FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Red Is The Rose
Quiz about Red Is The Rose

Red Is The Rose Trivia Quiz


Roses, especially red ones, have always been an important part of literature, music, film, and many other areas. Can you name a few of them? Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Plants
  8. »
  9. Thematic Roses

Author
Lpez
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
378,968
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
656
Last 3 plays: Johnmcmanners (10/10), Guest 87 (9/10), Guest 75 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Roses, like many other objects, are often given a symbolic meaning. Specifically, which of these is most likely to be attributed to red roses? Hint


Question 2 of 10
2. "Red Rose" is a song featured in an Alphaville 1986 album. Which term, originally coined by Sir Thomas More to portray an ideal society, completes the name of the album in which the single was featured "Afternoons in ___"? Hint


Question 3 of 10
3. Roses, like all plants, have been assigned botanical names in order to help scientists classify them. Which of these botanical names, which might remind you of a Mexican prominent guitarist, refers to a red rose? Hint


Question 4 of 10
4. "A Red, Red Rose" is possibly one of the most famous poems related to this flower. Which Scottish poet, also known for works such as "A Man's a Man for A' That" and "Auld Lang Syne", is the author of this romantic poem? Hint


Question 5 of 10
5. Most counties in the United Kingdom have nicknames with interesting backgrounds. Which of these counties, birthplace of comedians like George Formby and Ken Dodd, is nicknamed "The Red Rose County"? Hint


Question 6 of 10
6. The song "Red Roses for a Blue Lady", written in 1948, has been recorded by multiple artists. Which musician, whose name might remind you of a "Sesame Street" character, performed this single in 1965 with Vic Dana and Wayne Newton? Hint


Question 7 of 10
7. The Lancaster Red Roses were a baseball team who used to play at Stumpf Field when they were active. In which U.S. "Quaker State" could you find this team? Hint


Question 8 of 10
8. Roses of many colors are often depicted in paintings and other works of art. In which of these paintings by a French painter who lived in Los Angeles can red roses clearly be seen? Hint


Question 9 of 10
9. Eminem is probably one of the most influential rappers in the industry. In his song "When I'm Gone", he mentions the lyric "they're throwing roses at my feet". Which Eminem album and synonym for "final bow" featured red roses at his feet on its cover? Hint


Question 10 of 10
10. Even though its color is not explicitly mentioned, one of the most famous rose quotes says "A rose by any other name would smell so sweet". In which legendary Shakespeare play about star-crossed lovers can this quote be found? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 19 2024 : Guest 87: 9/10
Jun 17 2024 : Guest 75: 9/10
Jun 15 2024 : Guest 131: 10/10
Jun 14 2024 : Guest 173: 7/10
Jun 12 2024 : katyrose: 7/10
Jun 11 2024 : Guest 136: 6/10
Jun 11 2024 : Guest 35: 10/10
Jun 09 2024 : Guest 162: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Roses, like many other objects, are often given a symbolic meaning. Specifically, which of these is most likely to be attributed to red roses?

Answer: Passion

Roses have been used for centuries to represent love and beauty, for instance, in many different contexts. Colors have also been assigned meaning, and since roses can be of many different colors, they can have many different meanings too. Red roses particularly are associated with passion and romantic love, while white roses can represent purity.
2. "Red Rose" is a song featured in an Alphaville 1986 album. Which term, originally coined by Sir Thomas More to portray an ideal society, completes the name of the album in which the single was featured "Afternoons in ___"?

Answer: Utopia

Alphaville is a German band which produced successful hits like "Forever Young" and "Big in Japan". Their second album, "Afternoons in Utopia", was released in 1986 and contained thirteen tracks, including "Red Rose". The place referenced in the title is a term coined by English philosopher Sir Thomas More, which means "ideal society", and is discussed in his book "Utopia".
3. Roses, like all plants, have been assigned botanical names in order to help scientists classify them. Which of these botanical names, which might remind you of a Mexican prominent guitarist, refers to a red rose?

Answer: Rosa 'Santana'

Better known as the red climbing rose, Rosa 'Santana' is a plant that produces numerous dark, large, red flowers. Rosa banksiae 'Lutea' and Rosa Grandiflora 'Honey Dijon' are yellow, while Rosa floribunda 'Cherish' is pink. Carlos Santana is a Mexican guitarist who has won multiple Grammy Awards for his songs, such as "Put Your Lights On" and "Blues for Salvador".
4. "A Red, Red Rose" is possibly one of the most famous poems related to this flower. Which Scottish poet, also known for works such as "A Man's a Man for A' That" and "Auld Lang Syne", is the author of this romantic poem?

