FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Stroke of Luck
Quiz about Stroke of Luck

Stroke of Luck Trivia Quiz


Around the world, there are many symbols considered lucky or that provide a "stroke of luck". Test your knowledge on them. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Superstitions, Magic, and Legends

Author
Lpez
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,342
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2002
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: emmal2000uk (1/10), Guest 92 (9/10), Guest 172 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Numbers play an important role when talking about luck. Number 13 is considered bad luck for many, but which two numbers are good luck in Chinese and Japanese cultures? Hint


Question 2 of 10
2. Some insects are considered lucky. What is a common superstition regarding ladybugs? Hint


Question 3 of 10
3. Dolphins were considered lucky and even sacred in which ancient culture? Hint


Question 4 of 10
4. In which religion does rubbing a certain person's belly possibly result in good luck? Hint


Question 5 of 10
5. What object symbolizes good luck and fortune, and happens to be the logo for the Indianapolis Colts? Hint


Question 6 of 10
6. Another object that is considered good luck is one that is said to catch negative images from dreams. What is its name? Hint


Question 7 of 10
7. Throwing a coin into a wishing well may get you good luck. Which of these is located in Italy? Hint


Question 8 of 10
8. Which culture believed that wearing sapphire invited a favor of the gods? Hint


Question 9 of 10
9. Native American leader Tecumseh's name translates to which good luck symbol? Hint


Question 10 of 10
10. Three-leaf clovers (better known as shamrocks) and four-leaf clovers are both popularly associated with good luck. To which holiday are shamrocks most commonly linked? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : emmal2000uk: 1/10
Jun 20 2024 : Guest 92: 9/10
Jun 20 2024 : Guest 172: 7/10
Jun 20 2024 : Guest 50: 6/10
Jun 15 2024 : Guest 131: 7/10
Jun 14 2024 : Guest 173: 7/10
Jun 06 2024 : Guest 24: 7/10
Jun 05 2024 : Guest 173: 8/10
May 26 2024 : kkt: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Numbers play an important role when talking about luck. Number 13 is considered bad luck for many, but which two numbers are good luck in Chinese and Japanese cultures?

Answer: 7 and 8

Chinese people very much value the number eight, as its pronunciation is similar to Chinese words for wealth and prosperity. As a matter of fact, the 2008 Beijing Olympics started on August 8, 2008 (08/08/08) at 8:08 PM. Coincidence?

In Japanese mythology, the Seven Lucky Gods are the gods of good fortune.
2. Some insects are considered lucky. What is a common superstition regarding ladybugs?

Answer: If one lands on you while sick, it will take any illness away

Ladybugs are considered lucky in many parts of the world. It is also said that if one lands on your hand and then flies away, there will be good weather next Sunday. Scarabs, on the other hand, are symbols of the rising sun and do protect from evil, according to popular belief, especially of the Egyptians.
3. Dolphins were considered lucky and even sacred in which ancient culture?

Answer: All of these

Christians and Native Americans have seen the dolphin as protection. Ancient cultures like Rome, Greece, Egypt and Sumer also thought of this animal as good luck. The belief was said to come from sailors that spent time away from land and took dolphins swimming as a sign that land was near.
4. In which religion does rubbing a certain person's belly possibly result in good luck?

Answer: Buddhism

It is very common to hear that rubbing The Buddha's belly in a charm or statue results in good luck. The Buddha's real name was Siddhartha Gautama, and he was a prince. He was reputedly enlightened at the age of 35.
5. What object symbolizes good luck and fortune, and happens to be the logo for the Indianapolis Colts?

Answer: Horseshoe

The horseshoe is believed to bring good luck, fertility and fortune. According to some legends, a horseshoe pointing up will bring good luck, and pointing down will have the opposite effect. The Indianapolis Colts, an American football team, have a blue horseshoe as their logo, pointing up, of course.
6. Another object that is considered good luck is one that is said to catch negative images from dreams. What is its name?

Answer: Dream catcher

Dream catchers are part of Native American traditions. If the words "dream weaver" sound familiar, you could be thinking of a web design program launched by Macromedia in 1997 and then acquired by Adobe Systems in 2005, "Dreamweaver".
7. Throwing a coin into a wishing well may get you good luck. Which of these is located in Italy?

Answer: Trevi Fountain

The Trevi Fountain, also known as Fontana di Trevi, was sculpted in 1762. It is a must-see for tourists. It is said that if you throw a coin there, you will return to Rome. The Fleetwood Round Table and the Upwey Wishing Well are located in England, while the Bellagio Fountain is in Las Vegas, Nevada, USA in the Bellagio Hotel.
8. Which culture believed that wearing sapphire invited a favor of the gods?

Answer: Greek

This blue stone was said to possess magical and supernatural powers. The gem also has a meaning in some parts of India, as it represents health and wealth.
9. Native American leader Tecumseh's name translates to which good luck symbol?

Answer: Shooting star

While all of these are good luck symbols, only one has this meaning. Tecumseh, which means shooting star in Shawnee, lived from March 1768 to October 1813. He was an important leader for the Native Americans. He opposed the United States in the War of 1812.
10. Three-leaf clovers (better known as shamrocks) and four-leaf clovers are both popularly associated with good luck. To which holiday are shamrocks most commonly linked?

Answer: St. Patrick's Day

St. Patrick's Day is an Irish celebration, celebrated on March 17. Other Irish good luck representations include the famous rainbow and the pot of gold, and, of course, the leprechaun. The Pan Celtic Festival is also Irish, and has been celebrated since 1971.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission Quizzes by Lpez:

This list contains the quizzes I've written for Commissions in the Author's Lounge, one of the most enjoyable challenges there in my humble opinion. I hope you enjoy them!

  1. Stroke of Luck Average
  2. Stroke of Genius Easier
  3. The Illustrated Cat Average
  4. The Eyes Have It Average
  5. Don't You Dare Suggest That! Average
  6. Next Stop, Anonymity Average
  7. A Bonnie Lassie Average
  8. Is Your Refrigerator Running? Average
  9. Stealing the Show Average
  10. Zymurgical Zealots Easier
  11. Deadlocked! Average
  12. A New Day Yesterday Average

Also part of quiz list
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us