FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Major Boyingtons Squadron VMF214
Quiz about Major Boyingtons Squadron VMF214

Major Boyington's Squadron: VMF-214 Quiz


Robert Conrad depicted this real life Marine Squadron of WWII, enjoy.

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
beterave
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,033
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
534
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 69 (10/10), Guest 1 (9/10), Guest 136 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What did Major Boyington's men call him? Hint


Question 2 of 10
2. What was Marine Squadron VMF-214 better known as? Hint


Question 3 of 10
3. During WWII what type of aircraft did VMF-214 fly over the Solomons? Hint


Question 4 of 10
4. Why did the US Navy dislike the Corsair fighter? Hint


Question 5 of 10
5. How did the Black Sheep obtain their nick name? Hint: The answer has nothing to do with the television series. Hint


Question 6 of 10
6. How many aerial victories was Major Boyington credited with as a Flying Tiger? Hint


Question 7 of 10
7. Which Marine aviator held the record for aerial combat kills prior to Boyington breaking the record? Hint


Question 8 of 10
8. What did Major Boyington have a habit of doing that irritated the Japanese? Hint


Question 9 of 10
9. What happened to Major Boyington when he scored his 28th kill? Hint


Question 10 of 10
10. What problem plagued Major Boyington most of his adult life? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Guest 69: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 1: 9/10
May 31 2024 : Guest 136: 6/10
May 28 2024 : Guest 73: 8/10
May 14 2024 : Guest 174: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What did Major Boyington's men call him?

Answer: Pappy

Major Boyington's men called him Pappy. He was 31 years old and commanded VMF-214 in the Pacific.
2. What was Marine Squadron VMF-214 better known as?

Answer: The Black Sheep

Marine Fighter Squadron VMF-214 was better known as the Black Sheep Squadron. Initially the call sign was the Swashbucklers.
3. During WWII what type of aircraft did VMF-214 fly over the Solomons?

Answer: the Corsair

The Pilots of VMF-214 flew the Chance Vought F4U Corsair. Marine pilots loved this plane for its speed and performace.
4. Why did the US Navy dislike the Corsair fighter?

Answer: it was hard to land on carriers

During the carrier trials in September 1942, the Corsair receieved the nicknames hog, hosenose, and bent wing widow maker. It was deemed too difficult to land on a carrier.
5. How did the Black Sheep obtain their nick name? Hint: The answer has nothing to do with the television series.

Answer: the US Navy refused their first choice

The Black Sheep Squadron received its name or call sign because the US Navy refused its first choice and had it settle for something printable by the press back home. (The first choice was Boyington's Illegitmate Sons or, according to some reports, Boyington's Bastards). The pilots were not castoffs as the television program portrayed; many were pilots who had previous combat experience.
6. How many aerial victories was Major Boyington credited with as a Flying Tiger?

Answer: six

As a flight leader in the Flying Tigers, Major Boyington was given credit for six aerial combat kills in China.
7. Which Marine aviator held the record for aerial combat kills prior to Boyington breaking the record?

Answer: Joe Foss

'Whiskers' Joe Foss held the record at 26 aerial combat kills before Boyington broke his record.
8. What did Major Boyington have a habit of doing that irritated the Japanese?

Answer: taunting them on the radio

Major Boyington had a habit of taunting the Japanese over the radio and goading them to fight against the highly superior Corsairs in his squadron. The kill ratio was 11:1 and the Zero was outmatched; so sometimes they needed to be 'persuaded'.
9. What happened to Major Boyington when he scored his 28th kill?

Answer: he was shot down

On 3 January 1944, Major Boyington was shot down after his 28th kill over Rabaul. He was captured and spent the remainder of the war in a POW camp.
10. What problem plagued Major Boyington most of his adult life?

Answer: he was an alcoholic

Major Boyington's greatest failing was alcoholism. It plagued him before the service and after the war.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us