FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Christmas Music for Experts Quizzes, Trivia and Puzzles
Christmas Music for Experts Quizzes, Trivia

Christmas Music for Experts Trivia

Christmas Music for Experts Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Christmas Music

Fun Trivia
31 quizzes and 345 trivia questions.
1.
  Fa La La La: Christmas Carols    
Multiple Choice
 10 Qns
A mixture of classics and modern...all generally sprinkled with the snow of Christmas eve. See how much you know about the music that makes Christmas so merry!
Tough, 10 Qns, hope829, Dec 15 07
Tough
hope829
6009 plays
2.
  Christmas Music Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on Christmas songs. Enjoy my quiz!
Tough, 10 Qns, mousegirl4ever, Dec 25 11
Tough
mousegirl4ever
789 plays
3.
  Christmas Carol Trivia: Sacred Carols   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
An assortment of little-known and fascinating facts about some of the most beloved sacred Christmas hymns and carols. Enjoy & Merry Christmas!
Difficult, 20 Qns, jouen58, Dec 19 18
Difficult
jouen58
Dec 19 18
4771 plays
4.
  Christmas Carol Trivia: Secular Carols & Songs   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about these Yuletide songs which we hear countless times each Holiday season? Play this quiz and see. Good Luck & Merry Christmas!
Tough, 15 Qns, jouen58, Feb 26 11
Tough
jouen58
3346 plays
5.
  Jingle Bell Rock   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Christmas music is a popular genre, but what happens when rock music takes over the holiday setlist? This quiz looks at Christmas songs in the rock genre or performed by rock musicians. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Jun 11 23
Average
kyleisalive editor
Jun 11 23
1429 plays
6.
  Time for Some Christmas Music Trivia   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is concerning interesting facts about some of the vintage Christmas standards that have endured over the past several decades.
Tough, 10 Qns, shanteyman, Jan 16 19
Tough
shanteyman
Jan 16 19
594 plays
7.
  An Alternative Music Christmas    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are ten questions on more obscure and unusual Christmas pop songs and the, often unexpected, artists who perform them. This quiz is especially for anybody looking for an alternative to the usual Christmas hits.
Tough, 10 Qns, candy-pop, Aug 29 16
Tough
candy-pop
247 plays
8.
  Name That Christmas Tune    
Multiple Choice
 20 Qns
I'll give you a lyric from a Christmas song. You'll give me the song. Simple as that...so Name That Christmas Tune!
Tough, 20 Qns, Shmappy, Dec 19 18
Tough
Shmappy
Dec 19 18
6468 plays
9.
  The Twelve Days of Christmas   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Is this popular Christmas carol actually a coded message? Let's find out.
Difficult, 10 Qns, looney_tunes, Jan 04 10
Difficult
looney_tunes editor
1246 plays
10.
  Welcome to The Courtroom of Judge Kris Kringle    
Multiple Choice
 10 Qns
All rise and come to order. Court is now in session. Can you answer the questions put before the court?
Tough, 10 Qns, MaceoMack, Jan 18 15
Tough
MaceoMack
445 plays
11.
  An Alternative Music Christmas Part Two    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz I will ask ten more questions about some lesser known Christmas songs and the bands who perform them.
Tough, 10 Qns, candy-pop, Sep 09 16
Tough
candy-pop
150 plays
12.
  Hymn Stories: Christmas 2   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some well known Christmas hymns and the stories behind them.
Tough, 10 Qns, wordwalker, Jan 08 20
Tough
wordwalker
Jan 08 20
362 plays
13.
  The Ultimate Christmas Carols Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
Christmas time again! Let's see how many carols you can remember. Happy Birthday Jesus! Merry Christmas to all!
Tough, 15 Qns, jesusyes, Dec 22 11
Tough
jesusyes
1002 plays
14.
  Songs of Christmas    
Multiple Choice
 10 Qns
Take this quiz and see how well you know the songs of Christmas.
Tough, 10 Qns, nmerr, Mar 08 12
Tough
nmerr gold member
1158 plays
15.
  Band Aid - 1, 2 and 20    
Multiple Choice
 10 Qns
