FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Burgess Anthony Quizzes, Trivia and Puzzles
Burgess Anthony Quizzes, Trivia

Anthony Burgess Trivia

Anthony Burgess Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C

Fun Trivia
He wrote much more than "A Clockwork Orange", but the (in)famous film adaptation of that dystopian novel has made it the main work with which many will associate his name.
7 Anthony Burgess quizzes and 70 Anthony Burgess trivia questions.
1.
A Red Clockwork Orange
  A Red Clockwork Orange   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
A brief revisit of the classic "Clockwork Orange", by Anthony Burgess. The "red" may refer to the violence inherent in the book.
Average, 10 Qns, christopherm, Jun 01 13
Average
christopherm gold member
656 plays
2.
  Test yourself! A Clockwork Orange Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a quick quiz on the modern classic "A Clockwork Orange" written by Anthony Burgess. It should be easy enough if you've read the book, have fun!
Average, 10 Qns, Durden89, Apr 10 12
Average
Durden89
870 plays
3.
  The Ultimate A Clockwork Orange Redux Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
In the preface of the 1986 edition Anthony Burgess wrote that the book, originally published in 1962, should have been forgotten but stayed in the forefront due to the film released in 1971.
Average, 10 Qns, gme24, Jan 06 22
Average
gme24 gold member
Jan 06 22
115 plays
4.
  A Clockwork Orange - The Nadsat Language    
Multiple Choice
 10 Qns
If you've read 'A Clockwork Orange', you are aware of Anthony Burgess' nadsat language. Think you understand the language? I will give you a word or phrase in Nadsat, you translate it to English.
Tough, 10 Qns, alohonyai, Sep 10 04
Tough
alohonyai
873 plays
5.
  "A Clockwork Orange" Nadsat    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the slang Alex and his friends use in the book 'A Clockwork Orange' by Anthony Burgess. I'll give you a Nadsat or English word and you have to select the equivalent in the other language.
Average, 10 Qns, dippy_13, Jun 02 06
Average
dippy_13
1125 plays
6.
  Anthony Burgess - Malayan Triology 1    
Multiple Choice
 10 Qns
The Malayan Trilogy follows the life and career of English educator Victor Crabbe and his wife Fenella in Malaya during the transition period from British rule to independence. This quiz covers "Time for a Tiger" the 1st book in the trilogy.
Tough, 10 Qns, irishmark, Dec 25 06
Tough
irishmark
161 plays
7.
  Anthony Burgess    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions on the fiction of the late great British novelist Anthony Burgess.
Difficult, 10 Qns, gormless1, Jul 08 03
Difficult
gormless1
352 plays
Related Topics
  Contemporary Literature and Fiction [Literature] (22 quizzes)


Anthony Burgess Trivia Questions

1. In the first chapter we meet the main character Alex, and his three friends (or droogs as he calls them). What are the names of his three friends?

From Quiz
A Clockwork Orange

Answer: Georgie, Pete and Dim

Later in the book, these same three friends betray Alex when they leave him injured for the police to find him.

2. Nabby Adams, a British Colonial policman, inherited a rather mangy but loving dog from his predecessor. What was the loveable creature's name?

From Quiz Anthony Burgess - Malayan Triology 1

Answer: Cough

As we have heard, this dog was inherited. The dog was so called as it always used to get under its previous master's feet, prompting him to scold it with what sounded like the expression " 'coff"

3. Translate the following Nadsat sentence to English as closely as possible: Peeting the old moloko with synthemesc.

From Quiz A Clockwork Orange - The Nadsat Language

Answer: Drinking milk spiked with a certain drug

peet - to drink moloko - milk synthemesc - a drug

4. What is a veshch?

From Quiz "A Clockwork Orange" Nadsat

Answer: A Thing

'He started going on about all these Veshches.'

5. What's the name of Ken Toomey's manservant, at the beginning of 'Earthly Powers'?

From Quiz Anthony Burgess

Answer: Ali

'It was the afternoon of my eighty-first birthday, and I was in bed with my catamite, when my manservant announced the archbishop was here to see me...'

6. Anthony Burgess, who wrote "A Clockwork Orange", was also an accomplished what?

From Quiz A Clockwork Orange Redux

Answer: Composer

He was a very good musician and composed over 250 musical works including a number of preludes, including "A Manchester Overture", "The Waste Land" and "Brides of Enderby". John Anthony Burgess Wilson wrote many novels like "Enterby", "The Right to Answer", "Nothing Like the Sun" and "Any Old Iron".

7. Where does Alex live?

From Quiz A Clockwork Orange

Answer: In a flat with his parents

Alex is still at school and lives with his parents.

8. Victor Crabbe's headmaster at the school was a "paunchy sportsman with a taste for whiskey-water and fast cars, who subscribed to a popular book-club". What was his name?

From Quiz Anthony Burgess - Malayan Triology 1

Answer: Boothby

Boothby had a third class degree from Durham University and although giving the pretence of being cultured, he welcomed guests to tiffin with the greeting "Take a pew". He was also somewhat of a dictator. Gillespie was a former headmaster who was considered too harsh for the school. Roberts had "gone troppo", adapting too well to local customs, and was even seen once wearing a sarong to work. Ponsonby did not exist but may have been one of the pederasts mentioned in the book.

