FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Vertigo
Quiz about Vertigo

15 Question Movie Quiz: Vertigo | Movies


Starring James Stewart and Kim Novak, Hitchcock's "Vertigo" is a movie of looping logics and deceptive ghosts. If you haven't seen it, see it. If you have seen it, well - let's see what you've seen.

A multiple-choice quiz by gunstone. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies U-Z
  8. »
  9. Vertigo

Author
gunstone
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,453
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2177
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (12/15), Guest 152 (13/15), Guest 104 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. The character played by Kim Novak is first called Madeleine Elster, though her identity as such is threatened by spells where her great-grandmother Carlotta Valdes seems to "invade" her. As it turns out, the whole thing is a sham. What is the character's real name? Hint


Question 2 of 15
2. What is the name of the restaurant where John Ferguson first lays his eyes on Madeleine Elster? Hint


Question 3 of 15
3. After a car ride, Ferguson and Mrs. Elster make a stop in a forest reservation. What is it that seems to trigger a spell of vertigo in the girl's mind? Hint


Question 4 of 15
4. Ferguson's friend Midge (Marjorie) is by all appearances secretly in love with him. At one point, while alone in her apartment, she batters her own cheeks and calls herself names. Why? Hint


Question 5 of 15
5. What artist made the portrait of Carlotta Valdes? Hint


Question 6 of 15
6. Madeleine Elster has a husband. His first name is: Hint


Question 7 of 15
7. What is, originally, the connection between Mr. Elster and John Ferguson? Hint


Question 8 of 15
8. According to Mr. Elster, his wife has reached the age at which Carlotta Valdes killed herself. What age? Hint


Question 9 of 15
9. Who plays Marjorie (Midge) Wood? Hint


Question 10 of 15
10. Every 10 years, the British Film Institute has a number of film critics world wide pass votes to decide which movie is the best ever. The 2002 vote was, as usual, won by "Citizen Kane". "Vertigo" came: Hint


Question 11 of 15
11. In which city does most of the action take place? Hint


Question 12 of 15
12. "Vertigo" is based on a French novel by Pierre Boileau and Thomas Narcejac. What is the title? Hint


Question 13 of 15
13. Basing its structure on repetition and the doppelgänger theme, "Vertigo" reaches its climax in the belfry the second time around. This time the girl's fall is as real as it gets (in a movie..). What is the cause of it? Hint


Question 14 of 15
14. Hitchcock made famous brief appearances in his own movies, as a sort of signature. "Vertigo" is a rare case where the director's unmistakable physiognomy is never seen.


Question 15 of 15
15. The score for "Vertigo" was made by one of the most celebrated composers that ever worked with movies. He wrote the music for several other Hitchcock masterpieces (i.a. "Psycho"), as well as classics such as "Citizen Kane" and "Taxi Driver". What was his name?

Answer: (Surname only)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 21 2024 : Guest 172: 12/15
Jul 17 2024 : Guest 152: 13/15
Jul 08 2024 : Guest 104: 13/15
Jul 03 2024 : Guest 199: 12/15
Jul 02 2024 : Guest 174: 6/15
Jun 24 2024 : Guest 49: 8/15
Jun 05 2024 : ChrisHell9: 13/15
May 29 2024 : Guest 23: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The character played by Kim Novak is first called Madeleine Elster, though her identity as such is threatened by spells where her great-grandmother Carlotta Valdes seems to "invade" her. As it turns out, the whole thing is a sham. What is the character's real name?

Answer: Judy Barton

John Ferguson (James Stewart) is asked to follow Madeleine Elster, and develops his own fascination for her as he studies her spell with Carlotta Valdes. As it turns out, the whole thing is set up to camouflage a murder.
2. What is the name of the restaurant where John Ferguson first lays his eyes on Madeleine Elster?

Answer: Ernie's

Gavin Elster has asked Johnny to observe them dining at Ernie's so as to know what his wife looks like. Argosy is the book shop where Ferguson and Midge learn the Carlotta Valdes story from the old proprietor.
3. After a car ride, Ferguson and Mrs. Elster make a stop in a forest reservation. What is it that seems to trigger a spell of vertigo in the girl's mind?

