FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
North by Northwest Quizzes, Trivia and Puzzles
North by Northwest Quizzes, Trivia

North by Northwest Trivia

North by Northwest Movie Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P

Fun Trivia
3 quizzes and 60 trivia questions.
1.
  North By Northwest Test Your Knowledge   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Made between 'Vertigo' and 'Psycho', this classic comedy-thriller is one of Hitchcock's most beloved films.
Average, 25 Qns, tjoebigham, Sep 01 14
Average
tjoebigham
3136 plays
2.
  "North by Northwest" (1959)   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz about Alfred Hitchcock's 1959 movie, "North by Northwest." It starred Cary Grant, Eva Marie Saint, and James Mason.
Tough, 20 Qns, West18john, Apr 28 17
Tough
West18john
1451 plays
3.
  15 Questions on North by Northwest    
Multiple Choice
 15 Qns
Enjoy my quiz and don't forget to rate it! Thanks!
Average, 15 Qns, mariannafunk, Oct 20 20
Average
mariannafunk
Oct 20 20
1444 plays
trivia question Quick Question
Eva Marie Saint had already won an Oscar for her debut in 'On The Waterfront'. What other cast member would go on to win a future acting Oscar?

From Quiz "North By Northwest"




Related Topics
  Other Categories of Interest [Movies] (0 quizzes)


North by Northwest Trivia Questions

1. Who plays Roger Thornhill?

From Quiz
North by Northwest

Answer: Cary Grant

James Stewart was the original actor thought of for this role, but Hitch thought it would be better suited for Cary Grant. I agree.

2. What is Roger Thornhill's (Cary Grant) secretary's first name?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Maggie

Maggie was expertly played by Doreen Lang who had already been in a previous Hitchcock film, "The Wrong Man", and then she later appeared in "The Birds" as the frightened mother in the cafe.

3. What is the name of Cary Grant's character?

From Quiz North By Northwest

Answer: Roger O. Thornhill

The other character names are from Grant's other Hitchcock films: 'Suspicion', 'Notorious' and 'To Catch A Thief'. The 'O', by the way, stands for nothing, as did the 'O' in David O. Selznick, under whose aegis Hitch made his American debut.

4. Who plays Eve Kendall?

From Quiz North by Northwest

Answer: Eva Marie Saint

Eva Marie Saint was very excited about being chosen for such a sophisticated character.

5. What are the names of the men Roger Thornhill (Cary Grant) met at the Oak Bar in the Plaza Hotel?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Herman Weltner, Larry Wade and Fanning Nelson.

Larry Wade was played by Robert Shayne, who was famous for playing Inspector Henderson on the George Reeves television series "Superman."

6. What is Grant's character's line of work?

From Quiz North By Northwest

Answer: advertising

Grant's Thornhill is the typical 50's 'man in the gray flannel suit'.

7. Where does Roger Thornhill meet friends for drinks before he is kidnapped?

From Quiz North by Northwest

Answer: The Oak Bar at The Plaza

Cary Grant had a suite at The Plaza, so he was very comfortable walking around the hotel and having drinks at the Oak Bar.

8. What are the last names of the henchmen who kidnapped Roger Thornhill from the Plaza Hotel?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Valerian and Licht

Valerian was portrayed by Adam Williams, Licht by Robert Ellenstein. Both have been seen in numerous television guest roles. As a note of interest, in the original screenplay, Licht is one of the people in the cropduster plane. We were to see his body in the burning plane, but it was never filmed.

9. What tune plays in the hotel at the beginning?

From Quiz North By Northwest

Answer: 'It's A Most Unusual Day'

Very appropriate, considering what happens!

10. At the time of the filming, what did Cary Grant charge for an autograph?

From Quiz North by Northwest

Answer: 15 cents

He was also known for leaving the table before the check came, so other people would pick up the check!

11. In the film, the Townsend estate was located in what Long Island town?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Glen Cove

The actual estate where the entrance and house exteriors were filmed is Old Westbury Gardens in Old Westbury, Long Island. It is still used for film and television location shooting, and is open to the public for tours. The interiors were shot in a Los Angeles studio.

12. What is the name of the 'agent' the bad guys mistake Grant's character for?

From Quiz North By Northwest

Answer: George Kaplan

When Thornhill calls out to a bellboy who is paging Kaplan, the villains think he *is* Kaplan, and kidnap him. The irony is that Kaplan is a non-existent name created to divert the villains from the real spy in their midst!

