FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Peleliu The Bitterest Battle of the Corps
Quiz about Peleliu The Bitterest Battle of the Corps

Peleliu: The Bitterest Battle of the Corps Quiz


Peleliu: this island battle is seldom talked about or written about. Here is a quiz in honor of those who went ashore there.

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
beterave
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,229
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
399
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), Guest 31 (5/10), Guest 136 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which Marine Division was given the task of seizing Peleliu from the Japanese? Hint


Question 2 of 10
2. Where is Peleliu located? Hint


Question 3 of 10
3. How many days did General Rupertus predict the battle would last? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of the coral obstacle that needed to be taken on D-Day at Peleliu? Hint


Question 5 of 10
5. What made the fight for Peleliu different from the other island engagements with the Japanese? Hint


Question 6 of 10
6. The battle of Peleliu was tough. Besides the Japanese defenders, what was the biggest concern for the Marines? Hint


Question 7 of 10
7. What natural feature on Peleliu gave the Japanese defenders an advantage? Hint


Question 8 of 10
8. What is the Umurbrogal Pocket better known as? Hint


Question 9 of 10
9. What did Chesty Puller's Marines think of him after the battle? Hint


Question 10 of 10
10. Why is the seizure of Peleliu considered controversial to this day? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 07 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 08 2024 : Guest 31: 5/10
May 31 2024 : Guest 136: 5/10
May 28 2024 : Guest 73: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Marine Division was given the task of seizing Peleliu from the Japanese?

Answer: the 1st Marine Division

The 1st Marine Division under the command of Major General Rupertus was given the task of invading Peleliu.
2. Where is Peleliu located?

Answer: in the Palau Islands

Peleliu is located in the Palau Islands. Its seizure was considered essential in order to recapture the Philippines.
3. How many days did General Rupertus predict the battle would last?

Answer: three days

General Rupertus predicted the operation would only last three days. This is one reason why the battle did not receive much press coverage.
4. What was the name of the coral obstacle that needed to be taken on D-Day at Peleliu?

Answer: The Point

Marines called the 30 foot coral promontory that overlooked the beach 'The Point'. Captain Hunt's K Company sustained eighty per cent casualties taking it. The best description of this engagement is written in the book 'Coral and Brass'.
5. What made the fight for Peleliu different from the other island engagements with the Japanese?

Answer: they did not waste manpower

The Japanese did not waste manpower needlessly in the Peleliu operation. Prior to that, they always sacrificed their soldiers in Banzai Charges that had no hope of success.
6. The battle of Peleliu was tough. Besides the Japanese defenders, what was the biggest concern for the Marines?

Answer: water

The temperature on Peleliu was 115 degrees. Getting enough drinking water up front to the combat battalions was a major problem.
7. What natural feature on Peleliu gave the Japanese defenders an advantage?

Answer: the caves

Peleliu had almost 500 caves which were able to conceal the defenders and give them cover from fire. Many of the caves were interlocking and reinforced with concrete. Almost all of them were mutually supporting, with fanatical defenders.
8. What is the Umurbrogal Pocket better known as?

Answer: Bloody Nose Ridge

The Umurbrogal Pocket is better known as Bloody Nose Ridge. The majority of the casualties from the 1st and 5th Marine Regiments were inflicted by the Japanese defenders there.
9. What did Chesty Puller's Marines think of him after the battle?

Answer: that he was a glory hound

Colonel Chesty Puller's 1st Marine Regiment suffered almost 1,800 casualties in the fight for Peleliu in five days. His men considered him a glory hound because he insisted that the Regiment continue the fight.
10. Why is the seizure of Peleliu considered controversial to this day?

Answer: the island had no strategic value

The seizure of Peleliu is considered controversial because the island had no strategic value. It could have been neutralized and bypassed. The island played an insignifcant role in the drive for the Philippines and at best served as a backwater base.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us