FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Chinese Mythology Quizzes, Trivia and Puzzles
Chinese Mythology Quizzes, Trivia

Chinese Mythology Trivia

Chinese Mythology Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. World Myth

Fun Trivia
Many players will be more familiar with European mythology than Asian, so here's an introduction to the mythology of one of the largest Asian countries.
3 Chinese Mythology quizzes and 35 Chinese Mythology trivia questions.
1.
  Chinese Mythology    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are 10 simple questions on a very difficult topic...play at your own risk! (Pinyin spelling is used in all cases!)
Tough, 10 Qns, thejazzkickazz, Jun 04 17
Tough
thejazzkickazz gold member
1426 plays
2.
  Chinese Myths and Legends    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about some of the more well known Chinese Gods and legends.
Tough, 15 Qns, meifeng, Jun 16 11
Tough
meifeng
437 plays
3.
  More Chinese Myths and Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
More about other Chinese Gods and the myths and legends surrounding them
Difficult, 10 Qns, meifeng, Jun 16 11
Difficult
meifeng
489 plays
Related Topics
  China [Geography] (44 quizzes)

  Chinese Government [World] (6 quizzes)

  China History [History] (57 quizzes)

  Chinese Astrology [Hobbies] (5 quizzes)

  Chinese Language [World] (28 quizzes)

  Chinese: Famous & Historical [People] (4 quizzes)

  Chinese Emperors [People] (6 quizzes)

  Chinese Foods [Hobbies] (7 quizzes)

  Chinese Literature [Literature] (29 quizzes)


Chinese Mythology Trivia Questions

1. Which four Gods are responsible for guarding the poles of Heaven so that they would not collapse?

From Quiz
More Chinese Myths and Legends

Answer: Powerful Warrior Guards

Known as 'Jin Gang Li Shi' in Mandarin, these four Gods were '30 zhang (an ancient Chinese measurement; 1 zhang = 3.58m) tall, ferocious-looking and very powerful'. According to legend, there was a time when half of heaven suddenly collapsed and the earth cracked making it hard for people to survive. The Goddess, Nu Wa, melted some multi-coloured stones, patched and blocked up the cracks. She then slew a giant turtle and set its four feet up as pillars to support the four corners of heaven. These were the Four Poles. To prevent the Four Poles from collapsing, the Heavenly Emperor sent the Powerful Warriors to guard it.

2. Who was the creator god of Chinese myth, that cracked the cosmic egg?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Pan Gu

Pan Gu separated the earth from the sky as he emerged from the egg.

3. Of all the Chinese domestic deities, who is the most important to an average household?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: The Kitchen God

On Chinese New Year's Eve, the Kitchen God would present his annual report on the behaviour of all in the household to the heavenly Jade Emperor. To ensure that the report will be favourable, householders would clean the god's shrine in the kitchen thoroughly and bribe him by smearing honey in his mouth so that sweet and flattering words would be said about them. A good report would bring good fortune and luck. A bad report is avoided by dipping the god's portrait in wine to get him drunk or feeding him a sticky confection to prevent him talking or both. The Jade Emperor would then grant rewards or punishments to the household accordingly.

4. Who was the mischievous Monkey King immortalized in Wu Cheng'en's classic novel 'Journey to the West'?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Sun Wukong

The 'Journey to the West' is alternately known as 'Monkey'...check out the English translation by Arthur Waley!

5. Who is the Chinese God of War?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: Guan Di

Guan Di, ne Guan Yu, was one of the most well known military generals in Chinese history. He served under Liu Bei (first emperor of the Shu Kingdom)during the late Eastern Han Dynasty. He was captured and executed by the ruler of the Wu Kingdom in 220 CE. He was made the God of War sometime during the Ming Dynasty and is described in folklore as being 'nine feet tall, dressed in green, [with] a ruddy face, [the] eyes of a phoenix and bushy eyebrows'.

6. Who is the Chinese God of Thunder?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Lei Gong

Legend has it that during the Tang Dynasty, a filial son was struck by thunder whilst killing a chicken for his mother. On his arrival in Heaven, the Jade Emperor conferred on him the title God of Thunder. The God of Thunder was originally depicted as having the face of a monkey with a long and pointed jaw and eagle-like claws for feet. Later generations changed his appearance to one with a head of a monster, mouth like a chicken's beak and a pair of wings on his shoulders. He wields a dagger in the left hand and a hammer in the right ready to beat the drums, the sound of thunder.

7. Yanluo Wang is the supreme master of which realm?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Hell

In Chinese myth there are 18 levels of hell...double that of Dante!

8. What is Bixia Yuanjin the Goddess of?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: Dawn, childbirth and destiny

As the Goddess of Dawn, Bixia Yuanjin welcomes each new day from her home in the clouds. She is present during the birth of children in order to fix their destiny and also to bring blessings and good fortune.

