FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Batman Begins Quizzes, Trivia and Puzzles
Batman Begins Quizzes, Trivia

Batman Begins Trivia

Batman Begins Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Batman

Fun Trivia
7 Batman Begins quizzes and 70 Batman Begins trivia questions.
1.
  Batman Begins (Part 1)   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Batman franchise was revived in 2005 thanks to director Christopher Nolan and his film 'Batman Begins'. This is the first of three sequential quizzes covering the details of this fantastic film. Good luck!
Easier, 10 Qns, thejazzkickazz, Nov 25 05
Easier
thejazzkickazz gold member
7153 plays
2.
  Test yourself! Batman Begins Quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Christopher Nolan's "Batman Begins" (2005) offers us a different beginning to the "Batman" legend - one that comic book readers may already be familiar with.
Easier, 10 Qns, skunkee, Feb 01 11
Easier
skunkee editor
7718 plays
3.
  'Batman Begins' (Part 2)   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the second quiz in a three-quiz series about 'Batman Begins', a brilliantly directed film from director Christopher Nolan. Good luck!
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, May 06 13
Average
thejazzkickazz gold member
5723 plays
4.
  Batman Begins (Part 3)   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz rounds out my trilogy on 'Batman Begins', a well-crafted film from the mind of director Christopher Nolan. Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, thejazzkickazz, Jun 02 15
Average
thejazzkickazz gold member
5473 plays
5.
  10 Questions about Batman Begins    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on one of my favorite movies, "Batman Begins". Have fun with the quiz. Peace!
Easier, 10 Qns, nickgamer20, Jul 15 05
Easier
nickgamer20
4851 plays
6.
  "Batman Begins": A Progression   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Batman Begins" is arguably the only Batman film to do justice to the Batman legacy. It is serious, realistic and just plain brilliant. This quiz will give you 10 questions that progress through this great movie. Good luck!
Easier, 10 Qns, steve_92, Jun 11 08
Easier
steve_92
2387 plays
7.
  Who Played Me in "Batman Begins"?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, I will describe a character from the movie, "Batman Begins", and you tell me who played him or her. Good luck!
Tough, 10 Qns, CAGuy0206, Apr 02 09
Tough
CAGuy0206
1006 plays
trivia question Quick Question
After 20 years, the man who has killed Bruce Wayne's parents is eligible for parole. What is the surname of this petty criminal?

From Quiz "'Batman Begins' (Part 2)"





Batman Begins Trivia Questions

1. The film starts with a young Bruce and Rachel running around the gardens of the mansion. Rachel states "finders keepers." To what item is she referring?

From Quiz
"Batman Begins": A Progression

Answer: An old arrowhead

Bruce appears to be chasing Rachel because she has found something in the garden that he wants to see. She is hesitant, saying "Finders keepers, and I found it first," to which Bruce replies "In my garden!" Rachel proceeds to open her hand only to let Bruce snatch the arrowhead and almost mockingly reply, "Finders keepers!" As Bruce runs away he stumbles and falls through the wooden cover of an old well.

2. After 20 years, the man who has killed Bruce Wayne's parents is eligible for parole. What is the surname of this petty criminal?

From Quiz 'Batman Begins' (Part 2)

Answer: Chill

Mr. Joe Chill is the full name of the man who shot Bruce Wayne's mother and father. Bruce Wayne fully expects that Chill will be released on parole, and is prepared to murder Chill after the hearing. Fortunately for Bruce, another person murders the hapless Chill (with a message, 'Falcone says 'hi') before he is able to commit his intended act of revenge.

3. What caused Bruce Wayne to be frightened of bats?

From Quiz Batman Begins

Answer: He was swarmed by bats when he was younger.

When eight years old, Bruce (played by Gus Lewis) and Rachel (played by Emma Lockhart), argued over who got to keep an arrowhead found on the Waynes' estate. Bruce ran away with his prize and fell down into a tunnel that led to a cave. His fall disturbed the natural residents of the cave, who swarmed past him as they made their escape. This cave would later become the Batcave.

4. What is the name of the man who kills Bruce Wayne's parents?

From Quiz Batman Begins

Answer: Joe Chill

This is a sad part of the movie. We see the Wayne family at the theatre. Bruce gets scared of the bats in the play, and wants to go outside. When they go outside, Joe Chill comes up to rob them, and then he kills Bruce's mom and dad. Bruce Wayne later intends to kill Joe Chill, but someone beats him to it.