In December 2004 Band Aid 20 took "Do They Know It's Christmas?" to #1 in the UK charts, twenty years after the song was first released. This is a quiz on the song and the artists who appeared on this record breaking hit on all three of its versions.
Difficult, 10 Qns, Popsicle01, Dec 02 05
Difficult
Popsicle01
944 plays
16.
  Bah Humbug! (10 Ways to Ruin Christmas)    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many directions Christmas music can lead you. Most all of these directions are happy and joyful. The song titles and lyrics of these ten songs go in the other direction. They are ten ways to ruin the Christmas Holiday.
Difficult, 10 Qns, conundrum49, Nov 30 09
Difficult
conundrum49
882 plays
17.
  Traditional Christmas Songs    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you really know about the songs we sing every year at Christmas?
Tough, 10 Qns, lucee222, Nov 07 16
Tough
lucee222
4299 plays
18.
  You'd Better Watch Out!    
Multiple Choice
 10 Qns
"Santa Claus is Coming to Town" is a classic Christmas song. What do you know about it?
Tough, 10 Qns, conundrum49, May 23 18
Tough
conundrum49
May 23 18
649 plays
19.
  Christmas Music    
Multiple Choice
 10 Qns
Using the phrases, fill in the blank with the title of the song.
Tough, 10 Qns, chunkymunky67, Feb 11 15
Tough
chunkymunky67
4304 plays
20.
  Wannabe    
Multiple Choice
 10 Qns
In the race for the UK Christmas Number One a few memorable tunes have stumbled at the last hurdle, only making it to number two. Can you figure out these Christmas Number One Wannabes?
Difficult, 10 Qns, EmmaF2008, Dec 15 20
Difficult
EmmaF2008 gold member
Dec 15 20
513 plays
21.
  French Christmas Carols    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you sing Christmas carols in French? After taking this quiz you will!
Difficult, 10 Qns, Kabdanis, Mar 20 04
Difficult
Kabdanis gold member
803 plays
22.
  The Anchovies' Christmas Music Mix   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Anchovies got together to create this quiz as our way of wishing you all a Merry Christmas
Tough, 10 Qns, JMs81, Dec 01 07
Tough
JMs81
692 plays
23.
  Christmas Novelty Songs    
Multiple Choice
 10 Qns
Just in time for the holidays, this quiz is about offbeat and funny Christmas songs.
Tough, 10 Qns, Ravenloft, Dec 22 08
Tough
Ravenloft gold member
855 plays
24.
  Things Implied in Christmas Songs    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz lists some things that aren't explicitly stated, but are implied by the lyrics to popular Christmas songs?
Tough, 15 Qns, cbingham, Dec 22 16
Tough
cbingham
403 plays
25.
  Tough Christmas Music Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
For those of you that know your Christmas music, Welcome! Some questions are easy, others are a little bit harder. Enjoy!
Tough, 10 Qns, Nibbles, May 07 21
Tough
Nibbles
May 07 21
4425 plays
26.
  Bob and Doug's "The Twelve Days of Christmas"    
Multiple Choice
 10 Qns
From Bob and Doug McKenzie's album "The Great White North".
Difficult, 10 Qns, LadyCaitriona, Mar 20 04
Difficult
LadyCaitriona gold member
1515 plays
27.
  Christmas Hit Singles    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you like Christmas music and carols? Let's see how much you know about them. Good luck.
Difficult, 10 Qns, matka11, Apr 19 08
Difficult
matka11
916 plays
28.
  Tough Christmas Music 2    
Multiple Choice
 10 Qns
By popular demand, here is my second Christmas music quiz for experts and collectors.
Difficult, 10 Qns, hank2001, Jan 23 05
Difficult
hank2001
1062 plays
29.
  A Rockin' Good Christmas    
Multiple Choice
 10 Qns
Mostly records with a Christmas theme.
Difficult, 10 Qns, the munchkin, Mar 21 04
Difficult
the munchkin
1312 plays
30.
  Tough Christmas Music Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
For fans and collectors only! For the first five questions, please identify which carols or songs the following quotes are from.
Difficult, 10 Qns, hank2001, Mar 20 04
Difficult
hank2001
1591 plays
31.
  The Spirit of Christmas 1995    
Multiple Choice
 10 Qns
I listen to this CD nonstop during Christmas. It's not that hard. PLEASE try it. Have fun!
Very Difficult, 10 Qns, bootiful, Sep 19 19
Very Difficult
bootiful
Sep 19 19
779 plays

