FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Burton Tim Quizzes, Trivia and Puzzles
Burton Tim Quizzes, Trivia

Tim Burton Trivia

Tim Burton Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed A-D

Fun Trivia
6 Tim Burton quizzes and 60 Tim Burton trivia questions.
1.
  The Film History of Tim Burton   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
From the strange mind of Tim Burton has come a slew of charmingly quirky films, entertaining movie audiences beginning in the early 1980s. In this quiz we will briefly examine a number of Burton's best films.
Easier, 10 Qns, thejazzkickazz, Sep 18 05
Easier
thejazzkickazz gold member
4089 plays
2.
  The Art of Tim Burton   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Tim Burton published a book of his artwork and sketches in 2009 called "The Art of Tim Burton". I thought it fitting that this quiz about his wonderfully dark and quirky films should carry the same name. Enjoy!
Average, 10 Qns, reedy, Apr 23 14
Average
reedy gold member
337 plays
3.
  Tim Burton Overview   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
One of my favorite movie directors/writers is Tim Burton. Here you will find 10 descriptions of Burton movies. Can you tell me what movie I'm looking for?
Easier, 10 Qns, shreds, Apr 20 17
Easier
shreds
1355 plays
4.
  The Melancholy World of Tim Burton    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Tim Burton and his films? Ten questions to test your knowledge of one of the finest directors in the business today.
Tough, 10 Qns, AndyMorton, Jun 12 09
Tough
AndyMorton
709 plays
5.
  Tim Burton Movies    
Multiple Choice
 10 Qns
Tim Burton's movies absolutely belong to the category: ORIGINAL! Lets see if you know his work.
Average, 10 Qns, gabba, May 08 09
Average
gabba
3766 plays
6.
  Tim Burton    
Multiple Choice
 10 Qns
Tim Burton is one of, if not absolutely, my favorite directors. The first five questions give a quote and ask for the movie title. The last five ask about specifics in his films. Good luck!
Average, 10 Qns, MavisFiend, Aug 16 03
Average
MavisFiend
2289 plays
trivia question Quick Question
In this 2005 stop-motion movie we meet Victor, who somehow ends up being married to a dead girl. What movie am I talking about?

From Quiz "Tim Burton Overview"




Related Topics
  Burton, Tim [Celebrities] (2 quizzes)

  Burton, Tim [Literature] (2 quizzes)


Tim Burton Trivia Questions

1. It is a common misconception that Tim Burton directed the 1993 holiday classic "The Nightmare Before Christmas". Who actually directed this film?

From Quiz
The Melancholy World of Tim Burton

Answer: Henry Selick

Feeling unsatisfied after another successful Halloween, Jack Skellington stumbled upon "Christmas Town" and set out to better Santa Claus by creating the greatest Christmas ever. However things didn't go quite according to plan. Henry Selick also directed the 2009 film "Coraline". Danny Elfman provided Jack Skellington's singing voice during the film. He is Tim Burton's long time Composer. Caroline Thompson wrote the screenplay for the film along with and has collaborated on many others with Burton. Chris Sarandon provided the normal voice of Jack Skellington.

2. Johnny Depp is a Tim Burton regular, and we'll meet him often in this quiz. In this 1990 movie he has sharp cutting devices where his hands should be. "His story will touch you, even though he can't." What's the title of this movie?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: Edward Scissorhands

Johnny Depp portrays the tragic Edward Scissorhands, a man created with hands made of scissors. He is adopted into a "typical" American family, in an stereotypical American suburb, where he struggles to fit in. In the beginning, people are thrilled with his hedge clipping and haircutting skills. As the novelty wears off, people start to dislike Edward. He is ostracized by virtually everyone, and eventually ends up alone. Also starring Winona Ryder, who plays Kim, Edward's love interest, the film was nominated for an Academy Award, a BAFTA Film Award and a Golden Globe.

3. This film is about a boy who lives alone in a castle after the death of his maker. The boy has something special at the end of his arms. What film is it?

From Quiz Tim Burton Movies

Answer: Edward Scissorhands & edward scissorhands & Edward scissorhands

4. 'I will live with you in this hellhole, but I must express myself. If you don't let me gut out this house and make it my own, I will go insane and I will take you with me!' What movie is this from?

From Quiz Tim Burton

Answer: Beetlejuice

Delia, Lydia's stepmom, says this to Charles Deitz when he says that he likes the house the way it was originally decorated.

5. Burton's first feature film came when he was hired by Paul Reubens to direct the movie that would bring Reuben's successful stage show to the big screen. What movie was it?

