FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about North By Northwest
Quiz about North By Northwest

North By Northwest | 25 Question Movie Multiple Choice Quiz


Made between 'Vertigo' and 'Psycho', this classic comedy-thriller is one of Hitchcock's most beloved films.

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies L-P
  8. »
  9. North by Northwest

Author
tjoebigham
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
64,117
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
18 / 25
Plays
3151
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: realmccoy72 (23/25), Guest 76 (20/25), Guest 64 (21/25).
- -
Question 1 of 25
1. What is the name of Cary Grant's character? Hint


Question 2 of 25
2. What is Grant's character's line of work? Hint


Question 3 of 25
3. What tune plays in the hotel at the beginning? Hint


Question 4 of 25
4. What is the name of the 'agent' the bad guys mistake Grant's character for? Hint


Question 5 of 25
5. What is the real name of the head of the spy ring? Hint


Question 6 of 25
6. How do the villains plan to kill the hero ? Hint


Question 7 of 25
7. What is the make of the car Grant's character drives? Hint


Question 8 of 25
8. What is the name of the sergeant at the police station where Grant's character is held for drunk driving? Hint


Question 9 of 25
9. What happens to Grant's character upon meeting the real Townsend at the U.N. ? Hint


Question 10 of 25
10. What train does Grant's character board to escape?

Answer: (Three Words)
Question 11 of 25
11. Whom does he meet on the train? Hint


Question 12 of 25
12. Where does the female lead send Grant's character next? Hint


Question 13 of 25
13. What happens to Grant's character when he gets there? Hint


Question 14 of 25
14. What tune does Grant's character whistle after he meets the female lead again? Hint


Question 15 of 25
15. Where does Grant's character meet the bad guys again? Hint


Question 16 of 25
16. What Hitchcock regular plays the 'Professor'? Hint


Question 17 of 25
17. Where does the climax of the film take place? Hint


Question 18 of 25
18. What sculptor created it? Hint


Question 19 of 25
19. Where is the all-important microfilm hidden? Hint


Question 20 of 25
20. The hero of the film is shot and killed.


Question 21 of 25
21. How is the female lead to be killed? Hint


Question 22 of 25
22. Eva Marie Saint had already won an Oscar for her debut in 'On The Waterfront'. What other cast member would go on to win a future acting Oscar? Hint


Question 23 of 25
23. Where does Hitch make his cameo? Hint


Question 24 of 25
24. What working title for this film was inspired by the climactic scene? Hint


Question 25 of 25
25. What play does the title of this film come from? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : realmccoy72: 23/25
Apr 18 2024 : Guest 76: 20/25
Apr 18 2024 : Guest 64: 21/25
Apr 14 2024 : rdhill: 22/25
Apr 05 2024 : Guest 66: 21/25
Apr 05 2024 : Guest 67: 23/25
Apr 01 2024 : Guest 76: 20/25
Mar 30 2024 : Gumby1967: 24/25
Mar 30 2024 : Guest 193: 20/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of Cary Grant's character?

Answer: Roger O. Thornhill

The other character names are from Grant's other Hitchcock films: 'Suspicion', 'Notorious' and 'To Catch A Thief'. The 'O', by the way, stands for nothing, as did the 'O' in David O. Selznick, under whose aegis Hitch made his American debut.
2. What is Grant's character's line of work?

Answer: advertising

Grant's Thornhill is the typical 50's 'man in the gray flannel suit'.
3. What tune plays in the hotel at the beginning?

Answer: 'It's A Most Unusual Day'

Very appropriate, considering what happens!
4. What is the name of the 'agent' the bad guys mistake Grant's character for?

Answer: George Kaplan

When Thornhill calls out to a bellboy who is paging Kaplan, the villains think he *is* Kaplan, and kidnap him. The irony is that Kaplan is a non-existent name created to divert the villains from the real spy in their midst!
5. What is the real name of the head of the spy ring?

