FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World War II Operational History
Quiz about World War II Operational History

World War II: Operational History Quiz


Do you know a lot about World War 2? You may think so until you try this quiz!

A multiple-choice quiz by aaron21. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
aaron21
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,933
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
2724
Last 3 plays: Guest 1 (7/15), Guest 136 (6/15), Guest 73 (8/15).
- -
Question 1 of 15
1. When did the first Marines land on Guadalcanal? Hint


Question 2 of 15
2. When did the invasion of Sicily take place? Hint


Question 3 of 15
3. When did the first Marines attack the Marshall Islands? Hint


Question 4 of 15
4. When did Japan capture Singapore? Hint


Question 5 of 15
5. Who commanded the 5th Marines in Iwo Jima? Hint


Question 6 of 15
6. Who commanded the 3rd Marines in Iwo Jima? Hint


Question 7 of 15
7. When did the first Marines attack the Palau Islands? Hint


Question 8 of 15
8. Who earned the nickname "Father of Modern Amphibious Warfare" in World War 2? Hint


Question 9 of 15
9. How many American troops did they send at the north part of Makin (an island in the Gilberts chain) on November 20, 1943? Hint


Question 10 of 15
10. When the U.S. attacked the Gilbert Islands, what was the name of the operation? Hint


Question 11 of 15
11. What was the name of General Patton's main bull terrier that he brought with him on many missions in North Africa and in Europe? Hint


Question 12 of 15
12. Of the garrison of 32,000 Japanese soldiers on Saipan, how many survived the operation? Hint


Question 13 of 15
13. When did Japan formally surrender in writing? Hint


Question 14 of 15
14. Which admiral and which general shot themselves on the island of Saipan to encourage their troops to never give up? Hint


Question 15 of 15
15. On the island of Saipan, General Smith felt that the Army was moving too slowly, so he dismissed their commander. Who was that commander? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 15 2024 : Guest 1: 7/15
Jun 06 2024 : Guest 136: 6/15
May 28 2024 : Guest 73: 8/15
May 07 2024 : henniget: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did the first Marines land on Guadalcanal?

Answer: August 7th, 1942

The invasion of Guadalcanal was named Operation Watchtower. 'The objective?' you may ask? To take out a Japanese airfield at Lunga Point. If they had lost this battle they would have lost the war in the South Pacific.
2. When did the invasion of Sicily take place?

Answer: July, 1943

The invasion of Sicily was lead by the very well known General Patton. With the help of airborne divisions they took the island more quickly than expected.
3. When did the first Marines attack the Marshall Islands?

Answer: January 31, 1944

The invasion of the Marshall Islands was very important because the Marshall Island were taken by the Japanese to be an outpost of any enemy attacks. But this was a very risky invasion because it was close to the airfield and naval shipyard at Truk.
4. When did Japan capture Singapore?

Answer: February 19, 1942

The loss of Singapore, despite having a garrison of about 60,000 men, was a disaster for Britain. Japan basically swept through the Pacific at the beginning of the war. Then the Allies started to push them back slowly and slowly.
5. Who commanded the 5th Marines in Iwo Jima?

Answer: Lieutenant General Keller Rockey

Lieutenant General Keller Rockey commanded the 5th Marines in Iwo Jima and led his men to raise the flag on Mt. Suribachi.
6. Who commanded the 3rd Marines in Iwo Jima?

Answer: General Graves Erskine

General Graves Erskine commanded the 3rd Marines in Iwo Jima which began the invasion on February 19, 1945 and ended March 26, 1945.
7. When did the first Marines attack the Palau Islands?

Answer: September 15, 1944

The Palau Islands were GHQ for the advanced combined fleet in the South Pacific and was a very key target.
8. Who earned the nickname "Father of Modern Amphibious Warfare" in World War 2?

Answer: General Holland Smith

General Holland Smith earned the nickname "Father of Modern Amphibious Warfare" in World War 2 because of his great leadership in his Amphibious Corps.
9. How many American troops did they send at the north part of Makin (an island in the Gilberts chain) on November 20, 1943?

Answer: 7,000

They landed 7,000 American troops on the north part of the island, Makin on November 20, 1943. This operation was a big success for the American troops. It was the first part on the long, bloody road to Japan.
10. When the U.S. attacked the Gilbert Islands, what was the name of the operation?

Answer: Operation Galvanic

The operation in the Gilbert Islands was named Operation Galvanic, which was initiated on November 20, 1943. Operation Super Gymnast was what the British called the operation in North Africa, and the rest of them I made up.
11. What was the name of General Patton's main bull terrier that he brought with him on many missions in North Africa and in Europe?

Answer: Willie

General Patton's dog was named Willie. He accompanied him in many missions right at his side. Dwight Eisenhower's dog was named Scottie.
12. Of the garrison of 32,000 Japanese soldiers on Saipan, how many survived the operation?

Answer: 1,000 soldiers

Only 1,000 soldiers survived throughout the whole operation on Saipan. Tells you how bloody that battle really was. This island was very important because it was the GHQ for the Imperial Fleet.
13. When did Japan formally surrender in writing?

Answer: September 2, 1945

The surrender documents were signed on the USS Missouri on September 2, 1945. However, for the most part fighting had already ceased on August 14, 1945.
14. Which admiral and which general shot themselves on the island of Saipan to encourage their troops to never give up?

Answer: Admiral Nagumo and General Saito

On the island of Saipan Admiral Nagumo and General Saito shot themselves to encourage their troops to never give up. I don't know about you but I would never think about doing that.
15. On the island of Saipan, General Smith felt that the Army was moving too slowly, so he dismissed their commander. Who was that commander?

Answer: General Ralph Smith

General Smith of the Marines dismissed the Army commander Ralph Smith because he felt that his brigade was moving too slow. General Smith of the Marines had captured Mt. Tapotchau and was waiting for General Smith and his group of troops to reinforce them. Well, that's my quiz, I hope you liked it.
Thank You for playing my quiz!
Source: Author aaron21

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us