FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mythology Mixture Quizzes, Trivia and Puzzles
Mythology Mixture Quizzes, Trivia

Mythology Mixture Trivia

Mythology Mixture Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends

Fun Trivia
the quizzes in this category do not spring from any single culture, but can be foiund in multiple traditions.
187 Mythology Mixture quizzes and 2,618 Mythology Mixture trivia questions.
1.
  Basic Mythology    
Multiple Choice
 10 Qns
This is just a little quiz about mythology. Basic stuff from the Greek, Roman, Norse and Egyptan mythologies. Have fun!
Tough, 10 Qns, Johanholm, Oct 29 14
Tough
Johanholm
2135 plays
2.
  Slow Joey's Guide to the Gods    
Multiple Choice
 10 Qns
Slow Joey is a big believer in the power of prayer, he just gets confused about who he should be praying to sometimes! Maybe you can help set him straight. (Warning: puns ahead!)
Easier, 10 Qns, garymeadows, Aug 23 23
Easier
garymeadows
Aug 23 23
261 plays
3.
History and Herstory
  History and Herstory   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Throughout "his"tory there have been many mythologies revolving around male figures. But did you know there are quite a few very formidable women who appear as this role around the world? Let's learn their "her"story! Pictures may help!
Average, 10 Qns, stephgm67, Aug 01 17
Average
stephgm67 gold member
Aug 01 17
783 plays
4.
  A Potpourri of World Mythology   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has a mixture of mythology from around the world and has been adapted and updated from one originally written by Sevorak.
Easier, 10 Qns, rossian, Mar 07 22
Easier
rossian editor
Mar 07 22
641 plays
5.
  Goddesses of Love   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
You already know Aphrodite, the Greek goddess of love, and her Roman counterpart, Venus. But can you match these other love goddesses with their culture of origin?
Easier, 10 Qns, reedy, Feb 20 21
Easier
reedy gold member
Feb 20 21
537 plays
6.
  Ancient Mythology   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Here is a very challenging quiz about Greek, Egyptian and Norse mythology. How well do YOU know your gods?
Tough, 15 Qns, lsvitko, Nov 06 20
Tough
lsvitko
Nov 06 20
7435 plays
7.
  More Than You Have Bargained For   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Bargains, deals, and trickery: all have their place in myths and legends. Sometimes they work out, but sometimes they don't. Can you identify these examples, from ten different traditions? Good luck!
Average, 10 Qns, adams627, Jun 19 12
Average
adams627
1237 plays
8.
  It's Okay Dear, There's Nothing Outsi...    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match these scary creatures with the countries from where their myths originated?
Easier, 10 Qns, zorba_scank, Apr 11 20
Easier
zorba_scank gold member
Apr 11 20
580 plays
9.
  The World of Myth and Legend    
Multiple Choice
 15 Qns
The wonderful world of mythology. What do you know about it?
Average, 15 Qns, jvannouhuys, Jul 03 19
Average
jvannouhuys
Jul 03 19
7432 plays
10.
  Gods of War    
Match Quiz
 10 Qns
I'm sure you all know of Ares, the Greek god of war, and his Roman counterpart, Mars. The question is, can you match these other war gods with their culture of origin?
Average, 10 Qns, reedy, Mar 12 16
Average
reedy gold member
662 plays
trivia question Quick Question
Baba Yaga was not a goddess, but a witch. What mythology was Baba Yaga present in?

From Quiz "Gods and Goddesses"




