FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Film History of Tim Burton
Quiz about The Film History of Tim Burton

The Film History of Tim Burton Quiz


From the strange mind of Tim Burton has come a slew of charmingly quirky films, entertaining movie audiences beginning in the early 1980s. In this quiz we will briefly examine a number of Burton's best films.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed A-D
  8. »
  9. Tim Burton

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
190,957
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4094
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 168 (10/10), Guest 51 (9/10), Guest 175 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Before jumping into feature-length films, Burton created a number of film shorts. In 1984, he created a 27-minute film featuring the 'creation' of a dog-monster a la 'Frankenstein'. What was the name of this fantasy creation? Hint


Question 2 of 10
2. Tim Burton's first full-length film project was 'Pee Wee's Big Adventure', which also marked his first collaboration with which music composer? Hint


Question 3 of 10
3. In 1988, Tim Burton released to the world a comedy classic with his 'Beetlejuice'. Which actor played the title character in this wacky funfest? Hint


Question 4 of 10
4. Tim Burton really hit the box-office bigtime in 1989 with which film about a dark superhero? Hint


Question 5 of 10
5. In 1990, Tim Burton returned to the director's chair in a much more low-key, Burtonesque film entitled 'Edward Scissorhands'. This film marked Burton's first of many collaborations with which actor, who played the title role? Hint


Question 6 of 10
6. In 1994, Tim Burton wowed moviegoers and critics alike with his masterful biopic about which oddball cult-film director? Hint


Question 7 of 10
7. With an all-star cast, Tim Burton embarked on a sci-fi adventure in 1996, that was very reminiscent of 50s films within that genre. What was this film, featuring an invasion of Earth by strange Martians with very large brains, called? Hint


Question 8 of 10
8. In 1999, Tim Burton took on the classic short story 'The Legend of Sleepy Hollow' in his film with the shortened name 'Sleepy Hollow'. Who wrote the original story upon which the film was based? Hint


Question 9 of 10
9. One of Burton's most colorful and delightful films was released in 2003. It featured some tall tales inspired by a father and told through his son, who attempts to investigate the facts of his father's extraordinary life. What is the title of this eccentric film? Hint


Question 10 of 10
10. In 2005, Tim Burton released a remake of the 1971 film 'Willy Wonka & the Chocolate Factory' that was entitled 'Charlie and the Chocolate Factory'. The Tim Burton film's title is the same title as the book written by Roald Dahl.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 01 2024 : Guest 168: 10/10
Mar 31 2024 : Guest 51: 9/10
Mar 24 2024 : Guest 175: 7/10
Mar 08 2024 : Guest 212: 8/10
Mar 06 2024 : kibou: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before jumping into feature-length films, Burton created a number of film shorts. In 1984, he created a 27-minute film featuring the 'creation' of a dog-monster a la 'Frankenstein'. What was the name of this fantasy creation?

Answer: Frankenweenie

Tim Burton began his film career at Disney, working on films such as 'The Fox and the Hound'. 'Frankenweenie' was his last project at the studio, the film was never released (too scary for children).

Shelley Duvall, Daniel Stern and a very young Sofia Coppola all appear in this film.
2. Tim Burton's first full-length film project was 'Pee Wee's Big Adventure', which also marked his first collaboration with which music composer?

Answer: Danny Elfman

Most of Tim Burton's films have featured musical scores by Danny Elfman, former lead singer of the alternative rock band Oingo Boingo. 'Pee Wee's Big Adventure' marked Elfman's second effort as composer of a film score, his first being with 'Forbidden Zone', directed by his brother Richard.
3. In 1988, Tim Burton released to the world a comedy classic with his 'Beetlejuice'. Which actor played the title character in this wacky funfest?

Answer: Michael Keaton

Supporting Michael Keaton in the cast were Alec Baldwin and Geena Davis as the deceased couple Adam and Barbara Maitland, and Catherine O'Hara, Jeffrey Jones and Winona Ryder as Delia, Charles and Lydia Deetz, who take over the home of the deceased Maitlands.

Both Robert Goulet and Dick Cavett make rare film appearances in this weird little picture.
4. Tim Burton really hit the box-office bigtime in 1989 with which film about a dark superhero?

Answer: Batman

Again Tim Burton partnered with actor Michael Keaton in 1989 with this box office blockbuster. Jack Nicholson really stole the show however with his outrageous performance as the Joker. Nicholson received great dividends for his acting, he signed to make the movie for a percentage of the box office gross and took home approximately 60 million during its run in theaters!
5. In 1990, Tim Burton returned to the director's chair in a much more low-key, Burtonesque film entitled 'Edward Scissorhands'. This film marked Burton's first of many collaborations with which actor, who played the title role?

Answer: Johnny Depp

Alongside Johnny Depp's Edward appeared Winona Rider, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, and a special appearance was made by Vincent Price (one of Burton's idols). Sadly, this was Price's last big screen appearance.
6. In 1994, Tim Burton wowed moviegoers and critics alike with his masterful biopic about which oddball cult-film director?

Answer: Ed Wood

Another of Tim Burton's idols, Ed Wood was brought to life in the eponymously titled film 'Ed Wood'. Johnny Depp ably played the title role, but the show was stolen by Martin Landau, as classic horror film actor, Bela Lugosi.
7. With an all-star cast, Tim Burton embarked on a sci-fi adventure in 1996, that was very reminiscent of 50s films within that genre. What was this film, featuring an invasion of Earth by strange Martians with very large brains, called?

Answer: Mars Attacks!

It seems that everyone in Hollywood wanted a part in 'Mars Attacks!' The cast included such Hollywood notables as Jack Nicholson, Glenn Close, Rod Steiger, Danny DeVito, Pierce Brosnan, Annette Bening and a host of others. In fact, the one actor that Tim Burton fans would have expected to appear in the film, Johnny Depp, turned down a chance to be in the film.
8. In 1999, Tim Burton took on the classic short story 'The Legend of Sleepy Hollow' in his film with the shortened name 'Sleepy Hollow'. Who wrote the original story upon which the film was based?

Answer: Washington Irving

Once again, Tim Burton was reunited with his favorite actor, Johnny Depp, who played the part of Ichabod Crane in the classic tale. This marked the third joint venture between the two. A great supporting cast was selected for this film, including Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Jeffrey Jones, Ian McDiarmid, Christopher Lee and Christopher Walken.
9. One of Burton's most colorful and delightful films was released in 2003. It featured some tall tales inspired by a father and told through his son, who attempts to investigate the facts of his father's extraordinary life. What is the title of this eccentric film?

Answer: Big Fish

Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange and Helena Bonham Carter star in this strange but fun exaggeratory tale, that features many different references to Burton's past films.
10. In 2005, Tim Burton released a remake of the 1971 film 'Willy Wonka & the Chocolate Factory' that was entitled 'Charlie and the Chocolate Factory'. The Tim Burton film's title is the same title as the book written by Roald Dahl.

Answer: True

In the 1971 version, Gene Wilder portrays the title character Willy Wonka. In the 2005 version, Willy Wonka's name is removed from the title to pay homage to the original title from the Dahl book. Nonetheless, Willy Wonka remains the main character and is played by, who else, Johnny Depp.

Thank you for trying this quiz, I hope you enjoyed it.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Tim Burton Overview Easier
2. Tim Burton Movies Average
3. The Art of Tim Burton Average
4. Tim Burton Average
5. The Melancholy World of Tim Burton Tough

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us