FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Illustrated Cat
Quiz about The Illustrated Cat

The Illustrated Cat Trivia Quiz


Cats have been part of several artworks throughout history. Review a few of them in this quiz about illustrated cats. I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Art
  8. »
  9. Art By Subject

Author
Lpez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,608
Updated
Jul 05 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
529
- -
Question 1 of 10
1. Our first illustrated cat comes from Egypt, and is pretty old. Which Egyptian deity considered cats were sacred and as a result mummified cats have been found along with statues of them? Hint


Question 2 of 10
2. Our next illustrated cat is featured in "Laughing Children With A Cat", a 1629 painting by which Frans Hals student? Hint


Question 3 of 10
3. Our next illustrated cat is from 1797. "The Sleep of Reason Produces Monsters" was etched by which Spanish artist? Hint


Question 4 of 10
4. Moving on to the 19th century, we now have an illustrated cat from Japan. The title of this 1858 artwork is "Cat in a Window", but who is the man behind its creation? Hint


Question 5 of 10
5. This next illustrated cat was painted by one of the most famous impressionists in history. Who painted "Julie Manet With A Cat" in 1867? Hint


Question 6 of 10
6. The next illustrated cat is a woodcut by Felix Vallotton. Which is the country of birth of the painter of "La Paresse (Laziness)"? Hint


Question 7 of 10
7. Another cat was illustrated by Frenchman Pierre Bonnard in 1903 as one of many drawings he made for "Histoires Naturelles". Who was the author of "Histoires Naturelles"? Hint


Question 8 of 10
8. In 1913, a Russian artist painted "Paris through the Window", including a cat in it. Who is the artist? Hint


Question 9 of 10
9. This German expressionist created the artwork "Cats" in 1921. Who is he? Hint


Question 10 of 10
10. This last illustrated cat was painted by none other than Pablo Picasso. What was the name of this 1939 painting, which, according to some, symbolized the cruelty of the laws of nature? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 174: 3/10
Jun 21 2024 : Gumby1967: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Our first illustrated cat comes from Egypt, and is pretty old. Which Egyptian deity considered cats were sacred and as a result mummified cats have been found along with statues of them?

Answer: Bast

Bast (or Bastet) was an Egyptian goddess, known for having a cat head. Many of the statues that have been discovered representing her are in the shape of a cat, others are a human body with a cat's head. Egypt as a whole is also known to worship cats from as long ago as 1600 B.C.
2. Our next illustrated cat is featured in "Laughing Children With A Cat", a 1629 painting by which Frans Hals student?

Answer: Judith Leyster

Judith Leyster was a painter from the Dutch Golden Age. Some of her paintings are now featured in the Louvre Museum, in France. Laurensz van der Vinne and van Denle were also students of Hals, and Esther Inglis was a Scottish painter, who came before Leyster, as she died in 1624, when Leyster was only age 15.
3. Our next illustrated cat is from 1797. "The Sleep of Reason Produces Monsters" was etched by which Spanish artist?

Answer: Francisco Goya

Francisco Jose de Goya y Lucientes was a Spanish artist, said to be the last of the "Old Masters", a group of skilled artists that used the "old master" technique, and also regarded as the first modern painter. While Picasso and Palmaroli are also Spanish artists, Diego Rivera is not Spanish, but Mexican.
4. Moving on to the 19th century, we now have an illustrated cat from Japan. The title of this 1858 artwork is "Cat in a Window", but who is the man behind its creation?

Answer: Hiroshige

Hiroshige lived from 1797 to 1858, and created many paintings, such as "Thirty-six views of Mount Fuji" and "The Fifty-three stations of the Tokaido". Toko, another Japanese artist, also illustrated a cat, in his painting "Cat".
5. This next illustrated cat was painted by one of the most famous impressionists in history. Who painted "Julie Manet With A Cat" in 1867?

Answer: Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir was an essential part of the Impressionist movement. Renoir seems to have been fond of cats, as many were included in his works. Julie Manet, the girl featured in the painting holding a cat, was the daughter of Berthe Morisot and Eugene Manetthe, niece of Edouard Manet.
6. The next illustrated cat is a woodcut by Felix Vallotton. Which is the country of birth of the painter of "La Paresse (Laziness)"?

Answer: Switzerland

"La Paresse" was made in 1896. Yes, he was born in Switzerland in 1865, but died in France in 1925, aged 60. Some of his other works include "Cloud in Romanel" and "Naked Woman With Cats", to name a few.
7. Another cat was illustrated by Frenchman Pierre Bonnard in 1903 as one of many drawings he made for "Histoires Naturelles". Who was the author of "Histoires Naturelles"?

Answer: Jules Renard

"Histoires Naturelles", or "Natural Stories" in English, was released in 1894 by Renard. If the name Louis Sachar sounds familiar, it may be because he is the author of the book "Holes".
8. In 1913, a Russian artist painted "Paris through the Window", including a cat in it. Who is the artist?

Answer: Marc Chagall

Marc Chagall, born Moishe Shagal, is also responsible for painting the windows of the cathedrals of Reims and Metz, painting the Jerusalem Windows in Israel, and painting for the UN.
9. This German expressionist created the artwork "Cats" in 1921. Who is he?

Answer: Gerhard Marcks

All of the answers are expressionists, but only Marcks is German, as Munch is from Norway, Tamayo is from Mexico and Klee is from Switzerland. Marcks was a sculptor, but also made drawings and woodcuts. As a matter of fact, "Cats" was a woodcut.
10. This last illustrated cat was painted by none other than Pablo Picasso. What was the name of this 1939 painting, which, according to some, symbolized the cruelty of the laws of nature?

Answer: Cat and Bird

Picasso created several artworks during the period of the Spanish Civil War, which lasted between 1936 and 1939. Paul Klee, a Swiss artist, also created a painting with the same name.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission Quizzes by Lpez:

This list contains the quizzes I've written for Commissions in the Author's Lounge, one of the most enjoyable challenges there in my humble opinion. I hope you enjoy them!

  1. Stroke of Luck Average
  2. Stroke of Genius Easier
  3. The Illustrated Cat Average
  4. The Eyes Have It Average
  5. Don't You Dare Suggest That! Average
  6. Next Stop, Anonymity Average
  7. A Bonnie Lassie Average
  8. Is Your Refrigerator Running? Average
  9. Stealing the Show Average
  10. Zymurgical Zealots Easier
  11. Deadlocked! Average
  12. A New Day Yesterday Average

Also part of quiz list
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us