9. What is the name of the Lightning Goddess?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Shan Dian Niang Niang

This Goddess is gorgeously dressed in a perfumed coat, red skirt and white trousers. She holds in each hand a mirror from which two flashes of light proceed. Zhao Jun is a legendary Chinese heroine. Wang Mu Niang Niang is the consort of the Jade Emperor.

10. Which fruit of Xi Wangmu's garden will make one immortal?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Peach

Peaches are an ever-present symbol in Chinese literature. For example, the aforementioned Monkey King stole some peaches from the heavenly garden in the 'Journey to the West' only to be captured finally by the Buddha.

11. Which mountain do the Chinese believe is the abode of the Gods?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Kunlun Mountains

There is much debate as to whether the Kunlun Mountains mentioned in legends refers to the Kunlun Mountain of the Tibetan Plateau or to the Hindu Kush.

12. Which figure of ancient Chinese history and mythology was said to have invented the Chinese script?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Fu Xi

Fu Xi was a mythical ancient emperor of China...he invented many other things according to Chinese myth.

13. Who is known as the Goddess of Spinners?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: Zhi Nu

Zhi Nu is responsible for weaving all the beautiful clothes worn by the other deities.

14. The God of Literature, Wen Chang, has two immortal attendants who always accompany him on his journeys. What are their names?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Heavenly Deaf and Earthly Dumb

Wen Chang is usually depicted sitting down, dressed in the robes of a Mandarin and holding a sceptre, the 'ruyi' (wish fulfilling). Tian Long (Heavenly Deaf) and Di Ya (Earthly Dumb) are so called because they cannot reveal the secrets of how Wen Chang distributes the intellectual gifts, literary skills, ranks and titles of scholars on earth etc.

15. Which Chinese goddess was turned into a toad after drinking the sacred elixir of life?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Zhang O

Her lover was the ancient Chinese hero Yi, who was devastated by her transformation. Chang Er is another way of writing her name in the Roman alphabet.

16. Who is the only lady amongst the Eight Taoist Immortals?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: He Xian Gu

It was said that He Xian Gu or Lady He was born with six radiant golden hairs on her head. One legend has it that when she was a child, she met a stranger who gave her a peach. After eating it, she never felt hunger again and was also able to tell people's fortune. Another legend told of how when she was 14 years of age, she dreamed of a deity who taught her how to grind the 'mother of clouds' stone into powder and eat it so that she could be light and become an immortal.

17. Name the God who is the ruler of all the 18 layers of Hell.

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: King Yama

Some legends put the number of levels of hell as eight. Each level of hell corresponds to a different type of punishment for different crimes. For example, 'The Pounding Hell' is for murderers who are pounded for punishment or 'The Oil Cauldron Hell' where rapists, sexual offenders and adulterers are fried in oil.

18. She was the consort of Fu Xi and the creator goddess...what was her name?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Nu Wa

She was said to be the creator of the first humans.

19. Who is known as the father of Chinese agriculture?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: Shen Nong

The name Shen Nong means 'Divine Farmer'. He is also called 'Yan Di' and 'Wu Gu Xian Di' (Emperor of the Five Grains). He is believed to have lived some 5 000 years ago and taught people how to cultivate grains so as to avoid killing animals unnecessarily. He is also credited with introducing the use of herbs as medicine, personally tasting hundreds of them to determine their medicinal value. His book the "Shen Nong Ben Cao Jing" (The Divine Farmer's Herb-Root Classic) is considered to be the earliest book dealing with Chinese pharmacopoiea. He is the patron of pharmacists.

20. Lu Yong, Zhong Li Quan, Zhang Guotao (Elder Zhang Guo), He Xiangu (Immortal Woman He), Cao Guojiu (Royal Uncle Chao), Li Tieguai (Iron Crutch Li), Lan Caihe and Han Xiang Zi (Philosopher Han Xiang) are known collectively as what?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: The Eight Immortals

Of the Eight Immortals, Lu Yong, Zhong Li Quan and Zhang Guotao were real historical people. As they were venerated by the people and the emperor, they were made immortal deities upon their death. The others are to be found in fables and romances. As for the Sages of the Bamboo Grove, there are seven of them and there are three Heavenly Officials. Every administrative region, town or large village which are surrounded by walls are protected by the Gods of Walls and Ditches. Hence their Chinese name Cheng Huang. They are usually deified human beings who in their lifetime have provided protection and service to others.

21. Cai Shen was the god of what important daily item?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Wealth

Cai Shen's name means literally 'wealth god'! He is still an important god and his birthday is celebrated on the 5th day of the 5th month.

