Quiz about Holy Motion Picture Batman Batman 1966
Quiz about Holy Motion Picture Batman Batman 1966

Holy Motion Picture, Batman! ("Batman", 1966) Quiz


Forget the others. "Batman: The Movie" (1966), starring Adam West and Burt Ward, is my favorite. Here's a quiz about this cinema classic. Pow! Zowie! Feel free to hum the theme song.

A multiple-choice quiz by bernie73. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Batman

Author
bernie73
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,227
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
359
Last 3 plays: Guest 49 (14/15), Guest 174 (13/15), Guest 174 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Batman" the movie has many connections to "Batman" the television show. One connection is how Batman and Robin get from the ground level of stately Wayne Manor to the Batcave. How do they do that? Hint

They pull a candle sconce on the wall to expose a hidden set of steps.
They open a panel in the wall using a button hidden in the bust of Shakespeare.
They move a couch and pull back a rug to uncover a trap door.
They took an elevator hidden inside a closet.

2. In the course of his career, Adam West appeared as Batman opposite various actresses as Catwoman. Which actress portrayed Catwoman in the 1966 movie? Hint

Lee Meriwether
Eartha Kitt
Julie Newmar
Jill St. John

3. In addition to Batman, Robin and the "Special Guest Star" villain or villains, no adventure would be complete without an appearance by the supporting cast members. Which supporting cast member was absent from the movie? Hint

Stafford Repp
Neil Hamilton
Madge Blake
Yvonne Craig

4. The greater budget of the movie allowed the producers to include additional "Bat" vehicles in addition to the Batmobile. Which "Bat" vehicle is not seen in the movie? Hint

The Bat Cycle
The Bat Boat
The Bat Copter
The Bat Rocket

5. Batman always seemed to have one gadget or another in his utility belt or in his vehicle. In an infamous scene, Batman uses repellent to fight off what type of dangerous creature during the course of the film? Hint

Bear
Killer Bees
Shark
Lion

6. In the course of the movie, Catwoman goes undercover as a newspaper photographer to get closer to the Dynamic Duo during a press conference. Which newspaper does she claim to represent? Hint

Washington Herald
Berlin Telegraph
London Gazette
Moscow Bugle

7. In the movie, Catwoman does not fight against Batman alone. She teams up with three other Arch Villains. Which villain does not make an appearance? Hint

The Riddler as played by Frank Gorshin
The Penguin as played by Burgess Meredith
The Joker as played by Cesar Romero
Two Face as played by Clint Eastwood

8. The movie features an international body that is obviously a stand-in for the United Nations. What is this body called? Hint

United World Organization
League of Nations
Association of Nations
World Association

9. The arch villains have kidnapped someone and convinced him that he/she is in a cruise ship stateroom, off the coast of Gotham City. Who have they kidnapped? Hint

Aunt Harriet Cooper
Mayor Lindseed
Commodore Schmidlapp
Warden Crichton

10. At one point, Batman and Robin find themselves magnetically stuck to an ocean buoy by their utility belts. The villains launch torpedoes at them from their submarine. While our heroes are able to use the bat transmitter to stop the first two torpedoes, how do they stop the third and final torpedo? Hint

Batman reverses the polarity of the magnet.
A sea animal assists Batman and Robin.
Robin is able to use a minature saw that is in his utility belt.
The torpedo turns out to be a dud.

11. At one point, Batman, in his Bruce Wayne persona, goes on a date with the newspaper photographer. Once they are back at her apartment, Batman and the photographer/Catwoman are kidnapped by the other villains. In an unusually blatant statement, Bruce Wayne threatens the villains, "I'll kill you all! I'll rend you limb from limb!" What has Bruce so hot under the collar? Hint

He is mad because they kidnapped him.
He thinks they may have harmed the photographer.
He thinks they may have harmed Robin, who was tailing them.
He witnessed them shoot Commissioner Gordon earlier in the evening.

12. Back to the person who the villains have kidnapped and kept in a "state room". What invention have they stolen from his company and intend to use? Hint

Anti Fire Activator
Total Dehydrator
Super Hypertherm De-Icifier
Super Strong Epoxy

13. At one point, Batman has to safely dispose of a bomb while his own a coastal pier. Everywhere he turns, though, someone or something is there and would be in danger if he threw the bomb there. What is not one of those someones or somethings? Hint

A group of ducks swimming in the water
A pair of nuns
A dolphin swimming in the water
A woman with a baby carriage

14. When the villains capture the Security Council members of the Faux-United Nations, they need to get past the guards. Which type of device is used to deliver the knock out gas? Hint

A toy cat.
A jack in the box.
A gas umbrella
A giant silver dollar.