From Quiz The Art of Tim Burton

Answer: Pee-wee's Big Adventure

"Pee-wee's Big Adventure" was the big-screen edition of his stage show "The Pee-wee Herman Show". Reuben's character has his bike stolen, and subsequently travels the country trying to track it down. A year later, after the success of the film, "Pee-wee's Playhouse" became a regular Saturday morning show on CBS. Apart from being Tim Burton's big break into the world of directing, "Pee-wee's Big Adventure" was significant for Burton for two other reasons. The first reason was the way the film became a success, reaping a decent profit over expenses (a budget of $7 million and a gross profit of nearly $41 million). The second reason, and in my opinion the more significant one, was that it marked the first time that Burton worked with composer Danny Elfman. Elfman has composed the score for nearly every Tim Burton film since then. Paul Reubens later acted in Burton's film "Batman Returns" (1992) and he did a voice part in "The Nightmare Before Christmas" (1993).

6. Christopher Walken appeared in the 1999 film "Sleepy Hollow" alongside Johnny Depp and Christina Ricci. Which other Tim Burton film has Walken starred in?

From Quiz The Melancholy World of Tim Burton

Answer: Batman Returns

Walken portrayed "Max Shreck", a powerful business mogul who also happened to be Seline "Catwoman" Kyle's boss. Later in the film, he allied himself with The Penguin and assisted in his run for mayor. In the final battle, Shreck met his end and the hands of Catwoman and her powerful electric tazer. It was Christmas time in Gotham and Batman found himself up against not one, but three adversaries. The Penguin sought revenge on a City that turned it's back on him by planning a missile launch in the heart of Gotham, using Emperor Penguins to transport the missiles into position. Catwoman sought Max Shreck, the man who pushed her out of the window and to her apparent death...only to be brought back to life by cats. Bruce Wayne (Batman) and Seline Kyle (Catwoman) were also involved in a relationship during this film. They let slip their alter ego's whilst dancing at the Gotham Ball. "Mistletoe can be deadly if you eat it," remarked Kyle. "But a kiss can be even deadlier," replied Wayne echoing an exchange that Batman and Catwoman had previously in the film.

7. In this 2005 stop-motion movie we meet Victor, who somehow ends up being married to a dead girl. What movie am I talking about?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: Corpse Bride

This is an excellent movie with great songs by Danny Elfman. Johnny Depp gives his voice to the unfortunate Victor Van Dort. Victor is supposed to marry Victoria, the daughter of a local noble family. The marriage was agreed upon by the respective parents, although Victor and Victoria never met. After a unsuccessful wedding rehearsal, Victor ends up being married to the Corpse Bride (Helena Bonham Carter). At first, the Corpse Bride is convinced that Victor loves her, in the end she sees that he belongs among the living. Eventually, everyone lives (?) happily ever after. This movie was nominated for an Academy Award.

8. Tim Burton's first full-length film project was 'Pee Wee's Big Adventure', which also marked his first collaboration with which music composer?

From Quiz The Film History of Tim Burton

Answer: Danny Elfman

Most of Tim Burton's films have featured musical scores by Danny Elfman, former lead singer of the alternative rock band Oingo Boingo. 'Pee Wee's Big Adventure' marked Elfman's second effort as composer of a film score, his first being with 'Forbidden Zone', directed by his brother Richard.

9. 'I'm only laughing on the outside, my smile is just skin deep, if you could see inside I'm really crying, you might join me for a weep...' Which film is this from?

From Quiz Tim Burton

Answer: Batman

The Joker recites this to Vikki after Bruce has been shot in her apartment.

10. Aliens attack the planet in this next movie (released in 1996), filled to the rafters with splendid actors (and Tom Jones). "Nice planet. We'll take it!". Can you give me the title of this one?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: Mars Attacks!

We see Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Annette Bening, Sarah Jessica Parker, Natalie Portman, Tom Jones and a lot of others in this witty movie. A B-movie style and storyline, combined with this great cast, make for a highly enjoyable movie. The aliens do not accept the friendliness bestowed upon them, and start reducing humans to skeletons. But humankind fights back, although the eventual solution to killing the aliens is not the most graceful of solutions.

11. In 1988, Tim Burton released to the world a comedy classic with his 'Beetlejuice'. Which actor played the title character in this wacky funfest?

