Quiz about Batman Mask of the Phantasm
Quiz about Batman Mask of the Phantasm

Batman: Mask of the Phantasm Trivia Quiz


Batman has been featured in many movies, but I honestly feel that this animated 1993 theatrical release (made by the creators of the animated 'Batman' TV series) captured the character better than anything Tim Burton or Joel Schumacher ever made.

A multiple-choice quiz by enfranklopedia. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies A-C
  8. »
  9. Batman

Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
78,362
Updated
Dec 25 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
13 / 25
Plays
1560
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 162 (15/25), Guest 107 (10/25), Guest 50 (23/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. It's unusual for a live-action motion picture to be directed by more than one person, but in animated films, it's not at all uncommon to see more than one credited director. How many people are credited with having directed 'Batman: Mask of the Phantasm'?

Answer: (One Word or Number)
2. Who speaks the first line in the film? Hint

Buzz Bronski
Batman
Chuckie Sol
Alfred Pennyworth

3. When we first see Andrea Beaumont, she is on an airplane, looking at a magazine featuring Bruce Wayne on the cover. What magazine is it? Hint

Esquire
Forbes
GQ
Fortune

4. Which of the following people does NOT provide his or her vocal talents in the movie? Hint

Abe Vigoda
Loren Lester
Dana Delany
Mark Hamill

5. In one of the many flashbacks in the movie, we see the first time that young Bruce Wayne met Andrea Beaumont. Where did they meet? Hint

the Gotham World's Fair
in a taxi
Wayne Manor
a cemetery

6. Another flashback we're treated to features Bruce's first night out as a masked vigilante. He hadn't yet adopted the Batman persona, so he was clad in black tights, a ski mask, and a primitive utility belt. Which of the following items did we NOT see him pull from said utility belt during his apprehension of a gang of thieves on that first night? Hint

a grappling hook and rope
shuriken (throwing stars)
a hammer
ATD's (anti-tire devices)

7. During that same flashback chronicling Bruce's escapade atop the thieves' getaway car, he is spotted by a uniformed officer (in a squad car) who will later become a significant member of the Gotham City Police Department. Who is it? Hint

James Gordon
Sarah Essen
Renee Montoya
Harvey Bullock

8. The first time Andrea visits Bruce at his home, he is out on the front lawn, conducting a martial arts workout. Which martial art does he say he is practicing? Hint

aikido
tae kwon do
judo
jiu-jitsu

9. The Phantasm's imminent victims -- all of them mobsters -- always hear a certain sentence before they die. What is it? Hint

'Your time has come.'
'Your angel of death awaits.'
'You reap what you sow.'
'You should have made sure I was dead.'

10. At one point in the film, we see Batman exhibit a rather useful skill. What is it? Hint

the ability to speak Russian
the ability to read braille
the ability to read lips
the ability to interpret sign language

11. Which of the following mobsters does The Phantasm NOT kill? Hint

Buzz Bronski
The Phantasm kills all three of them
Chuckie Sol
Salvatore Valestra

12. True or False: In the flashbacks shown in this film, we learn that Bruce Wayne was once briefly married.

Answer: (True or False)
13. Just as Andrea accepts Bruce's proposal of marriage, something rather ominous happens. What is it? Hint

It starts raining furiously
A flock of bats pours out of a fissure in the ground
Lightning strikes a nearby tree
Andrea accidentally drops the engagement ring down a well

14. Just moments before Alfred presents Bruce with a disturbing letter from Andrea, a fairly momentous event takes place. What is it? Hint

Bruce tries on his Batman costume for the first time
Bruce sees the Bat-signal in the sky for the first time
Bruce finally finishes constructing the Batmobile
Bruce discovers the caves beneath Wayne Manor

15. Andrea left the United States with her father, and remained an expatriate of sorts for many years. Where did she and her father go? Hint

Africa
China
Europe
Japan

16. Yet another flashback depicts the first time that Bruce donned the Batman costume. Alfred Pennyworth, his trusted butler, is the first person to see Bruce decked out in full Batman regalia. What does Alfred say upon witnessing this momentous event?

