FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Clockwork Orange Redux
Quiz about A Clockwork Orange Redux

The Ultimate A Clockwork Orange Redux Quiz | Authors


In the preface of the 1986 edition Anthony Burgess wrote that the book, originally published in 1962, should have been forgotten but stayed in the forefront due to the film released in 1971.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author GoldenSlumbers

A multiple-choice quiz by gme24. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Anthony Burgess

Author
gme24
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,901
Updated
Jan 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
118
Last 3 plays: Guest 24 (9/10), Guest 204 (6/10), Guest 109 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Anthony Burgess, who wrote "A Clockwork Orange", was also an accomplished what? Hint


Question 2 of 10
2. How many chapters are there in the original UK edition "A Clockwork Orange"? Hint


Question 3 of 10
3. The main character in the novel "A Clockwork Orange" is Alex. How does he refer to himself?


Question 4 of 10
4. The slang used in "A Clockwork Orange" is called Nadsat, and it's mostly based on what language?


Question 5 of 10
5. In "A Clockwork Orange" Alex and friends frequent a pub. What is the pub's name? Hint


Question 6 of 10
6. Following a rather wild night, Alex skipped school and was visited at home by P.R. Deltoid. What business did he have with Alex? Hint


Question 7 of 10
7. As the four friends were driving along, their car run out of fuel. What did they do to the car? Hint


Question 8 of 10
8. Alex was convicted of murder and sent to jail. What was the name of the jail? Hint


Question 9 of 10
9. While in jail, Alex was offered access to a new technique that would enable him to stay out of trouble for good. What was the name of this experimental technique?


Question 10 of 10
10. After Alex was released, he went home, only to find out that all his things were gone. What had happened to his possessions? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 28 2024 : Guest 24: 9/10
Mar 25 2024 : Guest 204: 6/10
Mar 17 2024 : Guest 109: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Anthony Burgess, who wrote "A Clockwork Orange", was also an accomplished what?

Answer: Composer

He was a very good musician and composed over 250 musical works including a number of preludes, including "A Manchester Overture", "The Waste Land" and "Brides of Enderby".
John Anthony Burgess Wilson wrote many novels like "Enterby", "The Right to Answer", "Nothing Like the Sun" and "Any Old Iron".
2. How many chapters are there in the original UK edition "A Clockwork Orange"?

Answer: 21

The book consisted of three sections, each section having seven chapters. In the 1986 introduction of the book Burgess wrote: "21 is the symbol of human maturity, or used to be, since at 21 you got the vote and assumed adult responsibility." When the book was written in 1962 the legal age of majority in the UK was 21, before this was changed to 18 in 1969.

The first version published in the United States omitted the last chapter, as it was felt to be unrealistic and publishers felt their audience would not accept it. That version had only 20 chapters.
3. The main character in the novel "A Clockwork Orange" is Alex. How does he refer to himself?

Answer: Large

Alex calls himself Large or Alexander the Great. His best friends are Pete, Georgie and Dim.
Alexander means "defender of men".
4. The slang used in "A Clockwork Orange" is called Nadsat, and it's mostly based on what language?

Answer: Russian

Some of the Russian words used are "deng" for money, "Bog" for God, "bitva" for battle and "bratty" for brother. There are also some invented words like "appy polly loggy" for apology, "drencrom" for drug and "eggiweg" for egg.
5. In "A Clockwork Orange" Alex and friends frequent a pub. What is the pub's name?

Answer: Duke of New York

The pub was on Amis Avenue and the gang used to go there so as to have an alibi. They would normally buy drinks for old ladies.
Korova was a milk bar that they also frequented.
6. Following a rather wild night, Alex skipped school and was visited at home by P.R. Deltoid. What business did he have with Alex?

Answer: Post-Corrective Adviser

P.R. Deltoid came round to warn him that in the event of any trouble he would end up in jail rather than in the Corrective Institute, where he had been before.
7. As the four friends were driving along, their car run out of fuel. What did they do to the car?

Answer: Pushed it in the canal

They were pondering whether to leave it there to be stolen by other gangs or to push it into the canal. They decided on the latter, pushed it in the canal and then used public transport to return home.
8. Alex was convicted of murder and sent to jail. What was the name of the jail?

Answer: Staja 84F

Alex had broken into a house where an old lady lived and killed her by hitting her on the head with a statue. As the sirens were announcing the arrival of the police, one of his friends, Dim, hit him across the face with his chain and left him there to be arrested by the police.
9. While in jail, Alex was offered access to a new technique that would enable him to stay out of trouble for good. What was the name of this experimental technique?

Answer: Ludovico's

The technique used a combination of music and violent scenes to condition the patient against violent acts. The patient was made to feel physically sick when listening to certain pieces of music.
10. After Alex was released, he went home, only to find out that all his things were gone. What had happened to his possessions?

Answer: Sold for compensation

The old lady that Alex killed had a lot of cats that were in need of being fed. So, his possessions were sold for the upkeep of the cats.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us