FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Eldest Quizzes, Trivia and Puzzles
Eldest Quizzes, Trivia

Eldest Trivia

Eldest Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Paolini, Christopher

Fun Trivia
The second novel in the "Inheritance" cycle follows Eragon and his dragon Saphira as they travel to the land of the Elves so Eragon can progress in his training as a Dragon Rider.
6 Eldest quizzes and 60 Eldest trivia questions.
1.
  Eldest    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about "Eldest", book number two on the "Inheritance Trilogy" by Christopher Paolini. The quiz is not about other books in the series - base answers on what you know by reading "Eldest".
Easier, 10 Qns, protoss_350, Aug 03 11
Easier
protoss_350
2075 plays
2.
  Multiple Choice Quiz about "Eldest" by C. Paolini    
Multiple Choice
 10 Qns
I noticed that there are not many challenging quizzes on this book, so I decided to make one myself. Hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, theonlymrsdepp, Mar 09 10
Average
theonlymrsdepp
1073 plays
3.
  Take this "Eldest" by C. Paolini Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on "Eldest" by Christopher Paolini. Enjoy.
Average, 10 Qns, catfriend539, Jan 05 07
Average
catfriend539
1173 plays
4.
  'Eldest' by C. Paolini    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the second book in the "Inheritance" Trilogy.
Easier, 10 Qns, 6starstruck1, Jan 25 09
Easier
6starstruck1
1569 plays
5.
  'Eldest', by Christopher Paolini    
Multiple Choice
 10 Qns
'Eldest' is the second book of the 'Inheritance' trilogy by Christopher Paolini. This quiz may contain spoilers.
Average, 10 Qns, Bryza, Apr 07 17
Average
Bryza
1696 plays
6.
  'Eldest' by Christopher Paolini    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about 'Eldest', the second book in the 'Inheritance' trilogy.
Average, 10 Qns, jadeb, May 04 10
Average
jadeb
812 plays
trivia question Quick Question
Where do Eragon and Saphira go to complete their training?

From Quiz "'Eldest' by C. Paolini"





Eldest Trivia Questions

1. What are the two names (in the ancient language) that Oromis is known by?

From Quiz
"Eldest" by C. Paolini

Answer: Osthawa Chettowa and Togira Ikonoka

Osthawa Chettowa means The Mourning Sage, and Togira Ikonoka means The Cripple Who is Whole in the ancient language (Liduen Kvedhi).

2. What is Saphira's new found talent?

From Quiz 'Eldest' by C. Paolini

Answer: she can breathe fire

The first time Saphira breathed fire she used it to save Eragon's life.

3. Who tells Eragon who his father is?

From Quiz 'Eldest' by Christopher Paolini

Answer: Murtagh

Murtagh reveals during the final battle in the book that Morzan is his father, making Eragon and Murtagh brothers with the same mother, Selena.

4. When Eragon and Arya attempt to scry Murtagh in the beginning of the book, what do they see?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Darkness

When Eragon attempts to scry Murtagh, the water turns black.

5. In the beginning of the book, what happens to Ajihad?

From Quiz Eldest

Answer: He dies from the Urgals.

He dies after he slays five Urgals. Murtagh and the Twins gets captured by the Urgals.

6. What Dwarven Clan traditionally wields the 'huthvir'-a weapon that Angela also uses?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Durgrimst Quan

Angela won this weapon from a dwarf- it is a double-bladed sword/spear.

7. Who did the Council of Elders chose to lead the Varden after Ajihad's death?

From Quiz 'Eldest' by C. Paolini

Answer: Nasuada

Nasuada is Ajihad's daughter. Nasuada stayed to fight the Urgals against her father's wishes when all the other females and children fled.

8. Who do the Ra'zac capture?

From Quiz 'Eldest' by Christopher Paolini

Answer: Katrina

Sloan helps them take Katrina to stop her marrying Roran. The Ra'zac want to use Katrina to get to Roran so they can get to Eragon.

9. Who is the Rider that Eragon and Saphira meet in Ellesmera?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Oromis and Glaedr

Brom died in "Eragon" and his dragon Saphira died long before. Murtagh doesn't appear with Thorn until the end of the book, and Glabatorix stays very firmly where he is with Shruikan.

10. What is the name of the Kull that meets with Nasuada?

From Quiz 'Eldest', by Christopher Paolini

Answer: Nar Garzhvog

Durza was the shade Eragon slew. Ahgrat ukmar means 'it is done' in the Urgal language. Drajl means 'spawn of maggots' in the Urgal Language.