5. When Bruce is in the prison yard for breakfast, he is confronted by a gang and a fist fight ensues. Where is this prison?

From Quiz "Batman Begins": A Progression

Answer: Bhutan

Bruce is clearly quite capable at thrashing all of these men at once, and once the fight is broken up by the guards, he is taken into a solitary cell. The guard states when asked that it is for protection. Bruce, almost feeling belittled, argues(quite rightly) that he doesn't need protection! The guard then adds that it is for the protection of the prisoners.

6. The seemingly clean-cut and straight-laced Dr. Jonathan Crane has a wicked underside, as is made perfectly clear throughout the film 'Batman Begins'. What is the name of the insane asylum where Crane makes his base?

From Quiz Batman Begins (Part 3)

Answer: Arkham

Dr. Crane is played by Irish actor Cillian Murphy, who you may recognize from films such as '28 Days Later', 'Cold Mountain' and 'Girl with a Pearl Earring'. In 'Batman Begins' he plays the insidious Dr. Jonathan Crane, who, behind his frightening mask, becomes the Scarecrow.

7. Young Bruce, still not knowing how to proceed in his goal of cleaning up Gotham City and looking for confrontation, encounters the biggest crime boss in town, namely Carmine Falcone. Which actor convincingly portrays the unctuous Falcone?

From Quiz 'Batman Begins' (Part 2)

Answer: Tom Wilkinson

Tom Wilkinson has appeared in dozens of films as a character actor, including 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind', 'Shakespeare in Love' and 'Rush Hour'. Despite being born in the U.K., Wilkinson is able to portray a mob boss in this film with a New York-style accent. What range!

8. Where did Henri Ducard (played by Liam Neeson) first find Bruce (played by Christian Bale)?

From Quiz Batman Begins

Answer: in prison

Bruce's odyssey of exploring the criminal world resulted in his being arrested and jailed in a Bhutanese prison. Here Bruce honed his fighting skills by taking on large groups of prisoners. Ducard arranged to have him released and set him the task of picking a blue flower from the side of the mountain and carrying it to the top. Ducard assured Bruce that if he did this, he would find the answers to his questions.

9. Who is the head of the League of Shadows?

From Quiz Batman Begins

Answer: Ra's Al Ghul

The League of Shadows is a group that brings justice to those who do wrong. At the top of a mountain, Ra's Al Ghul helps train Bruce to be in the League of Shadows . When Bruce is trained and is expected to kill a murderer, he says "I'm not an executioner." He then burns the League of Shadows' headquarters.

10. Bruce is greeted by a man who goes by the name of Ducard, who wants to offer Bruce the path of the League of Shadows. If Bruce is to receive training, what must he bring to the top of the mountain?

From Quiz "Batman Begins": A Progression

Answer: A blue flower

Bruce is released the next day and wastes no time in heading up the mountain in cold, harsh conditions to pursue the flower and thus pursue his training. Bruce is successful, and even though deprived of almost all strength once he has reached the stronghold of Ra's al Ghul, begins his training with Ducard.

11. What is the name of the corrupt policeman that Batman intimidates into informing him about the location where recent drug shipments have been sent?

From Quiz Batman Begins (Part 3)

Answer: Flass

Detective Flass is played by the very recognizable character actor Mark Boone Junior (also in 'Get Carter', 'Se7en' and Christopher Nolan's 'Memento'). Flass informs Batman that the drug shipments are being directed towards the Narrows, where Arkham Asylum is located.

12. After the mountain home of The League of Shadows was destroyed by fire, whose life did Bruce save by stopping him/her from falling off a cliff?

From Quiz Batman Begins

Answer: Henri Ducard's

After climbing to the top of the mountain with the mysterious blue flower, Bruce trained with the Shadow fighters he found there, led by the inscrutable Ra's Al Ghul. When put to the final test, he refused to become an executioner and fought his way out of the mountain retreat. In the process many of the fighters were killed, and the retreat was burned to the ground. Bruce carried an unconscious Ducard out of the burning house, and stopped him from falling over the edge of a cliff, after they both slid on the ice. He left Ducard with a family who lived part way down the mountain, an act of kindness, which was later viewed as weakness by Ducard.

