FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
A Christmas Carol Quizzes, Trivia and Puzzles
A Christmas Carol Quizzes, Trivia

A Christmas Carol Trivia

A Christmas Carol Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Dickens, Charles

Fun Trivia
The Ghost of Christmas Past, Present and Future, Ebenezer Scrooge, Tiny Tim - these are just some of the unforgettable characters in this beloved Dickens novella.
8 quizzes and 80 trivia questions.
1.
  The Second Best Known Christmas Story   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As part of the Christmas Carols Challenge, I've chosen to write a quiz about Charles Dickens' 'A Christmas Carol'. Here's your chance to test your 'Christmas Carol' knowledge.
Average, 10 Qns, Cymruambyth, Nov 16 21
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
Cymruambyth gold member
Nov 16 21
2132 plays
2.
  A Christmas Carol - The Book   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz regards the book 'A Christmas Carol' itself, not the many film versions. Be warned...having watched one of these film versions may not be enough to get you through all of the questions in this rather difficult quiz!
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jan 19 14
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
thejazzkickazz gold member
5581 plays
3.
  Jacob Marley Unchained   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Whether or not you celebrate Christmas, Charles Dickens' "A Christmas Carol" is one of the most recognized and beloved pieces of literature from the Victorian era. This quiz honors one of its most intriguing and memorable spirits, Mr. Jacob Marley.
Average, 10 Qns, gretas, Dec 25 21
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
gretas
Dec 25 21
2174 plays
4.
  Test yourself! A Christmas Carol Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Bah! Humbug! Everybody's favorite miser has entertained us for years. See how much you remember about this classic!
Average, 10 Qns, randyaimee, Nov 11 09
Recommended for grades: 6,7,8,9
Average
randyaimee
6245 plays
5.
  Marley and the 'Wailers'    
Multiple Choice
 10 Qns
You guessed it! I'm referring of course to JACOB MARLEY and HIS 'WAILERS': the Ghosts of Christmas Past, Present, and Yet To Come from Charles Dickens's "A Christmas Carol". Please enjoy my fourteenth quiz!
Average, 10 Qns, benniebenbenny, Oct 19 23
Average
benniebenbenny
Oct 19 23
1823 plays
6.
  Average A Christmas Carol Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on Charles Dickens' classic novel, "A Christmas Carol".
Average, 10 Qns, bonanza22, Dec 29 08
Average
bonanza22
2740 plays
7.
  "A Christmas Carol" - Charles Dickens    
Multiple Choice
 10 Qns
There is no better story than this for Christmas.
Tough, 10 Qns, Aznboy, Dec 09 18
Tough
Aznboy
Dec 09 18
2628 plays
8.
  Basic Knowledge of "A Christmas Carol"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some questions about the novel, "A Christmas Carol" by Charles Dickens. These are facts and tiny details that are mentioned or expressed in the story. Good luck!
Tough, 10 Qns, basset_b0mb, Dec 25 22
Tough
basset_b0mb
Dec 25 22
1595 plays
trivia question Quick Question
Who declares, 'God bless us, everyone!'?

From Quiz "A Christmas Carol"




Related Topics
  Children's Christmas Books [For Children] (6 quizzes)

  Christmas [World] (70 quizzes)

  Christmas Movies [Movies] (23 quizzes)

  Christmas Music [Music] (119 quizzes)

  Christmas Songs for Kids [For Children] (5 quizzes)

  Christmas Story, A [Movies] (11 quizzes)

  Christmas Vacation [Movies] (10 quizzes)

  Christmas Word Play [Brain Teasers] (34 quizzes)

  How the Grinch Stole Christmas [Movies] (4 quizzes)

  Nightmare Before Christmas [Movies] (7 quizzes)

  The Christmas Story [Religion] (14 quizzes)

  The Muppets Christmas Carol [Movies] (4 quizzes)

  White Christmas [Movies] (4 quizzes)


A Christmas Carol Trivia Questions

1. In what year did Dickens first publish 'A Christmas Carol'?

From Quiz
The Second Best Known Christmas Story

Answer: 1843

'A Christmas Carol' was Dickens' response to a government report on the dreadful conditions experienced by child labourers in mines and factories. After reading the report, published in the autumn of 1843, Dickens set aside 'Martin Chuzzlewit', which was the current novel-in-progress, to deliver what he referred to as "a hammer blow on behalf of the poor man's child". Dickens began the book in October, 1843 and it took him about six weeks to write it. It was published in time for Christmas that year.

2. In the beginning of "A Christmas Carol," author Charles Dickens declares that Jacob Marley is as dead as which inanimate object?

From Quiz Jacob Marley Unchained

Answer: Door nail

Charles Dickens tells us that "Marley was dead: to begin with. There is no doubt whatever about that. The register of his burial was signed by the clergyman, the clerk, the undertaker, and the chief mourner. Scrooge signed it. And Scrooge's name was good upon `Change, for anything he chose to put his hand to. Old Marley was as dead as a door-nail." And thus begins one of the greatest English-language Christmas stories of all time.

