FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Pharaohs Quizzes, Trivia and Puzzles
Pharaohs Quizzes, Trivia

Pharaohs Trivia

Pharaohs Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient Egypt

Fun Trivia
Pharaohs, Kings and Queens of Ancient Egypt.
24 Pharaohs quizzes and 250 Pharaohs trivia questions.
1.
  One Kingdom or Another    
Classification Quiz
 10 Qns
Although not referred to as kingdoms at the time, Ancient Egypt can be divided into several kingdoms lasting multiple dynasties. Which pharaoh goes with which kingdom?
Easier, 10 Qns, Buddy1, Jul 19 24
Easier
Buddy1 gold member
Jul 19 24
43 plays
2.
  Egypt - Important Kings of the Old Kingdom    
Multiple Choice
 15 Qns
See how well you know the Old Kingdom with these challenging questions on Kings from that period.
Tough, 15 Qns, brdc, Jul 18 06
Tough
brdc
1287 plays
3.
The Reign of the Gods Wife
  The Reign of the God's Wife   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The god's wife, Hatshepsut, was not the first female pharaoh in Egypt. However, she was the first who claimed absolute power. What were her main achievements?
Average, 10 Qns, ponycargirl, Sep 08 22
Average
ponycargirl editor
Sep 08 22
517 plays
4.
  Tales of the Pharaoh   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
School children today are taught that a king of ancient Egypt was called a pharaoh, who was the supreme leader of the land. How much do you know about the royal title and position?
Average, 10 Qns, ponycargirl, Mar 06 24
Average
ponycargirl editor
Mar 06 24
1742 plays
5.
  You Know More Pharaohs Than You Think   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The pharaohs may seem mysterious but you may have some knowledge that you don't even know you have. See if you can identify a particular pharaoh from a bit of information.
Average, 10 Qns, bernie73, Oct 02 22
Average
bernie73 gold member
Oct 02 22
152 plays
6.
  Queen Cleopatra VII of Egypt   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a short quiz about the life and times of the Queen of the Nile, Cleopatra VII.
Average, 10 Qns, Jaffas85, Oct 06 21
Average
Jaffas85
Oct 06 21
5606 plays
7.
  Akhenaten of Egypt   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Akhenaton was a pharaoh of Egypt for 17 years. His rule was a unique change of pace for the people of his time.
Average, 10 Qns, Strangeanimal, May 01 15
Average
Strangeanimal
2188 plays
8.
  Rise of the 18th Dynasty   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will revolve around the events surrounding the greatest dynasty of Egyptian Pharoanic history. Several of my favorite characters of ancient Egyptian history can be found lurking about within these queries...
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jan 16 15
Average
thejazzkickazz gold member
3288 plays
9.
  The Boy King   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
We are The Frost Dragons! This quiz is about the Ancient Egyptian pharaoh Tutankhamun.
Average, 15 Qns, ElusiveDream, Apr 06 15
Average
ElusiveDream
396 plays
10.
  Akhenaten - The Heretic Pharoah    
Multiple Choice
 10 Qns
This enigmatic Pharaoh is frequently overlooked in history.
Average, 10 Qns, sancho_pft, May 03 24
Average
sancho_pft
May 03 24
181 plays
11.
  Egypt 6 - Those Rameses (and others)    
Multiple Choice
 10 Qns
A lot of Rameses and several other pharaohs. A quiz on the kings from Dynasty 20 to Dynasty 24. There is a question on each king that Peter Clayton's 'Chronicle of the Pharaohs' gives enough information for me to create a question on.
Difficult, 10 Qns, tnrees, Jun 03 08
Difficult
tnrees
479 plays
12.
  Powerful Pharaohs    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the Egyptian pharaohs? Play this quiz and find out...