11. Who becomes the new leader of the Varden?

From Quiz Eldest

Answer: Nasauda

The Council of Elders wanted Nasauda to become leader because they thought they could control her. She proved them wrong afterwards.

12. What elven celebration is to take place during Eragon's stay in Ellesmera?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Agatei Blodhren

Otho- means 'faith' in the Dwarven Language Du Fyrn Skulblaka-means 'the dragon war' in the ancient language Fricai Andlat- means 'death friend' in the ancient language The correct answer was Agatei Blodhren- means 'blood-oath celebration' in the ancient language.

13. Who did Eragon swear fealty to?

From Quiz 'Eldest' by C. Paolini

Answer: Nasuada

Eragon tricked the Council of Elders into thinking that he was going to swear fealty to them and not Nasuada.

14. Where does the final battle take place?

From Quiz 'Eldest' by Christopher Paolini

Answer: Burning Plains

The battle takes place on the Burning Plains, west of the river Jiet. (Du Völlar Eldrvarya).

15. Oromis tells Eragon that his blessing in Tronjheim went horribly wrong because he forgot a suffix. Translated, what did the "blessing" actually mean?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: May luck and happiness follow you and may you be a shield from misfortune

This messed-up blessing actually comes in handy when the girl saves Nasuada's life. At the end of the book Eragon promises Elva that he can redo the blessing and take away the ill effects.

16. Where did Horst live?

From Quiz Eldest

Answer: Carvahall

After Roran escapes with most of the village of Carvahall, the Ra'zac burns the town down. Eragon finds out by scrying the town.

17. What is the name of Oromis' golden dragon?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Glaedr

Eragon finds out that he is not the only Rider (except Galbatorix), and Oromis and Glaedr tutor Eragon and Saphira in Ellesmera.

18. Where do Eragon and Saphira go to complete their training?

From Quiz 'Eldest' by C. Paolini

Answer: Ellesmera

He traveled to Ellesmera with Orik and Arya.

19. What does 'Ahgrat ukmar' mean in English?

From Quiz 'Eldest' by Christopher Paolini

Answer: It is done

It's Urgal. It can be found in the glossary of the book.

20. In the last battle of the book, Eragon takes the strength of a dying creature to help him. What creature was this?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: A horse

The horse had a spear stuck in it, and he took the horse's strength to fortify himself and stop the animal's suffering.

21. What is Murtagh's Dragon's name?

From Quiz 'Eldest', by Christopher Paolini

Answer: Thorn

Glaedr is Oromis' dragon. Shruikan is Galbatorix' dragon. Irnstad is the only dragon rider, other than Eragon, to ever have slain a shade.

22. Whom does Roran get help from in stealing 'the Dragon Wing'?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Jeod

Jeod is an old acquaintance of Brom's, and informs Roran of Eragon's deeds, and about Saphira.

23. What did Eragon find out about Arya when they arrived for their training?

From Quiz 'Eldest' by C. Paolini

Answer: She is the princess

She hasn't talked to her mother the entire time that she was the 'guardian' for Saphira's egg.

24. How did Roran react to the news that Eragon was a Rider?

From Quiz 'Eldest' by Christopher Paolini

Answer: He laughed

Roran "laughed until tears gathered at the corners of his eyes and his stomach hurt from the convulsions."

25. Who is Angela the witch based on?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: The author's sister

Christopher Paolini admits in his acknowledgements that he based her on his sister Angela, and also comments upon the fact that his sister doesn't really seem to mind and actually helps him with some of the witch's dialogue.

26. What race is Ismira?

From Quiz 'Eldest', by Christopher Paolini

Answer: Human

Ismira is Sloan's deceased wife.

27. Who did the Ra'zac come to Carvahall for?

From Quiz Eldest

Answer: Roran

They discover that Roran is Eragon's cousin. They came because they want information on Eragon.

28. What is the price of Eragon's capture?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: An Earldom

Roran finds this out in Teirm. The price on Roran's head is 10,000 crowns. The 'wanted' posters say not to approach Eragon as he is extremely dangerous.

29. What colour is Murtagh's dragon?

From Quiz 'Eldest' by C. Paolini

Answer: red

King Galbatorix made Murtagh swear loyalty in the Ancient Language.

30. When Eragon jumps off Saphira in the airborne battle with Murtagh and Thorn, what body part of the red dragon does he injure?

From Quiz "Eldest" by C. Paolini

Answer: Back leg

Eragon is startled when Murtagh heals his dragon with just a few words.

This is category 15897
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.