15. In the end, how successful are Batman and Robin at defeating the arch villains without serious harm? Hint

They are completely successful. The Arch Villains are captured and everything is returned to normal.
They are not successful. Robin and Chief O'Hara are injured in the fight with the Arch Villains.
They are not successful. The Arch Villains kill two of the members of the Security Council before Batman and Robin rescues the rest.
They are partially successful. They rescue the Security Council, but the members seem different somewhow.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Batman" the movie has many connections to "Batman" the television show. One connection is how Batman and Robin get from the ground level of stately Wayne Manor to the Batcave. How do they do that?

Answer: They open a panel in the wall using a button hidden in the bust of Shakespeare.

One of the iconic images of the movie and television show is Bruce (usually) or sometimes Dick touching the button hidden in the bust of Shakespeare and the wall sliding open to reveal the poles to the Batcave - with poles conveniently labeled Bruce and Dick. There was an elevator that Alfred could use when he went to the Batcave, but I don't think Batman or Robin used it. One unusual feature of the film was that Batman was shown using a compressed air lift to travel back up the Batpole.

"Batman" appeared on ABC-TV for three seasons between 1966 and 1968 for a total of 120 episodes. (The first season was a mid-season replacement for the 1965-1966 season.) While the plan was initially to have the movie in theaters before the show began, it was ultimately changed to after the first season. The movie was used, however, to promote the show to other countries. There were plans to make a second Batman movie after the second season, but declining ratings later in the second season stopped that.
2. In the course of his career, Adam West appeared as Batman opposite various actresses as Catwoman. Which actress portrayed Catwoman in the 1966 movie?

Answer: Lee Meriwether

Lee Meriwether also appeared in some Season 2 episodes, but not as Catwoman. Jill St. John never played Catwoman, but appeared in the first two episodes of the series as the Riddler's henchwoman, Molly, who died when she fell into the atomic pile generator of the Batcave.
3. In addition to Batman, Robin and the "Special Guest Star" villain or villains, no adventure would be complete without an appearance by the supporting cast members. Which supporting cast member was absent from the movie?

Answer: Yvonne Craig

Yvonne Craig played the dual role of Batgirl/Barbara Gordon in the third and final season of the show. Madge Blake, who played Aunt Harriet Cooper, did not have any lines in the movie, but appeared briefly working in the garden of stately Wayne Manor. Stafford Repp played the role of Chief O'Hara. Neil Hamilton played the role of Commissioner Gordon.
4. The greater budget of the movie allowed the producers to include additional "Bat" vehicles in addition to the Batmobile. Which "Bat" vehicle is not seen in the movie?

Answer: The Bat Rocket

The Bat Cycle made true appearances in a few episodes of the television show. The Bat Copter and Bat Boat only appeared via stock footage long shots. I found it interesting that apparently there was a crew at Gotham City airport assigned to maintain the Bat Copter.
5. Batman always seemed to have one gadget or another in his utility belt or in his vehicle. In an infamous scene, Batman uses repellent to fight off what type of dangerous creature during the course of the film?

Answer: Shark

"Hand me down the Shark Repellent Bat Spray," he calls to Robin. As I re-watched the movie to write this quiz, I couldn't help but notice how the "shark" was obviously a rubber dummy. In a storage area of their vehicle, they have a whole shelf of oceanic repellent "Bat Sprays", including ones for barracudas, whales, and manta rays.

Later in the movie, Batman and Robin find the cage where the shark, who had been stuffed with dynamite, was held. "What cruelty," Robin says. Batman replies, "Nothing's sacred to those devils!"
6. In the course of the movie, Catwoman goes undercover as a newspaper photographer to get closer to the Dynamic Duo during a press conference. Which newspaper does she claim to represent?

Answer: Moscow Bugle

She mentions the name of a paper when she introduces herself at the press conference. Her alias is Comrade Kitanya Irenya Tatanya Karenska Alisoff or Miss Kitka for short. She draws outraged responses from Commissioner Gordon and Chief O'Hara, when she talks about Batman as a "masked Cossack" and asks Batman and Robin, "If you please to take off the mask to take the better picture."
7. In the movie, Catwoman does not fight against Batman alone. She teams up with three other Arch Villains. Which villain does not make an appearance?

Answer: Two Face as played by Clint Eastwood

The villains have a logo in their lair of an octopus holding the globe in its tentacles. The caption reads, "Today Gotham city. Tomorrow the World. United Underground." Later Batman deduces that if all four villains are working together "their minimum objective must be - the entire world!"

The Catwoman, the Riddler, the Joker, and the Penguin were generally seen as the most popular villains by the producers. They would always have a Penguin script at the ready for when Burgess Meredith had time in his schedule.

While the producers considered the idea of having Clint Eastwood appear as Two Face in an episode, the character was ultimately though too scary for the young children who were some of the show's biggest fans.
8. The movie features an international body that is obviously a stand-in for the United Nations. What is this body called?

Answer: United World Organization

The headquarters of the United World Organization is, according to Catwoman, located along Gotham East River. At one point, Batman and Robin have to run through the streets of Gotham to the United World headquarters.