13. Who is Bruce Wayne trained by?

From Quiz Batman Begins

Answer: Henri Ducard

Bruce's training includes sword fighting, learning how to take a hit from people hitting him with sticks, and learning how to pick the right guy from a group. Henri goes to Gotham late in the movie, to destroy the city by putting something in the water. Batman helps stop this. Towards the end of the movie, Henri Ducard reveals to Bruce that he is Ra's Al Ghul. Liam Neeson plays this part very well in the movie.

14. Bruce is trained by The League of Shadows in forms of martial arts, stealth and most of all, facing his fears. Ra's and Ducard feel that Bruce is ready to lead the men on his first mission. Where is this mission?

From Quiz "Batman Begins": A Progression

Answer: Gotham

Ironically, Bruce is sent to destroy the city that he wants to save. He asks for more time in order to do what he can first, but he is refused. He is also asked as a test of faith to execute a local criminal. Bruce realises that although initially their intentions were the same - to fight crime - they both have very different ideas of how to go about it. Bruce decides it is necessary to destroy the base of operations. In the struggle, Ra's al Ghul is killed but Bruce manages to save the life of his mentor and friend, Ducard.

15. Batman's underground cave lair is established in this film. By what clever device does Bruce Wayne gain access to the subterranean headquarters of his alter-ego through his study?

From Quiz Batman Begins (Part 3)

Answer: Playing some piano keys

After playing a few notes on his piano, a bookshelf opens to a secret passage. From there, it's a swift elevator ride down into the deep reaches of the earth where Bruce Wayne may safely and surreptitiously become the Caped Crusader.

16. Ducard suggests that if Bruce wishes to acquire the training necessary to pursue his life's purpose, he must seek out the secret mountain headquarters of the League of Shadows. What item does Ducard insist Bruce carry with him on this trek?

From Quiz Batman Begins (Part 1)

Answer: A blue flower

There is a rare blue flower that Bruce must find before he arrives at the League of Shadows headquarters. This flower turns out to have hallucinogenic properties, something that the viewer must remember for later in the film!

17. How long, in years, had Bruce been gone from his home in Gotham City?

From Quiz Batman Begins

Answer: 7

Alfred informed Bruce that he hadn't told anyone about Bruce's return, because he 'couldn't figure out the legal ramifications of bringing you (Bruce) back from the dead'. He then explained that since Bruce had been gone seven years, Mr. Earle (played by Rutger Hauer) at Wayne Enterprises had had him declared legally dead.

18. What does Scarecrow wear over his head to make him look scary?

From Quiz Batman Begins

Answer: a burlap sack mask

The mask really makes Scarecrow look and sound creepy. Scarecrow also has gas that makes your worst fear come true in a hallucination. Scarecrow's mask protects him from the gas. Scarecrow is played by actor Cillian Murphy.

19. Bruce is introduced to all sorts of interesting devices and technologies by Lucius Fox, including a full body survival suit that is weaved from which fiber?

From Quiz 'Batman Begins' (Part 2)

Answer: Nomex

Fox describes it as a Nomex survival suit for advanced infantry with Kevlar biweave and reinforced joints. Completely tear resistant, one suit would sell for a cost of $300,000.

20. After Bruce's arrival at the lair of the League of Shadows the story turns back again to Bruce's childhood. We learn that, though Bruce Wayne's father is the head of a major corporation, he occupies his time in a separate career in which field?

From Quiz Batman Begins (Part 1)

Answer: Medicine

Bruce Wayne's father, Thomas Wayne (Linus Roache), is an idealist and a philanthropist whose goal in life is to improve the lives of other people. His corporation has built a train and Wayne Tower, the centerpiece of downtown Gotham City.

21. Why did Lucius Fox (played by Morgan Freeman) have a suit on hand that was suitable for Bruce's needs?

From Quiz Batman Begins

Answer: It had been developed for the army.

The suit was perfect in every way, except for the colour, which was easily taken care of with a little paint. When Bruce asked why it had never been used by the army, Lucius replied that a soldier's life wasn't deemed to be worth $300,000. Lucius had no problem with Bruce borrowing these things because he felt that, as the sole surviving Wayne, they pretty much belonged to Bruce anyway.

