FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about WWII The Imperial Japanese Navy
Quiz about WWII The Imperial Japanese Navy

WWII The Imperial Japanese Navy Quiz


A simple quiz about the WWII Imperial Japanese Navy, I'll give you a few details and you name the ship.

A multiple-choice quiz by deadmeat. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
deadmeat
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
52,893
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
2155
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (9/15), SeeMore227 (7/15), Guest 82 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. I began my short life in 1939 as a fast submarine support ship called 'Tsurugisaki'. During 1941 I was converted into light aircraft carrier and entered service. I was sunk during the Battle of the Coral Sea by dive bombers and torpedo planes from the USS Lexington and USS Yorktown ? Hint


Question 2 of 15
2. Built in 1937 with my sister ship, I had the starboard side island and was slightly lighter. I was one of the six carriers to deliver the stunning attack on Pearl Harbour and was sunk during the battle of Midway by Dive Bombers from USS Yorktown CV5 ? Hint


Question 3 of 15
3. I was called, like my other sisters in the 'Mogami' class, a 'light' cruiser built in 1935 at Nagasaki, but had to undergo a major rebuild a year later to 'iron' out serious design faults. In 1939 I was refitted to become a 'heavy cruiser' with 10 x 8 inch guns and fought at the battle of Sunda Strait. I was sunk at the battle of Midway in 1942 ? Hint


Question 4 of 15
4. I gained a reputation for being almost unsinkable. I was one of the four 'Mogami'class cruisers, and like my two remaining sisters Mogami and Suzuya, I perished in the fierce air and surface actions on November 25th, 1944 ? Hint


Question 5 of 15
5. My sister ship was 'Nagato', I was built in 1920 and oddly blew up at anchor near Hiroshima on the afternoon of June 6, 1943, probably as the result of faulty 16 inch ammunition ? Hint


Question 6 of 15
6. My sister 'Ise' and I were converted to hybrid battleship carriers after the Battle of Midway, and I was sunk 24 July 1945 in shallow water near Kure. I was later raised and scrapped 1952 ? Hint


Question 7 of 15
7. I was conceived as a sister battleship to the 'Huge' Yamato and Musashi, but was completed as an aircraft carrier Sunk by submarine USS Archerfish (SS-311) 29 Nov 1944 ? Hint


Question 8 of 15
8. I gave my name to my class of fast destroyers, armed with the famous long lance torpedo ? Hint


Question 9 of 15
9. I was laid down in March 1938 at Nagasaki's Mitsubishi Shipbuilding yard as unnamed 'Battleship No2' completed in 1942. During 1943 and into 1944 I was stationed at Truk, with the US invasion of the Marshalls and raids by aircraft carrier planes against Japanese positions further west, I was moved to the Palaus. I was torpedoed by the submarine USS Tunny SS 282 on 29 March 1944, necessitating repairs in Japan, during which my anti aircraft firepower was enhanced. On 24 October 1944, while en route to the prospective battle area off the Leyte Gulf landing beaches, I and my consorts were attacked by hundreds of U.S. Navy carrier aircraft. In this Battle of the Sibuyan Sea, I was hit by some nineteen torpedoes and seventeen bombs ? Hint


Question 10 of 15
10. Back to the carriers, my sister was Zuikaku, who along with myself took part in the Pearl Harbour attack. I was completed at Yokosuka Dockyard, Japan, in August 1941. I took part in many engagements and was damaged during several, finally being sunk on 19 June 1944 ? Hint


Question 11 of 15
11. I was built at Kobe and Yokosuka, Japan. Launched as a battleship, and was completed as Japan's first large aircraft carrier in March 1926. I was thoroughly reconstructed in 1934-35, receiving a full length flight deck. I took part in the Pearl Harbour attack and was sunk On 4 June 1942 by dive bombers from USS Enterprise at the battle of Midway ? Hint


Question 12 of 15
12. Originally conceived as an Amagi Class battlecruiser, I was converted to a carrier before completion because of the terms of the Washington Naval Treaty. Built initially to hold 60 aircraft, I was later modified to carry heavier aircraft and more AAW weaponry. As first converted I had three flight decks forward, no island and two funnels on the starboard side. During the 1935 reconstruction, the two lower flight decks were removed and the main flight deck was extended forward to the bow, plus an island was added on the port side. I led the attack on Pearl Harbor, but met my end only seven months later at the disastrous Battle of Midway. Hint