Answer: Robert Burns

Robert Burns is perhaps the most famous Scottish poet to ever have existed, and that is because he was very influential in his time, and still is since his poems are regarded as masterpieces today! Interestingly, in addition to being a poet, he was a farmer! One of his most recognized poems is "A Red, Red Rose", which is about his love for a woman, regarded as his "bonnie lass" and is, in short, a romantic declaration of love.
5. Most counties in the United Kingdom have nicknames with interesting backgrounds. Which of these counties, birthplace of comedians like George Formby and Ken Dodd, is nicknamed "The Red Rose County"?

Answer: Lancashire

Lancashire is a county that can be found in England. It had a major role during the Industrial Revolution, and is home to several football (soccer) clubs like Blackburn Rovers and Blackpool. The nickname of "The Red Rose County" comes from its county flower, the red rose, which was originally a symbol for the House of Lancaster.
6. The song "Red Roses for a Blue Lady", written in 1948, has been recorded by multiple artists. Which musician, whose name might remind you of a "Sesame Street" character, performed this single in 1965 with Vic Dana and Wayne Newton?

Answer: Bert Kaempfert

Bert Kaempfert was a German musician who wrote many famous songs in his lifetime, such as "Strangers in the Night" and "Wooden Heart". "Red Roses for a Blue Lady" was written by Sid Tepper and Roy C. Bennett, and has been performed by many musicians like Vaughn Monroe, Guy Lombardo, and Andy Williams.
7. The Lancaster Red Roses were a baseball team who used to play at Stumpf Field when they were active. In which U.S. "Quaker State" could you find this team?

Answer: Pennsylvania

Pennsylvania, one of the original thirteen states of the United States, is home to important cities like Philadelphia and Pittsburgh. Lancaster is a city named after the one in England, and was founded in 1729. The Red Roses franchise began in 1906 when the Lancaster Maroons' name was changed.

They played their last season in 1961, and throughout their history were affiliated to several Major League Baseball teams like the Chicago Cubs and the Detroit Tigers.
8. Roses of many colors are often depicted in paintings and other works of art. In which of these paintings by a French painter who lived in Los Angeles can red roses clearly be seen?

Answer: "Summer Fragrance" by Paul de Longpre

Many, many paintings in history have depicted all kinds of flowers, and all kinds of roses too! "Summer Fragrance" by French artist Paul de Longpre is just one of many paintings of this artist that had roses in it. The other three paintings, while also very influential works in art, do not have visible red roses in them.
9. Eminem is probably one of the most influential rappers in the industry. In his song "When I'm Gone", he mentions the lyric "they're throwing roses at my feet". Which Eminem album and synonym for "final bow" featured red roses at his feet on its cover?

Answer: Curtain Call: The Hits

"Curtain Call: The Hits" is a compilation album released in 2005 by American rap artist Eminem. The album featured some of his biggest hits like "Stan", "Lose Yourself" and "When I'm Gone". The cover of the album features a man whose head is not visible (though it's likely Eminem!) bowing, while red roses can be seen on the floor, as throwing roses after a performance is recognized as a gesture of thankfulness or appreciation for the artist.
10. Even though its color is not explicitly mentioned, one of the most famous rose quotes says "A rose by any other name would smell so sweet". In which legendary Shakespeare play about star-crossed lovers can this quote be found?

Answer: Romeo and Juliet

"Romeo and Juliet" is perhaps the best-known play of English poet and playwright William Shakespeare. In this play about two young lovers from feuding families, many symbols are used to show the love they have for each other, one of them being the rose.

This tragic play is one of the most famous ones to exist and has been used as a source of inspiration for many modern productions such as "West Side Story".
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission Quizzes by Lpez:

This list contains the quizzes I've written for Commissions in the Author's Lounge, one of the most enjoyable challenges there in my humble opinion. I hope you enjoy them!

  1. Stroke of Luck Average
  2. Stroke of Genius Easier
  3. The Illustrated Cat Average
  4. The Eyes Have It Average
  5. Don't You Dare Suggest That! Average
  6. Next Stop, Anonymity Average
  7. A Bonnie Lassie Average
  8. Is Your Refrigerator Running? Average
  9. Stealing the Show Average
  10. Zymurgical Zealots Easier
  11. Deadlocked! Average
  12. A New Day Yesterday Average

Also part of quiz list
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us