I found it interesting that when the Arch Villains are attacking the members of the security council later, the members continue to loudly talk and argue with each other as opposed to, say, trying to run away.
9. The arch villains have kidnapped someone and convinced him that he/she is in a cruise ship stateroom, off the coast of Gotham City. Who have they kidnapped?

Answer: Commodore Schmidlapp

Commodore Schmidlapp is played by Reginald Denny, in his final role. The Commodore is in charge of Big Ben Distilleries. At one point we see The Joker pretend to be a ship's steward and bring tea to the Commodore's room. At the same time, we also clearly see Cesar Romero's mustache underneath his white pancake makeup.
10. At one point, Batman and Robin find themselves magnetically stuck to an ocean buoy by their utility belts. The villains launch torpedoes at them from their submarine. While our heroes are able to use the bat transmitter to stop the first two torpedoes, how do they stop the third and final torpedo?

Answer: A sea animal assists Batman and Robin.

"The Fiends! It got us by the metallic objects in our utility belts," Batman says once they are stuck. He uses his bat transmitter to destroy the first two torpedoes with waves of super energy. But, then, "Confound it! The batteries are dead."

Off screen, a porpoise throws itself in the path of third torpedo before it can strike the buoy. "Gosh, Batman," Robin says, "the nobility of that almost human porpoise." "True, Robin," Batman replies, "It was noble of that animal to hurl himself in to the path of that final torpedo. He gave his life to ours."
11. At one point, Batman, in his Bruce Wayne persona, goes on a date with the newspaper photographer. Once they are back at her apartment, Batman and the photographer/Catwoman are kidnapped by the other villains. In an unusually blatant statement, Bruce Wayne threatens the villains, "I'll kill you all! I'll rend you limb from limb!" What has Bruce so hot under the collar?

Answer: He thinks they may have harmed the photographer.

By this point in the movie, Bruce seems to be falling in love with Miss Kitka. He seems quite upset at the climax, when he discovers that Miss Kitka is really the Catwoman.
12. Back to the person who the villains have kidnapped and kept in a "state room". What invention have they stolen from his company and intend to use?

Answer: Total Dehydrator

The three incorrect answers are other devices that appear in episodes of the television show. The Total Dehydrator draws all of the water out a human body, leaving a small pile of dust behind. Strangely, though, the amount of water drawn into the Total Dehydrator and the amount of dust don't seem to match the amount of material that would be in a human being. Then again, I'm probably analyzing this too much.

During the episode, the Penguin tests the device by using it on five of his henchmen. When he sees it works, he cries, "Delightful!" "Dehydrating!" responds the Riddler. The Penguin tricks Batman and Robin into taking him to the Batcave. Once there, he rehydrates the dust residue of the henchmen. Unfortunately, he uses heavy water from the atomic pile, which makes their bodies highly unstable and they explode at the slightest touch.
13. At one point, Batman has to safely dispose of a bomb while his own a coastal pier. Everywhere he turns, though, someone or something is there and would be in danger if he threw the bomb there. What is not one of those someones or somethings?

Answer: A dolphin swimming in the water

Batman also has to avoid a pair of people in a rowboat and a Salvation Army type band that is playing "Bringing in the Sheaves". In frustration, he exclaims, "Some days you just can't get rid of a bomb!" Finally, he is able to throw it into the water in an area where no one is in danger and protect himself from the blast by hiding behind some metal rods.
14. When the villains capture the Security Council members of the Faux-United Nations, they need to get past the guards. Which type of device is used to deliver the knock out gas?

Answer: A gas umbrella

Penguin launches his gas umbrella to knock out the guards while the other villains sneak in through an unused elevator shaft. When the guards fall asleep from the gas, two guards standing on opposite sides of a hallway fall and lean against each other while asleep. Penguin pushes them apart to walk through the hallway and then they fall against each other again.
15. In the end, how successful are Batman and Robin at defeating the arch villains without serious harm?

Answer: They are partially successful. They rescue the Security Council, but the members seem different somewhow.

Batman and Robin are able to capture the Arch Villain's submarine and defeat them in a fight. When they are on the submarine, Commodore Schmidlapp accidentally knocks over the test tubes that hold the dehydrated bodies of the Security Council members.

He sneezes and the various powders are mixed. Batman works to separate the powders. When the bodies are re-hydrated, the Security Council members reappear, but now each delegate speaks the language and uses the stereotypical gestures of one of the other delegates. Deciding that discretion is sometimes the better part of valor, Batman and Robin slip out quietly through the window of the chamber and the movie ends.
Source: Author bernie73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 49: 14/15
Jan 20 2023 : Guest 174: 13/15
Jan 19 2023 : Guest 174: 10/15
Jan 17 2023 : Guest 173: 13/15
Jan 13 2023 : Guest 172: 3/15
Jan 12 2023 : Guest 98: 5/15
Jan 11 2023 : Guest 162: 14/15
Jan 09 2023 : agentofchaos: 10/15
Jan 03 2023 : Guest 107: 15/15

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us