Question 13 of 15
13. Commissioned in December 1941, I was perhaps Japan's largest Kamikaze base sent to sea with not enough fuel to get home again. I was truly massive with 65,000 ton (over 72,800 tons at full load). I had nine 18" inch guns and took part in both the battle of the Philippine Sea and Leyte Gulf. On 7 April 1945, while still some 200 miles north of Okinawa, I was attacked by a massive force of U.S. carrier planes and sunk. Which ship was I? Hint


Question 14 of 15
14. I was designed by Sir George Thurston, and actually built by Vickers (and was the last Japanese capital ship to be built outside of Japan), completed in 1913 I was strong fast and gave my name to my class of battleship, I had 3 sister ships and had 8 x 14 inch guns and displacement of 36,601 tons ? Hint


Question 15 of 15
15. I was completed in 1942 with 6 x 6 inch guns as a light crusier and gave my name to my class, I had 3 sister ships and 8,534 tons displacement. On 5th November 1943 I was damaged in an air attack at Rabaul by aircraft from the carriers Saratoga and Princeton. On the 11th, I was damaged further in another air attack by a torpedo. I was sunk by the US submarine Skate 160NM north of Truk on 16th Feb 1944 ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 174: 9/15
May 04 2024 : SeeMore227: 7/15
Apr 10 2024 : Guest 82: 12/15
Mar 28 2024 : Guest 67: 14/15
Mar 23 2024 : Guest 170: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I began my short life in 1939 as a fast submarine support ship called 'Tsurugisaki'. During 1941 I was converted into light aircraft carrier and entered service. I was sunk during the Battle of the Coral Sea by dive bombers and torpedo planes from the USS Lexington and USS Yorktown ?

Answer: Shoho

Shoho, a 13,950-ton light aircraft carrier, entered service in January 1942. Originally the fast submarine support ship Tsurugisaki, which had been completed at Yokosuka Dockyard in 1939, the ship was renamed and her conversion to an aircraft carrier begun in 1941. On 7 May 1942, during the Battle of the Coral Sea, Shoho was sunk by an overwhelming dive bombing and torpedo attack delivered by aircraft from USS Lexington (CV-2) and USS Yorktown (CV-5).
2. Built in 1937 with my sister ship, I had the starboard side island and was slightly lighter. I was one of the six carriers to deliver the stunning attack on Pearl Harbour and was sunk during the battle of Midway by Dive Bombers from USS Yorktown CV5 ?

Answer: Soryu

Soryu, a 18,800-ton aircraft carrier built at Kure, Japan, was completed in December 1937. Sunk on 4 June 1942, during the Battle of Midway. Hiryu her 'sister' ship was slightly heavier and over 4 ft greater in beam at a Displacement of 21,900 tons full load and had the port side island.
3. I was called, like my other sisters in the 'Mogami' class, a 'light' cruiser built in 1935 at Nagasaki, but had to undergo a major rebuild a year later to 'iron' out serious design faults. In 1939 I was refitted to become a 'heavy cruiser' with 10 x 8 inch guns and fought at the battle of Sunda Strait. I was sunk at the battle of Midway in 1942 ?

Answer: Mikuma

Mikuma played an active role in the early months of World War II in the Pacific, helping to sink USS Houston (CA-30) and the Australian light cruiser Perth in the Battle of Sunda Strait on 1 March 1942. On 6 June 1942, during the Battle of Midway, Mikuma was sunk by air attacks from the U.S. aircraft carriers Enterprise (CV-6) and Hornet (CV-8).
4. I gained a reputation for being almost unsinkable. I was one of the four 'Mogami'class cruisers, and like my two remaining sisters Mogami and Suzuya, I perished in the fierce air and surface actions on November 25th, 1944 ?

Answer: Kumano

Admiral William 'Bull' Halsey, Commander of the hard htting fast carrier Task Force 38,reportedly once remarked that 'if there was a Japanese ship he could feel sorry for at all, it would be the Kumano'. There was a good reason. Despite his well-documented loathing of his Japanese enemies, the heavy cruiser Kumano had sought to cheat death with a tenacity that was truly admirable, indeed almost miraculous.
5. My sister ship was 'Nagato', I was built in 1920 and oddly blew up at anchor near Hiroshima on the afternoon of June 6, 1943, probably as the result of faulty 16 inch ammunition ?

Answer: Mutsu

Matsu Exploded and sank 8 Jun 1943. Raised 7 Jun 1970, and scrapped. Nagato was sunk as target 25 Jul 1946.
6. My sister 'Ise' and I were converted to hybrid battleship carriers after the Battle of Midway, and I was sunk 24 July 1945 in shallow water near Kure. I was later raised and scrapped 1952 ?

