FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War II  Pacific Theater
Quiz about World War II  Pacific Theater

The Ultimate World War II - Pacific Theater Quiz | World War II


Test your knowledge of land, sea, air battles, important people and significant places of the War in the Pacific, 1941-1945.

A multiple-choice quiz by dmiles54. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
dmiles54
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,661
Updated
Feb 15 24
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
4664
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 98 (8/20), Guest 72 (14/20), Guest 73 (18/20).
Question 1 of 20
1. On what island in the Central Pacific did US Marines make an heroic stand in December 1941?
Hint


Question 2 of 20
2. On what date did combined Japanese land, air, and naval forces assault the Philippine Islands? Hint


Question 3 of 20
3. Which US General was the overall commander of US Army, Navy,
and Air Corps personnel in the Philippines when the Japanese invasion occurred?
Hint


Question 4 of 20
4. Dive bomber pilots from which US aircraft carrier drew first blood against two of the Japanese carriers at the Battle of Midway? Hint


Question 5 of 20
5. When did the Battle of Midway occur?

Hint


Question 6 of 20
6. Name the 4 Japanese carriers that were sunk during the Battle of Midway. Hint


Question 7 of 20
7. Name the one US Navy carrier lost to attacks by Japanese planes and later a submarine during the Battle of Midway. Hint


Question 8 of 20
8. What 'watershed' event for US Ground Forces took place in the South Pacific in early August 1942? Hint


Question 9 of 20
9. What was the name of the US airfield on Guadalcanal? Hint


Question 10 of 20
10. What was the front-line fighter flown by US Navy and Marine pilots throughout 1942? Hint


Question 11 of 20
11. What was the nickname used by the Marines to describe the Japanese ships that supplied Japanese forces in and around the Solomon Islands, and also New Guinea? Hint


Question 12 of 20
12. Name the Commander-in-Chief of all US Forces in the Central Pacific Theater of Operations:




Hint


Question 13 of 20
13. In 1943, US Marines spent three bloody days taking Tarawa, a small group of islets. Name the largest island where most of the fighting took place. Hint


Question 14 of 20
14. Please name the island in the Marianas taken by US Marines and Army personnel in 1944 on which Japanese soldiers and civilians committed suicide by jumping off 600-foot bluffs overlooking the Pacific. Hint


Question 15 of 20
15. Gen. Douglas MacArthur fulfilled his pledge ('I shall return.') to the Filippino people when he stepped ashore on which Philippine island in October of 1944? Hint


Question 16 of 20
16. During the Battle of Leyte Gulf, which US admiral was completely fooled by the Japanese into leaving the San Bernadino Strait unguarded when he raced north to engage a decoy force of Japanese carriers? Hint


Question 17 of 20
17. 'The Battle of the Philippine Sea' was one of the largest air battles of the Pacific War. In it, Japanese carrier air power was destroyed. What is the more popular nickname of this battle? Hint


Question 18 of 20
18. Name the battle at which the Japanese first used organized 'kamikaze' attacks. Hint


Question 19 of 20
19. Which of the following islands in the Pacific took the US Marines or combined Marine and Army Forces the longest to secure?


Hint


Question 20 of 20
20. Please name the US Army Air Corps pilot who dropped the first atomic bomb on Japan. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Guest 98: 8/20
Apr 13 2024 : Guest 72: 14/20
Apr 11 2024 : Guest 73: 18/20
Apr 11 2024 : Guest 71: 11/20
Apr 10 2024 : Guest 208: 8/20
Apr 08 2024 : Guest 73: 9/20
Apr 08 2024 : Guest 1: 13/20
Apr 07 2024 : Guest 76: 11/20
Apr 04 2024 : Guest 12: 16/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what island in the Central Pacific did US Marines make an heroic stand in December 1941?

Answer: Wake Island

A small garrison of marines put up a valiant effort against the Japanese but to no avail. Out of food, water, and ammunition, the Marines finally surrendered on 23 December 1941.
2. On what date did combined Japanese land, air, and naval forces assault the Philippine Islands?

Answer: December 8, 1941

3. Which US General was the overall commander of US Army, Navy, and Air Corps personnel in the Philippines when the Japanese invasion occurred?

Answer: Gen. Douglas MacArthur

In spite of being informed about the Japanese sneak attack on Pearl Harbor, Hawaii, MacArthur did nothing to increase the combat readiness of his troops, pilots, or sailors in the Philippines. Therefore, Japanese planes were able to bomb to rubble the Cavite naval base near Manila, as well as Clark Field near Manilla and several other airfields.

In one stroke, the Japanese destroyed much US equipment and food supplies, rendering the defense of the Philippines impossible for the US garrison.
4. Dive bomber pilots from which US aircraft carrier drew first blood against two of the Japanese carriers at the Battle of Midway?

Answer: The USS Enterprise

Commander McCluskey's dive-bomber squadron from the USS Enterprise saw a lone Japanese destroyer steaming to the northeast. McCluskey, low on fuel, turned his flight of Douglas SBD dive bombers to follow the destroyer. They located the Japanese carriers just as the Zeros were finishing off the slow and vulnerable torpedo planes down at sea level. McClusky and his men, diving from 12,000 feet, hit two of the four Japanese carriers, starting enormous fires that wrecked -- and sank -- both ships.
5. When did the Battle of Midway occur?

Answer: June 4 - 6, 1942

This battle, the turning-point of the war in the Pacific, was fought two weeks after the Battle of the Coral Sea. Unlike the earlier battle, Midway was a resounding American victory.
6. Name the 4 Japanese carriers that were sunk during the Battle of Midway.

