FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Okinawa Quizzes, Trivia and Puzzles
Okinawa Quizzes, Trivia

Okinawa Pacific War Trivia

Okinawa Pacific War Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Pacific War

Fun Trivia
2 quizzes and 20 trivia questions.
1.
  The Battle for Okinawa   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The information in this quiz is primarily taken from the 1973 book "The Battle for Okinawa" by Colonel Hiromichi Yahara, Senior Staff Officer of the 32nd Army. He was the highest ranking Japanese officer to leave Okinawa alive.
Difficult, 10 Qns, HurricaneBill, Aug 26 09
Difficult
HurricaneBill
954 plays
2.
  Battle of Okinawa    
Multiple Choice
 10 Qns
The last battle of WWII.
Tough, 10 Qns, ricktho, Jun 03 09
Tough
ricktho
572 plays

Okinawa Pacific War Trivia Questions

1. The last battle of World War 2 was on the island of Okinawa. What was the name of the operation?

From Quiz
Battle of Okinawa

Answer: Operation Iceberg

Operation Iceberg was the biggest amphibious assault in the Pacific Theater.

2. What was the date of the American invasion of the Island of Okinawa?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: April 1, 1945

June 6, 1944 was the allied invasion of Europe, February 19, 1945 was the American Invasion of Iwo Jima and August 7, 1942 was the American invasion of Guadalcanal.

3. Okinawa was an island in what specific group?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: Ryukyus

Okinawa is the largest of the islands in the Ryukyus. Running generally north and south, it is 60 miles long and from 2 to 18 miles wide.

4. What were the primary American forces which invaded Okinawa?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: Tenth Army

Unlike most American invasions of Japanese-held islands in the Pacific, this one was led by the Army. The First and Sixth Marines participated and the Second Marines were in reserve afloat.

5. Who was the commander of the Tenth Army, responsible for the taking of the island?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: Simon Buckner

His father was Confederate General Simon Bolivar Buckner, Sr., who surrendered to Ulysses S. Grant at Fort Donelson, 1862.

6. Who was the general commanding the American invasion forces?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: Simon Bolivar Buckner

Vandegrift was the over-all commander of the Marine invasion forces from Guadalcanal, MacArthur was not involved as he was leading forces in a different area of the Pacific, and Geiger was in command of the First and Sixth Marines which participated in the invasion. Lt Gen. Buckner was killed on Okinawa by Japanese artillery.

7. The fleet which attacked Okinawa was one of the largest fleets ever assembled. How big was it?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: 1,200 ships

April 1, 1945, Easter Sunday, (and April Fools' Day), was a brilliantly clear day in the East China Sea. Over 1,200 ships, carrying more that 180,000 marines and soldiers, converged on the banana shaped island of Okinawa, 350 miles southwest of Japan.

8. What part did the 25,000 man Japanese 9th Division play in the defense of Okinawa?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: None. It was moved from Okinawa to the Philippines in December, 1944

The fact that it was moved from Okinawa to the Philippines in December, 1944 caused Yahara to change the defense plans of Okinawa from an attempt to repulse the Americans at the beach-head as he no longer had sufficient strength to do that. Now, it was to become a battle of attrition with interlocking dugouts and pillboxes.

9. Who commanded the Japanese forces?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: Ushijima

The task of defending the Ryukyus was entrusted to the Japanese 32nd Army, commanded by LTG Mitsuru Ushijima. General Ushijima, according the members of his staff, was a calm and very capable officer who inspired confidence among his troops.

10. The main defensive line of the Japanese on Okinawa was what?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: The Shuri line

Acting on the assumption that he could not defeat the combined American forces, General Ushijima drew his forces together into the southern part of Okinawa and, from the strongly fortified positions around Shuri, where he prepared to make his stand there as costly to the Americans as possible.

11. What famous war correspondent lost his life while observing the fighting on Ie Shima?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: Ernie Pyle

Pyle was buried under a marker bearing the inscription of "At this spot the 77th Infantry Division lost a buddy, Ernie Pyle, 18 April 1945".

12. Who was the commander of the Japanese 32nd Army on Okinawa?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: Lt. Gen. Mitsuru Ushijima

Maj. Gen. Isamu Cho was Lt. Gen. Mitsuru Ushijima's chief of staff. Watanabi had been in charge of the 32nd Army on Okinawa until he was transferred because of poor health in August, 1944, and Kitagawa was his chief of staff.

13. What were the total US casualties in the Battle of Okinawa?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: 48,100

The price paid for Okinanwa was dear. The final toll of American casualties was the highest experienced in any campaign against the Japanese. Total American battle casualties were 49,151 of which 12,520 were killed or missing and 36,631 wounded.

14. What role did the 4,000 troops of the Japanese First Infantry play in the defense of the main island of Okinawa?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: None. The ship carrying them was sunk en route to the island.

The general opinion of the Japanese and the General Staff was that the Americans would follow their victory in the Marianas by seizing Daitojima and use it as a foothold to swoop down on the Ryukyus, therefore it should be strengthened. When asked, Col. Yahara opined that Daitojima was just an "isolated rock" 300 kilometers east of Okinawa and of no strategic value. He believed an aggressive enemy would strike at Okinawa directly. The General Staff eventually came around to Yahara's thinking and dispatched the First Infantry to Okinawa but the ship carrying it (the Toyama Maru) was sunk by the Americans before it could arrive. Yahara knew the battle could not be won but that a long battle would enable Japan to have the time to prepare the defense of the home islands for the anticipated invasion.

15. The kamikaze attacks were of significant concern and effect during the battle. What type of ship was hardest hit in these attacks?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: Picket destroyers

On April 6, the Japanese launched a massive series of kamikazi attacks. Hundreds of planes struck at the American fleet in successive waves. Day after day, week after week, the Japanese onslaught continued. The radar picket destroyers bore the brunt of these attacks: sailors on one destroyer set up a huge arrow-shaped sign reading "Carriers this way."

16. As it was considered a great disgrace for any member of the Japanese military to be taken alive, how did Colonel Yahara become a prisoner?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: He was captured while posing as a civilian teacher

His commanding generals ordered him to try to escape so he could report to the Army and the Emperor. He tried posing as a civilian to avoid capture so he could carry out his duty but the mission failed. He was later criticized by Major Naomichi Jin, the 32nd Army's air officer, who did manage to follow orders and get to Japan in order to secure more air support. Jin's complaint was not that Yahara failed to complete his mission but that he allowed himself to be taken alive.

17. One of the major results of the Battle was what?

From Quiz Battle of Okinawa

Answer: American strategists looked for an alternative to attacking the Japanese mainland.

Okinawa scared the living snot out of everybody. Consider the fanatical resistance, the culture of suicide, and Japanese aversion to surrender: what would be the cost of a sustained battle on the Japanese homeland? It made the use of the atomic bomb much more palitable.

18. On the evening of April 23, 1945, Lt. Col. Kaya's forces moved to underground shelters on Maeda Hill. When the Americans were attacking the hill, Colonel Kaya, "famous for ingenuity" harassed the enemy by dropping what on them?

From Quiz The Battle for Okinawa

Answer: Human excrement

Colonel Kaya was following the tradition of Masashige Kusunoki, the great fourteenth century warrior.

This is category 21695
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.