FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Battle of Okinawa
Quiz about Battle of Okinawa

Battle of Okinawa Trivia Quiz


The last battle of WWII.

A multiple-choice quiz by ricktho. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Pacific War
  8. »
  9. Okinawa

Author
ricktho
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
310,967
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
575
Last 3 plays: Guest 69 (5/10), Guest 96 (5/10), Guest 98 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The last battle of World War 2 was on the island of Okinawa. What was the name of the operation? Hint


Question 2 of 10
2. Okinawa was an island in what specific group? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the commander of the Tenth Army, responsible for the taking of the island? Hint


Question 4 of 10
4. The fleet which attacked Okinawa was one of the largest fleets ever assembled. How big was it? Hint


Question 5 of 10
5. Who commanded the Japanese forces? Hint


Question 6 of 10
6. The main defensive line of the Japanese on Okinawa was what? Hint


Question 7 of 10
7. What famous war correspondent lost his life while observing the fighting on Ie Shima? Hint


Question 8 of 10
8. What were the total US casualties in the Battle of Okinawa? Hint


Question 9 of 10
9. The kamikaze attacks were of significant concern and effect during the battle. What type of ship was hardest hit in these attacks? Hint


Question 10 of 10
10. One of the major results of the Battle was what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 28 2024 : Guest 69: 5/10
Mar 20 2024 : Guest 96: 5/10
Mar 09 2024 : Guest 98: 8/10
Feb 23 2024 : Guest 71: 8/10
Feb 16 2024 : Guest 24: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The last battle of World War 2 was on the island of Okinawa. What was the name of the operation?

Answer: Operation Iceberg

Operation Iceberg was the biggest amphibious assault in the Pacific Theater.
2. Okinawa was an island in what specific group?

Answer: Ryukyus

Okinawa is the largest of the islands in the Ryukyus. Running generally north and south, it is 60 miles long and from 2 to 18 miles wide.
3. Who was the commander of the Tenth Army, responsible for the taking of the island?

Answer: Simon Buckner

His father was Confederate General Simon Bolivar Buckner, Sr., who surrendered to Ulysses S. Grant at Fort Donelson, 1862.
4. The fleet which attacked Okinawa was one of the largest fleets ever assembled. How big was it?

Answer: 1,200 ships

April 1, 1945, Easter Sunday, (and April Fools' Day), was a brilliantly clear day in the East China Sea. Over 1,200 ships, carrying more that 180,000 marines and soldiers, converged on the banana shaped island of Okinawa, 350 miles southwest of Japan.
5. Who commanded the Japanese forces?

Answer: Ushijima

The task of defending the Ryukyus was entrusted to the Japanese 32nd Army, commanded by LTG Mitsuru Ushijima. General Ushijima, according the members of his staff, was a calm and very capable officer who inspired confidence among his troops.
6. The main defensive line of the Japanese on Okinawa was what?

Answer: The Shuri line

Acting on the assumption that he could not defeat the combined American forces, General Ushijima drew his forces together into the southern part of Okinawa and, from the strongly fortified positions around Shuri, where he prepared to make his stand there as costly to the Americans as possible.
7. What famous war correspondent lost his life while observing the fighting on Ie Shima?

Answer: Ernie Pyle

Pyle was buried under a marker bearing the inscription of "At this spot the 77th Infantry Division lost a buddy, Ernie Pyle, 18 April 1945".
8. What were the total US casualties in the Battle of Okinawa?

Answer: 48,100

The price paid for Okinanwa was dear. The final toll of American casualties was the highest experienced in any campaign against the Japanese. Total American battle casualties were 49,151 of which 12,520 were killed or missing and 36,631 wounded.
9. The kamikaze attacks were of significant concern and effect during the battle. What type of ship was hardest hit in these attacks?

Answer: Picket destroyers

On April 6, the Japanese launched a massive series of kamikazi attacks. Hundreds of planes struck at the American fleet in successive waves. Day after day, week after week, the Japanese onslaught continued. The radar picket destroyers bore the brunt of these attacks: sailors on one destroyer set up a huge arrow-shaped sign reading "Carriers this way."
10. One of the major results of the Battle was what?

Answer: American strategists looked for an alternative to attacking the Japanese mainland.

Okinawa scared the living snot out of everybody. Consider the fanatical resistance, the culture of suicide, and Japanese aversion to surrender: what would be the cost of a sustained battle on the Japanese homeland? It made the use of the atomic bomb much more palitable.
Source: Author ricktho

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us