FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Tony Award Test
Quiz about The Tony Award Test

The Tony Award Test Trivia Quiz


Is there really a little bit of Broadway in everyone? Take this test to see if there is some in you.

A multiple-choice quiz by lollypop1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Theatre
  8. »
  9. Tony Awards

Author
lollypop1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,707
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
888
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), Guest 208 (3/10), MNNJ (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Whose profile is pictured on one side of the Tony Award itself? Hint


Question 2 of 10
2. What is pictured on the opposite side of the Tony award from the profile of the famous person? Hint


Question 3 of 10
3. In which venue were the very first Tony Awards held? Hint


Question 4 of 10
4. Between 1997 and 2007, the Tony Awards were held at Radio City, except for 1999 when they were held in a Broadway Theatre - which one was it? Hint


Question 5 of 10
5. Those who are nominated but do not win go away empty-handed after the award ceremony?


Question 6 of 10
6. What 2000 revival set a record for the most Tony Award nominations of all time? Hint


Question 7 of 10
7. When the category, "Best Musical" made its first appearance in 1949, what was the name of the performance that took the very first award? Hint


Question 8 of 10
8. Which famous Andrew Lloyd-Webber musical, which won 10 Tony Awards in 1988 alone, is one of the longest running musicals on Broadway? Hint


Question 9 of 10
9. In 1978, a play with a very short title was given an award. Which of the following was it? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first person to host the Tony Awards five times? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : PurpleComet: 7/10
May 05 2024 : Guest 208: 3/10
Apr 27 2024 : MNNJ: 4/10
Apr 02 2024 : Guest 98: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whose profile is pictured on one side of the Tony Award itself?

Answer: Antoinette Perry

Antoinette Perry died in 1946, just before the Awards were founded. Throughout her life Antoinette was heavily involved in theatre, being a director, producer and actress. This is who the awards were actually named after.
2. What is pictured on the opposite side of the Tony award from the profile of the famous person?

Answer: The masks of comedy and tragedy

The masks themselves illustrate the two classic genres of theatre - comedy and tragedy. In the days of Ancient Greece when only men performed in plays, they wore these masks to let the audience know not only the emotion they were trying to portray, but also the gender of the character.
3. In which venue were the very first Tony Awards held?

Answer: The Waldorf-Astoria

The date of the very first award ceremony was on April 6, 1947. The ceremony itself was in the Grand Ballroom, and just over 1000 guests attended the event.
4. Between 1997 and 2007, the Tony Awards were held at Radio City, except for 1999 when they were held in a Broadway Theatre - which one was it?

Answer: The Gershwin

Opening in 1972, the Gershwin can be found at 222 West 51st Street. It can seat up to 1,900 theatregoers. Interestingly, the very first production performed there was a musical called "Via Galactica".
5. Those who are nominated but do not win go away empty-handed after the award ceremony?

Answer: False

For everyone who gets a nomination, in any category, they will take home with them a certificate of recognition. It is a real honour to even receive a nomination in the first place.
6. What 2000 revival set a record for the most Tony Award nominations of all time?

Answer: Kiss Me Kate

"Kiss Me Kate" is the story of a couple, now divorced, having to perform together in a musical Shakespeare play. While an onstage argument between the ex-couple rages, gangsters are trying to recoup a gambling debt from another of the characters.

This play was nominated for twelve Tony Awards and won five. The others listed received 10 nominations.
7. When the category, "Best Musical" made its first appearance in 1949, what was the name of the performance that took the very first award?

Answer: Kiss Me Kate

"Kiss Me Kate" was the winner in 1949. "South Pacific" won in 1950, "Guys and Dolls" won in 1951, and "The King and I" was the winner in 1952.
8. Which famous Andrew Lloyd-Webber musical, which won 10 Tony Awards in 1988 alone, is one of the longest running musicals on Broadway?

Answer: Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera tell the story of a hermit who resides inside the Paris Opera House, haunting all that come his way. He falls in love with a young singer, whose talent he nurtures to become the lead in every opera that the company put on. This musical can be seen in The Majestic Theatre and has been running since 1988.
9. In 1978, a play with a very short title was given an award. Which of the following was it?

Answer: Da

"Da" was a comedy play that ran from 1978 to 1980 with a total of 697 performances. This play was rewarded with The Tony Award for Best Play.
10. Who was the first person to host the Tony Awards five times?

Answer: Angela Lansbury

Angela, who was born in London, England, herself a multiple Tony Award winner co-hosted the Award show in 1968, 1971, 1987, 1988, and 1989. The others have hosted the Awards three times.
Source: Author lollypop1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us