13. When Roger was put behind the wheel to drive drunk, what makes him finally stop the car?

From Quiz North by Northwest

Answer: A man on a bike crosses the road in front of him.

He is so drunk that he could care less or doesn't understand that a police car is chasing him. Interesting that a man on a bike would cross the road in the dark.

14. What Broadway theater was Thornhill planning to go to before he was abducted? He mentioned it to Vandamm (James Mason).

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Winter Garden

When Thornhill is tossed into the car in a drunken stupor, if you listen closely, you can hear him singing "I've Grown Accustomed to Your Bourbon." Perhaps he was planning to see "My Fair Lady" at the Winter Garden that night, before he was abducted.

15. What is the real name of the head of the spy ring?

From Quiz North By Northwest

Answer: Phillip Vandamm

Played by James Mason, Vandamm poses as diplomat Leo Townsend.

16. What was Roger made to drink?

From Quiz North by Northwest

Answer: Bourbon

How did they get those stains out of that pink satin couch so quickly?

17. Who portrayed Roger Thornhill's lawyer?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Edward Platt

Edward Platt went on to portray the "Chief" on TV's "Get Smart."

18. How do the villains plan to kill the hero ?

From Quiz North By Northwest

Answer: force him to drive drunk

Though they get him drunk and almost kill him, Thornhill escapes.

19. Whose Mercedes did the phoney Mrs. Townsend say he borrowed after the phoney party?

From Quiz North by Northwest

Answer: Laura's

Laura's last name is Babson. You find this out from the police because a Mercedes had been reported as stolen.

20. Who portrayed Nassau County detective, Lieutenant Harding?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Stanley Adams

Stanley Adams is best known to "Star Trek" fans as Cyrano Jones in the episode entitled "The Trouble With Tribbles."

21. What is the make of the car Grant's character drives?

From Quiz North By Northwest

Answer: Mercedes-Benz

You can see the famed Mercedes hood ornament in several shots.

22. When the doctor at the Glen Cove police station asks Roger to stick his tongue out, what does he say?

From Quiz North by Northwest

Answer: "You better move back."

Cary Grant at his most funny. Lots of material here. I like when he finally curls up on top of the table!

23. What did Thornhill's mother say to the two men who followed her and her son in the elevator?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: "You gentlemen aren't really trying to kill my son, are you?"

According to her 'official' Jessie Royce Landis was about ten months younger than Cary Grant, the actor portraying her son in the movie! However there is some evidence that she was actually 6 years older than she claimed.

24. What is the name of the sergeant at the police station where Grant's character is held for drunk driving?

From Quiz North By Northwest

Answer: Emil Klinger

The name foreshadows Thornhill's fate at film's end.

25. When Roger asks his mother to go get the key to George Kaplan's hotel room at The Plaza, how much does he bribe her to do it?

From Quiz North by Northwest

Answer: Fifty dollars

He is so ready to pay her to do this and knows she'll take the money.

26. Who portrayed the ticket clerk who tips off the police that Thornhill is at his ticket window in Grand Central Terminal?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: Ned Glass

Ned Glass later appeared as Sol Cooper in the '60s television series "Julia."

27. What happens to Grant's character upon meeting the real Townsend at the U.N. ?

From Quiz North By Northwest

Answer: he's framed for Townsend's murder

Townsend is knifed in the back to keep him from identifying Vandamm to Thornhill, and Thornhill is blamed for it.

28. When they get in George Kaplan's hotel room and Roger goes in the bathroom to look around, he comes out of the bathroom and says, "Bulletin, George Kaplan has

From Quiz North by Northwest

Answer: dandruff

Another great sequence for Roger and his mother.

29. What did Thornhill say to Eve the "O" stood for in his initials?

From Quiz "North by Northwest" (1959)

Answer: "Nothing"

Thornhill's initials were printed on his personalized matchbook cover. He told Eve, "My trademark, R.O.T."

30. What train does Grant's character board to escape?

From Quiz North By Northwest

Answer: Twentieth Century Limited & 20th century limited & twentieth century ltd. & 20th century ltd.

Back when trains still were popular...

This is category 5977
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.