysuckle Rose" and also performed the song in the 1980 film of the same name. Fats Waller composed "Honeysuckle Rose" and recorded it in 1934, a recording which was inducted into the Grammy Hall of Fame in 1999.

28. Where is the oldest living rosebush located?

From Quiz Gifts of the Earth: Roses

Answer: Hildesheim Cathedral (Germany)

Tradition holds that Emperor Louis the Pious needed to hold a Mass while on a hunting trip in 815. He had carried a reliquary of the Virgin Mary with him, and it was hung on a nearby wild rose. Following the Mass, he was unable to remove the reliquary. Louis took this as a sign that he should establish a bishopric/diocese here, dedicated to the Blessed Virgin. A cathedral was built on the site of the rose in 1010. In 1945, aerial bombing of Hildesheim destroyed most of the cathedral, and killed the main above-ground growth of the rose. However, the roots were still viable, and within a short time new shoots appeared, with blooms sprouting in 1947. The rose is the city's symbol of its prosperity. Legend holds that Hildesheim will never decline as long as the rose keeps blooming. (darkgnome101)

29. The Rose d'Or festival is an important event where awards are given in which branch of the arts?

From Quiz A Rose By Any Other Name...

Answer: Television

The Rose d'Or festival takes place every year and is a very important event for entertainment television. It enables members of the television industry to share knowledge and exchange ideas. Television programmes from around the world are entered into a competition and the winners are presented with golden roses at the end of the festival.

30. The mini-series "Rose Red" written by Stephen King, and screened on the ABC channel in 2002, was about a mansion which held dark and chilling secrets. Where, in the U.S. was the mansion in the book located?

From Quiz ...By Any Other Name

Answer: Seattle

The house in the Stephen King mini-series was based in Seattle, Washington. The house used in the filming of the series was Thornewood Castle, near Tacoma, Washington. The idea for the series, was inspired by an actual mansion situated in San Jose, California called Winchester Mansion which Stephen King had read about when he was a young boy.

This is category 23691
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.