Quiz about USAAF Aircraft of the Pacific
Quiz about USAAF Aircraft of the Pacific

USAAF Aircraft of the Pacific Trivia Quiz


A short quiz about some of the USAAF aircraft from the Pacific Theater in WWII.

A multiple-choice quiz by cwelch. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
cwelch
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,822
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2828
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (5/10), WhiskeyZulu (8/10), Guest 96 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the primary aircraft of the USAAF at the beginning of WWII? Hint

P-38 Lightning
P-40 Warhawk
P-47 Thunderbolt
P-51 Mustang

2. What was the primary plane flown by the top aces of the Pacific Theater? Hint

P-40 Warhawk
P-39 Airacobra
P-51 Mustang
P-38 Lightning

3. What US plane was unique in its use of a 37mm cannon mounted directly in the propellor hub? Hint

P-38 Lightning
P-47 Thunderbolt
Seversky P-35
P-39 Airacobra

4. Why was the P-51 Mustang so highly regarded and used so extensively toward the end of the war? Hint

Its ability to use external fuel tanks and travel greater distances
All of these
Its good manueverability
Its powerful armament

5. Versions of the P-38 and P-39 mounted cannons as well as machine guns.

True
False

6. Where were the guns of the P-38 Lightning located? Hint

In the nose
In the nose and the wings
On the wings
In the rear

7. What plane was used to carry out the famous Doolittle raid on Tokyo in 1942? Hint

B-25 Mitchell
B-26 Marauder
B-29 Stratofortress
B-17 Flying Fortress

8. The P-47 Thunderbolt was used in the Pacific as well as the Atlantic and European theaters.

True
False

9. Who was the highest scoring American ace in the Pacific (and the whole war)? Hint

James Doolittle
Richard Bong
Chuck Yeager
'Pappy ' Boyington

10. What was the most heavily armed fighter used by the USAAF in the Pacific? Hint

P-40 Warhawk
P-51 Mustang
P-61 Black Widow
P-47 Thunderbolt


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the primary aircraft of the USAAF at the beginning of WWII?

Answer: P-40 Warhawk

The Curtiss P-40 was used in great numbers in World War II. When production ceased, in November 1944, 13,738 P-40s had been produced. P-40s were used by the air forces of 28 nations and remained operational throughout the war.

Warhawk was the name the United States Army Air Corps adopted for all models.

The P-40 was the main USAAF fighter in the Pacific during 1941-42. In the first major battles at Pearl Harbor, the Philippines and in the Dutch East Indies campaign, USAAF P-40 squadrons suffered crippling losses on the ground and air to Japanese fighters like the Ki-43 "Oscar" and the A6M Zero.
2. What was the primary plane flown by the top aces of the Pacific Theater?

Answer: P-38 Lightning

The top aces flew the P38 and were highly successful with this plane against the Japanese fighters of the time.

The P-38 was used most extensively and successfully in the Pacific Theater of Operations and the China-Burma-India Theater of Operations, where it was flown by the American pilots with the highest number of aerial victories to this date. It was a primary fighter of United States Army Air Forces until the appearance of large numbers of P-51D Mustangs toward the end of the war.
3. What US plane was unique in its use of a 37mm cannon mounted directly in the propellor hub?

Answer: P-39 Airacobra

The Bell P-39 Airacobra was one of the principal American fighter aircraft in service at the start of World War II. The propeller was driven through a drive shaft passing between the pilot's feet. The main purpose of this configuration was to free up space for the heavy main armament, a 37 mm T9 cannon firing through the center of the propeller hub for optimum accuracy and stability when firing. In fact, the entire design was made to accommodate this gun in the aircraft.
4. Why was the P-51 Mustang so highly regarded and used so extensively toward the end of the war?

Answer: All of these

The P-51 was popular for all of these reasons.

The North American Aviation P-51 Mustang was an American long-range single-seat fighter aircraft that entered service with Allied air forces in the middle years of World War II. The P-51 became one of the conflict's most successful and recognizable aircraft.
5. Versions of the P-38 and P-39 mounted cannons as well as machine guns.

Answer: True

Many of the versions of these planes employed 20mm and even 37mm cannon as well as machine guns.
6. Where were the guns of the P-38 Lightning located?

Answer: In the nose

All guns were mounted in the nose of the P38.

Common armament was:
1 20 mm cannon
4 0.50 cal machine guns
7. What plane was used to carry out the famous Doolittle raid on Tokyo in 1942?

Answer: B-25 Mitchell

The Doolittle Raid of 18 April 1942, was the first air raid by the USA to strike the Japanese home islands during World War II. The mission was notable since it was the only time in U.S. military history that United States Army Air Forces bombers were launched from a U.S. Navy aircraft carrier on a combat mission. The raid was planned and led by Lieutenant Colonel Jimmy Doolittle.
8. The P-47 Thunderbolt was used in the Pacific as well as the Atlantic and European theaters.

Answer: True

Although used primarily in Europe, the P-47 was used extensively in the Pacific as well.

The P-47 was not particularly maneuverable, though it became more agile, by comparison with most other fighters, at high altitudes. It did possess a good roll rate and climb/dive performance. Its success in combat depended on utilizing energy-conserving "dive-and-zoom" tactics.
9. Who was the highest scoring American ace in the Pacific (and the whole war)?

Answer: Richard Bong

Richard "Dick" Ira Bong (September 24, 1920 - August 6, 1945) is the United States' highest-scoring air ace, having shot down 40 Japanese aircraft during World War II. Bong was a pilot in the U.S. Army Air Forces (USAAF), and was a recipient of the Medal of Honor.
10. What was the most heavily armed fighter used by the USAAF in the Pacific?

Answer: P-61 Black Widow

The P-61 Black Widow was the most heavily armed fighter to see service in the pacific. It employed 4 20mm cannons and 4 .50 cal machine guns

For ground attack, two bombs of up to 1,600 lb each could be carried along with six 5 inch rockets under the wings.

It was originally designed for and most commonly used as a night fighter.
Source: Author cwelch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 27 2022 : Guest 24: 5/10
Nov 23 2022 : WhiskeyZulu: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 96: 2/10
Nov 22 2022 : Guest 220: 5/10
Nov 19 2022 : Guest 76: 10/10
Nov 18 2022 : Guest 174: 8/10
Nov 16 2022 : Guest 71: 9/10
Nov 14 2022 : Guest 94: 10/10
Nov 13 2022 : Guest 174: 8/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us