11.
  Gods, Goddesses, Walnuts and Everything in Between    
Multiple Choice
 10 Qns
Follow the footsteps of a Child and Mother as they learn about Gods, Goddesses, Walnuts and everything in between.
Easier, 10 Qns, elbereth_03, Oct 22 18
Easier
elbereth_03
Oct 22 18
3402 plays
12.
  Riddle Me This - Mythology and Legends   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a game of both logic and knowledge. This quiz requires knowledge of a variety of myths and legends. I hope you enjoy it!
Tough, 10 Qns, FuzzyElf, Aug 13 10
Tough
FuzzyElf
2494 plays
13.
  Gods and Goddesses of Earth, Wind and Fire    
Classification Quiz
 15 Qns
A selection of gods and goddesses from various mythologies. Your task to classify them.
Average, 15 Qns, gme24, Jan 16 23
Average
gme24 gold member
Jan 16 23
81 plays
14.
  Understanding mythology   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Looking at some of the theories and influences of mythologies.
Average, 10 Qns, chunpq, Sep 17 20
Average
chunpq
Sep 17 20
3527 plays
15.
  I am the God (or Goddess) of Fire    
Match Quiz
 10 Qns
No Arthur Brown in this quiz! Try to match the specific god or goddess of fire with the mythology of a particular people.
Easier, 10 Qns, bernie73, Feb 13 20
Easier
bernie73 gold member
Feb 13 20
402 plays
16.
  Crash Course in Mythology   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first quiz so it might be a little shaky but believe me, it's hard!
Difficult, 10 Qns, kegan the mage, Jun 25 08
Difficult
kegan the mage
3278 plays
17.
  Zeus vs Odin    
Multiple Choice
 10 Qns
A modest attempt to take a comparative look at the Greek and Norse mythologies.
Average, 10 Qns, Mr5, Jun 26 20
Average
Mr5
Jun 26 20
2251 plays
18.
  Let Slip The Gods of War   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The gods of war go back to man's first civilizations, but can also be found in today's culture. Here are some interesting facets I encountered searching for the gods of war.
Average, 10 Qns, shvdotr, Sep 27 17
Average
shvdotr gold member
Sep 27 17
781 plays
19.
  Fun Mythology    
Multiple Choice
 10 Qns
If you know your mythology, this shouldn't be too hard ...
Average, 10 Qns, greatgodosiris, Dec 08 20
Average
greatgodosiris
Dec 08 20
5273 plays
20.
  Gods and Goddesses   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most people know know the gods of the most well-known religions: Christianity-God, Judaism-G-d, and Islam-Allah. But do you know the gods and goddesses of India, or of ancient Egypt, Rome, or Greece? Test your knowledge of worldwide legend.
Average, 10 Qns, scorpiogirl123, Jan 30 10
Average
scorpiogirl123
2243 plays
21.
  Myths And Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
World myths and legends.
Average, 10 Qns, ayatollah, Aug 28 15
Average
ayatollah
6988 plays
22.
  A Variety of Myths   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a slightly difficult quiz with questions from various mythologies.
Tough, 10 Qns, chessart, Apr 21 09
Tough
chessart gold member
1960 plays
23.
  Ancient Belief Systems And Their Gods    
Multiple Choice
 10 Qns
How odd! A Bible believer focusing on some of the idol gods mentioned in the Bible? I believe that there is a clear difference between the God of the Bible and the deities worshipped by others at the time.
Average, 10 Qns, logcrawler, Jun 25 14
Average
logcrawler gold member
572 plays
24.
  Mythology Mash Up    
Multiple Choice
 10 Qns
Heroes and Gods of Legend are a fascinating subject. This quiz crosses pantheons and hits on tidbits that I've found to be quite interesting. I hope you enjoy it.
Average, 10 Qns, maxmcd, Aug 13 10
Average
maxmcd
1129 plays
25.
  Greek, Roman, Norse Gods Of Mythology    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you familiar with the Roman, Greek, and Norse gods? If so, you should enjoy this quiz.
Tough, 10 Qns, JCSon, Jun 21 13
Tough
JCSon gold member
4088 plays
26.
  Name the God    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about gods from various pantheons. Enjoy.
Tough, 10 Qns, Tatiangel, Feb 25 08
Tough
Tatiangel
2519 plays
27.
  Very Tough World Myth!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have scraped up some difficult myth questions for the world myth fans out there...see if you can decipher these!
Difficult, 10 Qns, thejazzkickazz, Feb 25 08
Difficult
thejazzkickazz gold member
1296 plays
28.
  The Mythology of Snow and Ice    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz deals with myths surrounding snow and ice.
Average, 10 Qns, gme24, Feb 03 12
Average
gme24 gold member
554 plays
29.
  Mythology and History    
Multiple Choice
 5 Qns
Ready? Here's some History and Mythology for you!
Average, 5 Qns, Ultima_Knight, Feb 26 08
Average
Ultima_Knight
5468 plays
30.
  Greek, Roman and Egyptian Oh My!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a test to see if you know your gods and goddesses.
Tough, 10 Qns, iamhere2, May 21 19
Tough
iamhere2
May 21 19
887 plays
31.
  Around the World With Mythology   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you a brief description of a mythological tale; you tell me from what culture the tale originated. Don't worry--it's all multiple choice!
Tough, 10 Qns, scarlettmw, Mar 03 10
Tough
scarlettmw
3905 plays
32.
  Miscellaneous Mythology    
Multiple Choice
 20 Qns
Read each question carefully and be sure to check your spelling for fill in the blank questions. Good luck!
Tough, 20 Qns, kingofsiam, Jun 26 15
Tough
kingofsiam
4266 plays
33.
  Mythology    
Multiple Choice
 25 Qns
This is a quiz on mythology.
Very Difficult, 25 Qns, BlurGirl08, Sep 12 09
Very Difficult
BlurGirl08
3223 plays
34.
  Mixed Up Myths!    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, we'll be mashing Norse, Greek, and Egyptian myths and comparing them. I hope it's fun for you!
Difficult, 10 Qns, FlameDragon12, Jan 12 18
Difficult
FlameDragon12
Jan 12 18
307 plays
35.
  Mythology Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is for those who like mythology.
Tough, 10 Qns, zazaluo, Sep 14 16
Tough
zazaluo
4433 plays
36.
  What do you know about World Myth?    
Multiple Choice
 10 Qns
I will provide a description of a mythical creature, can you identify the creature where the beast originates?
Tough, 10 Qns, thejazzkickazz, May 30 21
Tough
thejazzkickazz gold member
May 30 21
1565 plays
37.
  5 Questions about World Myth    
Multiple Choice
 5 Qns
If you are a lover of world myths, this will be a quick and enjoyable Quizzyland stop for you. I wish you luck!
Difficult, 5 Qns, thejazzkickazz, Feb 25 08
Difficult
thejazzkickazz gold member
1247 plays
38.
  Myths- Gods and People    
Multiple Choice
 10 Qns
Another in my series of myth quizzes
Difficult, 10 Qns, Zargo, Apr 14 09
Difficult
Zargo
2207 plays