Average, 10 Qns, Fangy_Junes, Jun 17 14
Average
Fangy_Junes
392 plays
13.
  Egypt 2 - Dynasties 4-6   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the early kings of Egypt (from dynasty four to dynasty six). There is a question on each king that Peter Clayton's 'Chronicle of the Pharaohs' provides enough information on. Quiz Two in the series.
Difficult, 10 Qns, tnrees, May 27 08
Difficult
tnrees
666 plays
14.
  Cleopatra of the Nile    
Multiple Choice
 10 Qns
Cleopatra has fascinated us, from her day to ours. These questions deal with some events and persons in her lifetime.
Tough, 10 Qns, medvedok, Mar 16 11
Tough
medvedok
579 plays
15.
  Ramses III    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the pharaoh Ramses III, who has been called the last great ruler of Egypt's New Kingdom.
Tough, 10 Qns, daver852, Apr 25 15
Tough
daver852 gold member
144 plays
16.
  Egypt 5 - Dynasties 18 and 19    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the early kings from mid dynasty 18 to dynasty 19. There is a question on each king that Peter Claytons 'Chronicle of the Pharaohs' gives enough information for me to do a question on. Quiz 5 of 8.
Average, 10 Qns, tnrees, May 30 12
Average
tnrees
526 plays
17.
  Egypt 7 - Last Egyptian Rulers and Early Persians    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the kings from dynasties 25 to 30 - and the early Persians. There is a question on each king that Peter Clayton's 'Chronicle of the Pharaohs' gives enough information for me to do a qu
Tough, 10 Qns, tnrees, Jun 11 08
Tough
tnrees
363 plays
18.
  Egypt 8 - The non-Egyptian Pharaohs    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the non-Egyptian kings who ruled Egypt as pharaohs up to the suppression of Egyptian Religion. Quiz 8 of 8.
Difficult, 10 Qns, tnrees, Dec 29 18
Difficult
tnrees
Dec 29 18
453 plays
19.
  Tut Mania   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is for all you guys who think you know all about Tutankhamun. :)
Average, 10 Qns, dendowalex, Aug 02 14
Average
dendowalex
766 plays
20.
  Egypt 4: From Chaos to Empire    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the kings from Dynasty 13 to Dynasty 18. There is a question on each king that Peter Clayton's 'Chronicle of the Pharaohs' gives enough information for me to formulate a question on. Quiz 4 in the series.
Tough, 10 Qns, tnrees, May 23 08
Tough
tnrees
383 plays
21.
  Egypt 1 - The Earliest Rulers    
Multiple Choice
 10 Qns
From dynasty zero or one (depending on who you read) to dynasty three. There is a question on each king that Peter Claytons 'Chronicle of the Pharaohs' gives enough information for me to ask a question on. Quiz 1 of 8
Very Difficult, 10 Qns, tnrees, Jun 13 08
Very Difficult
tnrees
822 plays
22.
  Egypt 3 - Dynasties 7-12    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the fairly early kings from dynasty seven to dynasty twelve. There is a question on each king that Peter Clayton's 'Chronicle of the Pharaohs' gives enough information for me to do a question on. Quiz 3 in the series.
Difficult, 10 Qns, tnrees, May 27 08
Difficult
tnrees
470 plays
23.
  I, Hatshepsut ...    
Multiple Choice
 10 Qns
Hatshepsut was a wise and successful leader, who fell upon an unfortunate fate in the end, and even after her death. Yet her memory lives on, and here are some questions asked by Hatshepsut herself. Have fun, this is my first quiz.
Average, 10 Qns, hunterkyrie, Apr 09 21
Average
hunterkyrie
Apr 09 21
360 plays
24.
  Ahmose Son of Abana, The Justified    
Multiple Choice
 10 Qns
Life and Times of Ahmose Son of Abana, Justified: this quiz on ancient Egypt is about or connected with the biography of Ahmose in his tomb.
Tough, 10 Qns, tnrees, Jul 24 06
Tough
tnrees
518 plays