From Quiz The Film History of Tim Burton

Answer: Michael Keaton

Supporting Michael Keaton in the cast were Alec Baldwin and Geena Davis as the deceased couple Adam and Barbara Maitland, and Catherine O'Hara, Jeffrey Jones and Winona Ryder as Delia, Charles and Lydia Deetz, who take over the home of the deceased Maitlands. Both Robert Goulet and Dick Cavett make rare film appearances in this weird little picture.

12. In this movie Michael Keaton has the leading role, which one?

From Quiz Tim Burton Movies

Answer: 'Beetlejuice'

13. 'Villainy wears many masks, none of which are more dangerous than virtue.' Which movie?

From Quiz Tim Burton

Answer: Sleepy Hollow

Ichabod says this to Young Masbath. He is refering to Katrina, whom he thinks preformed the witch craft that brought the horseman back to Sleepy Hollow.

14. What was Tim Burton's first film to win an Academy Award?

From Quiz The Melancholy World of Tim Burton

Answer: Beetlejuice

"Beetlejuice" won an Oscar for "Best Makeup" at the 61st Academy Awards. The plot of this film revolved around a recently deceased couple (The Maitlands) and their attempts to scare off the new family that had moved into their old home. The Maitlands called on Beetlejuice to help them but soon found that they had gotten more than they bargained for dealing with the "bio-exorcist". "Pee Wee's Big Adventure" was never nominated for an award. "Batman" scored a win the in the "Best Art Direction" category. "Edward Scissorhands" was nominated in the "Best Makeup" category but ultimately lost out to "Dick Tracy".

15. In 2003, this Academy Award-nominated movie was released, about a son who finds some truth in his father's exuberant stories. "An adventure as big as life itself". What is the title of this movie?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: Big Fish

Here is yet another masterly Burton-movie with an impressive cast: Ewan McGregor, Jessica Lange, Albert Finney, Danny DeVito and Steve Buscemi. When his father is dying, Will Bloom (Billy Crudup) returns home. His father tells his life story, an exuberant tale full of strange creatures and fantastic events. The son tries to find the truth behind his stories, which he thinks to be made up. However, there appears to be more truth in these stories than he thought.

16. Tim Burton really hit the box-office bigtime in 1989 with which film about a dark superhero?

From Quiz The Film History of Tim Burton

Answer: Batman

Again Tim Burton partnered with actor Michael Keaton in 1989 with this box office blockbuster. Jack Nicholson really stole the show however with his outrageous performance as the Joker. Nicholson received great dividends for his acting, he signed to make the movie for a percentage of the box office gross and took home approximately 60 million during its run in theaters!

17. In Tim Burtons animated 'The Nightmare Before Christmas' we can hear the specially written music of...?

From Quiz Tim Burton Movies

Answer: Danny Elfman

18. 'It's the so-called 'normal' guys that always let you down. Sickos never scare me. At least they're committed.' Which film?

From Quiz Tim Burton

Answer: Batman Returns

Ah, Selina Kyle aka Catwoman, on dating Gotham men.

19. Tim Burton has produced a number of feature-length movies with stop motion animation. Which of them came out first?

From Quiz The Art of Tim Burton

Answer: The Nightmare Before Christmas

"James and the Giant Peach" came out in 1996 and was based on the story by Roald Dahl. "Corpse Bride" was released in 2005 and was based on a Russian folktale. "Frankenweenie" was a 2012 release, and was based on Burton's own short film from 1984. "The Nightmare Before Christmas" (1993) was based on a poem written by Tim Burton himself back in 1982 (the same time he produced his "Vincent" short). The story is about a character from Halloween Town named Jack Skellington (voiced by Chris Sarandon) who is tired of the Halloween routine. When he stumbles across a portal to Christmas Town, he is impressed with the way they do things, and tries to change things. Things go awry, however, when circumstances lead to the abduction of Santa Claus himself! The poem is too long to print here in its entirety, but here are the first two stanzas to whet your appetite: "It was late one fall in Halloweenland, and the air had quite a chill. Against the moon a skeleton sat, alone upon a hill. He was tall and thin with a bat bow tie; Jack Skellington was his name. He was tired and bored in Halloweenland "I'm sick of the scaring, the terror, the fright. I'm tired of being something that goes bump in the night. I'm bored with leering my horrible glances, And my feet hurt from dancing those skeleton dances. I don't like graveyards, and I need something new. There must be more to life than just yelling, 'Boo!'" (source: The Tim Burton Collective website)

20. In 1993 Burton wrote the story to another stop-motion movie. This one is about a Halloween skeleton kidnapping Santa Claus and taking over Christmas. Can you give me the title of this movie?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: The Nightmare before Christmas

Once again Burton and Elfman team up, creating another fantastic movie. Jack Skellington is the leader of Halloween Town. He becomes bored with Halloween and doing the same thing year in year out. One day, he stumbles upon Christmas Town. He decides to take over Christmas, thinking he can do better than this guy they call "Sandy Claws". Needless to say, things don't turn out the way Jack planned.