Mythology Mixture Trivia Questions

1. Slow Joey wants the council to improve public transport. Which dog-headed god of the dead does he mistakenly pray to?

From Quiz
Slow Joey's Guide to the Gods

Answer: Anubis

Whilst a new bus would relieve Slow Joey's transport problems, Anubis is better suited at deciding the fate of Egyptians in the afterlife.

2. This Aztec god is also god of the north star and god of the hunt. He is the father of two better known Aztec deities, Huitzilopochtli and Quetzalcoatl.

From Quiz Let Slip The Gods of War

Answer: Mixcoatl

Mixcoatl, whose name can be translated as "cloud serpent," is also identified with the stars and the Milky Way. Kukailimoku is an Hawaiian god of war, while Hedylogos is a Greek goddess of sweet talk and flattery. The coatimundi is a mistaken name for the coati, a South American member of the raccoon family.

3. The Greek Titan Prometheus earned the enmity of Zeus, first by tricking him into accepting sacrifices without any meat, and later, by stealing fire from the gods and giving it to mankind. For his offenses, how was Prometheus punished?

From Quiz More Than You Have Bargained For

Answer: He was tied to a rock and attacked by an eagle

The Greek Olympian gods overthrew the Titans, who were led by Kronos and were the sons of Gaea and Uranus (the Earth and Sky respectively). After the war, or Titanomachy, many of them were punished: shut into Tartarus, or, in the case of Atlas, forced to carry the world. Prometheus, a Titan, wasn't punished (yet) because he was sympathetic with the gods. It wouldn't last long, however. Prometheus was a trickster, often attempting to deceive the gods in the name of humanity. When Zeus demanded sacrifice, Prometheus offered him a bargain. Zeus could choose between bones hidden in animal fat, or meat hidden inside an animal skeleton. Zeus chose the fat, which looked more appetizing, but didn't actually have any meat in it. Thus, the Greeks weren't forced to sacrifice actual meat to their chief deity. Later, Prometheus stole fire and gave it to mortals. To punish the humans, Zeus sent down Pandora, the first woman, who introduced evil into the world. To punish Prometheus, he had Hephaestus fashion an unbreakable chain and a bronze eagle. Prometheus was tied to a mountain in the Caucasus, where the eagle would peck at his liver during the day. However, since Prometheus was immortal, the liver would grow back overnight, and the onslaught would continue. Zeus offered to let Prometheus free if the Titan would use his powers of prophecy and reveal how Zeus might somehow be overthrown by one of his children. Prometheus refused. Finally, he was released when Chiron, an immortal centaur, agreed to die in his place, and Heracles killed the eagle.

4. Let us begin our journey by taking a look at Norse mythology. All began in Ginnungagap, a deep empty space between realms of heat and ice. Frost formed and became a giant. What was his name?

From Quiz The Mythology of Snow and Ice

Answer: Ymir

Agir was ruler of the sea. Ra was keeper of the drowned and consort of Agir. Andhrimnir was the cook of the gods.

