FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Yamashitas Gold
Quiz about Yamashitas Gold

Yamashita's Gold Trivia Quiz


This is my first history quiz. It is about Yamashita's Gold, or the Yamashita Treasure! Enjoy!

A multiple-choice quiz by salami_swami. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World War II
  8. »
  9. Pacific War

Author
salami_swami
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,944
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
516
Awards
Top 20% Quiz
-
Question 1 of 10
1. Who allegedly stole the loot during World War II? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the gold named after? Hint


Question 3 of 10
3. Yamashita's Gold features prominently in the plot of which of a novel by Clive Cussler. Which one? Hint


Question 4 of 10
4. Who wrote "Gold Warriors: America's Secret Recovery of Yamashita's Gold"? Hint


Question 5 of 10
5. In a 1988 lawsuit, who did Roxas file claims against? Hint


Question 6 of 10
6. What, other than gold, did Roxas find in the cave of Yamashita's Gold? Hint


Question 7 of 10
7. Who directed the movie "Yamashita: The Tiger's Treasure" in 2001? Hint


Question 8 of 10
8. What video game is mostly about Yamashita's Gold? Hint


Question 9 of 10
9. What play uses Yamashita's Gold as a metaphor? Hint


Question 10 of 10
10. What novel by Neal Stephenson uses Yamashita's Gold as a major plot, although he never mentions the gold by name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 1: 6/10
Apr 20 2024 : Guest 69: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who allegedly stole the loot during World War II?

Answer: Japanese

The Japanese supposedly stole the gold from Southeast Asia and hid it in the Philippines. The gold was, it is claimed, hidden in tunnels, caves and other underground systems.
2. Who was the gold named after?

Answer: Tomoyuki Yamashita

Yamashita was born in 1885 and died in 1946. He was known as the "Tiger of Malaya." He also gave the name to the Yamashita Standard. He was a general during World War II, and conquered Malaya and Singapore.
3. Yamashita's Gold features prominently in the plot of which of a novel by Clive Cussler. Which one?

Answer: Dragon

"Dragon" is a book by Clive Cussler written in 1990. It is yet another novel in which we follow the life of Dirk Pitt, member of NUMA. Clive Cussler bases these novels to some extent on his own life. Clive Cussler collects old cars, (like Dirk Pitt in his novels) and goes in search of missing ships and other artifacts.
4. Who wrote "Gold Warriors: America's Secret Recovery of Yamashita's Gold"?

Answer: Sterling Seagrave

Sterling Seagrave is mostly known for starting the "rumors" of Yamashita's Gold. Sterling wrote several books, including the "Gold Warriors," "The Marcos Dynasty," and "The Soong Dynasty." Sterling also wrote the book "The Yamato Dynasty: the Secret History of Japan's Imperial Family," another book based on Yamashita's Gold.
5. In a 1988 lawsuit, who did Roxas file claims against?

Answer: Marcos

In March of 1988, Rogelio Roxas claimed to have searched for Yamashita's Gold in 1971. He claimed that after he found the gold, he was tortured and imprisoned by Ferdinand Marcos. After he was released, he died; perhaps he was murdered. In 1996, however, years after Roxas' death, he was given 6,000,000 dollars for human rights claims, but 22 billion for the gold found!
6. What, other than gold, did Roxas find in the cave of Yamashita's Gold?

Answer: Buddha statue

Apparently, this three foot statue was made of pure gold and weighed nearly one metric ton! It was taken to two different places for testing. One place claimed it was made of solid 22 carat gold, and the other said it was made of at least 20 carat solid gold.

This gold statue was filled with several boxes of tiny gold bars. There were several boxes of gold, each the size of a crate of beer, each with at least 24 bars of gold each. There was also samurai swords and other priceless artifacts.
7. Who directed the movie "Yamashita: The Tiger's Treasure" in 2001?

Answer: Chito S. Rono

The film was directed by Chito in 2001, and was released in the Philippines. It was strictly about the famous Yamashita's Gold, named after "The Tiger" himself, Tomoyuki Yamashita. It is uncertain as to whether or not the gold was real.
8. What video game is mostly about Yamashita's Gold?

Answer: Medal of Honor: Rising Sun

"Medal of Honor: Rising Sun" is the fifth installment of the "Medal of Honor" series. The first was "Medal of Honor," followed by "Underground," "Allied Assault," and "Frontline," as the second through fourth games. "Rising Sun" is all about Yamashita's Gold. All of the games take place during World War II.
9. What play uses Yamashita's Gold as a metaphor?

Answer: Or

"Or," also known as "Ore," was written by Duncan Pflaster. He uses Yamashita's Gold as a metaphor of love, "like one finding a bunch of boxes of gold and trying to determine whether or not it was of Yamashita's Gold or not." (The word "or" is also French for "gold").
10. What novel by Neal Stephenson uses Yamashita's Gold as a major plot, although he never mentions the gold by name?

Answer: Cryptonomicon

"Cryptonomicon" was written in 1999. The novel was nominated for the best book of 2000, although it did not win. He named the book as a play on words of "Necronomicon." The book is set during World War II, and he uses fictional characters that are based on real people, like Ronald Reagan, Albert Einstein, and Winston Churchill.
Source: Author salami_swami

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us