Answer: Akagi, Kaga, Soryu, and Hiryu

The three large carriers were sunk during the morning of June 4th. The smaller carrier Hiryu was not noticed until the afternoon, when her planes attacked and crippled the USS Yorktown. American dive bombers from the Enterprise and Hornet sank the Hiryu later that afternoon.
7. Name the one US Navy carrier lost to attacks by Japanese planes and later a submarine during the Battle of Midway.

Answer: The USS Yorktown

The USS Yorktown was attacked by Japanese dive bombers and torpedo planes from the Hiryu in the mid-afternoon of June 4. The Yorktown took a number of bomb and torpedo hits. Her captain ordered her abandoned after two hours. Damage control parties got the fires put out and, with counterflooding, righted the ship's starboard list.

The ship was being towed back to Pearl Harbor when a Japanese submarine put two "fish" into her starboard hull. She rolled over and sank an hour later.
8. What 'watershed' event for US Ground Forces took place in the South Pacific in early August 1942?

Answer: US Marines invaded Guadalcanal

After the Midway victory, Admiral Nimitz was looking for a land battle. When US Intelligenc realized that the Japanese were building an airstrip on Guadalcanal, thus threatening US supply lines to Australia and New Zealand, the decision was made to send in the US Marines. The battle lasted from August 1942 to February 1943.
9. What was the name of the US airfield on Guadalcanal?

Answer: Henderson Field

Henderson was a Marine Aviator based on Midway. He was killed on the first day of the attempted invasion (June 4, 1942) when his fighter was shot down by Japanese carrier aircraft.
10. What was the front-line fighter flown by US Navy and Marine pilots throughout 1942?

Answer: The Grumman F4F Wildcat

The Wildcat was the only available fighter for the "Cactus Air Force" flying out of Henderson Field on Guadalcanal for 1942. It was slower than the Zero, except in a dive. It could not turn or climb with the Zero. But, if flown by experienced pilots who knew both planes' strengths and weaknesses, it was an effective fighter.

The F4U Corsair was introduced to Marine pilots early in 1943.
11. What was the nickname used by the Marines to describe the Japanese ships that supplied Japanese forces in and around the Solomon Islands, and also New Guinea?

Answer: The Tokyo Express

Japanese battleships and heavy cruisers from the major Japanese naval and air base at Rabaul, New Britain, traveled down "The Slot", the channel between the islands in the Solomon chain.
12. Name the Commander-in-Chief of all US Forces in the Central Pacific Theater of Operations:

Answer: Adm. Chester Nimitz

Nimitz took over as CINCPAC when Admiral Kimmel was removed after the attack on Pearl Harbor. Nimitz was shrewd, decisive, calm, and a great judge of talent and leadership skills.
13. In 1943, US Marines spent three bloody days taking Tarawa, a small group of islets. Name the largest island where most of the fighting took place.

Answer: Betio

Admiral Shibasaki, commander of the Japanese garrison on Betio, the largest island in the Tarawa Atoll, said that "A million men cannot take Tarawa in a million years." The US Marines took it in 76 hours.
14. Please name the island in the Marianas taken by US Marines and Army personnel in 1944 on which Japanese soldiers and civilians committed suicide by jumping off 600-foot bluffs overlooking the Pacific.

Answer: Saipan

After a series of last-ditch banzai charges, Japanese soldiers and civilians began to commit ritual suicide, either by sepekku (ritual disemboweling), or by flinging themselves and their children off of the rocky cliffs and onto the rocks below. They believed their government's propaganda about Marines being barbarians, and decided to kill themselves in order to avoid capture and "dishonor".
15. Gen. Douglas MacArthur fulfilled his pledge ('I shall return.') to the Filippino people when he stepped ashore on which Philippine island in October of 1944?

Answer: Leyte

Leyte was one of the more southern of the Philippine islands. It had sheltered anchorages and smooth invasion beaches. Later, the US Marines and Army invaded the main island of Luzon.
16. During the Battle of Leyte Gulf, which US admiral was completely fooled by the Japanese into leaving the San Bernadino Strait unguarded when he raced north to engage a decoy force of Japanese carriers?

Answer: Adm. William 'Bull' Halsey

Halsey was impulsive and impetuous. If he had stayed where he was supposed to have been, he could have "crossed the 'T'", meeting Japanese ships with his Iowa class battleships and Essex class carriers, firing broadsides at each Japanese ship as it came through the San Bernadino straight in single file.
17. 'The Battle of the Philippine Sea' was one of the largest air battles of the Pacific War. In it, Japanese carrier air power was destroyed. What is the more popular nickname of this battle?

Answer: The Great Marianas Turkey Shoot

The Japanese had lost many front-line pilots before the invasion of Saipan. Their replacements were green, and their once superior Zero-sen fighter was now outclassed by the Grumman F6F Hellcat. Japanese planes did not have self-sealing gas tanks, so when US pilots hit them during a dogfight, the planes would burn furiously. It was a slaughter of epic proportions.
18. Name the battle at which the Japanese first used organized 'kamikaze' attacks.

Answer: Leyte Gulf

It started at land bases on the Philippine Islands. A Japanese flight officer realized that American ships had to be destroyed at all costs.
19. Which of the following islands in the Pacific took the US Marines or combined Marine and Army Forces the longest to secure?

Answer: Guadalcanal

Raging from August 1942 until February of 1943, the Guadalcanal campaign was the longest battle for the Marines. None of the other campaigns mentioned above came close.
20. Please name the US Army Air Corps pilot who dropped the first atomic bomb on Japan.

Answer: Col. Paul Tibbets Jr

Tibbets was the pilot-commander of the B-29 which he named after his mother, "Enola Gay". It was he and his crew who dropped the "Little Boy" uranium bomb on Hiroshima on August 6, 1945.
Source: Author dmiles54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us