Pharaohs Trivia Questions

1. Akhenaten had a famous wife. Who was she?

From Quiz
Akhenaten - The Heretic Pharoah

Answer: Nefertiti

The famous bust of the famously beautiful Nefertiti is now in a museum in Berlin. In line with much of the artwork from Akhenaten's time it is lifelike rather than the stylised formal nature of other statuary.

2. Who was Ramses III's father?

From Quiz Ramses III

Answer: Setnakhte

Ramses III was the son of Setnakhte, an obscure pharaoh who reigned for only three or four years. Little is known about Setnakhte, but he may have been an usurper, because he does not appear to have been closely related to the two previous rulers. Setnakhte was buried in the Valley of the Kings in the tomb known as KV14, but his mummy was found (along with several other kings) in the tomb of Amenhotep II, where it was presumably moved after his own tomb had been robbed.

3. How old is Tutankhamun believed to have been when he became Pharaoh?

From Quiz The Boy King

Answer: ten

Can you imagine being King where you're only ten years old? Tutankhamun took the Ancient Egyptian throne in the year 1333BC. (Written by ElusiveDream).

4. In around 3150 BC, Narmer ruled Egypt. What does his name mean?

From Quiz Powerful Pharaohs

Answer: The striking catfish

Many people believe that Narmer became the pharaoh because he was extremely harsh and cruel. There are pictures that show him severely punishing prisoners and of his enemies lying on the ground, headless!

5. Cleopatra was of what descent?

From Quiz Cleopatra of the Nile

Answer: Macedonian (Greek)

Cleopatra was of Macedonian (Greek) descent. Her ancestor, Ptolemy Soter, was a Macedonian general who rode with Alexander the Great. After Alexander's death, his vast empire was divided among his strongest generals, and Ptolemy claimed Egypt.

6. In the myth of my birth, what Egyptian object was placed to the nose of my mother, Ahmose, by a god in the form of my father, ultimately in the attempt to conceive me?

From Quiz I, Hatshepsut ...

Answer: Ankh

Apparently this myth not only included the god Amun, but Khnum and Heket were in on the funny business as well. Respectively, Khnum was the god of the source of the Nile River, thought to be the creator of children while Heket, who had a frog's head, was the god of life and fertility.

7. He was known as Akhenaten as a Pharaoh, but this was not his birth name. What was his name before he changed it?

From Quiz Akhenaten of Egypt

Answer: Amenhotep IV

Akhenaten changed his name from Amenhotep IV to better reflect his religious preference.

8. Who found Tutankhamun's tomb?

From Quiz Tut Mania

Answer: Howard Carter and Lord Carnarvon

Howard Carter and Lord Carnarvon (who financed the excavations) opened the tomb door together in 1922. Lord Carnarvon unfortunately died in 1923 before the excavation was completed. Howard Carter died in his Kensington home in 1939.

9. Who conquered Egypt after Dynasty 30?

From Quiz Egypt 8 - The non-Egyptian Pharaohs

Answer: Persians again

They only held Egypt for eleven years before being thrown out by Alexander the Great. Again they are accused of causing great destruction, and there is little evidence of any building. Only Darius III of the three rulers is known to have had his name in a cartouche. Alexander was only in Egypt for a brief time but did order a fair amount of work done. He founded Alexandria but many people described it as being 'by Egypt' or 'against Egypt' and not actually in Egypt.

10. What nationality was Piankhi?

From Quiz Egypt 7 - Last Egyptian Rulers and Early Persians

Answer: Nubian

He is usually considered to be the first king of Dynasty 25 but a minority of Egyptologists say it was his predecessor Kashta. The confusion continues when deciding which period the 25th (and 26th) dynasties were in: some say it was in the late period, some say third intermediate period and some split a dynasty between the two. He was extremely respectful of the Egyptian gods, particularly Amun. He ruled in Nubia for a long time, conquered Egypt then went home to Nubia. He seems to have been a horse lover - a stele of his states he was very upset at the sufferings of the horses in the siege of the capital of one of the petty kings of the north.

11. There was an unsuccessful harem conspiracy against Ramses III. There are quite full accounts of the trial. Who are listed as being among the 14 judges?

From Quiz Egypt 6 - Those Rameses (and others)

Answer: Seven royal butlers

If you are surprised about the butlers think of Joseph in the Bible. The other judges were two treasury overseers, two army standard bearers, two scribes and a herald. A minor queen called Tiy tried to get her son on the throne. Many of the names of the accused were changed, such as Mesedure which means Re (the sun god) hates him. He is best known for the account of the sea battle in which he repelled the attempt of the sea peoples to settle in Egypt. His account is the longest known hieroglyphic inscription, however his accounts of campaigns in Syria lists people who no longer existed - he seems to have just copied an account of a campaign by Ramses II, a practice that was not uncommon in Ancient Egypt.

12. With which much later historical figure has Tuthmosis III of Egypt been compared?

From Quiz Egypt 5 - Dynasties 18 and 19

Answer: Napoleon

After about 20 years under the domination of Hatshepsut Tuthmosis III became probably the greatest conqueror in Egyptian history. There is a story how one of his generals, Djehuty conquered Joppa (modern Jaffa). After a direct attack failed he smuggled in 200 men in baskets disguised as the Prince of Joppa's loot.