Answer: (Two Words -- no punctuation!)
17. In a rather bizarre sequence, we see that the Joker has set up residence in the 'House of the Future' exhibit at the abandoned Gotham World's Fair, complete with a robotic 'wife' and 'dog.' What is the name of the dog? Hint

Hazel
Spot
Rusty
Sparky

18. The Joker peppers his vocabulary with words from languages other than English. Which language does he NOT utilize in 'Batman: Mask of the Phantasm'? Hint

Italian
German
Spanish
French

19. In a rather intense sequence, Batman is hunted down and cornered by the full might of the Gotham City Police Department. Who comes to his rescue and saves him from being captured and unmasked? Hint

Andrea Beaumont
Robin
Alfred Pennyworth
Commissioner James Gordon

20. Who is the first person in the film to say the word 'Phantasm'? Hint

Salvatore Valestra
Batman
No one ever says this word in the film
Andrea Beaumont

21. Which vehicle do we NOT see Batman utilizing in the film? Hint

the Batplane
He utilizes all of these vehicles
the Batcycle
the Batmobile

22. The Joker habitually calls Batman by a number of demeaning nicknames. Which of the following names does he NOT call Batman in the film? Hint

Batboy
Batsie
Batboob
Guano-Man

23. Late in the film, the Joker attempts to use a rocket-powered backpack to escape the final battle. Batman, however, leaps atop his enemy's back, and it's clear that the rocket pack can't manage their combined weight. As they start to plummet toward the ground, the Joker says, 'Let me go, or we'll both die!' What is Batman's characteristically steely response?

Answer: (Three Words -- no punctuation)
24. Who speaks the last line in the film? Hint

Batman
the Joker
Alfred Pennyworth
Andrea Beaumont

25. A number of major plot elements and events in this film were clearly inspired by events depicted in significant arcs from the 'Batman' comic books. Which of the following story arcs did NOT contribute to the events of 'Mask of the Phantasm'? Hint

'Batman: Year One' ('Batman' no. 404-407)
'Batman: Year Three' ('Batman' no. 436 - 439)
'Batman: Year Two' ('Detective Comics' no. 575 - 578)
Events from all of these story arcs were integrated into the film


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It's unusual for a live-action motion picture to be directed by more than one person, but in animated films, it's not at all uncommon to see more than one credited director. How many people are credited with having directed 'Batman: Mask of the Phantasm'?

Answer: 2

Eric Radomski and Bruce W. Timm, both contributors to the 'Batman' animated TV series, directed 'Batman: MOTP.'
2. Who speaks the first line in the film?

Answer: Chuckie Sol

The film opens on Chuckie Sol and his henchmen. Chuckie's first line is, 'This has been a long time comin',' in reference to a major counterfeiting scheme he and his gang have been putting together for some time. I've always interpreted that line as having a double meaning as well, in that the first animated Batman film was also "a long time in coming"!
3. When we first see Andrea Beaumont, she is on an airplane, looking at a magazine featuring Bruce Wayne on the cover. What magazine is it?

Answer: Fortune

The article is entitled, 'Bruce Wayne: One of the Wealthiest Entrepeneurs in Gotham.'
4. Which of the following people does NOT provide his or her vocal talents in the movie?

Answer: Loren Lester

Hamill reprises his amazing work as the Joker from the 'Batman' animated series. Abe Vigoda voices infirm mobster Salvatore Valestra. Dana Delany is the voice of Andrea Beaumont, Bruce Wayne's long-lost love -- a role that led to her being selected as the voice of Lois Lane for the 'Superman' animated series a few years later. Loren Lester provided the voice of Dick Grayson, the original Robin (and later Nightwing) on the animated series, but his character does not appear in the movie.
5. In one of the many flashbacks in the movie, we see the first time that young Bruce Wayne met Andrea Beaumont. Where did they meet?