Christmas Music for Experts Trivia Questions

1. Which Christmas song encourages people who are 93 or older to celebrate Hanukkah?

From Quiz
Things Implied in Christmas Songs

Answer: The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire)

"And so I'm offering this simple phrase to kids from 1 to 92 although it's been said many times many ways Merry Christmas to you." So if you're 93 or older, don't have a merry Christmas. Celebrate Hanukkah instead. The song was written in 1945 by Mel Torme.

2. Which ancient hymn based on a Biblical prophecy from Isaiah 7:14, was used in advent services as early as the eighth century?

From Quiz Hymn Stories: Christmas 2

Answer: O Come, O Come, Emmanuel

"O Come, O Come, Emmanuel" as we know it today was translated from Latin in about 1850 by John Mason Neale and Henry Sloane Coffin. Originally known as "Veni, Veni Emmanuel" it was used during the season of advent as a meditation on seven of the Biblical names attributed to Christ. 1. Emmanuel "God with us" - "Therefore the Lord himself will give you a sign: The virgin will conceive and give birth to a son, and will call him Immanuel." (Isaiah 7:14 New International Version) 2.Wisdom from on High 3.Lord of might 4.Rod of Jesse's stem 5.Key of David 6.Dayspring from on high 7.Desire of nations

3. Which country singer composed Roy Orbison's signature holiday song, "Pretty Paper"?

From Quiz Time for Some Christmas Music Trivia

Answer: Willie Nelson

Texas native Willie Nelson relocated to Nashville in 1960 and began making a name for himself as a songwriter before he began a prolific recording career. Among his earliest songwriting credits were "Crazy", "Family Bible", "Funny How Time Slips Away", "Hello Walls" and "Pretty Paper". Willie signed with Monument Records before working with RCA where he met fellow Monument recording artist Roy Orbison. Roy recorded "Pretty Paper" in 1963 and it became Roy's holiday hit. In 1961 Willie Nelson released his first successful single, "Willingly". In 1964 he switched to RCA Records. He released his first RCA album, "Country Willie - His Own Songs" and became a member of the Grand Ole Opry the same year. Don Gibson was known for such hits as "Just One More Time". Merle Haggard wrote and recorded "If We Make it Through December" and "Christmas with Marty Robbins" was a 1967 album release.

4. While not specifically a Christmas song, this 1949 song is usually associated with the holiday season. Its title has something to do with a very sweet treat (you can roast them over a fire). Name the song.

From Quiz Songs of Christmas

Answer: A Marshmallow World

Carl Sigman wrote the lyrics and Peter DeRose composed the music in 1949. Many famous singers have graced us with their versions of "Marshmallow World." Some of the earliest recordings were by Bing Crosby and Vic Damone. Later, Frank Sinatra, Dean Martin, and my personal favorite, Johnny Mathis, provided their own unique versions.

5. What movie has the song 'Hot Chocolate' sung by Tom Hanks in it?

From Quiz Christmas Music

Answer: The Polar Express

The song is sung when all the kids are being served Hot Chocolate by train workers on their way to the North Pole.

6. What has been proposed as the hidden purpose of the song "The Twelve Days of Christmas"?

From Quiz The Twelve Days of Christmas

Answer: it is a memory aid to help young children learn the important tenets of the Christian faith

It is widely (if only recently) claimed on the internet that "The Twelve Days of Christmas" was written to help pass on the faith within Christian communities in times of persecution. Details of the communities and times vary. One version of the story states that it was more specifically English Catholics who were concerned with covertly training children during the period between 1588 and 1829, when the practice of Catholicism was illegal. Each verse of the song has a special message for those who know how to read the hidden meaning.

7. In 1975, Greg Lake of Emerson, Lake & Palmer released a song titled 'I Believe in ___ ___". What two words complete this song title?

From Quiz Wannabe

Answer: Father Christmas

Ironically, Greg Lake, whose only solo hit single this is, wrote "I Believe in Father Christmas" as a protest against what he saw as the commercialisation of Christmas. Although it peaked at number two in the UK charts, it was a commercial success. The song which pipped this one to the post was Queen's "Bohemian Rhapsody", a song which repeated this success in 1991.

8. Band Aid was known for releasing this song in 1984 to raise money for charity. What was its name?

From Quiz Jingle Bell Rock

Answer: Do They Know It's Christmas?

One of the best-selling singles in the UK, "Do They Know It's Christmas?" sold millions of copies after its release. The group, Band Aid, was notable for having a certain amount of star power. Performers from U2, Genesis, Duran Duran, Bananarama, Kool and the Gang, and The Police (and many others) turned out for the single which raised money to feed hungry Ethiopian children for Christmas. The song knocked Queen's "Bohemian Rhapsody" off the chart as Britain's most popular song and it held the title for fourteen years until Elton John's "Candle in the Wind" in 1997. Band Aid has reappeared on other different occasions with new members from contemporary music scenes.

9. What youthfully named group sang "Christmas In Jail"?

From Quiz Bah Humbug! (10 Ways to Ruin Christmas)

Answer: The Youngsters

"Christmas In Jail" was recorded by The Youngsters. The group formed in 1955 when Charles Everidge met Homer Green, Don Miller, Harold Murray and James Monroe Warren at a party. The group was originally called The Preludes. Their record company, (Empire Records), changed their name hoping to cash in their youth. The group received a commendation letter from the National Safety Council for the don't drink and drive message of "Christmas In Jail". They eventually drifted apart due mainly to members being drafted into military service. "Christmas In Jail" can be found on the Rhino Records release "Bummed Out Christmas".