13. A 13th dynasty ruler's burial was found intact. Which one?

From Quiz Egypt 4: From Chaos to Empire

Answer: Hor

Wegaf was the first ruler of the dynasty. At one time it was believed the changeover was accompanied by chaos but it now seems to have been a smooth transition although little was built in his reign. Nehesy was the least obscure of the 14th Dynasty ruler. The 14th Dynasty ruled for about 57 years in the eastern delta but only two kings are known from monuments. Hor was the third king of Dynasty 13. His tomb was small and the only impressive item was his life sized wooden Ka statue (a representation of his spirit in the form of a statue of him with a pair of arms raised above his head).

14. According to Manetho, how many kings were in Dynasty Seven and how long did they reign between them?

From Quiz Egypt 3 - Dynasties 7-12

Answer: 70 kings in 70 days.

The eighth dynasty was not much better (about 17 kings in 20 years). The intermediate period (from the seventh to the middle of the eleventh dynasty) was once thought to have lasted several hundred years, but now most archaeologists give different lengths but mostly just over a century. One Egyptologist claimed it was over in the working life of a single craftsman. The seasons were akhet (Inundation), peret (growing season) and shemu (harvest).

15. Snefru was credited with several foreign expeditions. According to the Palermo stone (a badly damaged stele now largely in Palermo which gives important information on the early rulers) how many ship-loads of cedar did he bring from the Lebanon?

From Quiz Egypt 2 - Dynasties 4-6

Answer: 40

He is supposed to have brought 70,000 captives back from Nubia and later on much loot from Libya. There is a story of how he was bored and got twenty beautiful girls dressed in nets to row him round a lake. After a while they stopped because the girl steering had lost a turquoise amulet overboard and she wanted the amulet back. and would not accept a replacement. The king's magician folded back the water of the lake and found it.

16. The biography of Ahmose son of Abana begins 'the Crew Commander Ahmose son of Abana, the justified'. What does the term justified in an inscription mean about a person?

From Quiz Ahmose Son of Abana, The Justified

Answer: Died and been judged worthy by the gods of the afterlife.

The judgement consisted of the so-called 'negative confessions' - 400 statements of things you had not done such as 'O bone-breaker who comes from Heracleopolis, I have not told lies'. The heart being weighed against the feather of truth to see if they had lied. People who could afford it had spells to bias the judgement and it also seems Anubis would fiddle the scales to help a bit as well. Justified is sometimes also translated as 'true of voice'.

17. Sanakht was the ruler of which dynasty?

From Quiz Egypt - Important Kings of the Old Kingdom

Answer: Third

Sanakht has an unfinished tomb in Saqqara, his Horus name means 'victorious protection'.

18. King Kamose of Thebes was able to win victory over which Hyksos Pharoah, effectively ending their rule over Lower Egypt?

From Quiz Rise of the 18th Dynasty

Answer: Apophis

Apophis, alternatively known as Apepi II (or Khamudi), was the last Hyksos ruler, dominating Egypt for over 60 years. Joseph of the Old Testament was the chief minister to Apophis for a time.

19. In what year was Cleopatra born?

From Quiz Queen Cleopatra VII of Egypt

Answer: 69BC

Cleopatra was always a healthy child but one that was never destined to rule Egypt.

20. What medical condition is it thought he suffered from?

From Quiz Akhenaten - The Heretic Pharoah

Answer: Marfan's syndrome

The rare condition of Marfan's syndrome leads to long spindly fingers and toes and an elongated head. Some Egyptologists have suggested that he may have suffered from other medical conditions.

21. Considered to be one of the greatest military leaders in history, which leader of the 18th Dynasty is believed to be the first king of ancient Egypt who was actually called "pharaoh"?

From Quiz Tales of the Pharaoh

Answer: Thutmose III

Actually all of the choices listed are members of ancient Egypt's 18th dynasty that ruled during the New Kingdom; the great military leader, however, was Thutmose III. A stepson and nephew of Hatshepsut, he became pharaoh in name when he was ten years old. She had other ideas and for the next thirty years it appears that she was the dominant ruler, and Thutmose III spent his time training in the army. He did not become pharaoh in his own right until after her death. During his reign, 17 military campaigns were conducted; conquered nobles were brought to Egypt to be educated and trained, returning to their homes as loyal vassals. Thutmose is known for never losing a battle, treating the conquered people in a humane fashion, and bringing a period of great peace and prosperity to the land. It is believed that "pharaoh" became the form of address for the ancient Egyptian king during his reign, sometime around 1450 BC, while the earliest letter addressed to a "pharaoh" was sent to Akhenaten, "Pharaoh, all life, prosperity, and health".