3. What was the name of Scrooge's business?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: Scrooge and Marley

The book tells us that even after Marley had been dead for seven years, he never bothered to change the name or the sign, and just left it "Scrooge and Marley".

4. What is the first line of the book?

From Quiz "A Christmas Carol" - Charles Dickens

Answer: "Marley was dead, to begin with"

The story begins with a brief history of Scrooge's partner, Jacob Marley.

5. 'A Christmas Carol' was written by _________________.

From Quiz A Christmas Carol

Answer: Charles Dickens & Dickens

Probably his best known work!

6. Truth be told, there actually WAS a bit of 'wailing' in 'A Christmas Carol'. Apart from Ebenezer Scrooge, which member of Jacob Marley and the 'wailers' also 'wailed'?

From Quiz Marley and the 'Wailers'

Answer: Jacob Marley

In Chapter One, titled 'Marley's Ghost', Scrooge tried to convince himself that he was hallucinating. To quote the book: (Referring to a toothpick) "Well!" returned Scrooge, "I have but to swallow this, and be for the rest of my days persecuted by a legion of goblins, all of my own creation. Humbug, I tell you! Humbug!" At this, THE SPIRIT RAISED A FRIGHTFUL CRY [my capitals], and shook its chain with such a dismal and appalling noise..." As it turned out, Jacob Marley was the only 'wailer' to 'wail' in the classic. None of the other 'wailers' ever wailed. One of them didn't even speak a single word (Christmas Yet To Come). (Jacob Marley could probably be called the forefather of modern music videos, with his assortment of chains and other props often seen in such videos.)

7. How many years had Jacob Marley been dead before appearing as a ghost before Scrooge?

From Quiz Jacob Marley Unchained

Answer: 7

Dickens tells us that Jacob Marley died exactly seven years to the date of his unexpected return from the grave on that fateful Christmas Eve. And what had Marley been doing throughout the intervening years? Scrooge wondered the same thing: " 'Seven years dead,' mused Scrooge. `And travelling all the time!' `The whole time,' said the Ghost. `No rest, no peace. Incessant torture of remorse.' `You travel fast?' said Scrooge. `On the wings of the wind,' replied the Ghost.

8. What is the name of Bob Cratchit's ill son?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: Tiny Tim

Peter is Bob's other son, but he is not ill. Everyone knows Tiny Tim's classic line, "God bless us, everyone!".

9. What are the names of the children hidden under the robe of the ghost of Christmas Present? (One of the creepiest parts of the book)

From Quiz "A Christmas Carol" - Charles Dickens

Answer: Ignorance and Want

"`Spirit. are they yours.' Scrooge could say no more. `They are Man's,' said the Spirit, looking down upon them. `And they cling to me, appealing from their fathers. This boy is Ignorance. This girl is Want." -Chapter 3

10. From Marley's words...at what time could Scrooge expect the visit by the second spirit?

From Quiz A Christmas Carol - The Book

Answer: One

'Expect the first to-morrow when the bell tolls One. Expect the second on the next night at the same hour. The third upon the next night when the last stroke of Twelve has ceased to vibrate.' And the ghosts do show up at the very hour!

11. How many ghosts come and visit Ebenezer Scrooge?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: four

Don't forget about Marley's ghost!

12. Who referred to 'A Christmas Carol' as a national benefit?

From Quiz The Second Best Known Christmas Story

Answer: William Makepeace Thackeray

Thackeray, who was a close friend of Dickens, made the comment in response to an article by a literary critic who commented that 'A Christmas Carol' was a national institution. Jane Austen was in no position to comment on the book, having been, like Marley, "as dead as a door-nail" for 26 years. I am unaware of any comments made about 'A Christmas Carol' by either Robert Browning or George Eliot, but I'm reasonably sure they both read it.

13. How did Scrooge feel when the Ghost of Christmas Past brought him to Fezziwig's party?

From Quiz Basic Knowledge of "A Christmas Carol"

Answer: Jubilant

Scrooge was happy only a few times in the novel. When he visited Fezziwig's party he remembered all of the good times he had with him.

14. On which household object does Scrooge first see Jacob Marley's ghostly face superimposed?

From Quiz Jacob Marley Unchained

Answer: Door knocker

While walking home from his office on Christmas Eve, Scrooge encounters the eerie apparition of a funeral carriage, much like the one that had borne away his late partner, Jacob Marley. Upon arriving home, he is further horrified to see the ghostly image of Marley's face superimposed on his front door knocker.

15. When the Ghost of Christmas Past asks Scrooge if he remembers the way to his old school, what does Scrooge reply?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: "I could walk it blindfolded!"