10. "Santa Claus Is Coming to Town" was first debuted on whose radio show in 1934?

From Quiz You'd Better Watch Out!

Answer: Eddie Cantor

It debuted on Eddie Cantor's Thanksgiving show. Eddie Cantor's career saw him working in vaudeville, as a singer and songwriter, a comedian and an author. He worked in radio, motion pictures and in early television shows. One of the songs he cowrote, "Merrily We Roll Along" is best remembered as the theme song for Warner Brothers "Merry Melodies" cartoon series. Cantor also coined the name "March of Dimes" and opened the first "March of Dimes" campaign in January 1938 by asking his radio listeners to send a dime to President Franklin Roosevelt, (who was a victm of polio). The White House received 2,680,000 dimes as a result of the broadcast.

11. This Christmas song was first performed in 1953 by Jaime Horton.

From Quiz Christmas Novelty Songs

Answer: I Want a Hippopotamus for Christmas

If you're a fan, The Jonas Brothers did a version of this song back in 2007

12. In 1994, Mariah Carey released the song "All I Want for Christmas is You". On which album can you find it?

From Quiz Christmas Hit Singles

Answer: Merry Christmas

This song can be found on the "Merry Christmas" album. It's Mariah's fifth album and fourth studio album. The album also includes the songs "Joy to the World", "O Holy Night" and "Santa Claus is Comin' to Town".

13. How old was Jimmy Boyd when he first recorded "I saw Mommy Kissing Santa Claus"?

From Quiz The Anchovies' Christmas Music Mix

Answer: twelve years and eleven months

The song was first recorded in 1952 and sold two and a half million copies in the first few weeks.

14. "Do They Know It's Christmas?" first topped the UK charts in December 1984. Whose was the first voice heard on that original version?

From Quiz Band Aid - 1, 2 and 20

Answer: Paul Young

The Band Aid story began back in October 1984. Michael Buerk of the BBC presented a harrowing news report of people gradually starving to death in Ethiopia, which so deeply moved Boomtown Rats singer Bob Geldof that he vowed to try and do something to help. Together with Ultravox vocalist Midge Ure, Bob set about writing the song that would be the start of something very big - a song that would both touch and help millions of people. Bob and Midge galvanized the top recording artists of the day to sing on "Do They Know It's Christmas?" and the Band Aid legend was on its way with that first recording on 25th November 1984. The single's picture sleeve was designed by artist Peter Blake, the man responsible for the cover of The Beatles album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

15. What song does Christine Anu sing on the SOC '95? (Hint: an earthy adaptation of "The Little Drummer Boy")

From Quiz The Spirit of Christmas 1995

Answer: Carol of the Drum

Christine Anu also sung songs like "My Island Home", "'Coz I'm Free" and "Jump To Love". I love the beginning of "Carol of the Drum"- a one, two, three, i-itoo-warhu.

16. 'Jingle Bell Rock', as sung by Bobby Helms, was the opening song in which of the 'Lethal Weapon' films ?

From Quiz A Rockin' Good Christmas

Answer: Lethal Weapon

The Bobby Helms version was never released in the UK, we had to put up with Max Bygraves.

17. Which Carol do the following lyrics pertain to: "Herod the King in his raging, charging he hath today, his men of might in his own sight, all young children to slay"?

From Quiz Tough Christmas Music 2

Answer: Coventry Carol

This carol also goes by the name of "Lully, lullay".

18. "It is wrong when the babe is sleeping, it is wrong to talk so loud."

From Quiz Tough Christmas Music Quiz

Answer: Bring a Torch Jeannette, Isabella

A beautiful French carol.

19. What is requested on the first day of Christmas, by Bob?

From Quiz Bob and Doug's "The Twelve Days of Christmas"

Answer: Beer

Doug thought that just "a beer" lacked something, so about halfway through the song it becomes "a beer in a tree".

20. In 'Twas the Night Before Christmas,' which is a correct reindeer pair?

From Quiz Traditional Christmas Songs

Answer: Prancer and Vixen

Dasher and Dancer; Prancer and Vixen; Comet and Cupid; Donder and Blitzen.

21. What song has this line: 'Please have snow and mistletoe...'?

From Quiz Christmas Music

Answer: I'll Be Home for Christmas

Please have snow, and mistletoe, and presents under the tree.

