FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Clockwork Orange
Quiz about A Clockwork Orange

Test yourself! Take this A Clockwork Orange Quiz | Authors


Just a quick quiz on the modern classic "A Clockwork Orange" written by Anthony Burgess. It should be easy enough if you've read the book, have fun!

A multiple-choice quiz by Durden89. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Anthony Burgess

Author
Durden89
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,398
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
874
Last 3 plays: Guest 24 (9/10), Guest 204 (9/10), Guest 109 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the first chapter we meet the main character Alex, and his three friends (or droogs as he calls them). What are the names of his three friends? Hint


Question 2 of 10
2. Where does Alex live? Hint


Question 3 of 10
3. Which event leads to Alex being arrested? Hint


Question 4 of 10
4. Part 2 starts with Alex in jail, being sentenced for fourteen years. He is released after just two years by putting himself forward for treatment by the Ludovico technique.


Question 5 of 10
5. Throughout the book, the narrator and other characters speak in their own language; what is the fictional language called? Hint


Question 6 of 10
6. Alex does not see himself as a criminal. He says "I am not a common criminal, sir, and I am not unsavoury". Whom does he say this to? Hint


Question 7 of 10
7. What is the style of music that plays in the background of the videos that Alex is forced to watch as part of the Ludovico technique? Hint


Question 8 of 10
8. At the beginning of part three, Alex is unable to perform violent acts, and so is unable to defend himself when he is abducted and beaten by two policemen. Who are the two policemen? Hint


Question 9 of 10
9. At one point in the book, Alex jumps out of the window in an attempt to kill himself. Why? Hint


Question 10 of 10
10. Near the end of the book we find that Alex's old friend Pete has matured a lot and now has a job and a wife. Where does Pete work? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 28 2024 : Guest 24: 9/10
Mar 25 2024 : Guest 204: 9/10
Mar 17 2024 : Guest 109: 10/10
Mar 01 2024 : Guest 103: 8/10
Feb 21 2024 : Guest 209: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the first chapter we meet the main character Alex, and his three friends (or droogs as he calls them). What are the names of his three friends?

Answer: Georgie, Pete and Dim

Later in the book, these same three friends betray Alex when they leave him injured for the police to find him.
2. Where does Alex live?

Answer: In a flat with his parents

Alex is still at school and lives with his parents.
3. Which event leads to Alex being arrested?

Answer: He breaks into a house and hits the owner with a statue

We later find out that the owner he hit with a statue died in hospital. At this point in the book, Alex is still only fifteen.
4. Part 2 starts with Alex in jail, being sentenced for fourteen years. He is released after just two years by putting himself forward for treatment by the Ludovico technique.

Answer: True

The Ludovico technique involves conditioning the patient (Alex) to associate violence with a nauseous feeling.
5. Throughout the book, the narrator and other characters speak in their own language; what is the fictional language called?

Answer: Nadsat

The Nadsat language is mainly Anglo-American with some Slavic words and phrases thrown in.
6. Alex does not see himself as a criminal. He says "I am not a common criminal, sir, and I am not unsavoury". Whom does he say this to?

Answer: Minister of the Interior

Alex takes offence when the Minister of the Interior refers to him as a "common criminal", despite the fact that before he was arrested he frequently committed assault and was involved in fights against rival gangs.
7. What is the style of music that plays in the background of the videos that Alex is forced to watch as part of the Ludovico technique?

Answer: Classical

Alex is a big fan of classical music, especially Ludwig van Beethoven, and so he sees it as a sin to use classical music as the soundtrack for the videos: "It's a sin, that's what it is, a filthy unforgivable sin".
8. At the beginning of part three, Alex is unable to perform violent acts, and so is unable to defend himself when he is abducted and beaten by two policemen. Who are the two policemen?

Answer: Dim and Billyboy

Dim was one of Alex's friends before he was arrested, and Billyboy was a member of a rival gang; not surprisingly Alex feels betrayed.
9. At one point in the book, Alex jumps out of the window in an attempt to kill himself. Why?

Answer: F. Alexander and his cohorts play classical music into his room

The classical music induces extreme pain and nausea in Alex and causes him to jump out of the window to get away from the sound. However, there may also be an element of self-pity involved in his decision to jump. Alex says "I creeched out to the world: 'Good-bye, good-bye, may Bog forgive you for a ruined life'".
10. Near the end of the book we find that Alex's old friend Pete has matured a lot and now has a job and a wife. Where does Pete work?

Answer: State Marine Insurance

Hearing that Pete has grown up a lot causes Alex to think about where his own life is going and what his plans for the future are.
Source: Author Durden89

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us