Answer: Phillip Vandamm

Played by James Mason, Vandamm poses as diplomat Leo Townsend.
6. How do the villains plan to kill the hero ?

Answer: force him to drive drunk

Though they get him drunk and almost kill him, Thornhill escapes.
7. What is the make of the car Grant's character drives?

Answer: Mercedes-Benz

You can see the famed Mercedes hood ornament in several shots.
8. What is the name of the sergeant at the police station where Grant's character is held for drunk driving?

Answer: Emil Klinger

The name foreshadows Thornhill's fate at film's end.
9. What happens to Grant's character upon meeting the real Townsend at the U.N. ?

Answer: he's framed for Townsend's murder

Townsend is knifed in the back to keep him from identifying Vandamm to Thornhill, and Thornhill is blamed for it.
10. What train does Grant's character board to escape?

Answer: Twentieth Century Limited

Back when trains still were popular...
11. Whom does he meet on the train?

Answer: Eve Kendall

Eva Marie Saint plays the double agent who works for the CIA.
12. Where does the female lead send Grant's character next?

Answer: a Midwest cornfield

Where the film's most famous scene happens.
13. What happens to Grant's character when he gets there?

Answer: a cropduster attacks him

The cropdusting biplane tries to mow him down, but he escapes at almost the last moment when it hits a fuel truck.
14. What tune does Grant's character whistle after he meets the female lead again?

Answer: Singin' In The Rain

Well, after all, it is an MGM picture! (The only one Hitch did for the studio!)
15. Where does Grant's character meet the bad guys again?

Answer: an art auction

He also meets Eve there, not yet knowing she's on his side. He escapes by creating a ruckus.
16. What Hitchcock regular plays the 'Professor'?

Answer: Leo G. Carroll

Best known for the 'Man From U.N.C.L.E.' TV series, Carroll also starred in 'Spellbound' and 'Strangers On A Train'.
17. Where does the climax of the film take place?

Answer: Mount Rushmore

Just outside Rapid City, South Dakota.
18. What sculptor created it?

Answer: Gutzon Borglum

The Danish-born Borglum's best known work.
19. Where is the all-important microfilm hidden?

Answer: a Mexican sculpture

The film's 'MacGuffin,' or red herring.
20. The hero of the film is shot and killed.

Answer: False

Blank cartridges are in the gun Eve shoots him with. Though it is discovered, the gun saves Thornhill's life again when a housekeeper shoots it at him.
21. How is the female lead to be killed?

Answer: dumped from a plane

Thornhill saves her, though, and they escape down Mount Rushmore (actually a studio mock-up).
22. Eva Marie Saint had already won an Oscar for her debut in 'On The Waterfront'. What other cast member would go on to win a future acting Oscar?

Answer: Martin Landau

Landau won for his campy Bela Lugosi in Tim Burton's 'Ed Wood'.
23. Where does Hitch make his cameo?

Answer: trying to board a bus

Right after his name ends the credits, there he is, getting a bus door slammed in his face.
24. What working title for this film was inspired by the climactic scene?

Answer: The Man In Lincoln's Nose

Thornhill was originally to hide in Lincoln's nostril and sneeze!
25. What play does the title of this film come from?

Answer: Hamlet

'I am but mad north-northwest,' said the Danish prince. And Thornhill did fly north in a Northwest Orient plane!
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alfred Hitchcock Movie Quizzes:

A selection of movie quizzes from the master director Alfred Hitchcock.

  1. Hitchcock's 'The Birds' Average
  2. Alfred Hitchcock's "To Catch a Thief" Average
  3. Alfred Hitchcock's "Psycho" Tough
  4. Vertigo Average
  5. Rear Window Average
  6. North By Northwest Average
  7. "Rebecca" Redux Tough
  8. "The Man Who Knew Too Much" (1956) Easier
  9. "Topaz "- A Night at the Movies Average
  10. Notorious Average
  11. The Wrong Man Average
  12. Dial "M" for Murder Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us