21. In 1990, Tim Burton returned to the director's chair in a much more low-key, Burtonesque film entitled 'Edward Scissorhands'. This film marked Burton's first of many collaborations with which actor, who played the title role?

From Quiz The Film History of Tim Burton

Answer: Johnny Depp

Alongside Johnny Depp's Edward appeared Winona Rider, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, and a special appearance was made by Vincent Price (one of Burton's idols). Sadly, this was Price's last big screen appearance.

22. What's the name of the leading role character in 'The Nightmare...'?

From Quiz Tim Burton Movies

Answer: 'Jack Skellington'

23. 'Sweetheart, you can't buy the necessities of life with cookies?' What movie?

From Quiz Tim Burton

Answer: Edward Scissorhands

After Edward trims the neighborhood hedges, and cuts hair for lemonade and cookies, he is prompted to move on to making money in the hair salon business.

24. In 1999, Tim Burton directed "Sleepy Hollow", based on Washington Irving's "The Legend of Sleepy Hollow". In the film, what is the profession of Ichabod Crane, played by Johnny Depp?

From Quiz The Art of Tim Burton

Answer: Police officer

This film version of Irving's story does not resemble the original very much, but the main elements (the headless horseman haunting the town of Sleepy Hollow, newcomer Ichabod Crane and love interest Katrina Van Tassel) remain. In Burton's treatise, however, Johnny Depp's Ichabod Crane is a New York City police constable sent to look into the series of decapitations in Sleepy Hollow (in Westchester County). He discovers that the headless horseman is indeed a supernatural being, but that he is being controlled by someone in the village (who possesses the horseman's head). With a supporting cast that included Christina Ricci, Michael Gough, Michael Gambon, Miranda Richardson, Christopher Walken and Casper Van Dien, it is no surprise that the film was a critical success. After a budget of only $30 million, the film grossed over $206 million worldwide.

25. In this somber 1999 movie a headless horseman spreads terror in a small town. Inspector Ichabod Crane investigates. "Heads will roll." What is the title of this movie?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: Sleepy Hollow

This movie once again stars Johnny Depp (as Ichabod Crane), alongside Michael Gambon (playing Baltus Van Tassel) and Christopher Walken (as the Hessian Horseman). Ichabod Crane is sent to the small town of Sleepy Hollow to investigate the mysterious murders there. Armed with newly designed investigative techniques, he finds himself up against some kind of supernatural being. Creepy and somber tale!

26. In 1994, Tim Burton wowed moviegoers and critics alike with his masterful biopic about which oddball cult-film director?

From Quiz The Film History of Tim Burton

Answer: Ed Wood

Another of Tim Burton's idols, Ed Wood was brought to life in the eponymously titled film 'Ed Wood'. Johnny Depp ably played the title role, but the show was stolen by Martin Landau, as classic horror film actor, Bela Lugosi.

27. In 'Ed Wood' Johnny Depp did an unforgettable job, but he wasn't Oscar nominated. Another actor from the same movie won an Oscar. Who?

From Quiz Tim Burton Movies

Answer: Martin Landau

28. What actor stars in 'Sleepy Hollow,' 'Ed Wood,' and 'Edward Scissorhands'?

From Quiz Tim Burton

Answer: Johnny Depp

Johnny played Ichabod Crane, Ed Wood himself, and again the lead character Edward in these films.

29. This delicious movie (2005) was based on a book by Roald Dahl, about a little boy and a weird guy making sweets. Oompa-Loompas rule! Can you name this movie?

From Quiz Tim Burton Overview

Answer: Charlie and the Chocolate Factory

They're all Dahl-stories of course! Johnny Depp brilliantly portrays the eccentric Willy Wonka. "Willy Wonka is semi-sweet and nuts". This is the well-known tale about little Charlie Bucket, who can't believe his luck when he finds one of the five Golden Tickets. These tickets, given out by the mysterious Willy Wonka, give five children the right to visit Wonka's amazing chocolate factory. Only one of them will receive a special gift from Mr. Wonka. One by one, the other children yield to temptation, leaving Charlie to receive the special gift.

This is category 3059
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.