FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A New Day Yesterday
Quiz about A New Day Yesterday

A New Day Yesterday Trivia Quiz


There are a couple of days in the calendar that seem unimportant, but they aren't when you realize that the day before was the most important day for some nations. Can you guess these dates? Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Famous Dates
  8. »
  9. Pick The Date

Author
Lpez
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,817
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
531
Last 3 plays: DeepHistory (10/10), Guest 2 (8/10), MikeMaster99 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Today is July 5, 1776. Exactly one year ago, the Second Continental Congress adopted the Olive Branch Petition, but yesterday, a new day in history was declared after that same Congress adopted an important declaration for the thirteen colonies, which are now known as what? (Think of fireworks!) Hint


Question 2 of 10
2. Today is July 10, 1816. Yesterday was a new day for the United Provinces of South America, since the Congress of Tucuman declared them independent from Spain. In which country would you find San Miguel de Tucuman, where the aforementioned congress held this important meeting? Hint


Question 3 of 10
3. Today is October 2, 1960 in Nigeria. Yesterday was a new day for the country, as it finally became free from British rule. Which of these people, who ended his term as President of the Senate of Nigeria yesterday, on October 1, 1960, went on to become the first President of the country? Hint


Question 4 of 10
4. Today is August 10, 1965. Yesterday was a new day for Singapore, as it was separated from another country, marking a new, completely independent Republic of Singapore. Which country expelled Singapore from their federation, turning it into an independent nation? Hint


Question 5 of 10
5. Today is July 31, 1980. Yesterday was a new day for New Hebrides, as both the French and the British, who jointly administered the region, decided to give the island independence, after the Vanua'aku Pati was formed by Walter Lini. Which country is this? Hint


Question 6 of 10
6. Today is August 30, 1825 in Brazil. Yesterday was a new day for the nation, since Portugal finally recognized Brazil's independence, three years after the declaration of independence was signed. Which date, also known as Sete de Septembro, is celebrated in the South American country as Independence Day? Hint


Question 7 of 10
7. Today is September 17, 1810. Yesterday was a new day for a Latin American country, as something exciting happened in the town of Dolores, when priest Miguel Hidalgo proclaimed the start of a war of independence against Spain. Where did this occur? Hint


Question 8 of 10
8. Today is December 7, 1917. Yesterday was a new day for Finland, since the Parliament approved the Declaration of Independence the Senate had made two days before. From which country did Finland declare itself independent? Hint


Question 9 of 10
9. Today is August 16, 1947. Yesterday was a new day for India, since the British Empire gave them independence. Which person was the leader of the non-violent movement for independence? Hint


Question 10 of 10
10. Today is July 10, 2011. Yesterday was a new day for the people of South Sudan, who gained independence from Sudan. Which of these politicians was the first President of South Sudan? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : DeepHistory: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 2: 8/10
Mar 29 2024 : MikeMaster99: 9/10
Mar 29 2024 : crossesq: 9/10
Mar 29 2024 : Liz5050: 8/10
Mar 29 2024 : turtle52: 10/10
Mar 29 2024 : krajack99: 8/10
Mar 29 2024 : xxFruitcakexx: 7/10
Mar 29 2024 : sam388: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Today is July 5, 1776. Exactly one year ago, the Second Continental Congress adopted the Olive Branch Petition, but yesterday, a new day in history was declared after that same Congress adopted an important declaration for the thirteen colonies, which are now known as what? (Think of fireworks!)

Answer: United States

Thomas Jefferson wrote most of the Declaration of Independence, which was submitted to the Congress in Philadelphia. The thirteen colonies proclaimed their independence from Britain after the Congress approved the Declaration on July 2, 1776. However, the Declaration shows July 4, 1776 as the official date, which is why the USA celebrates its independence every July 4th, with fireworks, food and big parties.
2. Today is July 10, 1816. Yesterday was a new day for the United Provinces of South America, since the Congress of Tucuman declared them independent from Spain. In which country would you find San Miguel de Tucuman, where the aforementioned congress held this important meeting?

Answer: Argentina

On July 9, 1816, the Congress of Tucuman declared the United Provinces of South America independent from Spain, a revolution that was sparked when Napoleon took over Spain, just as in other countries like Mexico. After the Declaration of Independence was signed, a civil war began in Argentina, but today, July 9 commemorates Argentina's national independence day.
3. Today is October 2, 1960 in Nigeria. Yesterday was a new day for the country, as it finally became free from British rule. Which of these people, who ended his term as President of the Senate of Nigeria yesterday, on October 1, 1960, went on to become the first President of the country?