22. Who gives Bruce Wayne many of his gadgets to become Batman?

From Quiz Batman Begins

Answer: Lucius Fox

He was working in the research and development field before he was fired. Part of his job includes providing state of the art gadgets like a bullet-proof suit that Bruce Wayne borrows, for what Bruce calls, "spelunking". Fox lets him borrow the suit because Bruce is the only Wayne alive so everything belongs to him. Lucius Fox is portrayed by another famous actor, Morgan Freeman.

23. Though Batman is able to successfully capture and confront Dr. Crane, he is too late to prevent the drug from entering the water supply. This is not entirely a problem, however, as the drug does not have an effect unless it is...?

From Quiz Batman Begins (Part 3)

Answer: Absorbed through the lungs

Batman learns that the drug is being manufactured from the same 'rare blue flowers' that he discovered early in the film. In fact, Bruce Wayne experiences the effects of the drug early in the film, but only at a very small dosage. The quantity needed to have deadly effects is much larger. The plan of the League of Shadows is to dump the drug into the water supply and then use the magnetic emitter to vaporize it, spreading it throughout the city in the form of steam.

24. For what specific purpose does Bruce claim that he wants to 'borrow' the survival suit from Fox?

From Quiz 'Batman Begins' (Part 2)

Answer: Spelunking

Technically, Bruce does not lie about his purpose. Spelunking is another name for cave exploration, something that Bruce plans to do as he develops his Batman lair.

25. Bruce Wayne loses both of his parents in a botched robbery attempt. After his parents are shot, Bruce hovers desperately over them, hoping to discover a way to assist his dying father and mother. What are the last words his father says to him?

From Quiz Batman Begins (Part 1)

Answer: Don't be afraid.

Fear plays a major role in this film. Clearly, Bruce's father understands that one of his son's biggest obstacles will be to overcome his fears. Bruce's greatest fear, thanks to the well incident, is chiroptophobia, the fear of bats. Obviously, he will eventually conquer this fear.

26. Who said 'Does it come in black?'

From Quiz Batman Begins

Answer: Bruce Wayne

After Lucius first showed Bruce the Tumbler, the vehicle that would become the Batmobile, he asked Bruce what he thought about it. Bruce responded with the above quote, indicating that he found the vehicle perfect in every way, except for its camouflage colouring. The Batmobile is an actual vehicle that was designed specifically for the movie, by Chris Corbald and Andy Smith. It cost approximately half a million British pounds to make, and four of them were needed during the course of filming.

27. What did Bruce Wayne have to take to the top of the mountain?

From Quiz Batman Begins

Answer: blue flower

Bruce Wayne picks the flower from halfway up the mountain. Henri Ducard says "If you bring it to the top if the mountain, you will find what you are looking for." What Bruce Wayne is looking for is justice for those who do wrong, and so he gets trained.

28. While discussing the deeply laid foundations of the Wayne mansion, Bruce discovers, from Alfred, that his great-great-grandfather was involved in which activity during the American Civil War?

From Quiz 'Batman Begins' (Part 2)

Answer: Underground railroad

Bruce's family has lived in the Wayne mansion for six generations. His great-great-grandfather played a role in the Underground Railroad by allowing runaway slaves aid and comfort. Part of this process involved hiding them in rooms within the foundation, located in the bat cave underneath the mansion.

29. After the death of his parents, Bruce comes under the supervision of the family butler, Alfred. Which distinguished actor plays Alfred in 'Batman Begins'?

From Quiz Batman Begins (Part 1)

Answer: Michael Caine

Multiple Oscar winner Michael Caine takes a turn as Alfred, and does a brilliant job in this author's opinion. Alfred takes the responsibility of caring for young Bruce, and in many instances within the film, Alfred helps motivate the young lad to continue forward with his pursuits.

30. What did Rachel give Bruce for his birthday?

From Quiz Batman Begins

Answer: an arrowhead

Alfred advised Bruce to maintain a public presence, to help keep his crime-fighting identity a secret. Bruce developed an image of a millionaire playboy, which included throwing himself a huge birthday party. Rachel called on Bruce earlier in the day, to say that she couldn't attend, and to give him a birthday gift - the ancient arrowhead that they had argued over the day when he fell down into the cave.

This is category 13673
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.