FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 French Music Quizzes, Trivia and Puzzles
 French Music Quizzes, Trivia

French Music Trivia

French Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music

Fun Trivia
5 French Music quizzes and 60 French Music trivia questions.
1.
  Vive La Chanson   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here are some questions in French about popular French folk songs. Bonne chance! Vive la chanson! Most of these form part of the basic children's repertory of songs and they have a history of their own.
Average, 20 Qns, Bruyere, May 15 11
Average
Bruyere editor
761 plays
2.
  La Chanson Française    
Multiple Choice
 10 Qns
These are ten of the most famous songs in France
Average, 10 Qns, Babilonia, Oct 30 13
Average
Babilonia gold member
323 plays
3.
  Claude Francois Forever    
Multiple Choice
 10 Qns
Hi. This quiz is all about my favourite entertainer Claude Francois. He co-wrote the famous song "My way". See if you can answer these few questions about him. Have fun.
Average, 10 Qns, nolia, Jan 25 05
Average
nolia
366 plays
4.
  Succesful French Songs I    
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the song. Who is the right artists?
Average, 10 Qns, Vermic, Dec 04 15
Average
Vermic
1211 plays
5.
  Succesful French Songs II    
Multiple Choice
 10 Qns
I give you the song. Do you know the right artist?
Average, 10 Qns, Vermic, Jun 27 01
Average
Vermic
843 plays
trivia question Quick Question
D'où revenaient les trois jeunes tambours ?

From Quiz "Vive La Chanson"




Related Topics
  Mixed France [General] (8 quizzes)

  France [Geography] (36 quizzes)

  France Cycling [Sports] (39 quizzes)

  French Language [World] (104 quizzes)

  French History [History] (41 quizzes)

  French: Famous & Historical [People] (7 quizzes)

  French Films [Movies] (5 quizzes)

  French Foods [Hobbies] (24 quizzes)

  French Literature [Literature] (9 quizzes)

  French Royals [People] (41 quizzes)


French Music Trivia Questions

1. Where was Claude Francois born?

From Quiz
Claude Francois Forever

Answer: Egypt

Claude was born in Egypt as his father worked there on the Suez Canal. They moved to France in 1956. Another famous singer in France was Dalida, like Claude she was born in Egypt of Italian parents.

2. Dans 'Au Clair de la Lune' qu'est-ce qu'on demande d'emprunter a Pierrot?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: Sa plume

This song was composed by Jean-Baptiste Lulli, born in Florence in 1632, but who created the French style opera as well. 'Prete-moi ta plume, pour l'amour de Dieu'. Emprunter = borrow. Preter= in this sense, 'loan me your pen'

3. Who sings: Ne partez pas sans moi?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Celine Dion

Ne partez pas sans moi was a hitsingle in 1988.

4. Who sings: Je t'aime moi non plus?

From Quiz Succesful French Songs I

Answer: Serge Gainsbourg and Jane Birkin

Je t'aime moi non plus was a hit single in 1969.

5. When was Claude born?

From Quiz Claude Francois Forever

Answer: 1st February 1939

Claude was quite a big baby, in fact his mother was told she might be expecting twins.

6. La mère Michel a perdu quel animal?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: Son chat

This song has been popular since 1820 but the melody was common in the 17th century in the army of Louis XIV. 'Le pere Lustucru qui lui a repondu' gave a name to a famous brand of pasta. "C'est la mère Michel qui a perdu son chat".

7. Who sings: Poupee de cire, poupee de son?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: France Gall

Poupee de cire, poupee de son was a hitsingle in 1965.

8. Who sings: Pour tu m'aimes encore?

From Quiz Succesful French Songs I

Answer: Celine Dion

Pour que tu m'aimes encore was a hit single in 1995

9. Claude played several musical instruments, what was his favourite?

From Quiz Claude Francois Forever

Answer: Drums

Claude loved playing the drums, but his father wanted him to learn a proper instrument, Claude was promised a dog if he learned the violin, as he wanted a dog very much he learned it very quickly, and very good he was too.

10. 'Gentil coquelicot mesdames, j'ai descendu dans mon jardin pour y ceuillir du ________?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: romarin

This comes from the Tourraine area and the reign of Louis XV. Word has it that there is an erotic connotation with the 'rossignol' traipsing around on the young lady's hand and whispering into her ear about all the young men being no good. "J'ai descendu" is the older form of descendre. "Je suis descendu" is the modern form. Otherwise, you can use avoir if there is an object you're descending, thus: "J'ai descendu les escaliers en courant".

11. Who sings: Non, non, rien n'a change?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Les Popeys

Non, non, rien n'a change was a hitsingle in 1971.

