FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Stroke of Genius
Quiz about Stroke of Genius

Stroke of Genius Trivia Quiz


Throughout history, there have been people that seem to have a "stroke of genius" and change the World with their ideas, and if not the World, they do make a great contribution in their area. Find out about some of these people in this quiz. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Mixed People
  8. »
  9. Famous People

Author
Lpez
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,570
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1934
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 12 (8/10), javelpaul143 (10/10), Guest 172 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This author wrote more than 30 plays in his lifetime, including "Romeo and Juliet". Who is he? Hint

Mark Twain
Charles Dickens
William Shakespeare
Edgar Allan Poe

2. This man had a stroke of genius when an apple fell on his head, subsequently creating important laws for science. Who was he? Hint

Thomas Exley
Albert Einstein
David Gross
Isaac Newton

3. This musician is known for composing the "Rondo Alla Turca". Who is this Austrian composer? Hint

Johann von Herbeck
Erik Satie
Nico Dostal
Wolfgang Amadeus Mozart

4. Nothing is impossible, and this was proved by which musician, who lost his hearing when aged 26? Hint

Claude Debussy
Antonio Vivaldi
Carl Czerny
Ludwig van Beethoven

5. This man has a park named after him, as well as a TV channel and a movie producing studio. Who is he? Hint

Jay Leno
Walt Disney
Homer Simpson
Pat Powers

6. Albert Einstein proposed the E=MC2 concept in 1905. What does it stand for? Hint

None of these
Energy-light equivalence
Mass-energy equivalence
Einstein-Curie equivalence

7. Stephen Hawking was rated as one of the most intelligent beings on Earth, with an IQ of 160. What kind of disability did he suffer from? Hint

Krabbe disease
Motor neurone disease
Chronic flu
Alzheimer's disease

8. This man did not invent a product or author any plays, or compose any music, but he managed to create a wrestling emporium in the United States. Who is this man, who is credited with the creation of the event "Wrestlemania"? Hint

Jeff Jarrett
Vince McMahon
Steven Spielberg
Hulk Hogan

9. In 1976, a company selling personal computers, which shares its name with a popular fruit, was founded by Steve Wozniak, Ronald Wayne and another person. Who is that third person? Hint

Bill Gates
Steve Jobs
Linus Torvalds
Larry Page

10. Bill Gates created Microsoft in 1975, but which other person is also credited as a co-founder of Microsoft corporation? Hint

Dina Dublon
Steve Jobs
Paul Allen
Steve Ballmer


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 22 2023 : Guest 12: 8/10
Sep 17 2023 : javelpaul143: 10/10
Sep 06 2023 : Guest 172: 9/10
Aug 22 2023 : Guest 47: 7/10
Aug 10 2023 : Scopsowl: 7/10
Aug 10 2023 : sluggo13: 10/10
Aug 08 2023 : Hayes1953: 6/10
Aug 04 2023 : Guest 209: 8/10
Aug 01 2023 : calmdecember: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This author wrote more than 30 plays in his lifetime, including "Romeo and Juliet". Who is he?

Answer: William Shakespeare

William Shakespeare, born in England in 1564, was an English author, who became famous for writing masterpieces such as "Romeo and Juliet", "Hamlet", "Othello" and "Macbeth", amongst others. Today, his works are considered some of the best.
2. This man had a stroke of genius when an apple fell on his head, subsequently creating important laws for science. Who was he?

Answer: Isaac Newton

This incident is very famous, as from it came the theory of gravitation, which changed the way we see gravity and the universe. Albert Einstein challenged this theory later on, but neither have been proved, therefore both remain as theories. David Gross was a theoretical physicist and Exley a mathematician.
3. This musician is known for composing the "Rondo Alla Turca". Who is this Austrian composer?

Answer: Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart was born in 1756 and composed many beautiful pieces. Dostal and Herbeck were also Austrian composers, while Satie is a French composer, who created the Gymnopedie.
4. Nothing is impossible, and this was proved by which musician, who lost his hearing when aged 26?

Answer: Ludwig van Beethoven

Beethoven, born in Bonn, Germany, composed his "Symphony No.9" almost completely deaf, which is a pretty amazing feat. Although the reason for his deafness is unknown, it might have been caused because of him soaking his head in cold water to stay awake!
5. This man has a park named after him, as well as a TV channel and a movie producing studio. Who is he?

Answer: Walt Disney

Walt Disney is the creator of Walt Disney World and Disneyland and other theme parks. He once said "You can design and create, and build the most wonderful place in the world. But it takes people to make the dream a reality."
6. Albert Einstein proposed the E=MC2 concept in 1905. What does it stand for?

Answer: Mass-energy equivalence

This concept changed the world of physics. It connects two other concepts: conservation of mass and conservation of energy. A sculpture with this formula outlined was built in the 2006 Walk of Ideas in Germany, Einstein's country of birth.
7. Stephen Hawking was rated as one of the most intelligent beings on Earth, with an IQ of 160. What kind of disability did he suffer from?

Answer: Motor neurone disease

Hawking, known for Hawking Radiation, suffered from ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis). He is not the only famous person to suffer from a disease; for example, former US President Ronald Reagan had Alzheimer's disease and former US President Franklin Roosevelt had childhood polio which left him a cripple.
8. This man did not invent a product or author any plays, or compose any music, but he managed to create a wrestling emporium in the United States. Who is this man, who is credited with the creation of the event "Wrestlemania"?

Answer: Vince McMahon

Vincent Kennedy McMahon is the chairman of WWE (World Wrestling Entertainment), a company founded by his father, Vincent James McMahon, who originally named the company World Wide Wrestling Federation, later becoming World Wrestling Federation, only to be changed again to its current name.
9. In 1976, a company selling personal computers, which shares its name with a popular fruit, was founded by Steve Wozniak, Ronald Wayne and another person. Who is that third person?

Answer: Steve Jobs

Apple Inc. was founded in 1976, and begun with selling personal computers, only to achieve great success with the Mac products, as well as the revolutionary iPod, iPhone and iPad. Jobs died in 2011 because of cancer. Linus Torvalds is one of the founders of Linux, while Larry Page is one of the founders of Google, and Gates is the founder of Microsoft.
10. Bill Gates created Microsoft in 1975, but which other person is also credited as a co-founder of Microsoft corporation?

Answer: Paul Allen

All of the answers, except for Jobs, are key people at Microsoft, but only Allen can say he was a founder and childhood friend with Gates. Ballmer serves as the CEO, and Dublon is part of the board of directors. Microsoft introduced revolutionary inventions for the computer world, like MS-DOS in 1981 and Windows in 1985.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission Quizzes by Lpez:

This list contains the quizzes I've written for Commissions in the Author's Lounge, one of the most enjoyable challenges there in my humble opinion. I hope you enjoy them!

  1. Stroke of Luck Average
  2. Stroke of Genius Easier
  3. The Illustrated Cat Average
  4. The Eyes Have It Average
  5. Don't You Dare Suggest That! Average
  6. Next Stop, Anonymity Average
  7. A Bonnie Lassie Average
  8. Is Your Refrigerator Running? Average
  9. Stealing the Show Average
  10. Zymurgical Zealots Easier
  11. Deadlocked! Average
  12. A New Day Yesterday Average

Also part of quiz list
9/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us