FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Battle for Okinawa
Quiz about The Battle for Okinawa

The Battle for Okinawa Trivia Quiz


The information in this quiz is primarily taken from the 1973 book "The Battle for Okinawa" by Colonel Hiromichi Yahara, Senior Staff Officer of the 32nd Army. He was the highest ranking Japanese officer to leave Okinawa alive.

A multiple-choice quiz by HurricaneBill. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Pacific War
  8. »
  9. Okinawa

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,478
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
954
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), Guest 24 (6/10), Guest 66 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the date of the American invasion of the Island of Okinawa? Hint


Question 2 of 10
2. What were the primary American forces which invaded Okinawa? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the general commanding the American invasion forces? Hint


Question 4 of 10
4. What part did the 25,000 man Japanese 9th Division play in the defense of Okinawa? Hint


Question 5 of 10
5. Few Japanese soldiers were ever taken alive but of those who were, when asked for their names so that - in accordance with the Geneva Convention - their status could be reported to their homeland, they invariably responded "Naichi e namae wo shirasetakunai." How did this translate? Hint


Question 6 of 10
6. When Colonel Yahara first arrived at Okinawa, he said the relaxed atmosphere on the island reminded him of which of the following? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the commander of the Japanese 32nd Army on Okinawa? Hint


Question 8 of 10
8. What role did the 4,000 troops of the Japanese First Infantry play in the defense of the main island of Okinawa? Hint


Question 9 of 10
9. As it was considered a great disgrace for any member of the Japanese military to be taken alive, how did Colonel Yahara become a prisoner? Hint


Question 10 of 10
10. On the evening of April 23, 1945, Lt. Col. Kaya's forces moved to underground shelters on Maeda Hill. When the Americans were attacking the hill, Colonel Kaya, "famous for ingenuity" harassed the enemy by dropping what on them? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : Guest 71: 10/10
Feb 16 2024 : Guest 24: 6/10
Jan 27 2024 : Guest 66: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the date of the American invasion of the Island of Okinawa?

Answer: April 1, 1945

June 6, 1944 was the allied invasion of Europe, February 19, 1945 was the American Invasion of Iwo Jima and August 7, 1942 was the American invasion of Guadalcanal.
2. What were the primary American forces which invaded Okinawa?

Answer: Tenth Army

Unlike most American invasions of Japanese-held islands in the Pacific, this one was led by the Army. The First and Sixth Marines participated and the Second Marines were in reserve afloat.
3. Who was the general commanding the American invasion forces?

Answer: Simon Bolivar Buckner

Vandegrift was the over-all commander of the Marine invasion forces from Guadalcanal, MacArthur was not involved as he was leading forces in a different area of the Pacific, and Geiger was in command of the First and Sixth Marines which participated in the invasion. Lt Gen. Buckner was killed on Okinawa by Japanese artillery.
4. What part did the 25,000 man Japanese 9th Division play in the defense of Okinawa?

Answer: None. It was moved from Okinawa to the Philippines in December, 1944

The fact that it was moved from Okinawa to the Philippines in December, 1944 caused Yahara to change the defense plans of Okinawa from an attempt to repulse the Americans at the beach-head as he no longer had sufficient strength to do that. Now, it was to become a battle of attrition with interlocking dugouts and pillboxes.
5. Few Japanese soldiers were ever taken alive but of those who were, when asked for their names so that - in accordance with the Geneva Convention - their status could be reported to their homeland, they invariably responded "Naichi e namae wo shirasetakunai." How did this translate?

Answer: I do not want my name sent to the homeland

Lt. JG Frank B. Gibney, USNR, who was assigned to interrogate Japanese prisoners and who wrote a chapter in the 1995 English-language publication of Yahara's book, said that many of the prisoners feared reprisals on their families at home so they would chose an alias.

A large number would use Kazuo Hasegawa, who was a famous Kabuki actor and as well known in Japan as Frank Sinatra was in the US. Others would hastily make up a name and then forget it later which made identification difficult. When the prisoners would talk, he said, they were apparently not told what they could not reveal and freely gave any information they had.

In fact, being surprised at their good treatment, many wrote leaflets advocating surrender.
6. When Colonel Yahara first arrived at Okinawa, he said the relaxed atmosphere on the island reminded him of which of the following?

Answer: Small towns in the southern US.

Yahara was graduated from the Military Academy in Japan in 1923 and in 1926 he entered the War College and after that, being recognized for his intelligence and hard work, he was assigned to the serve in the War Ministry. After service there he served two years as an exchange officer in the United States.

This included six months with the troops of the US 8th Infantry and attache service in Washington. Because of this, he learned a great deal about America and its people.
7. Who was the commander of the Japanese 32nd Army on Okinawa?

Answer: Lt. Gen. Mitsuru Ushijima

Maj. Gen. Isamu Cho was Lt. Gen. Mitsuru Ushijima's chief of staff. Watanabi had been in charge of the 32nd Army on Okinawa until he was transferred because of poor health in August, 1944, and Kitagawa was his chief of staff.
8. What role did the 4,000 troops of the Japanese First Infantry play in the defense of the main island of Okinawa?

Answer: None. The ship carrying them was sunk en route to the island.

The general opinion of the Japanese and the General Staff was that the Americans would follow their victory in the Marianas by seizing Daitojima and use it as a foothold to swoop down on the Ryukyus, therefore it should be strengthened. When asked, Col. Yahara opined that Daitojima was just an "isolated rock" 300 kilometers east of Okinawa and of no strategic value.

He believed an aggressive enemy would strike at Okinawa directly. The General Staff eventually came around to Yahara's thinking and dispatched the First Infantry to Okinawa but the ship carrying it (the Toyama Maru) was sunk by the Americans before it could arrive. Yahara knew the battle could not be won but that a long battle would enable Japan to have the time to prepare the defense of the home islands for the anticipated invasion.
9. As it was considered a great disgrace for any member of the Japanese military to be taken alive, how did Colonel Yahara become a prisoner?

Answer: He was captured while posing as a civilian teacher

His commanding generals ordered him to try to escape so he could report to the Army and the Emperor. He tried posing as a civilian to avoid capture so he could carry out his duty but the mission failed. He was later criticized by Major Naomichi Jin, the 32nd Army's air officer, who did manage to follow orders and get to Japan in order to secure more air support. Jin's complaint was not that Yahara failed to complete his mission but that he allowed himself to be taken alive.
10. On the evening of April 23, 1945, Lt. Col. Kaya's forces moved to underground shelters on Maeda Hill. When the Americans were attacking the hill, Colonel Kaya, "famous for ingenuity" harassed the enemy by dropping what on them?

Answer: Human excrement

Colonel Kaya was following the tradition of Masashige Kusunoki, the great fourteenth century warrior.
Source: Author HurricaneBill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us