The ghost and Scrooge go in where they see a little boy reading, the only boy who did not go home for Christmas.

16. What word is written across the boy's forehead who was revealed from under the robe of the Ghost of Christmas Present?

From Quiz "A Christmas Carol" - Charles Dickens

Answer: Doom

Seeing the children and the word, Ebenezer Scrooge seems to be very upset and asks the Spirit to cover them because he does not wish to see them anymore.

17. The Ghost of Christmas Past takes Scrooge back to his old primary school where he encounters his child self engrossed in his readings. This sparks Scrooge's memory of two books of his childhood, which two?

From Quiz A Christmas Carol - The Book

Answer: Arabian Nights and Robinson Crusoe

Scrooge also sees his child self being met by his beloved little sister Fan, who takes him home for Christmas.

18. How long ago did Marley die before that fateful night of the visits?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: 7 years ago that night

Lots of chains he wore.

19. In 1867 a Chicago manufacturer did something unusual after attending a reading of 'A Christmas Carol' given by Dickens on his American tour. What was it?

From Quiz The Second Best Known Christmas Story

Answer: He closed his factory on Christmas Day

Mr. Fairbanks, a Chicago man who manufactured scales, was so moved by Dickens' book (or perhaps by Dickens' reading of it) that he voluntarily closed his factory on Christmas Day and gave his employees the day off with pay. Moreover, he gave each employee a turkey! Mrs. D. did not accompany Charles on the 1867 tour. By this time, the Dickens' marriage was in disarray and had Catherine accompanied Charles on the 1867 tour he would probably have helped her to pack her bags for an elopement with Mr. Fairbanks!

20. What was Martha Cratchit's occupation?

From Quiz Basic Knowledge of "A Christmas Carol"

Answer: Apprentice at a milliners

She worked as an apprentice at a milliners, not a bakery.

21. The Ghost of Christmas Present tells Scrooge that he has over 1800 brothers and sisters. What does each brother and sister stand for?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: Every Christmas

The book was written in 1843. The story probably takes place in the early 1800s. Each of the ghost's brothers and sisters stands for the Christmases that have passed.

22. According to Scrooge, what is the only thing in the world more ridiculous than a Merry Christmas?

From Quiz "A Christmas Carol" - Charles Dickens

Answer: Love & falling in love & being in love

"'Because you fell in love!' growled Scrooge, as if that were the only one thing in the world more ridiculous than a Merry Christmas." - Chapter 1 Sounds as if Scrooge has a lot to work on. :)

23. There was a girl that Scrooge once loved in his youth. What was her name?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: Belle

He choose money over her.

24. During the Cratchits' Christmas dinner, who was the Founder of their Feast?

From Quiz Basic Knowledge of "A Christmas Carol"

Answer: Scrooge

Even though the Cratchits dreaded him so much they still remembered him in their feast.

25. Fill in the quote: Scrooge: "...keep Christmas in your own way, and let me keep it in mine" Fred: "Keep it! _______________" (What are the missing words?)

From Quiz A Christmas Carol

Answer: But you don't keep it!

Scrooge counterattacks by saying, "Then let me leave it alone then!".

26. What is Scrooge's sister's name? (Mentioned in Scrooge's trip to the past)

From Quiz "A Christmas Carol" - Charles Dickens

Answer: Fan

Fan dies later on in the past, as mentioned in chapter 2. Maybe that is why Scrooge is so grumpy and lonely.

27. The Ghost of Christmas Past leads Scrooge to one final vision, that of his ex-fiance releasing him from his promise of marriage. Her name is mentioned once here, what is it?

From Quiz A Christmas Carol - The Book

Answer: Belle

Scrooge is forced to view Belle later in life with the man who she eventually married...here he has much regret. Returning back to Scrooge's quarters, Scrooge exclaims 'Haunt me no longer!' and proceeds to dampen the light of the Ghost of Christmas Past using the 'extinguisher-cap' that had accompanied the ghost.

28. Scrooge has a nephew that he ignores until the end. What is his name?

From Quiz A Christmas Carol

Answer: Fred

He finally goes to Christmas dinner at the end.

29. The Ghost of Christmas Present shows Scrooge two children. What were their names?

From Quiz The Second Best Known Christmas Story

Answer: Ignorance and Want

Dickens, who had suffered great privation in his childhood, had an abiding interest in the welfare of the children of the poor, and used his writing talent to bring attention to the dreadful conditions in which they lived and worked. He supported financially the Ragged Schools movement, along with Lord Shaftsbury and other Victorian philanthropists. The Ragged Schools were so-called because the children who attended them were wretchedly clothed, coming as they did from the slums. The schools were held in the evenings, because the children worked during the day. Dickens fervently believed that education was the key to increasing one's opportunities in life.

This is category 14720
Last Updated Jul 20 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.