5. Which goddess is extremely beautiful, associated with love, eternal youth, and the life cycle nature and humans?

From Quiz Greek, Roman and Egyptian Oh My!

Answer: Aphrodite

Aphrodite was born when Titan killed his father and threw his genitals into the water of Paphos. She loved Ares, the God of War, and had an affair with him even though she was forced to marry Hephaestus, the God of Iron.

6. Which ancient Canaanite god had a name that meant "master" or "owner"?

From Quiz Ancient Belief Systems And Their Gods

Answer: Ba'al

According to ancient Canaanite legend, Ba'al was the ruler of Heaven as well as being the god of the sun, rain, thunder and fertility. He was also considered to be the god of agriculture. The god that was opposed by the biblical prophets as "Baal" was usually a version of Baal-Hadad, who was a deity of the Hittites, the Syrians, and the Assyrians. Although Baal worship extended from the land of the Canaanites to the land of the Phoenicians, it was vigorously opposed by many of the Biblical prophets and by several of the kings of Judah. Ba'al-type gods were often worshiped in "high places", with the prophets of Baal described as engaging in various forms of self-mutilation, but one of the main objections to Baal worship by the Old Testament prophets was its association with ritual sex. This objection was closely followed by another, that of child sacrifice. For a more in-depth contemporary description of the deity known as Ba'al, read the 18th chapter of First Kings.

7. To what mythological grouping of Gods do English speaking countries owe most of the names of the days of the week?

From Quiz Mythology Mash Up

Answer: Norse

Tuesday is named for Tyr (Tiw), Wednesday comes from Odin (Woden), Thor gives us Thursday, and Friday honors Frey. The Norse pantheon accounts for 57% of day names. The other three days get their names from heavenly bodies, Monday for the moon, Sunday for the sun, and Saturday for Saturn.

8. What was Tawaret the goddess of?

From Quiz Gods and Goddesses

Answer: Pregnancy

Tawaret was the Egyptian goddess of pregnancy, childbirth, and fertility. She is often shown with a hippopotamus's head, a pregnant belly, and long human hair.

9. What two brothers in Greek myth were the gods of sleep and death?

From Quiz Crash Course in Mythology

Answer: Hypnos and Thanatos

Hypnos and Thanatos. Give yourself a pat on the back if you said Hades. Hades was the lord of the Underworld and Thanatos was the god of Death. Helios was the god of the sun, Ares that of war. Theseus was a Greek hero and Psyche was a woman who accidentally made Eros fall in love with her. Necros does not exist. I made him up.

10. In the Greek pantheon, who is the god of the underworld?

From Quiz Name the God

Answer: Hades

Ares is the god of war. Hermes is the messenger of the gods. Cerberus is the three headed dog that guards the entrance to the underworld.

11. Norse mythology. Who is eaten by Fenrir at Ragnarok?

From Quiz Basic Mythology

Answer: Odin

Vidar kills Fenrir to avenge his father.

12. Who claimed to own the Sword of Mars?

From Quiz Mythology and History

Answer: Attila the Hun

Yes, Attila the Hun believed that the sword was in fact Mars'.

13. In Greek mythology what is the name of the goddess of rainbows?

From Quiz Fun Mythology

Answer: Iris

Iris is also a messenger to the gods, in the Iliad the only messenger.

14. What creature did Gaea create which was so frightening all the gods fled except Zeus?

From Quiz World Myth

Answer: Typhoeus

Poor Zeus he too succumbed under Typhoeus. Zeus was imprisoned and spanked -or tortured on occasion by this creature with 100 serpents heads breathing fire. Luckily, Hermes rescued the proud god, and they finally threw Etna on top of the beast.

15. According to the Greeks, who was the first woman on earth?

From Quiz Myths And Legends

Answer: Pandora

She was created from earth and water.

16. What was the name of the half-man, half-monster beast mentioned in the epic 'Beowulf'?

From Quiz Mythology Trivia

Answer: Grendel

17. Greek: Which Greek God granted Midas's wish: whatever he touches would turn to gold?

From Quiz Myths- Gods and People

Answer: Dionysus

But of course, this backfired on Minos and he soon found out that he couldn't eat, as well as do many other things...

18. Who was on a quest to find the Golden Fleece?

From Quiz The World of Myth and Legend

Answer: Jason

Orpheus helped Jason by singing the dragon that guarded the Fleece into a deep sleep.

19. What was the name of the fire breathing creature slain by Gilgamesh and Enkidu?

From Quiz Very Tough World Myth!

