Quiz about Batman Begins Part 3
Quiz about Batman Begins Part 3

Batman Begins (Part 3) Trivia Quiz


This quiz rounds out my trilogy on 'Batman Begins', a well-crafted film from the mind of director Christopher Nolan. Have fun and good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Batman
  8. »
  9. Batman Begins

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,426
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
5435
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 217 (10/10), Guest 186 (10/10), kylemartins99 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Despite the fact that Carmine Falcone has been locked away, more bad news arrives for Bruce Wayne and Gotham City. Which very valuable and top-secret object, being developed by Wayne Industries, has been stolen from one of the companies cargo ships? Hint

Microwave emitter
Seismic disrupter
Space-based laser
Climatologic generator

2. The seemingly clean-cut and straight-laced Dr. Jonathan Crane has a wicked underside, as is made perfectly clear throughout the film 'Batman Begins'. What is the name of the insane asylum where Crane makes his base? Hint

Dinsmore
Bodine
Arkham
Quincy

3. What is the name of the corrupt policeman that Batman intimidates into informing him about the location where recent drug shipments have been sent? Hint

Clench
Beat
Hawk
Flass

4. Batman's underground cave lair is established in this film. By what clever device does Bruce Wayne gain access to the subterranean headquarters of his alter-ego through his study? Hint

Removing two books
Playing some piano keys
Lifting a fireplace poker
Tilting a painting of his grandfather

5. Batman is now aware of the location to which massive shipments of drugs have been transported in Gotham City, namely Arkham Asylum. After quietly arriving at the facility, he attacks Crane's men and captures Crane himself. Does Crane claim to be working for Carmine Falcone?

Yes
No

6. Though Batman is able to successfully capture and confront Dr. Crane, he is too late to prevent the drug from entering the water supply. This is not entirely a problem, however, as the drug does not have an effect unless it is...? Hint

Mixed with another toxin
Absorbed through the lungs
Activated by a certain bacterial organism
Combined with carbon monoxide

7. Late in the film, Batman is once again reunited with his now-adversary Ducard. Ducard claims that the League of Shadows is prepared to destroy Gotham City, just as it has been involved in all but which of the following disastrous events of the past? Hint

The burning of London
The sack of Rome
The American Civil War
The great plague

8. Batman is now faced with stopping Ducard and his League before they destroy Gotham City. Complete the following line by Ducard: 'Gentleman, time to spread the word, and the word is ______.' Hint

Panic
Death
Destruction
Hate

9. After having defeated his mortal enemies, Bruce Wayne returns to the now devastated remains of his family mansion. What burnt possession of his father's does Bruce locate? Hint

A watch
A medal
A stethoscope
A ring

10. In the final scene of the film, Batman's future enemy, known as the Penguin, leaves his calling card.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Despite the fact that Carmine Falcone has been locked away, more bad news arrives for Bruce Wayne and Gotham City. Which very valuable and top-secret object, being developed by Wayne Industries, has been stolen from one of the companies cargo ships?

Answer: Microwave emitter

Wayne industries develops a great deal of new technologies that are useful in warfare. Take for example the microwave emitter that the company has built. Especially designed for desert warfare, it can instantly vaporize an enemy's water supply. The individuals who have stolen the device have even more malevolent plans, however.
2. The seemingly clean-cut and straight-laced Dr. Jonathan Crane has a wicked underside, as is made perfectly clear throughout the film 'Batman Begins'. What is the name of the insane asylum where Crane makes his base?

Answer: Arkham

Dr. Crane is played by Irish actor Cillian Murphy, who you may recognize from films such as '28 Days Later', 'Cold Mountain' and 'Girl with a Pearl Earring'. In 'Batman Begins' he plays the insidious Dr. Jonathan Crane, who, behind his frightening mask, becomes the Scarecrow.
3. What is the name of the corrupt policeman that Batman intimidates into informing him about the location where recent drug shipments have been sent?

Answer: Flass

Detective Flass is played by the very recognizable character actor Mark Boone Junior (also in 'Get Carter', 'Se7en' and Christopher Nolan's 'Memento'). Flass informs Batman that the drug shipments are being directed towards the Narrows, where Arkham Asylum is located.
4. Batman's underground cave lair is established in this film. By what clever device does Bruce Wayne gain access to the subterranean headquarters of his alter-ego through his study?

Answer: Playing some piano keys

After playing a few notes on his piano, a bookshelf opens to a secret passage. From there, it's a swift elevator ride down into the deep reaches of the earth where Bruce Wayne may safely and surreptitiously become the Caped Crusader.
5. Batman is now aware of the location to which massive shipments of drugs have been transported in Gotham City, namely Arkham Asylum. After quietly arriving at the facility, he attacks Crane's men and captures Crane himself. Does Crane claim to be working for Carmine Falcone?

Answer: No

Batman turns the tables on Crane, using the weaponized hallucinogen, that the doctor uses against his own victims, against him. Batman asks Crane who he is working for and Crane responds that it is Ra's Al Ghul (and the League of Shadows).
6. Though Batman is able to successfully capture and confront Dr. Crane, he is too late to prevent the drug from entering the water supply. This is not entirely a problem, however, as the drug does not have an effect unless it is...?

Answer: Absorbed through the lungs

Batman learns that the drug is being manufactured from the same 'rare blue flowers' that he discovered early in the film. In fact, Bruce Wayne experiences the effects of the drug early in the film, but only at a very small dosage. The quantity needed to have deadly effects is much larger.

The plan of the League of Shadows is to dump the drug into the water supply and then use the magnetic emitter to vaporize it, spreading it throughout the city in the form of steam.
7. Late in the film, Batman is once again reunited with his now-adversary Ducard. Ducard claims that the League of Shadows is prepared to destroy Gotham City, just as it has been involved in all but which of the following disastrous events of the past?

Answer: The American Civil War

Ducard does not claim responsibility for the War Between the States, but he does inform Bruce Wayne that the League of Shadows has taken part in the other listed events (fall of Rome, destruction of London, great plague of Europe). The League of Shadows makes moral judgments about various societies. Just as a society reaches its height of decadence, the League moves in and destroys its center.
8. Batman is now faced with stopping Ducard and his League before they destroy Gotham City. Complete the following line by Ducard: 'Gentleman, time to spread the word, and the word is ______.'

Answer: Panic

Already having vaporized the water supply in the Narrows section of the city, along with having released most of the population of Arkham Asylum, Ducard next intends to transport the emitter to the city center where the central water supply is located - panic indeed!
9. After having defeated his mortal enemies, Bruce Wayne returns to the now devastated remains of his family mansion. What burnt possession of his father's does Bruce locate?

Answer: A stethoscope

The stethoscope reminds Bruce of his father's altruistic nature, reinforcing the fact that he was a man of high ideals and good intentions. Both he and his father have fought the good fight, though clearly they have chosen different means and methods to do so.
10. In the final scene of the film, Batman's future enemy, known as the Penguin, leaves his calling card.

Answer: False

Indeed, not. Rather, it is a joker card from a playing card deck. This sets us up for the sequel, in which we will most likely see Batman battle against one of his most well-known antagonists, the Joker.

I hope you have enjoyed this quiz, thank you for playing.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 217: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 186: 10/10
Jan 21 2023 : kylemartins99: 8/10
Jan 20 2023 : Guest 24: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 174: 3/10
Dec 26 2022 : Guest 86: 10/10
Dec 14 2022 : Guest 73: 9/10
Dec 07 2022 : Guest 81: 6/10
Dec 06 2022 : Guest 204: 8/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us