22. 'You can say there's no such thing as Santa, but as for me and Grandpa we believe.'

From Quiz Name That Christmas Tune

Answer: Grandma Got Run Over by a Reindeer

If Grandpa believes it, it must be true. The old dame didn't even see it coming.

23. In the Christmas carol 'Nuttin' For Christmas' what was put in Susie's hair?

From Quiz Christmas Music

Answer: knot

This was a favorite of mine on the Alvin and the Chipmunk's Christmas record.

24. What does my true love send to me on the ninth day of Christmas?

From Quiz Fa La La La: Christmas Carols

Answer: ladies dancing

25. Which very popular bluesy garage rock duo, who formed in Detroit in 1997, released a Christmas single entitled 'Candy Cane Children' in 2002?

From Quiz An Alternative Music Christmas Part Two

Answer: The White Stripes

Jack and Meg White formed The White Stripes in 1997 and went on to record a number of highly acclaimed albums and singles. As well as being critically acclaimed, The White Stripes have also enjoyed considerable commercial success with their albums reaching the top of albums charts all over the world. Songs such as 'Seven Nation Army', 'Fell In Love With A Girl' and 'Hotel Yorba' have become modern rock classics. When The White Stripes first came to more widespread attention in the early 2000s, there was much speculation in the media as to the duo's relationship to one another. Jack and Meg claimed to be siblings, though it turned out that the couple had married in the mid 1990s, with Jack White, born Jack Gillis, taking his wife's surname. The couple divorced in 2000 but remained friends and band mates. 'Candy Cane Children' is quite a slow, downbeat track, but it is very atmospheric and would fit well on the soundtrack to a more low-key Christmas cocktail party.

26. Direct testimony . . . Case #14-57239 . . "Santa Claus is Coming to Town" The big guy in the red suit conducted surveillance activities throughout the year. Which activity did he not directly monitor?

From Quiz Welcome to The Courtroom of Judge Kris Kringle

Answer: knowing when the children were playing

Santa did not observe the children while at play, but he knew about their games and activities. The correct answers can be found in the third verse of the song: "He sees you when you're sleeping, He knows when you're awake, He knows if you've been bad or good, So be good for goodness sake!".

27. "O come let us adore Him, O come let us adore Him, O come let us adore Him, Christ the Lord." This chorus is from what well known Christmas hymn?

From Quiz Hymn Stories: Christmas 2

Answer: O Come, All Ye Faithful

The authorship of this song is uncertain. It was first written in Latin as "Adeste Fidelis". John Francis Wade, a calligrapher, put this hymn in with a manuscript he copied for a college in Lisbon, Portugal. Thirty years later it was sent to the Portuguese Chapel in London and was called "Portuguese Hymn". Source of this information is from "The complete Book of Hymns" William J. Peterson and Ardythe Peterson. Frederick Oakeley is credited with the English translation of "O Come, All Ye Faithful".

28. Which Christmas classic was recorded by Brenda Lee in 1958?

From Quiz Time for Some Christmas Music Trivia

Answer: Rockin' Around the Christmas Tree

Johnny Marks composed "Rockin' Around the Christmas Tree" which was recorded by Brenda Lee in 1958. The song was not an immediate success and Decca Records re-released it during the 1959 and 1960 Christmas seasons and it finally took off, becoming an enduring Rock and Roll Christmas song that has been featured on several movie soundtracks. Marks specialized in writing Christmas songs and composed "Rudolph, the Red-Nosed Reindeer", "I Heard the Bells on Christmas Day" and several other Yule time standards. He was also the director of ASCAP between 1957 and 1961. "Christmas Island" was made popular by The Andrews Sisters. Bobby Helms had a hit with "Jingle Bell Rock" and "Christmas Alphabet" was a 1954 release by The McGuire Sisters.

29. American poet Henry Wadsworth Longfellow wrote a poem that eventually became the lyrics for "I Heard the Bells on Christmas Day." Name this poem.

From Quiz Songs of Christmas

Answer: Christmas Bells

Longfellow wrote the poem "Christmas Day" in 1864. His inspiration came from the recent loss of his wife and the wounding of his son during the American Civil War. The poem was set to music sometime around 1872, based on a melody previously composed by an English organist, John Baptiste Calkin.

30. Which movies feature songs about Heat Miser and Snow Miser?

From Quiz Christmas Music

Answer: "A Year Without a Santa Claus" and "A Miser Brother's Christmas"

"A Year Without a Santa Claus" and "A Miser Brother's Christmas" were both made with clay-mation.

This is category 24894
Last Updated Mar 03 2024 1:15 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.