Answer: Humbaba

One of my favorite ancient epic stories, the Gilgamesh featured the battle between the friends Gilgamesh and Enkidu and their adversary, the monster Humbaba that was created by the gods to defeat the friends. These good pals also were able to defeat a monstrous bull sent by Ishtar to kill them. In the end, poor Enkidu died in this battle, leaving Gilgamesh to search the earth for everlasting life.

20. Mentioned in the Bible and considered a major god in Canaan, who was considered a god of fertility and the Lord of Rain and Dew?

From Quiz A Potpourri of World Mythology

Answer: Baal

Baal, which translates as 'lord', is the name given to the god worshiped in various parts of the region known as the Levant, which includes Syria, parts of Turkey, Lebanon, Jordan and Israel. Baal was particularly important to the Phoenicians and Canaanites, and is referred to in the Bible as a false god to whom some of the Israelites turned. He is mentioned in Numbers, Joshua, and Hosea, and also in Judges. Baal is often depicted in art as a ram or bull.

21. In Celtic mythology who was Agrona?

From Quiz Mythology

Answer: the goddess of strife and slaughter

The Aeron River in Wales is named after her.

22. Let us first stop in the Levant, where we find modern day Lebanon and Israel. The ancient Canaanites resided along the eastern coast of the Mediterranean during ancient times. Who was the their god of thunder?

From Quiz World Myth

Answer: Baal

Some theologians suggest that the Hebrew God was derived from the this Canaanite deity, and indeed some of the ancient Canaanite stories resemble those found in the Old Testament. Baal later became known as a pagan symbol, rejected by those who pledged their allegiance to the one Hebrew God YHWH.

23. Who was the Greek goddess of marriage and women and queen of heaven?

From Quiz Greek, Roman, Norse Gods Of Mythology

Answer: Hera

24. Who did Perseus turn to stone when he showed him the head of Medusa?

From Quiz Ancient Mythology

Answer: Atlas

When Atlas refused hospitality to Perseus, he turned him to stone and his body became the Atlas Mountains of northwest Africa. Bound collections of medieval maps often featured the image of Atlas, which gave rise to the modern use of his name.

25. In Greek mythology, this girl ate six seeds when she was kidnapped by one of the gods. Because she ate these seeds she must spend six months of the year with him. This is how they explain the seasons of the year. What is her name?

From Quiz Miscellaneous Mythology

Answer: Persephone

All of a sudden I am not very hungry.

26. Slow Joey is having a hard time moving his couch. He'd probably be better off asking a neighbour than praying to this divine twin or his immortal brother.

From Quiz Slow Joey's Guide to the Gods

Answer: Castor

Castor is a twin in both the Greek and Roman mythologies. In some stories both twins are mortal, sometimes both are immortal, but if only one is mortal it is always Castor. Castors are wheels that fit the bottom of furniture, making it easier to move. Slow Joey wishes his couch had castors!

27. Ishtar is the consort to this Semitic god of war who is also the patron god of Assyria. He shares his name with one of the Assyrian capital cities as well. Who is he?

From Quiz Let Slip The Gods of War

Answer: Ashur

Ashur is often depicted in a circle supported by wings. He is holding a bow, which befits a god of war.

28. As many know, Athena was born fully grown from Zeus's head. But who was her mother?

From Quiz Greek, Roman and Egyptian Oh My!

Answer: Metis

Athena taught human women how to weave and sew and men how to farm.

29. This god's name means "little fish". Who was he, according to the ancient Philistines?

From Quiz Ancient Belief Systems And Their Gods

Answer: Dagon

The Philistine god Dagon was usually portrayed as a half man/half fish, as he was portrayed in the earlier Babylonian culture, which the Philistines had borrowed from. Several famous incidents in the Bible involved Dagon idolatry; these include the death of Samson (Judges 16), the attempted looting of the Ark of the Covenant (1 Samuel 5), and the beheading of King Saul (1 Samuel 31). In the book of Judges, chapter 16, one can read of an incident involving Samson and the Philistine god, Dagon.

30. King Arthur wielded the legendary sword Excalibur. According to the "Post Vulgate Cycle" and a famous British comedy troupe, how was he said to come to possess it?

From Quiz Mythology Mash Up

Answer: A "farcical" aquatic ceremony

Arthur received Excalibur from The Lady of the Lake. The "farcical aquatic ceremony" answer was my tribute to "Monty Python and the Holy Grail" as quoted by Dennis: "Listen, strange women lyin' in ponds distributin' swords is no basis for a system of government. Supreme executive power derives from a mandate of the masses, not from some farcical aquatic ceremony."

This is category 18018
Last Updated Feb 25 2024 9:11 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.