Answer: Nnamdi Azikiwe

In the late 1950s, the United Kingdom started preparing Nigeria for self-government. Many African colonies had also begun to ask for independence. Nnamdi Azikiwe, who was the leader of the National Council of Nigeria and the Cameroons, became Governor-General in November 1960, and on October 1, 1963, he became the first President of Nigeria. That same day, October 1, is commemorated as Nigeria's independence day today.
4. Today is August 10, 1965. Yesterday was a new day for Singapore, as it was separated from another country, marking a new, completely independent Republic of Singapore. Which country expelled Singapore from their federation, turning it into an independent nation?

Answer: Malaysia

The Republic of Singapore started existing on August 9, 1965, after the government of Malaysia expelled Singapore from the federation. Lee Kuan Yew was the first Prime Minister of the sovereign Singapore, a position he held until 1990, and the first President of the Republic of Singapore was Yusof bin Ishak. Singapore's independence is celebrated as National Day, every August 9.
5. Today is July 31, 1980. Yesterday was a new day for New Hebrides, as both the French and the British, who jointly administered the region, decided to give the island independence, after the Vanua'aku Pati was formed by Walter Lini. Which country is this?

Answer: Vanuatu

Walter Lini founded the New Hebrides National Party in 1970, and in 1974, the party was renamed Vanua'aku Pati and wanted independence. On July 30, 1980, both France and the United Kingdom decided to grant independence to the territory, which was later renamed as the Republic of Vanuatu.
6. Today is August 30, 1825 in Brazil. Yesterday was a new day for the nation, since Portugal finally recognized Brazil's independence, three years after the declaration of independence was signed. Which date, also known as Sete de Septembro, is celebrated in the South American country as Independence Day?

Answer: September 7

On September 7, 1822, Prince Pedro I of Brazil declared independence from Portugal, ending more than 300 years under Portuguese rule. Independence was not recognized officially until August 29, 1825, but regardless of this, Brazil celebrates Independence Day every September 7, since it celebrates the Declaration of Independence and the day it was approved.
7. Today is September 17, 1810. Yesterday was a new day for a Latin American country, as something exciting happened in the town of Dolores, when priest Miguel Hidalgo proclaimed the start of a war of independence against Spain. Where did this occur?

Answer: Mexico

On September 16, 1810, Miguel Hidalgo y Costilla, a Catholic priest, rang a church bell, and presumably yelled "long live our Lady of Guadalupe and Ferdinand VII". Although we don't know the exact words he said, it is clear that the revolt was against Napoleon's new government of Spain, and not against the idea of being a colony. Today, Mexico celebrates independence on September 16, and the President gives a modified cry of independence, as Hidalgo did.
8. Today is December 7, 1917. Yesterday was a new day for Finland, since the Parliament approved the Declaration of Independence the Senate had made two days before. From which country did Finland declare itself independent?

Answer: Russia

Until 1809, the territory of Finland was ruled by Sweden, but Tsar Alexander I conquered Finland in that year, and that remained until 1917, when several revolutionary movements were successful in Russia (during World War I), and Finland took its opportunity to become a sovereign nation.
9. Today is August 16, 1947. Yesterday was a new day for India, since the British Empire gave them independence. Which person was the leader of the non-violent movement for independence?

Answer: Mohandas Gandhi

Mahatma or Mohandas Gandhi is known for his non-violent resistance against British rule, and his several fasts and hunger strikes that were used by Gandhi to gain sympathy and as a political weapon against the British. On August 15, 1947, Britain split the land in two and declared both India and Pakistan independent.
10. Today is July 10, 2011. Yesterday was a new day for the people of South Sudan, who gained independence from Sudan. Which of these politicians was the first President of South Sudan?

Answer: Salva Kiir Mayardit

Salva Kiir Mayardit held the position of First Vice President of Sudan from 2005 to 2011, while he simultaneously was the President of Southern Sudan. After South Sudan was granted independence from Sudan (following a referendum in which more than 95% of South Sudanese people voted in favor of independence, Salva Kiir Mayardit became the first President of South Sudan.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission Quizzes by Lpez:

This list contains the quizzes I've written for Commissions in the Author's Lounge, one of the most enjoyable challenges there in my humble opinion. I hope you enjoy them!

  1. Stroke of Luck Average
  2. Stroke of Genius Easier
  3. The Illustrated Cat Average
  4. The Eyes Have It Average
  5. Don't You Dare Suggest That! Average
  6. Next Stop, Anonymity Average
  7. A Bonnie Lassie Average
  8. Is Your Refrigerator Running? Average
  9. Stealing the Show Average
  10. Zymurgical Zealots Easier
  11. Deadlocked! Average
  12. A New Day Yesterday Average

Also part of quiz lists:
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us