Answer: a cemetery

As Bruce was paying his respects at his parents' grave, he overheard Andrea talking to her mother's headstone, and approached her.
6. Another flashback we're treated to features Bruce's first night out as a masked vigilante. He hadn't yet adopted the Batman persona, so he was clad in black tights, a ski mask, and a primitive utility belt. Which of the following items did we NOT see him pull from said utility belt during his apprehension of a gang of thieves on that first night?

Answer: a grappling hook and rope

Bruce uses shuriken to disarm several of the handgun-bearing thieves; he later uses a hammer to bash in the windshield of the getaway car, and uses ATD's (small spiked spheres) to puncture its tires. We never see him using a grappling hook or rope on that first night.
7. During that same flashback chronicling Bruce's escapade atop the thieves' getaway car, he is spotted by a uniformed officer (in a squad car) who will later become a significant member of the Gotham City Police Department. Who is it?

Answer: Harvey Bullock

Detective Bullock is very anti-Batman in the animated series (and, appropriately, in 'Batman: Mask of the Phantasm'), but in the comics, he's more of an ally. It was kind of funny to see him as a donut-scarfing patrolman in the flashback.
8. The first time Andrea visits Bruce at his home, he is out on the front lawn, conducting a martial arts workout. Which martial art does he say he is practicing?

Answer: jiu-jitsu

Andrea asks Bruce what he's doing; he responds with, 'Jiu-jitsu,' and shows off a little.
9. The Phantasm's imminent victims -- all of them mobsters -- always hear a certain sentence before they die. What is it?

Answer: 'Your angel of death awaits.'

The Phantasm says this to all four of the men whose heads are on the chopping block -- Chuckie Sol, Buzz Bronski, Salvatore Valestra, and the Joker.
10. At one point in the film, we see Batman exhibit a rather useful skill. What is it?

Answer: the ability to read lips

Batman spies on Andrea Beaumont and Arthur Reeves as they dine in a restaurant across the street from his rain-soaked surveillance spot. With a pair of high-powered binoculars, he is able to discern every word they say.
11. Which of the following mobsters does The Phantasm NOT kill?

Answer: Salvatore Valestra

The Phantasm kills Sol and Bronski in pretty short order...but the Joker manages to kill Valestra (with his 'Joker serum') before the Phantasm can get to him.
12. True or False: In the flashbacks shown in this film, we learn that Bruce Wayne was once briefly married.

Answer: false

Bruce proposed to Andrea Beaumont, and she accepted...but she had to flee the country with her father quite suddenly, which obviously ended the engagement.
13. Just as Andrea accepts Bruce's proposal of marriage, something rather ominous happens. What is it?

Answer: A flock of bats pours out of a fissure in the ground

Perhaps a bit much, but I appreciated the symbolism -- Bruce's mission will not allow him a "conventional" life.
14. Just moments before Alfred presents Bruce with a disturbing letter from Andrea, a fairly momentous event takes place. What is it?

Answer: Bruce discovers the caves beneath Wayne Manor

Bruce crawls out from a huge hole in the ground ('I found another cave -- it might be as big as the whole house!') to find Alfred bearing the 'Dear John' letter from Andrea.
15. Andrea left the United States with her father, and remained an expatriate of sorts for many years. Where did she and her father go?

Answer: Europe

Andrea mentions that she and her father eventually settled on the Mediterranean coast.
16. Yet another flashback depicts the first time that Bruce donned the Batman costume. Alfred Pennyworth, his trusted butler, is the first person to see Bruce decked out in full Batman regalia. What does Alfred say upon witnessing this momentous event?

Answer: My god

Alfred looks and sounds positively terrified -- which is kind of the point of Bruce's dressing up like a bat in the first place, one assumes.
17. In a rather bizarre sequence, we see that the Joker has set up residence in the 'House of the Future' exhibit at the abandoned Gotham World's Fair, complete with a robotic 'wife' and 'dog.' What is the name of the dog?

