FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Tony Awards Quizzes, Trivia and Puzzles
Tony Awards Quizzes, Trivia

Tony Awards Trivia

Tony Awards Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Theatre

Fun Trivia
Properly titled The Antoinette Perry Awards, these awards are the live theatre's equivalent of the Oscars for movies. Here you will find the very best being honored.
10 Tony Awards quizzes and 120 Tony Awards trivia questions.
1.
  Once is Not Enough   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Broadway loves a revival, and apparently Tony award voters do too, since on several occasions, they've awarded the Tony to different performers who've played the same character. Can you match the actors and actresses to their award-winning roles?
Easier, 10 Qns, PDAZ, Mar 22 17
Easier
PDAZ gold member
1316 plays
2.
  They Won a Tony?? - For What Play?    
Match Quiz
 10 Qns
Many actors and actresses who have gained fame in other mediums have also won Tony Awards as Broadway's Best in plays. How many do you know? (Musicals to follow). From Team Kaffeeklatsch
Average, 10 Qns, shorthumbz, Mar 16 17
Average
shorthumbz gold member
1347 plays
3.
  Tony Awards 2017    
Match Quiz
 10 Qns
Match each person or show to the award they / it received at the 71st annual Tony Awards in 2017.
Average, 10 Qns, suzidunc, Jul 08 18
Average
suzidunc
Jul 08 18
175 plays
4.
  Tony Awards 2013   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An annual save-the-date for Broadway Buffs everywhere; some refreshingly ground-breaking awards; and a very fun show!
Average, 10 Qns, shorthumbz, Jul 05 13
Average
shorthumbz gold member
291 plays
5.
  The Tony Award Test   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Is there really a little bit of Broadway in everyone? Take this test to see if there is some in you.
Average, 10 Qns, lollypop1, Jul 18 10
Average
lollypop1
885 plays
6.
  EGOT Winners - The Tonys    
Multiple Choice
 10 Qns
Winning one of the big entertainment awards - Emmy, Grammy, Oscar, Tony - is an achievement. Winning all four is a rarity. Can you answer these questions about the Tony wins of the EGOT winners?
Average, 10 Qns, Red_John, Apr 09 20
Average
Red_John
Apr 09 20
160 plays
7.
  Tony Award Winners    
Multiple Choice
 15 Qns
Tony Awards don't always go to the most obvious nominee! See if you can select the Tony winner for best Musical, Actor or Actress for selected years from 1947 to the current day.
Tough, 15 Qns, LemonCurry, Nov 27 12
Tough
LemonCurry
847 plays
8.
  2004 Tony Awards    
Multiple Choice
 20 Qns
On June 6, 2004, the 58th Annual Tony Awards were held. This quiz will test your knowledge on winners in fifteen of the categories. The 2004 Tony Awards were hosted by Hugh Jackman.
Average, 20 Qns, Ilona_Ritter, Nov 08 08
Average
Ilona_Ritter gold member
810 plays
9.
  The Tony Awards    
Multiple Choice
 10 Qns
Every year the Tony Awards showcase achievements in the Broadway arts. Test your knowledge on this great awards show!
Average, 10 Qns, luckystar_30, May 01 08
Average
luckystar_30
521 plays
10.
  Tonys for Tony    
Multiple Choice
 15 Qns
In honor of the Tony Awards I have made this quiz about people named Tony who have either been nominated for or won the Tony Award. Three people are repeated as I only had 12, but they're for different shows.
Tough, 15 Qns, ilona_ritter, Feb 05 07
Tough
ilona_ritter gold member
568 plays
trivia question Quick Question
Who won for "Best Original Score"?

From Quiz "2004 Tony Awards"





Tony Awards Trivia Questions

1. Richard Rodgers won a total of six Tonys. The first was for "South Pacific", but what did he win his last Tony for?

From Quiz
EGOT Winners - The Tonys

Answer: No Strings

"No Strings" was written as a collaboration between Richard Rodgers and Samuel A. Taylor, with Taylor writing the book and Rodgers responsible for the songs, making it the only theatrical score where Rodgers where wrote both the music and lyrics. The show was pioneering in that it makes implicit reference to the nascent civil rights movement; although there is nothing in either the book or song lyrics to suggest ethnicity, Rodgers had African-American actress Diahann Carroll cast in the female lead opposite white actor Richard Kiley. "No Strings" was nominated for a total of nine Tony Awards, winning three, including Best Original Score for Richard Rodgers.

2. The show's fabulous opening number featured which terrific performer, who was making a fourth appearance as Tony host?

From Quiz Tony Awards 2013

Answer: Neil Patrick Harris

From the precocious medical resident on "Doogie Howser, MD" to the shameless philanderer Barney on "How I Met Your Mother", Neil Patrick Harris has combined very successful television roles with stints in films and Broadway. His acclaimed appearances as award show host include not only his four Tony shows but one hosting the Emmy Awards in 2009.