22. Ramses III was a member of which Egyptian dynasty?

From Quiz Ramses III

Answer: 20th

Ramses III was the greatest ruler of Egypt's 20th dynasty. The 20th dynasty (ca. 1182-1064 BC) ruled over Egypt during a time of serious unrest and gradual disintegration of the social order. Egypt's power declined rapidly during this time, and it was increasingly subject to foreign invasions.

23. The Egyptian government has stated that the gold funerary mask found in the young king's tomb will never again leave Egypt. Why is this?

From Quiz The Boy King

Answer: It has become too fragile to withstand travel

The beautiful gold funerary mask found over Tutankhamun's face in the tomb was a main feature of the traveling exhibits of the treasures of Tutankhamun. In January of 2015, the beard of the mask was knocked off by a worker attempting to adjust the lighting in the mask's display case. It was hastily glued back on with epoxy, causing an outcry in the archeological community. If you want to see the mask, you'll have to go to the Egyptian Museum in Cairo. (Written by kimbwitchn).

24. Which pharaoh ruled from 2668-2649 BC, and has a name which means 'Holy one'?

From Quiz Powerful Pharaohs

Answer: Djoser

Djoser built the first of the great pyramids, and he was king of South and North Egypt. When he died, his body was buried in the North, and his innards were stored in the South, in canopic jars.

25. What was the fate of Cleopatra's sister, Arsinoe?

From Quiz Cleopatra of the Nile

Answer: She was executed on orders from Mark Antony in Ephesus

Arsinoe was taken to Rome and paraded in Julius Caesar's triumph. Under a certain amount of pressure, Caesar allowed Arsinoe sanctuary in the temple of Artemis in Ephesus. Later, at Cleopatra's instigation, Antony removed Arsinoe from the temple and had her killed on the temple steps, causing a wave of indignation and scandal in Rome.

26. Almost every ancient Egyptian name under the sun has a meaning. So, what does mine mean?

From Quiz I, Hatshepsut ...

Answer: Foremost of Noble Ladies

Not all, but a couple of these are titles that belonged to Nefertiti.

27. What was Tutankhamun's original name?

From Quiz Tut Mania

Answer: Tutankhaten

When Tutankhamun was born he was given the name Tutankhaten because of the blind faith of his father, Akhenaten, in the 'Aten'. He incorporated it in his son's name.

28. What is unusual about the last six years of the rule of Alexander IV?

From Quiz Egypt 8 - The non-Egyptian Pharaohs

Answer: He was dead

He was the posthumous son of Alexander the Great and Roxanne. In 316 BCE he was imprisoned by Cassandros (one of the feuding group known as the successors) and murdered in 310 or 311. He never visited Egypt which was effectively ruled by the future Ptolemy I. His Egyptian names included Haaibre Setepenamun "the Heart of Amun is Happy, Chosen of Amun", or "Jubilant is the Heart of Re, Chosen of Amun".

29. What did a Greek historian say about the Pharaoh Taharqua?

From Quiz Egypt 7 - Last Egyptian Rulers and Early Persians

Answer: He was among the greatest tacticians in the world

Scholars have identified him with Tirhakah, a king of Ethiopia, who fought Sennacherib during the reign of Hezekiah of Judah He defeated an initial Assyrian invasion but three years later he lost the delta. He supported various enemies of Assyria until he was driven out of Egypt back into Nubia. Some blocks with his inscriptions were the earliest evidence of building at Philae.

30. Ramses IV was the son of Ramses III. How many of the succeeding rulers also called Ramses were probably brothers of his?

From Quiz Egypt 6 - Those Rameses (and others)

Answer: Three

They were Ramses V, VI and VIII. There seem to have been a lot of other brothers who died young. A plan of Ramses IV's tomb is preserved in Turin. For years scholars were puzzled by the four boxes round the sarcophagus described as the house of gold until the shrines round the sarcophagus of Tutankhamen were found. His father produced the longest known hieroglyphic inscription, he produced the longest known papyrus roll - the Great Harris Papyrus which lists temple endowments and then the king's achievements - probably the temple endowments were considered a major achievement. The accumulation of wealth by temples is believed to be a major factor in the decline of Egypt.

This is category 24688
Last Updated Jul 20 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.