12. Who sings: Tous les garcons?

From Quiz Succesful French Songs I

Answer: Francoise Hardy

Tous les garcons was a hit single in 1963

13. Where was Claude's only concert in the United Kingdom held?

From Quiz Claude Francois Forever

Answer: Royal Albert Hall England

The concert was on January 16th 1978 only two months before he died. More than 6,000 people attended the concert, and it was the first time a French singer had filled the Albert Hall. Also performing with him were his dancers "The Clodettes" they were very famous, one of the ex-Clodettes called Prisca, has a dance school and teaches children Claude's routines.

14. 'Savez-vous planter des ________a la mode de chez nous?'

From Quiz Vive La Chanson

Answer: choux

The classic 'Savez-vous planter des choux a la mode, a la mode?' Mais, "On les plante sur les genoux, a la mode, a la mode". In French you'll hear "planter un clou" for hammering in a nail. Cabbage is a highly nutritious plant and part of the staple diet of many people.

15. Who sings: Non, je ne regrette rien?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Edith Piaf

Non, je ne regrette rien was a hitsingle in 1961.

16. Who sings: Vous permettez monsieur?

From Quiz Succesful French Songs I

Answer: Adamo

Vous permettez monsieur was a hit single in 1964

17. What is Claude's full name?

From Quiz Claude Francois Forever

Answer: Claude Marie Antoine Francois

Claude's father wanted him to be called Antoine, as all the male members of his family had names beginning with the letter A, but his mother Chouffa insisted on Claude.

18. Il était une bergère_____________, il était une bergère qui gardait ses moutons? Qu'est-ce qui manque?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: et ron et ron petit patapon

The little round came from Marie-Antoinette playing shepherdess and was sung in court more than by actual shepherds.

19. Who sings: Une belle histoire?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Michel Fugain

Une belle histoire was a hitsingle in 1972.

20. Who sings: Tomber la chemise?

From Quiz Succesful French Songs I

Answer: Zebda

Tomber la chemise was a hit single in 1999

21. Claude presented the programme "Avec Le Coeur", who did he present it with?

From Quiz Claude Francois Forever

Answer: Michel Drucker

The famous French television presenter Michel Drucker was a great friend of Claude's. Claude was to have recorded the show "Rendezvous de Dimanche" a Christmas special with Michel, but sadly this never happened as Claude died that day, on March 11th 1978.

22. Il pleut, il pleut, bergère, rentre tes blancs moutons, allons où?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: a ma chaumière

This song was written by Philippe Fabre d'Eglantine born in Carcassonne in 1750 and who died on the scaffold in 1794. He was the author of the Republican calendar (see my quiz on symbols of the French revolution for more on this subject). Une chaumière is something like a hut or cottage. This song is something that many French will begin singing when it starts raining.

23. Who sings: Apres toi?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Vicky Leandros

Apres toi was a hitsingle in 1972.

24. Who sings: Le lacs du Connemara?

From Quiz Succesful French Songs I

Answer: Michel Sardou

Les lacs du Connemara was a hit single in 1982

25. Le bon roi Dagobert avait mis quel vêtement à l'envers ?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: Sa culotte

Dagobert 1er was born in 602 and died in 638. He was not a war monger but was forced to fight against the Slaves, the Basques, the Bretons and the Bulgarians. His minister was Saint Eloi, "Le grand saint Eloi lui dit, "oh mon Roi, votre Majesté est mal culottée". The song itself was done much later, popularised in 1814 and forbidden by Napoleon 1er as it mocked him. The culotte part never fails to make a group of kids crack up as a man wearing a culotte is unfamiliar to them, the term being used for women's undies now. But a King wearing underwear backwards? That's a crowd pleaser!

26. Who sings: La ballade des gens heureux?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Gerard Lenorman

La ballade des gens heureux was a hitsingle in 1976.

27. What position did "Tears on the Telephone" reach in the U.K. Pop charts?

From Quiz Claude Francois Forever

Answer: 35

This song was originally released in France, it was called "Le telephone pleure". It was a massive hit, and sold around 2 million records.

28. Colchiques dans les près, _________________ ?

From Quiz Vive La Chanson

Answer: fleurissent fleurissent

This lovely song by Francine Cockenpot is actually fairly recent. These are crocus flowers that grow in the autumn. The other verse is "chataignes dans le bois se fendent". Which means 'chestnuts crack open'.

29. Who sings: Ma preference?

From Quiz Succesful French Songs II

Answer: Julien Clerc

Ma preference was a hitsingle in 1978.

This is category 2026
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.