3. What is the actual name of the Tony awards?

From Quiz The Tony Awards

Answer: The Antoinette Perry Awards for Excellence in Theatre

Antoinette Perry was an actress and a director. She also co-founded the American Theatre Wing.

4. Whose profile is pictured on one side of the Tony Award itself?

From Quiz The Tony Award Test

Answer: Antoinette Perry

Antoinette Perry died in 1946, just before the Awards were founded. Throughout her life Antoinette was heavily involved in theatre, being a director, producer and actress. This is who the awards were actually named after.

5. This person didn't actually win or get nominated, but the Tony Awards are named after her. What is her name?

From Quiz Tonys for Tony

Answer: Antoinette Perry

Antoinette Perry was born June 27, 1888 in Denver Colorodo. She was a producer, performer and director in theatre. She died June 28, 1946 in New York City. The Tony Awards started the year after her death in 1947.

6. Who won for "Best Orchestrations"?

From Quiz 2004 Tony Awards

Answer: Michael Starobin

Michael Starobin did the orchestrations for "Assassins". This was his first Tony Award.

7. Who won the 1976 Tony Award for Actress in a Musical?

From Quiz Tony Award Winners

Answer: Donna McKechnie ('A Chorus Line')

Donna McKechnie danced her way to the Tony for her role as Cassie in the original 'concept' musical, 'A Chorus Line' . . . but Chita and Gwen were stunning in the original 'Chicago'!

8. Helen Hayes was a double Tony winner, with her second being for the play "Time Remembered". Which actor appeared opposite her on Broadway in this show?

From Quiz EGOT Winners - The Tonys

Answer: Richard Burton

"Time Remembered" was written by Patricia Moyes as a translation of a French play, "LĂ©ocadia". Initially produced in London's West End in 1955, a Broadway production opened in 1957 with Richard Burton in the lead role of the Prince, and Helen Hayes as his aunt, the Duchess. Opening in November 1957 at the Morosco Theatre, it ran for 248 performances until June 1958, earning a total of seven Tony nominations, with two wins, including a second as Distinguished Dramatic Actress for Helen Hayes; her first win had been in the very first Tony Awards in 1947 for the play "Happy Birthday".

9. What year did the Tony Awards start?

From Quiz The Tony Awards

Answer: 1947

The first Tony Awards were in the Grand Ballroom at the Waldorf Astoria hotel. They were on Easter Sunday, April 6, 1947.

10. What is pictured on the opposite side of the Tony award from the profile of the famous person?

From Quiz The Tony Award Test

Answer: The masks of comedy and tragedy

The masks themselves illustrate the two classic genres of theatre - comedy and tragedy. In the days of Ancient Greece when only men performed in plays, they wore these masks to let the audience know not only the emotion they were trying to portray, but also the gender of the character.

11. Tony Azito was in four shows, but only nominated for a Tony for one of them. Which show was it?

From Quiz Tonys for Tony

Answer: Pirates of Penzance

Tony Azito was nominated for the Tony in 1981 for Best Featured Actor in a Musical for his portrayal of The Sergeant of Police in "Pirates of Penzance." The winner for that category that year however was Hinton Battle for "Sophisticated Ladies".

12. Who won the Tony for "Best Choreography"?

From Quiz 2004 Tony Awards

Answer: Kathleen Marshall

Kathleen Marshall won for "Wonderful Town". This was her first Tony Award. She was also nominated for "Best Direction in a Musical".

13. Which show won the 1983 Tony for Best Musical?

From Quiz Tony Award Winners

Answer: Cats

This is one of the more obvious Tonys! Andrew Lloyd Webber's 'Cats' continued to run for years!

14. Rita Moreno won a Tony for appearing in a comedy that shares its name with which great hotel in London?

From Quiz EGOT Winners - The Tonys

Answer: The Ritz

"The Ritz" was written by Terrence McNally during his time as playwright-in-residence at the Yale Repertory Theatre. Originally named "The Tubs", which was a slang term for baths, the play was put on at Yale in 1974 before being chosen to transfer to Broadway. However, the title had to be changed, as there was already a play called "Tubstrip" playing in New York. Jack Weston was cast in the lead role, while Rita Moreno played Googie Gomez. "The Ritz" opened at the Longacre Theatre in January 1975 and played for 398 performances, earning Rita Moreno the Tony Award for Actress, Supporting or Featured (Dramatic).

15. "Kinky Boots" was a popular choice for Best Musical. What girl had fun when her Original Score Written for the Theatre (music and lyrics) for "Kinky Boots" also won the Tony?

From Quiz Tony Awards 2013

Answer: Cyndi Lauper

Cyndi Lauper is a major force in the music industry, whose career as a rock/pop singer and songwriter has been going strong since the mid-1980's. She has had several number-one albums and singles (with sales of over 50 million albums) and had won five Grammy Awards and an Emmy Award (in 1995 for Guest Actress in a Comedy Series for "Mad About You") prior to her Tony victory. In capturing the Original Score Tony, Lauper became the first woman in history to win the award without a co-writer. As part of the Tony telecast she also delivered a moving rendition of her song "True Colors" in the "In Memoriam" segment.