Answer: A slab of sequoia inscribed with historical dates

Madeleine remarks the short span of her own (i.e. Carlotta's) life in a sequoian perspective, and runs off.
4. Ferguson's friend Midge (Marjorie) is by all appearances secretly in love with him. At one point, while alone in her apartment, she batters her own cheeks and calls herself names. Why?

Answer: She has made a painting that he doesn't find funny

Midge has observed Johnny's interest in a portrait of Carlotta Valdes that Madeleine spends time in front of, and has made a copy of it with her own features replacing Carlotta's. Seeing it makes Johnny depressed and he leaves.
5. What artist made the portrait of Carlotta Valdes?

Answer: Unknown

The portrait hangs in a museum where John sees Madeleine (and later on others) observe it while seated on a cushioned bench.
6. Madeleine Elster has a husband. His first name is:

Answer: Gavin

7. What is, originally, the connection between Mr. Elster and John Ferguson?

Answer: They are old schoolmates

When convincing Ferguson to take on the task of spying on his wife, Elster makes it clear that the dubious nature of her ailment requires him to engage someone trustworthy.
8. According to Mr. Elster, his wife has reached the age at which Carlotta Valdes killed herself. What age?

Answer: 26

John Ferguson is asked to watch out for suicide attempts. Ultimately, the whole suicide theme serves to camouflage a murder.
9. Who plays Marjorie (Midge) Wood?

Answer: Barbara Bel Geddes

This was the only Hitchcock movie that Bel Geddes had a part in. After her career in the movies had declined, she was cast for the TV soap "Dallas".
10. Every 10 years, the British Film Institute has a number of film critics world wide pass votes to decide which movie is the best ever. The 2002 vote was, as usual, won by "Citizen Kane". "Vertigo" came:

Answer: 2nd

11. In which city does most of the action take place?

Answer: San Francisco

San Juan Batista is where Mrs. Elster appears to throw herself from the belfry.
12. "Vertigo" is based on a French novel by Pierre Boileau and Thomas Narcejac. What is the title?

Answer: D'entre les Morts

"Les Visages de l'Ombre" and "Celle qui n'était plus" are other novels by Boileau/Narcejac, whereas "La Présence des Ombres" is the title of a Canadian movie from 1995 that's also based on "D'entre les morts".
13. Basing its structure on repetition and the doppelgänger theme, "Vertigo" reaches its climax in the belfry the second time around. This time the girl's fall is as real as it gets (in a movie..). What is the cause of it?

Answer: The dark shape of a nun appearing in the doorway

The cloaked shape seems to surge up from the past in what might be seen as a sinister parallel to the faked story of obsession and invasion in Madeleine Elster's personality.
14. Hitchcock made famous brief appearances in his own movies, as a sort of signature. "Vertigo" is a rare case where the director's unmistakable physiognomy is never seen.

Answer: False

Hitchcock appears as a man walking past a boatyard.
15. The score for "Vertigo" was made by one of the most celebrated composers that ever worked with movies. He wrote the music for several other Hitchcock masterpieces (i.a. "Psycho"), as well as classics such as "Citizen Kane" and "Taxi Driver". What was his name?

Answer: Herrmann

Bernard Herrmann wrote nine scores for Hitchcock. He died just after recording the score for Scorsese's "Taxi Driver" (1976).
Source: Author gunstone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alfred Hitchcock Movie Quizzes:

A selection of movie quizzes from the master director Alfred Hitchcock.

  1. Hitchcock's 'The Birds' Average
  2. Alfred Hitchcock's "To Catch a Thief" Average
  3. Alfred Hitchcock's "Psycho" Tough
  4. Vertigo Average
  5. Rear Window Average
  6. North By Northwest Average
  7. "Rebecca" Redux Tough
  8. "The Man Who Knew Too Much" (1956) Easier
  9. "Topaz "- A Night at the Movies Average
  10. Notorious Average
  11. The Wrong Man Average
  12. Dial "M" for Murder Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us