9. Translate the following Nadsat word to English as closely as possible: droog

From Quiz A Clockwork Orange - The Nadsat Language

Answer: friend

droog - friend

10. What is a Prestoopnick?

From Quiz "A Clockwork Orange" Nadsat

Answer: A Criminal

'I wasn't a presnoopick like them.'

11. Who, watching three televisons at once, inspired 'The End of the World News'?

From Quiz Anthony Burgess

Answer: Jimmy Carter

Carter and his family were watching 3 TVs in the White House

12. How many chapters are there in the original UK edition "A Clockwork Orange"?

From Quiz A Clockwork Orange Redux

Answer: 21

The book consisted of three sections, each section having seven chapters. In the 1986 introduction of the book Burgess wrote: "21 is the symbol of human maturity, or used to be, since at 21 you got the vote and assumed adult responsibility." When the book was written in 1962 the legal age of majority in the UK was 21, before this was changed to 18 in 1969. The first version published in the United States omitted the last chapter, as it was felt to be unrealistic and publishers felt their audience would not accept it. That version had only 20 chapters.

13. Which event leads to Alex being arrested?

From Quiz A Clockwork Orange

Answer: He breaks into a house and hits the owner with a statue

We later find out that the owner he hit with a statue died in hospital. At this point in the book, Alex is still only fifteen.

14. Victor walked in the Malayan heat each day from his house to the school. Why did he not drive like the rest of the expatriates in the town?

From Quiz Anthony Burgess - Malayan Triology 1

Answer: He had a morbid fear of driving

Victor had been responsible for the death of his first wife in England. Whilst driving recklessly on icy roads he had crashed into a river and she had drowned. Since then he could not drive.

15. Translate the following Nadsat word to English as closely as possible: Rassoodock

From Quiz A Clockwork Orange - The Nadsat Language

Answer: mind

On the first page, Alex and his "three droogs [friends]" make up their "rassoodocks [minds] what to do with the evening."

16. What word means 'big' in Nadsat?

From Quiz "A Clockwork Orange" Nadsat

Answer: bolshy

'We had these real bolshy boots for kicking.'

17. What's the beer many characters drink in the Malayan Trilogy novels?

From Quiz Anthony Burgess

Answer: Tiger

'Time for a Tiger'

18. Translate the following Nadsat word to English as closely as possible: Tolchock

From Quiz A Clockwork Orange - The Nadsat Language

Answer: hit

Tolchock seems to be a broad term referring to just about any type of physical strike.

19. Does Alex have a 'litso'?

From Quiz "A Clockwork Orange" Nadsat

Answer: yes & y

A Litso is a face.

20. What is the poet Enderby doing at the beginning of 'Inside Mr Enderby'?

From Quiz Anthony Burgess

Answer: Sleeping

Asleep, he is visited by literature students from the future...

21. Throughout the book, the narrator and other characters speak in their own language; what is the fictional language called?

From Quiz A Clockwork Orange

Answer: Nadsat

The Nadsat language is mainly Anglo-American with some Slavic words and phrases thrown in.

22. Hamidin, a boy in Victor's class, was expelled for, allegedly, being found in the houseboy's room with a woman. How did the other pupils in the school protest this action?

From Quiz Anthony Burgess - Malayan Triology 1

Answer: On the school sports day the senior students refused to participate in the events

Only the juniors took part in the events and so, as the headmaster, Boothby, eloquently put it, "...all we had was the egg and spoon race and the sack race and the bloody hop, step and jump". Boothby believed that Victor was to blame for the boycott and accused him of being a communist.

23. Translate the following Nadsat word to English as closely as possible: Zoobies

From Quiz A Clockwork Orange - The Nadsat Language

Answer: teeth

zoobies - teeth

24. What is a 'mesto'?

From Quiz "A Clockwork Orange" Nadsat

Answer: A Place

'Let's get out of this Mesto.'

25. In 'Honey for the Bears', which Russian city does Paul Hussey set sail for?

From Quiz Anthony Burgess

Answer: Leningrad

He hopes to sell dralon dresses to Russians.

26. In "A Clockwork Orange" Alex and friends frequent a pub. What is the pub's name?

From Quiz A Clockwork Orange Redux

Answer: Duke of New York

The pub was on Amis Avenue and the gang used to go there so as to have an alibi. They would normally buy drinks for old ladies. Korova was a milk bar that they also frequented.

27. Alex does not see himself as a criminal. He says "I am not a common criminal, sir, and I am not unsavoury". Whom does he say this to?

From Quiz A Clockwork Orange

Answer: Minister of the Interior

Alex takes offence when the Minister of the Interior refers to him as a "common criminal", despite the fact that before he was arrested he frequently committed assault and was involved in fights against rival gangs.

28. Translate the following Nadsat phrase to English as closely as possible: Vonny starry moodges.

From Quiz A Clockwork Orange - The Nadsat Language

Answer: Smelly ancient men

von - smell starry - ancient moodge - man

29. What is the name for 'teeth'?

From Quiz "A Clockwork Orange" Nadsat

Answer: Zoobies

'Dim gave him a good kick in the zoobies.'

30. What is the name of the hero in MF?

From Quiz Anthony Burgess

Answer: Miles Faber

Published 1971

This is category 8877
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.