Answer: Hyuga

My sister Ise was sunk four days later on 28 July 1945 in shallow water near Kure, scrapped 1947.
7. I was conceived as a sister battleship to the 'Huge' Yamato and Musashi, but was completed as an aircraft carrier Sunk by submarine USS Archerfish (SS-311) 29 Nov 1944 ?

Answer: Shinano

This huge ship (over 72 thousand tons) never had the opportunity to launch an aircraft. It was sunk as it moved from one navy yard to another for completion. Down with it, too, went many civilian and navy yard workers.
8. I gave my name to my class of fast destroyers, armed with the famous long lance torpedo ?

Answer: Kagero

These superb destroyers were fast and deadly.
9. I was laid down in March 1938 at Nagasaki's Mitsubishi Shipbuilding yard as unnamed 'Battleship No2' completed in 1942. During 1943 and into 1944 I was stationed at Truk, with the US invasion of the Marshalls and raids by aircraft carrier planes against Japanese positions further west, I was moved to the Palaus. I was torpedoed by the submarine USS Tunny SS 282 on 29 March 1944, necessitating repairs in Japan, during which my anti aircraft firepower was enhanced. On 24 October 1944, while en route to the prospective battle area off the Leyte Gulf landing beaches, I and my consorts were attacked by hundreds of U.S. Navy carrier aircraft. In this Battle of the Sibuyan Sea, I was hit by some nineteen torpedoes and seventeen bombs ?

Answer: Musashi

Musashi capsized and sank about four hours after she received her last hit.
10. Back to the carriers, my sister was Zuikaku, who along with myself took part in the Pearl Harbour attack. I was completed at Yokosuka Dockyard, Japan, in August 1941. I took part in many engagements and was damaged during several, finally being sunk on 19 June 1944 ?

Answer: Shokaku

These two were brand spanking new at Pearl Harbor, and participated in almost every major carrier battle during the war. These Japanese carriers were big, fast, durable, and handsome.. Shokaku was sunk by the U.S. submarine Cavalla SS 244 on 19 June 1944, during the Battle of the Philippine Sea.
11. I was built at Kobe and Yokosuka, Japan. Launched as a battleship, and was completed as Japan's first large aircraft carrier in March 1926. I was thoroughly reconstructed in 1934-35, receiving a full length flight deck. I took part in the Pearl Harbour attack and was sunk On 4 June 1942 by dive bombers from USS Enterprise at the battle of Midway ?

Answer: Kaga

12. Originally conceived as an Amagi Class battlecruiser, I was converted to a carrier before completion because of the terms of the Washington Naval Treaty. Built initially to hold 60 aircraft, I was later modified to carry heavier aircraft and more AAW weaponry. As first converted I had three flight decks forward, no island and two funnels on the starboard side. During the 1935 reconstruction, the two lower flight decks were removed and the main flight deck was extended forward to the bow, plus an island was added on the port side. I led the attack on Pearl Harbor, but met my end only seven months later at the disastrous Battle of Midway.

Answer: Akagi

13. Commissioned in December 1941, I was perhaps Japan's largest Kamikaze base sent to sea with not enough fuel to get home again. I was truly massive with 65,000 ton (over 72,800 tons at full load). I had nine 18" inch guns and took part in both the battle of the Philippine Sea and Leyte Gulf. On 7 April 1945, while still some 200 miles north of Okinawa, I was attacked by a massive force of U.S. carrier planes and sunk. Which ship was I?

Answer: Yamato

Yamato, lead ship of a class of two 65,000-ton battleships, was built at Kure, Japan. She and her sister, Musashi, were by far the largest battleships ever built.
14. I was designed by Sir George Thurston, and actually built by Vickers (and was the last Japanese capital ship to be built outside of Japan), completed in 1913 I was strong fast and gave my name to my class of battleship, I had 3 sister ships and had 8 x 14 inch guns and displacement of 36,601 tons ?

Answer: Kongo

The Kongo was finally sunk on 21 November 1944 by the submarine Sealion, SS 315, in the waters off Taiwan.
15. I was completed in 1942 with 6 x 6 inch guns as a light crusier and gave my name to my class, I had 3 sister ships and 8,534 tons displacement. On 5th November 1943 I was damaged in an air attack at Rabaul by aircraft from the carriers Saratoga and Princeton. On the 11th, I was damaged further in another air attack by a torpedo. I was sunk by the US submarine Skate 160NM north of Truk on 16th Feb 1944 ?

Answer: Agano

the Katori Class, Katori, Kashi and Kashima were all originally laid down as training cruisers. As such they carried an interesting hodge-podge of 6 inch and 5 inch guns. Agano's sisters were Noshiro, Yahagi, Sakawa.
Source: Author deadmeat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us