Answer: Rusty

At one point, the Joker kicks the dog, which is covered in -- you guessed it -- rust spots. Hazel is the name of his robotic 'wife.'
18. The Joker peppers his vocabulary with words from languages other than English. Which language does he NOT utilize in 'Batman: Mask of the Phantasm'?

Answer: German

Joker says to Sal Valestra, 'Mi casa nostra es su casa nostra,' incoporating both the familiar Spanish adage 'Mi casa es su casa' ('My home is your home') and the Italian phrase 'cosa nostra', a Mafia reference meaning, literally, 'our thing.' (He also refers to Sal as his 'paisan,' or 'friend.') In that same conversation, he uses the French word 'certainmente' instead of 'certainly.' He never speaks a word of German in the film.
19. In a rather intense sequence, Batman is hunted down and cornered by the full might of the Gotham City Police Department. Who comes to his rescue and saves him from being captured and unmasked?

Answer: Andrea Beaumont

Andrea's timely arrival saves Bruce from the misplaced wrath of the GCPD.
20. Who is the first person in the film to say the word 'Phantasm'?

Answer: No one ever says this word in the film

Even though the name of the character is part of the movie's title -- and we're clearly meant to attach that name to the ghostly, brutal figure committing the mob murders throughout the film -- no one ever refers to the character as The Phantasm.
21. Which vehicle do we NOT see Batman utilizing in the film?

Answer: He utilizes all of these vehicles

Batman uses the Batplane just before being ambushed by the GCPD; he is very briefly seen driving the Batmobile after Bullock and Reeves try to contact him via the Bat-signal; and he drives the Batcycle to the final confrontation at the Gotham World's Fair.
22. The Joker habitually calls Batman by a number of demeaning nicknames. Which of the following names does he NOT call Batman in the film?

Answer: Batboob

He's been known to use 'Batboob' in the animated series and in the comics, but he never uses that epithet in the movie.
23. Late in the film, the Joker attempts to use a rocket-powered backpack to escape the final battle. Batman, however, leaps atop his enemy's back, and it's clear that the rocket pack can't manage their combined weight. As they start to plummet toward the ground, the Joker says, 'Let me go, or we'll both die!' What is Batman's characteristically steely response?

Answer: Whatever it takes

Pretty determined, our boy Bruce.
24. Who speaks the last line in the film?

Answer: Andrea Beaumont

Andrea, having miraculously survived the final battle, is shown on an ocean liner, bound for parts unknown. A fellow passenger tries to approach her, but he is immediately struck by her icy mood. 'I'm sorry,' he says. 'Do you want to be alone?' Her morose reply: 'I am.' These are the last words spoken in the movie.
25. A number of major plot elements and events in this film were clearly inspired by events depicted in significant arcs from the 'Batman' comic books. Which of the following story arcs did NOT contribute to the events of 'Mask of the Phantasm'?

Answer: 'Batman: Year Three' ('Batman' no. 436 - 439)

The sequence in which Batman is brutally ambushed at a construction site by the GCPD is lifted straight out of 'Batman: Year One,' right down to the design of the uniforms the police officers wear. Most of 'Batman: Year Two' centers around a vicious, vengeance-fueled vigilante named the Reaper, who was the father of Bruce Wayne's great lost love; the Phantasm strongly resembles the Reaper in terms of both physical appearance and motivation, and the 'lost love' element is at play in the film, as well. 'Batman: Year Three' focuses on Bruce's taking in Dick Grayson and training him to be Robin...but Robin never even appears in 'Mask of the Phantasm.'
Source: Author enfranklopedia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rj211 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 11 2023 : Guest 162: 15/25
Dec 22 2022 : Guest 107: 10/25
Nov 29 2022 : Guest 50: 23/25

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us