16. What 2001 musical garnered 15 nominations?

From Quiz The Tony Awards

Answer: The Producers

It won 12, one of which was Best Musical.

17. In which venue were the very first Tony Awards held?

From Quiz The Tony Award Test

Answer: The Waldorf-Astoria

The date of the very first award ceremony was on April 6, 1947. The ceremony itself was in the Grand Ballroom, and just over 1000 guests attended the event.

18. In 1961 Tony Duquette won a Tony Award. What did he win it for?

From Quiz Tonys for Tony

Answer: Best Costume Design

The show he won it for was "Camelot" which also won four other awards that year, as well as being nominated for another.

19. Who won for "Best Direction of a Musical"?

From Quiz 2004 Tony Awards

Answer: Joe Mantello

Joe Mantello directed "Assassins". This is his second Tony Award. He won for "Best Direction of a Play" in 2003 for the play "Take Me Out".

20. It's 2000 - who won the Tony for Actor in a Musical?

From Quiz Tony Award Winners

Answer: Brian Stokes Mitchell ('Kiss Me Kate')

That's tough competition with Broadway stalwarts Mandy Patinkin and George Hearn!

21. Christopher Durang wrote the Best Play, a comedy dripping with Chekovian references. What name is missing from its title: "Vanya and Sonia and Masha and ______"?

From Quiz Tony Awards 2013

Answer: Spike

"Vanya and Sonia and Masha and Spike" (the names are actual characters in the play) is a comedy about family dysfunction. In addition to referencing the works of Anton Chekov through the characters, the play borrows settings (a country home in a cherry orchard) and themes (self-doubt, sibling rivalry, family uprooting). Christopher Durang is famed for his absurdist dramatic works, such as "Das Lusitania Songspiel", in which he acted with his friend and fellow Yale alum Sigourney Weaver, who played Masha in "Vanya and Sonia and Masha and Spike". The play also starred Yalie David Hyde Pierce (of "Frasier" fame), Kristine Nielsen, and Billy Magnussen in the other title roles.

22. Actresses in the role of Mama Rose in "Gypsy" have been nominated for the Best Actress Tony several times. Who actually won?

From Quiz The Tony Awards

Answer: Angela Lansbury

Tyne Daly also won for Mama Rose in 1990.

23. Between 1997 and 2007, the Tony Awards were held at Radio City, except for 1999 when they were held in a Broadway Theatre - which one was it?

From Quiz The Tony Award Test

Answer: The Gershwin

Opening in 1972, the Gershwin can be found at 222 West 51st Street. It can seat up to 1,900 theatregoers. Interestingly, the very first production performed there was a musical called "Via Galactica".

24. In 1994 this Tony won for Best Play, for his play "Angels in America: Perestroika". Which Tony is he?

From Quiz Tonys for Tony

Answer: Kushner

Tony Kushner also won the Tony for Best Play in 1993 with "Angels in America: Millennium Approaches".

25. Who won for "Best Costume Design"?

From Quiz 2004 Tony Awards

Answer: Susan Hilferty

Susan Hilferty won for "Wicked". This was her first Tony Award.

26. Which show from 1949 won the very first Best Musical Tony?

From Quiz Tony Award Winners

Answer: Kiss Me Kate

Actually, the Tonys weren't up-and-running for the original productions of 'Oklahoma!' or 'Anything Goes' . . . and 'South Pacific' didn't bag the Best Musical Tony until 1950.

27. Audrey Hepburn won her Tony Award for playing the eponymous lead role in which play originally written by Jean Giraudoux?

From Quiz EGOT Winners - The Tonys

Answer: Ondine

"Ondine" was originally written in French by Giraudoux, premiering in Paris in 1939. In 1954, an adaptation by Maurice Valency was staged at the 46th Street Theatre in New York, with Audrey Hepburn in the lead role. At that time, Hepburn had played the lead in "Gigi" on Broadway, but was not yet a major star. However, six months prior to the opening of "Ondine", she had her first major film role starring in "Roman Holiday" - on 25 March 1954, Hepburn won the Best Actress Oscar for the film, while three days later she was awarded the Tony for Distinguished Dramatic Actress for "Ondine".

28. What show opened on May 9th, 1994 and closed January 7th, 1995 making it the musical with the shortest run to win Best Musical?

From Quiz The Tony Awards

Answer: Passion

Passion ran for 280 performances.

29. Which Tony was nominated for an award in 1983 for Best Actor in a Play?

From Quiz Tonys for Tony

Answer: Tony Lo Bianco

Tony Lo Bianco played Eddie in "A View from the Bridge".

30. Who won for "Best Scenic Design"?

From Quiz 2004 Tony Awards

Answer: Eugene Lee

Eugene Lee won for "Wicked". This is his third Tony Award. He won in 1974 for "Best Scenic Design" for "Candide" and again in 1979 for "Best Scenic Design" for "Sweeny Todd".

This is category 16153
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.