FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Guadalcanal Land Campaign
Quiz about The Guadalcanal Land Campaign

The Guadalcanal Land Campaign Trivia Quiz


Guadalcanal was the first US land campaign in the Pacific. Semper Fi!

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
beterave
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,031
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
552
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 129 (5/10), Guest 107 (6/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the codename for the invasion of Guadalcanal? Hint


Question 2 of 10
2. Which Marine Division was chosen for the task of seizing Guadalcanal? Hint


Question 3 of 10
3. What sort of resistance did the landing forces meet upon landing on Guadalcanal? Hint


Question 4 of 10
4. What did Marines commonly call the naval engagement of Savo Island? Hint


Question 5 of 10
5. How did the Marines learn that the Japanese Army had arrived to retake the island? Hint


Question 6 of 10
6. Who alerted the Marines of an impending attack by the Ichiki Detatchment on the Tenaru River? Hint


Question 7 of 10
7. What was the battle of Edson's Ridge also known as? Hint


Question 8 of 10
8. What did Marines nickname the Japanese artillery piece that shelled Henderson Field? Hint


Question 9 of 10
9. What was the nickname of the lone bomber that would circle the airfield at night before dropping a single bomb? Hint


Question 10 of 10
10. What did the Japanese call Guadalcanal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 129: 5/10
May 16 2024 : Guest 107: 6/10
May 14 2024 : Guest 174: 5/10
May 11 2024 : Guest 64: 8/10
Apr 18 2024 : ww2quizguy: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the codename for the invasion of Guadalcanal?

Answer: Operation Watchtower

The invasion of Guadalcanal was codenamed Operation Watchtower. The operation called for the seizure of Guadalcanal, Tulagi and the Florida Islands.
2. Which Marine Division was chosen for the task of seizing Guadalcanal?

Answer: 1st Marine Division

The 1st Marine Division under Major General Vandegrift was chosen for the task of seizing Guadalcanal from the Japanese.
3. What sort of resistance did the landing forces meet upon landing on Guadalcanal?

Answer: no resistance

Marines of the 1st and 5th Marine Regiments met no resistance when they landed on Guadalcanal. Tulagi and the twin islets of Gavutu and Tanambogo were fiercely contested that morning.
4. What did Marines commonly call the naval engagement of Savo Island?

Answer: The Five Sitting Ducks

Marines commonly call the battle of Savo Island the Five Sitting Ducks. The Japanese fleet sank the US Astoria, Vincennes, Quincy, and HMAS Canberra. The Chicago was badly damaged. The only thing they felt the following morning was abandoned because the US Navy "hauled ass" after the engagement. This is still a sticky topic today.
5. How did the Marines learn that the Japanese Army had arrived to retake the island?

Answer: an ambushed patrol wore IJA uniforms

A patrol led by Captain Charles Brush, ambushed a large Japanese combat patrol on 20th August. This combat patrol wore Japanese Army uniforms and was also accompanied by several field grade officers. Prior to that, only Japanese Naval personnel were present on the island.
6. Who alerted the Marines of an impending attack by the Ichiki Detatchment on the Tenaru River?

Answer: Jacob Vouza

Jacob Vouza, a Solomon Island native who was part of Martin Clemens Native Police Force alerted the Marines that night. Captured and brutally tortured, he refused to give the Japanese any information and later escaped to warn the Marines of an impending attack.
7. What was the battle of Edson's Ridge also known as?

Answer: Bloody Ridge

Edson's Ridge is also known as Bloody Ridge. In a two night engagement, Red Mike Edsson's Raiders and Para Marines defeated the Kawaguchi Brigade in an attempt to retake Henderson Field. Over 600 Japanese soldiers were killed in the battle.
8. What did Marines nickname the Japanese artillery piece that shelled Henderson Field?

Answer: Pistol Pete

The 105mm howitzer that shelled Henderson Field was nicknamed Pistol Pete.
9. What was the nickname of the lone bomber that would circle the airfield at night before dropping a single bomb?

Answer: Washing Machine Charlie

The lone bomber that would circle Henderson Field before dropping a single bomb was nicknamed Washing Machine Charlie. The Betty Bomber did not have its engines synchronized, so the noise was unmistakeable.
10. What did the Japanese call Guadalcanal?

Answer: Death Island

The Japanese called Guadalcanal, Death Island or Starvation Island. In the six months they battled the Marines for the island, they lost over 10,000 soldiers.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us