22. Which romantic legend tells the story of the creation of the Milky Way and the stars Altair and Vega?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: The Cowherd and the Weaving Maid

In this legend, a cowherd, Niu Lang, fell in love and married the youngest of seven fairy sisters, Zhi Nu. But the Goddess of Heaven, Wang Mu Niang Niang, found out and had Zhi Nu forcibly brought back to Heaven. A devastated Niu Lang was advised by his talking cow to kill itself and put on its hide so that Niu Lang could get to Heaven to rescue his wife. When Wang Mu Niang Niang discovered Niu Lang's intention, she used her silver hairpin to scratch a river in the sky (The Milky Way) to separate the lovers forever. The lovers eventually became the stars Altair (Niu Lang) and Vega (Zhi Nu). However, once a year on the seventh night of the seventh lunar month, all the magpies would take pity on the couple. They would fly up to Heaven to form a bridge across the river so that the two lovers could be together just for that one night.

23. Shou Xing, the Star of Longevity or God of Long Life, is always depicted holding what kind of fruit in his hand, which is a symbol of immortality?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Peach

He is easily recognisable as an old man with pure white eyebrows, long flowing white beard and by his enormous, high domed bald head. He also carries a multi-jointed, long walking stick. He is often accompanied by a stork and a turtle, both also symbols of immortality, as these creatures were supposed to live long lives.

24. What is the Chinese term for the ancient Yellow Emperor?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Huang Di

Huang Di is another of the ancient mythical emperors of Chinese history. Confucius looked to him, among others, as an ideal ruler.

25. Who is the River God governing the Yellow River?

From Quiz More Chinese Myths and Legends

Answer: He Bo

He is also known as 'Feng Yi' or 'Bing Yi'. He was appointed to guard the area around the Yellow River and also to control the flooding. He spots a red moustache, dresses all in white and wears a black crown. He rode a white horse and has twelve boy attendants. The quotations and information in this quiz come from: "100 Chinese Gods" by Lu Yanguang "Chinese Beliefs and Superstitions" by Evelyn Yip "Fun with Chinese Festivals" by Tan Huay Peng "Origins of Chinese People and Customs" by Li Xiaoxiang "Origins of Chinese Festivals by Wu Peiqi "Gateway to Chinese Culture", an Asiapac Publication

26. He is the Chinese God of Happiness and Blessings. Translated his name means 'Lucky Star'. The bat is his symbol. Who is he?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Fu Xing

In Chinese households, the word 'Fu' (happiness or luck) would be written in bold calligraphy and hung upside down as the Chinese word for 'upside down' and 'arrive' are homophones. Hence 'luck/happiness upside down' sounds like 'luck/happiness is arriving'. In Chinese, 'bat' and 'happiness' are homophones and that is why bats are deemed good luck creatures in Chinese culture. Huli is a fox. Ma Gu is a female immortal with eternal youth. Long Wang is the Dragon King.

27. Originally a male figure, the Buddhist goddess of mercy (a Bodhisattva) eventually became female and was worshiped because she helped couples who were childless conceive. What is her name?

From Quiz Chinese Mythology

Answer: Guan Yin

Guan Yin is also a healer of the sick and a patron of farmers, travellers, seafarers, etc.

28. This romantic legend tells of the romance and devoted love between a snake fairy, Bai Shu Chen, and a poor scholar, Xu Xuan, who runs a medicinal shop. What is the name of this legend?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Madam White Snake

This story originated during the Tang Dynasty (618 AD - 907 AD) and is set during the Southern Song Dynasty (420 AD - 479 AD). It is also known as 'The Legend of the White Snake' and is a very popular theme in the history of Chinese operas.

29. Which Goddess presides over the Earth, soil and harvest?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: Hou Tu Niang Niang

Hou Tu initially started out as a male deity but somehow during the 14th century he became a she. According to one legend, an official of Guangling Prefecture suffered a serious disease. As a last resort, his family went to the Hou Tu temple to pray for him. That night, the official had a dream whereby a woman wearing pearl earrings and shoes and dressed in a dress of shells and jade gave him a prescription to cure his disease. Upon waking up, he decocted the medicine as instructed and recovered soon after. Thus the statues of Hou Tu were moulded into the image of a woman and worshipped as Hou Tu Niang Niang.

30. In legends, in the world of darkness or hell, there existed two jail keepers whose duty it was to arrest criminals for King Yama. Who are these two jail keepers?

From Quiz Chinese Myths and Legends

Answer: The ox-headed and horse-faced goalers

As the name suggest, the ox-headed goaler had an ox head and a man's body and he carries a trident. The other goaler was also human in form but had the face of a horse and he carried with him a spear. They perform their duties together and are like brothers. Since they are the guardians of hell, they are the first beings that the dead souls meet when they arrive in hell.

This is category 20262
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.